Buxus, informatii despre boli, daunatori si tratamente

buxus-boli-daunatori-tratamente

Buxus (Buxus sempervirens) – este un arbust originar din Europa Sudica, nordul Africii si Asia Mica, cunoscut sub numele de Cimisir, Merisor. Creste ca arbust, iar in timp poate ajunge la o inaltime de 6 m, insa cresterea este lenta. In tara noastra este mult utilizat in scop ornamental atat la ghiveci, cat si plantat in sol, decorand prin port si frunze.

Buxus – Principalele boli

Fainarea

Boala este produsa de ciuperci din genul Uncinula si este favorizata de conditiile de umiditate ridicata corelate cu temperaturile usor ridicate.
Simptome. Atacul se manifesta pe toate organele verzi la buxus (frunze, ramuri tinere). Pe frunze apar pete pulverulente de culoare gri-albicioasa, diferite ca forma si marime. In urma atacului, acestea se gofreaza, se ingalbenesc si pot cadea prematur. Lastarii tineri atacati sunt acoperiti cu aceeasi pulbere gri-albicioasa. In timp, acestia se brunifica.

buxus-fainare

Fainarea  se manifesta pe fata superioara a frunzelor de salata se observa o pasla alba, foarte fina, ce in scurt timp capata un aspect fainos. Frunzele se ingalbenesc, isi pierd luciul si se usuca. Uneori pasla miceliana devine cenusie prezentand mici puncte negre.

Solutii. Se recomanda eliminarea lastarilor afectati, strangerea si arderea frunzelor bolnave, precum si efectuarea de tratamente cu fungicide precum.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Rugina (Puccinia buxi)

Simptome. Atacul se manifesta pe toate organele supraterane ale arbustului de buxus (frunze, ramuri tinere). Primavara, pe frunzele atacate, apar pete galbene, iar in dreptul acestora, pe fata inferioara, apar mici umflaturi circulare, de culoare portocalie.

buxus-rugina

Solutii. Se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Principalii daunatori

Minierul frunzelor de buxus (Monarthropalpus flavus)

Este unul dintre cei mai periculosi daunatori la buxus.
Descriere. Ouale sunt albe, aproape transparente. Din ele apar larve de culoare galbuie, de 3 mm lungime. Adultii sunt galbeni-portocalii si au dimensiuni reduse.
Atac. Primavara, femela depune ouale pe partea inferioara a frunzelor. Dupa 14-21 de zile din acestea apar larvele, care se hranesc cu mezofilul frunzei (partea dintre epiderma superioara si cea inferioara), provocand basici pe partea inferioara a acesteia. Frunzele atacate se ingalbenesc si in timp, cad.

Solutii. Se recomanda efectuarea de tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paianjenul rosu (Tetranychus urticae)

Descriere. Femelele sunt de culoare rosie, iar masculii au o culoare mai deschisa. Paianjenul ierneza ca adult, primavara femele depune ouale pe fata inferioara a frunzei.
Atac. Paianjenul rosu produce pagube in trei stadii de evolutie (larva, nimfa, adult). Acesta inteapa organele plantelor si suge sucul celular. In prima faza, paianjenul rosu populeaza doar fata inferioara a frunzelor, insa cu cat atacul devine mai intens, acesta se extinde si pe fata superioara. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, iar apoi se usuca. 

acarieni-buxus

Solutii. Se recomanda efectuarea de tratamente cu acaricide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Paduchele lanos

Descriere. Paduchele lanos prezinta o culoare brun-maronie, in toate stadiile de evolutie si este acoperit de o pasla albicioasa.
Atac. Se hraneste cu seva plantelor de buxus pe care le ataca. Inteapa si suge sucul celular din tulpini, ramuri, lastari, nu si din frunze. Pe organele atacate se instaleaza o secretie albicioasa, cunoscuta ca “roua de miere”, specifica acestui daunator. In plus, prezenta acestor daunatori pe planta favorizeaza aparitia fumaginei (Capnodium salicinum). Aceasta se manifesta ca o pelicula de culoare neagra, inestetica, pe suprafata frunzelor, impiedicand realizarea eficienta a procesului de fotosinteza. 

buxus-paduche-lanos

Solutii. Se recomanda efectuarea de tratamente cu insecticide specifice.

Omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis)

Daunele sunt provocate de larvele care consuma frunzele si in functie de intensitatea atacului, pot produce chiar defolierea totala a plantei.

Atacul poate fi cel mai usor observat prin prezenta panzelor si a omizilor in interiorul tufelor de buxus, care prezinta parti uscate. Se fac controale periodice pentru depistarea oualor depuse pe partea inferioara a frunzelor si a larvelor mici de culoare galbena. Pupele pot fi identificate prin coconurile tesute din panza si ramuri cu frunze. Adultii pot fi observati in lunile mai-august, cand isi depun ouale. 

omida-paroasa-a-buxusului-combatere

Solutii. Combaterea acestui daunator se poate face utilizand insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile