Tratamente, informatii, arbusti, mure

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Murul (Rubus spp) este un arbust fructifer ce creste spontat in zonele forestiere din Romania. Datorita proprietatilor alimentare ale fructelor, acest arbust a fost ameliorat si introdus in cultura. Arbustul creste sub forma de tufa, cu ramuri erecte sau taratoare. Fructule sunt  de tip polidrupa, gustoase ce se consuma proaspete sau preparate sub diferite forme (dulceata, sirop, etc). Datorita continutului complex in substante minerale, murele sunt recomandate in alimentatia persoanelor care sufera de anemie, afectiuni pulmonare, afectiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare. Fructele contin: sodiu, calciu, magneziu, fier, potasiu, carbohidrati, protenie, acizi organici si vitamine (A, D, C, B6, B-12).

Principalele boli sunt:

 

VIROZE:

ingalbenirea-nervurilotIngalbenirea nervurilor produsa de Blackberry Yellow Vein Disease. Aceasta boala este produsa de un complex de virusi. Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea nervurilor plantei. In caz de atac sever, planta moare. De cele mai multe ori aceasta boala duce la stagnarea de crestere a arbustilor. Acesta boala este transmisa de nematozi si prin inmultire (butasire, marcotaj, etc.)

Metode de prevenire si combatere:

 

 • pregatirea corespunzatoarea a solului;
 • utilizarea materialului genetic sanatos;
 • eliminarea arbustilor atacati din plantatie;
 • verificarea atenta a butasilor inainte de plantare;

 

virus-tutunPatarea circulara produsa de Tobacco ringspot virus. Este cel mai raspandit virus ce ataca plantele de mur. Principalele simptome se manifesta pe frunze, prin aparitia unor pete circulare. Tesuturile atacate nu se mai dezvolta normal, iar frunzele se deformeaza. Acest virus ataca si fructele, producand deformarea acestora. In urma atacului, arbustii stagneaza din crestere, productia scade semnificativ, iar in final plantele mor. Acest virus se transmite prin polen, seminte si prin inmultirea vegetativa. De asemenea, afidele pot transmite acest virus.

Metode de prevenire si combatere:

 • verificarea atenta a butasilor inainte de plantare;
 • eliminarea arbustilor atacati din plantatie;
 • aplicarea insecticidelor petru a tine sub control populatia de afide;

 

BACTERIOZE

focul-bacterianFocul bacterian produs de bacteria Erwinia amylovoraAtacul se manifesta pe lastari, flori si fructe. Varfurile lastarilor se brunifica, se usuca si se curbeaza in forma de carlig. In conditii de umiditate atmosferica ridicata, la suprafata tesuturilor atacate apare exudatul bacterian, ce reprezinta forma de transmitere a bacteriei. Bacteria este rezistenta la temperaturile ridicate si poate rezista in picaturile ferite de razele solare, pana la 12 luni. Peste iarna, bacteriile supravietuiesc in tesuturile afectate (muguri, scoarta, lastari). Bacteria este raspanditia de catre polenizatori, vant, picaturile de apa, pasari.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea si arderea ramurilor afectate pana la tesuturile sanatoase si aplicarea unui tratament cupric;
 • tratamente chimice, aplicate dupa fiecare ploaie: , Aliette WG 80, Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP;

cancerCancerul bacterian produs de Agrobacterium tumefaciens. Pe radacini si la baza tulpinii se dezvolta tumori, la inceput albicioase, moi, de marimea unui bob de mazare, ce cresc, devin brune si lemnoase. Tumorile prezinta marimi, forme si consistente diferite si au suprafata rugoasa. De regula, deasupra primei tumori aparute, se dezvolta o tumoare secundara. Bacteria poate supravietui in sol mai multi ani si se raspandeste prin intermediul apei, prafului, instrumentelor agricole. Conditiile optime pentru aparitia si cresterea tumorii sunt temperaturile de 22-30ºC si umiditatea de 80%. Boala este favorizata de solurile umede si compacte, de excesul ingrasamintelor pe baza de azot, prezenta nematozilor etc. Lumina are un efect inhibitor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • amplasarea pepinierelor  pe terenuri usoare;
 • infiintarea unei plantatii se va realiza cu butasi sanatosi;
 • dezinfectia uneltelor si utilajelor;
 • taierea tulpinilor afectate si aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile butasilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.

MICOZE:

 

rugina-murRugina produsa de Phragmidium rubi-idaei. Este o boala ce apare frecvent in culturile din tara noastra. Atacul se manifesta in special pe frunze. Pe partea superioara a frunzelor apar pete galbui, in dreptul carora pe partea inferioara se formeaza fructificatile ciupercii. Fructificatiile se prezinta sub forma unor formatiuni circulare de culoare galbena-portocalie. Frunzele puternic afectate se ingalbenesc si cad. Spre sfarsitul verii, printre grupurile de spori de vara de culoare galbena, se formeaza sporii de rezistenta de culoare neagra.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • plantarea soiurilor rezistente;
 • arderea resturilor vegetale din plantatie;
 • se recomanda aplicarea a doua tratamente pe baza de sulf in perioada de repaus vegetativ. Exemple de produse: Kumulus, Thiovit Jet. In perioada de vegetatie se aplica 2-3 tratamente cu urmatoarele produse: Topas, Bumper, Falcon;

patarea-albaPatarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella rubi. Aceasta boala este raspandita in toate tarile din zona temperata. Pe frunze apar pete cu diametrul de 3-4 mm, circulare, de culoare cenusie-albicioase, marginite de un inel de culoare bruna-violacee. Petele se pot extinde, se unesc, se brunifica iar frunzele cad prematur. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului. Raspandirea in perioada de vegetatie se realizeaza prin intermediul sporilor.

Masuri de prevenire si combatere:

 • arderea frunzelor si tulpinilor uscate;
 • imbunatatirea circulatiei aerului prin plantarea la distante recomandate si prin taierile specifice;
 • tratamente chimice cu: Bravo, Score, Topas, Topsin, Bumper;

putregaiul-cenusiu-murPutregaiul cenusiu produs de ciuperca Botrytis cinerea. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditatea ridicata a aerului, circulatia deficitara a aerului si luminozitatea redusa. In anii ploiosi, pagubele produse de aceasta ciuperca ajung sa afecteaze pana la 70-80% din recolta. Ciuperca se dezvolta, cel mai frecvent, pe florile si fructele de mur. Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie. Fructele atacate se inchid la culoare si se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si putrezesc. Atacul pe tulpini are loc in anii ploiosi si se manifesta prin pete de culoare brun-deschisa.

Masuri de prevenire si combatere:

 • respectarea distantelor de plantare impuse de tehnologia de cultura;
 • strangerea si arderea resturilor vegetale din plantatie;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • se recomanda aplicarea a 3-4 tratamente in urmatoarele faze: buton verde, buton alb, inflorire si formarea primelor fructe;

fainareFainarea produsa de Sphaerotheca macularis. Simptomele atacului se observa pe lastari, frunze si fructe. Organele atacate se acopera cu un puf alb-cenusiu. Atacul pe frunze determina rasucirea marginii limbului foliar. Lastarii raman subtiri, se deformeaza, se brunifica, iar in final se usuca. Fructele tinere se acopera cu aceeasi pulbere prafoasa. In urma atacului, acestea nu se matureaza si putrezesc.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri rezistente;
 • taierea si arderea lastarilor atacati;
 • tratamente chimice cu: Topas, Kumulus, Thiovit Jet, Folicur Solo, Falcon;

Patarea bruna-violacee a tulpinilor de zmeur produsa de ciuperca Didymella applanata. Este o boala ce produce pagube insemnate in primaverile ploioase. In tara noastra, este mult raspandita in nordul Moldovei si in zona Subcarpatilor Meridionali. La sfarsitul primaverii – inceputul verii, pe lastarii tineri apar pete mari, de culoare bruna-violacee. Ramurile atacate se usuca de la varf spre baza, iar scoarta atacata se cojeste. Boala evolueaza, iar pe suprafata tesuturilor atacate apar puncte mici, brun-negricioase ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Atacul pe frunze se manifesta sub forma unor pete mari, colturoase, ce apar de-a lungul nervurilor principale. Mugurii axilari de la baza frunzelor se brunifica si se usuca. Raspandirea ciupercii in timpul vegetatiei se realizeaza prin intermediul sporilor purtati de apa de ploaie si de vant.

Masuri de prevenire si combatere:

 

 • taierea si arderea ramurilor uscate;
 • imbunatatirea circulatiei aerului prin taierile corespunzatoare;
 • fertilizarea rationala;
 • combaterea buruienilor;
 • utilizarea de material sanatos pentru infiintarea culturii;
 • Primul tratament chimic se realizeaza inainte de inflorire, cu Zeama bordeleza 0,5%. In perioada infloririi si cresterii fructelor, se recomanda realizarea a 2-3 tratamente cu unul din produsele: Rovral, Ortiva, Polyram, Captan. Dupa recoltarea fructelor, se recomanda repetarea tratamentului cu Zeama bordeleza 0,5%.

verticilium2Ofilirea vasculara produsa de ciupercile din genul Verticillium. Ciuperca infesteaza radacinile si vasele conducatoare, cauzand blocarea acestora. Acest lucru duce la ofilirea si uscarea plantelor afectate. Initial, plantele pot sa prezinte simptomul de usoara ofilire in timpul zilei, urmata de o aparenta revenire seara si noaptea. Pe masura ce evolueaza boala, frunzele se deschid la culoare, se ingalbenesc si cad, incepand de la baza lastarului si progresand spre varf. La taierea transversala a unei tulpini afectate, se pot observa vasele conducatoare brunificate. Ciuperca poate patrunde in planta prin diferite rani provocate de nematozi, insecte, lucrari tehnologice.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea infiintarii culturilor pe terenuri pe care au fost cultivate legume;
 • utilizarea de soiuri rezistente;
 • strangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie;
 • eliminarea din cultura a plantelor infestate.
 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

Principalii daunatori sunt:

 

musculitaMusculita galicola a tulpinilor de zmeur (Lasioptera rubi). Adultii prezinta corpul de 1,5-3 mm lungime si culoare inchisa. Larvele sunt de culoare rosiatica. Insecta dezvolta o generatie pe an. In mai-iunie, femelele depun ouale in grupuri (aproximativ 15 oua intr-un grup) pe suprafata lastarilor, in apropierea bobocilor florali. Dupa eclozare, larvele patrund in tulpina, formand gale globuloase de 3-4 cm lungime si 1,5-2 cm circumferinta, sub epiderma. In iulie-august, aceste gale devin evidente si sunt pline cu larve. La inceput, galele sunt de culoare verde, dupa care devin brune-deschis si se lemnifica. In urma formarii galelor, este inhibata cresterea lastarilor si formarea fructelor. Adesea, tulpina se rupe in partea de jos a galei.

Metode de combatere:

 • indepartarea si distrugerea tulpinilor infestate;
 • se recomanda aplicarea de tratamente cu insecticide la aparitia adultilor. Exemple de produse: Calypso, Karate Zeon, Decis Mega, Actara, Laser;

acarieniAcarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc pagube multor specii de plante din spatii protejate sau din camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara, insa pagube insemnate asupra culturilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Paianjenii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice, ce devin galbene. In urma hranirii intense a daunatorului, punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare. Pe langa frunze, paianjenii se pot hrani si pe fructe.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

afideAfide sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta, provocand daune multor specii de plante de cultura sau speciilor spontane. Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor. In urma atacului frunzele se gofreaza, se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Se localizeaza cu precadere pe varfurile tinere si pot ataca si florile. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Prezenta afidelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita “roua de miere” ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Actara, Decis Mega, Fastac Active, Confidor Energy;

Gandacul zmeurului (Byturus tomentosus). Aceasta specie ataca si arbustii de mur.  Adultul prezinta corpul alungit, de culoare cenusie-negricioasa, tomentos. Larva este de culoare castanie-dechisa sau galbuie si prezinta dorsal cate o pata bruna pe fiecare segment. Insecta are o generatie pe an sau una la doi ani si ierneaza in stadiul de adult sau larva in stratul superficial al solului. Daunele sunt produse atat de adulti cat si de larve. Adultii apar primavara, rod frunzele tinere, gauresc bobocii florali si se hranesc cu organele florale. Femelele depun ouale pe flori, iar larvele se hranesc cu fructele. Fructele atacate sunt mici, se inchid la culoare si putrezesc.

Metode de combatere:

 • scuturarea arbustilor si distrugerea gandacilor;
 • adunarea fructelor atacate;
 • se recomanda aplicarea a doua tratamente, unul inainte de inflorirea zmeurului si al doilea dupa inflorit. Exemple de produse: Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm;

san-josePaduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

Metode de combatere:

 • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

antonomus-rubiGargarita neagra (Anthonomus rubi). Adultii au corpul negru, ce prezinta o pubescenta fina, cenusie. Aripile prezinta striuri longitudinale. Gargaritele ierneaza ca adult pe sub frunzele cazute sau in stratul superficial al solului. Primavara, adultii se hranesc cu mugurii vegetativi si floriferi. Femelele depun ponta in butonii florali intr-o incizie facuta in peduncul. Astfel, este intrerupta circulatia sevei, iar bobocul nu se mai dezvolta normal. Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor afectati si se hranesc cu organele florale.

Metode de combatere:

 • strangerea si distrugerea bobocilor florali afectati inainte de aparitia adultilor;
 • srangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie;
 • aplicarea tratamentelor chimice primavara, la aparitia adultilor. Exemple de produse: Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC;

188 de comentarii la “Tratamente, informatii, arbusti, mure

 1. Buna ziua.
  Pe lujerii de mur au aparut pete negre. e ceva normal sau este o boala.
  Daca e boala cu ce se poate trata ?
  Multumesc.

 2. Buna ziua.Sunt la inceput de drum cu o plantatie de mure fara spini, aproximativ 4000 mp.Am nevoie de ajutor in prima faza de un erbicid care sa nu cauzeze la mure dar sa usuce toate celelalte crescute ( iarba,buruieni, eventual ceva rugi, etc ).Am plantat in aceasta primavara 1500 buc muri si as mai avea nevoie de ajutor daca credeti ca este cazul sa stopesc acum cu ceva sau cu ce anume trebuie facut acest lucru.
  Multumesc

 3. Buna ziua. In primavara am plantat butasi de anul I , nu i-am stropit cu nimic pana acum si de doua zile le-am pus complexe N P K 15-15-15 astazi am vazut ca au aparut pete maro pe frunze. poate fi din cauza complexelor? daca da, ce pot sa le fac? Multumesc!

  • Va rugam sa ne comunicati in ce concentratii si dozaje ati aplicat ingrasamintele.

   • 10-20 de grame, o singura data la fiecare planta, sub forma de granule, le-am pus la baza tulpinii ca atunci cand ploua sa intre in pamant.
    Acum a mai aparut o problema, la toate plantele se rasucesc frunzele, incep de la pamant si urca spre varf de la o zi la alta, iar apoi se usuca.
    Am taiat din frunzele afectate si a doua zi am stropit plantele cu Dithane M 45, am procedat corect? ce boala pot avea? mana, rugina, umiditate prea mare, timp de o saptamana jumatate le-am udat in fiecare seara, nu a plouat o luna in zona.
    Va rog spuneti-mi parerea dumneavostra si indrumati-ma cu un tratament.
    Multumesc.

 4. Bun gasit.
  Am o mare problema cu murele. Pe ramurile de anul trecut au aparut pete maro, care se extind si duc la uscarea intregului ram, cu tot cu fructele crude.
  Seamana cu focul bacterian de la gutui dau alte specii.
  Ce ar putea fi?
  Am stropit cu Topsin si Calypso dar degeaba.
  Ramurile din acest an nu sunt afectate deocamdata deloc.
  Multumesc anticipat de raspuns.

  • Din specificatiile dumneavoastra intelegem ca exista posibilitatea de a fi afectata de patarea bruna-violacee. Va fi necesar sa repetati tratamentul cu Topsin.

 5. unele mure au inceput sa se coaca (poate putin prematur),apar negre dar au unele bobitze de culoare alb-stricat. Nu le-am stropit decat o data cu Topsin perioada de formare a fructului. Oare as mai putea face ceva? Nu am decat aprox 10 tufe de pe care am cules anul trecut peste 30 kg de mure foarte mari, fara sa le stropesc niciodata.

 6. avem o cultura de mure fara spini si la unele plante foarte fragile (tinere) frunzele sint incretite si la baza frunzelor sint niste chemuri foarte mici de culoare neagra semanind cu niste afide care sint ca un ghem de purici care opreste planta sa se dezvolte si o omoara va rog datimi un raspuns daca se poate face ceva, multumesc

 7. am un mur cu 3 ramuri=cea batrana de anul trecut e plina de mure,problema e ca si frunzele si fructele sunt de culoare rosie,celelalte 2 ramuri de anul asta n-au fructe dar sunt verzi.e vreo boala?

  • Ati efectuat vreun tratament pana acum? Daca da, ce substante ati folosit?

 8. Imi puteti spune din ce cauza se usuca lastari unde sunt fructele de sus in jos pe lastari sunt pete albe si galbui rosiatice se mai poate stropi acuma fructele incep sa se coaca va multumesc daca reusesc o sa va trimit poze

 9. Buna ziua! Am o cultura de mure fara tepi de 700 metri patrati. Au aparut putregaiul cenusiu, fructele s-au stricat, le-am stropit de doua ori cu Teldor, dar fara rezultate, se strica in continuare. Va rog sa imi spuneti ce mai pot face sa salvez celelalate mure inflorite. VA MULTUMESC!

 10. duna seara asi dori sami dati citeva sfaturi utile am o problema majora foarte grava pe fructele coapte de la muri sint invadate de daunatori nu stiu cum se numesc exact ( plosnita de padure,plosnita griului sau paduchi de lemn cum îi numeau oameni mai in virsta )problema este ca am inceput recoltatul.Ce insecticid sa dau sa nu afectez clienti care cumpara Va multumesc

 11. Buna ziua. Am observat intre mure ca a inceput sa se usuce frunzele si au ceva pete mici roscate si nu stiu care ar fi cauza. Sunt in campania de recoltare. Apa le dau aprox 4 l la 2-3zile. Frunzele uscate sunt pe lastari cu fructe nu pe cei tineri. Le pot stropi cu ceva avand in vedere ca sunt in perioada de recoltare? Multumesc

  • Din pozele trimise observam ca exista posibilitatea ca plantele sa fie afectate de patarea rosie, insa in proportie foarte mica. Se pot efectua tratamente cu un fungicid cum ar fi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g diluate in 10 l de apa. Acesta nu solicita o perioada mare de pauza pana la consum. Daca se spala fructele cu atentie nu va fi nici o problema.

 12. Buna ziua.Am o cultura de mure salbatice pe vreo 10 ari si in acest an chiar acum cand au inceput sa se coaca foarte multe fructe incep sa se usuce, nu se dezvolta bine cu toate ca planta este foarte viguroasa si fara sa prezinte vreun semn de vreo boala.Le-am udat acum 5 zile si totusi foarte multe fructe se usuca.Trebuie udat mai des?fructele arata ca si cum ar fi brumate.Precizez ca nu am folosit niciun fel de insecticid sau alte chimicale doar gunoi de grajd.Multumesc

 13. Buna ziua. Vrejurile de mure fara spin ce sunt pe rod, au inceput a se usuce dinspre varf spre radacina, impreuna cu frunzele si fructele. de ceteva zile Am insistat cu udarea intr-o cantitate mai mare de apa, crezand ca e probabil din cauza secetei. nu am observat nici o schimbare. Celelate vrejuti ce nu sunt pe rod, au culoare verde inchis. E posibil sa existe vreo boala?

 14. buna ziua am o cultura cu mur si zmeur infiintate in primavara aceasta .Doresc sa stiu ce stropiri sa fac pentru intrarea in iarna .V a multumesc .

 15. Am in gradina doua randuri de mure altoi pe spalier in anul 4. Doi ani s-au comportat bine,anul trecut au putrezit toate fructele.As vrea sa aflu cu ce si cand se fac tratamentele preventive.Am stropit la sfarsit de februarie cu ulei horticol.

 16. Pentru patarea bruna-violacee, este bine de facut o combinatie de topsin cu champ sepetat la 7 zile?
  Va multumesc anticipat.

 17. Buna,am o cultura cu mure fara tepi,la cateva frunze apare o culore maro,poate fi din cauza frigului -2 grade.

 18. Buna intreb in legatura cu petele violace-bruna se extind pe planta unde atinge se usuca tot si crenguta si frunzele pe unele plante au cuprins intreaga tulpina se pot trata? Si cu ce fungicid?

 19. am 200 butasi mur anul3 l i am taiat si legat la jumatatea lunii febroarie pentru ca era cald apoi au veni cateva zile reci cu bruma acum din lastari noi legati au inceput sa se usuce iam sropit cu confidol care sa fie cauza? a in ianuarie am pus cate doi pumni de complxe la radacina care sau topit acum ce tratament se face

 20. Am un necaz in curte, un par mai batran s-a umplut de paduchi sau ceva de genul !
  Cu ce pot saii combat si frunzele tinere incep sa se intoarca pe dos,aici nu pot sa trimit niste fotografii cu insectele mentionate dar trimit pe adresa de contact. Ma intereseaza ce sunt si cu ce ma scap de ele?
  Multumesc !si o zi minunata sa aveti!

 21. Buna ziua, sunt Ovidiu Buiga va deranjez cu o intrebare. Am constatat azi ca la plantatia mea de mure la unele tufe, pe unele tulpini (cele de anul trecut) au aparut la baza un fel de “umflaturi” de 3…5 cm lungime care au crapat..tulpina respectiva uscandu-se! Oare ce s-a intamplat? Ar putea fi de la umiditatea in exces (dat fiind faptul ca in ultima perioada a plouat cam mult) ? Ar fi bine sa aplic in zilele urmatoare un tratament cu Captan? Pana acum am stropit cu Zeama Bordeleza si Actara! Totodata am vazut ca la lastarii noi varfurile s-au uscat… Pare ca sunt ciupiti de frig…(acu doua saptamani au fost noapte -4…5 grade) oare vor mai creste? Va multumesc!

 22. buna ziua, am pus si eu acum 3 saptamani 100 de lastari de muri, au prins in jur de 95 pana acum dar au inceput sa se ingalbeneasca frunzele iar la cativa lastari care sant pusi mai la umbra sau ofilit de tot frunzele iesite dar tot da sa inmugureasca. mentionez ca sant incepator si am pus ca sa vad daca prind in zona vrancea ca sa fac o ferma mai mare.va rog frumos sa im-i spuneti ce sa fac.as dori sa stiu daca trebuiesc stropite cu vitamine sa se dezvolte mai bine. va multumesc.

  • Daca frunzele doar se ingalbenesc, atunci principala cauza este umiditatea crescuta de la nivelul radacinilor, care duce la putrezirea acestora, mai ales ca sunt firave imediat dupa plantare. Daca sunt udate suplimentar in afara de precipitatiile scazute, va fi necesar sa o stagnati. De asemenea, pentru a ajuta plantele se poate aplica un ingrasamant natural cum ar fi Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-1-litru.html).

 23. am o plantatie de mure si am vazut ca pe dinauntru frunzelor a aparut ceva ca paduchi de culoarea verde si frunzele se incretesc va rog spunetim cu sa conbate
  aceasta boala sunt la inceput si nu stiu ce masuri sa iau multumesc.

 24. Buna ziua , ma intereseaza daca pot amesteca calypso cu topsin ? sau sa stropesc separat , la ce interval de timp sa fie intre sropeli

  • Pot fi combinate cele doua. Mai exact, in 10 litri de apa se dizolva 2-3 ml Caypso si 10 gr Topsin.

 25. Va multumesc frumos pentru sfat , mai am ceva sa va intreb daca se poate .
  Plantatia este dabia in anul I se poate da cu azot ? dar cu ierbicid pentru buruieni ( mohor , palamida , susai , pir etc ) Va multumesc .

 26. Bun gasit.
  As vrea sa va intreb daca se pot aplica acum inainte de coacerea murelor ceva ingrasaminte foliare, si care ar fi cele mai indicate in acest moment?
  Multumesc mult.

 27. buna am o cultura de mure si sant foarte angrijorat pe primele fructe care sau parguit au aparut bobite albe cu cat fructul se coace ele se maresc pe suprafata fructului an final fructul se strica va rog sa-mi spuneti ce boala e si ce tratamente necesita pana nu ie prea tarziu va multumesc

 28. Bun gasit.
  Un ingrasamant foliar bogat in potasiu, ar putea aduce beneficii fructelor?, ma gandesc in primul rand daca ar avea ca efect indulcirea murelor.

  • Se pot aplica si ingrasamintele pe baza de potasiu, insa acesta influenteaza doar sinteza clorofilei şi intensitatea fotosintezei. Atentie totusi la exces. De exemplu, magneziul este cel care influenteaza procesul de sinteza a glucidelor.

 29. Pe fructele de mure verzi apare o panza de paianjen care usuca fructele .Cu ce as putea sa le stropesc ?

 30. Buna seara! Eu si unchiul meu suntem la inceput de drum cu o mica plantatie de muri fara ghimpi si avem nevoie, va rog de un raspuns: frunzele din varf au inceput sa ingalbeneasca, insa doar acelea din varf si nu stim de ce. Se intampla si la altcineva tot la muri, intr-un alt sat, si chiar si la alte plante. Ne puteti spune despre ce ar putea fi vorba si care e solutia? Multumesc fumos!

 31. buna ziua ce tratamente pentru razele solare la mure sant pe mure sant picatele uscate pe fructe cu ce sa le protejam va multumesc

 32. Buna seara, avem o problema cu mura ,adica frunzele din partea superioara a plantei se incretesc si se usuca, fructele nu au nimic. A-ti putea sa imi spuneti ce se intampla va rog frumos? Va multumesc mult!

  • Ati verificat partea inferioara a frunzelor? Apar daunatori? Ati administrat ingrasaminte pana acum?

 33. Buna ziua ! Ce fel de ingrasaminte sa folosesc la plantatia de mur anul 2 si in ce perioada a anului ? In perioada cand fructele sunt coapte se poate stropii preventiv inpotriva diferitelor boli? si ce tratament sa folosesc ?

 34. Buna ziua.Am o plantatie de mur Thornfree .Fructele sunt negre dar pe ele exista bobite albe sau bobite uscate.Se poate face ceva tinand cont ca aproximativ peste o sapt deja se vor coace multe.Aceasta problema se va extinde si la murele sanatoase dc nu fac ceva?Va multumesc

 35. Buna ziua am o problema grava fuctele se albesc si se strica se extind repede an toata plantatia am banuit ca este putregaiul cenusiu am stropit cu rovral si decis expert dar nici o ameliorare jumatate din plantatie fructele sant sricate iar a anceput sa se usuce de jos an sus lastari care au fructe va rog sa mi spuneti ce tratament sa folosesc ca sa mai salvez ceva din mure.Va multumesc. Osa trimet poze pe forum cu plantele.

  • Acele simptome apar atunci cand murele sunt arse de soare. Exista anumite plase de protectie care se achizitioneaza din magazinele de specialitate (chiar si bricolaj) care protejeaza fructele de razele soarelui.

 36. Buna ziua am o problema grava cu plantatia de mure frunzele se usuca de jos an sus si la lastari care produc si la cei tineri mentionez cale dau 6 litri de apa la 2 zile iar uni lastari se usuca de tot cu tot cu fructe se angalbenesc cateva frunze jos iar zilnic urca an sus am stropit cu Dihane an amestec cu topsin dar nici o ameliorare va rog sa mi spuneti ce boala este si ce tratament necesita.O poza pe forum poate va ajuta cu ceva va trimet acum.

 37. Buna seara
  Am o problema la murele coapte. Desi 3 sferturi din fruct este deplin maturat, exista un sfert sau mai putin din el, format doar din boabe rosii, care nu se mai coc.
  Din ce am citit, ar putea fi ventriculoza?
  Aveti vreun remediu?
  Multumesc.

  • Depinde de anumiti factori. Acum cat timp a fost infiintata cultura si ce anume a fost plantat pe teren precedent?

 38. Buna ziua am o mare problema la murul thornfree , se ingalbenesc frunzele au capatat o textura aspra si au o tenta de a se strange (increti) , si au pe frunze pete micute de culoare rosu-visiniu . Ma puteti ajuta cu un sfat , cu ce pot sa le stropesc ? Va multumesc frumos .

 39. Buna ziua,am o problema cu murele fără tepi,frunzele încep să se ingalbineasca unele chiar se înroșesc si se usucă.Am stropit cu topsin,ce ar fi bine să mai fac in continuare?

 40. Buna ziua,
  Am vrut si mur la Valenii de Munte. Am cumparat de la Hornbach si a crescut foarte frumos, inflorea, dar cand sa creasca fructul se usca(numai fructul). Am luat de la un vecin din zona butasi din murul lui care este o splendoare. Am pus in acelasi loc, a crescut exact ca in carti cu ramuri de 4-5m, s-a inmultit singur peste gard si anul acesta a fost primul an (dupa 4 de la plantare) cand fructele s-au mai si copt, adica unele nu s-au dezvoltat (cam jumatate), altele s-au dezvoltat cateva bobite in fruct, altele s-au dezvoltat si au ramas rosii (cam jumatate) si cateva (raportul ar fi: din cateva sute de fructe in total s-au copt si am mancat 5 aproape 6. Care este cauza?

 41. Hi! Multumesc pentru sfaturi. Precizez: pana anul acesta coardele murului se dezvoltau foarte frumos, inflorirea era perfecta si dupa ce ii cadeau florile fructul nu se mai forma si se uscau pur si simplu asa. Anul acesta cam jumatate din sute de fructe s-au uscat asa, cam jumatate au crescut si s-a format fructul dar au ramas rosii, o foarte mica parte s-au copt partial si total s-au copt 5 maxim 6,7 fructe. Este adevarat murul este la soare in perioada pranzul si este adevarat ca in patru ani nu l-am stropit niciodata. Eu credeam ca este vorbade pamant care este 50% pietros. Ce ziceti?

  • Daca era din cauza solului, arbustii nu se mai dezvoltau atat de bine. Exista in magazinele de bricolaj anumite plase de protectie impotriva razelor solare. De asemenea, este recomandat sa se efectueze tratamente preventive cu fungicidele precizate anterior.

 42. Buna seara. Am cateva plante de mur care sunt foarte afectate de o boala ce se manifesta printr-un praf galben pe spatele frunzelor, si implicit sunt afectate si fructele, fiind mici si stafidite. Acum nu mai am ce salva din fructe in schimb poate ma puteti ajuta cu un sfat sa izolez cumva boala si sa nu o mai am si anul viitor. Mentionez ca lastarii de anul 1 nu sunt asa afectati.

 43. Buna ziua . Am o plantatie de mur Thornfree , anul 2 . Anul acesta a fost primul an de fructificare mare ( in medie 4 kg de fructe oe butas ) si am observat urmatorul fenomen la fructe : in primele 2 sapt de recoltat , fructele au avut o fermitate mare si s-au comportat exceptional la manipulare si transport . Dupa 2 sapt de recoltare , timp in care am atins si varful de recoltare , a inceput sa le scada treptat fermitatea si rezistenta la manipulare , asa incat la ultimele 2 recoltari am fost nevoita sa prelucrez fructele rapid , dupa cules . Mentionez ca plantatia a fost stropita “ca la carte ” ( stropirile indicate de Institutul Pomicol Maracineni Arges ) . Banuiesc o carenta in sol , dar nu stiu ce ar trebui sa fac , ca anul urmator sa nu se repete situatia si fructele sa aiba fermitate mare pana la ultima recoltare . Multumesc frumos pt timpul acordat !

  • Dar in planul de tratamente au fost incluse si ingrasaminte sau doar stimulatori? Daca au fost aplicate ingrasaminte, ce elemente contineau? Au fost administrate foliar sau radicular?

   • Buna ziua . Am aplicat foliar Biocomplex BCX900 , la fiecare stropire din plan si am pus fiecarui butas , la baza , gunoi de grajd fermentat .

    • Produsul aplicat este un stimulator de crestere. In cazul productiilor intensive este recomandat sa se aplice si ingrasaminte foliare cu elemente si microelemente in compozitie.
     De exemplu, calciul ajuta la formarea peretilor celulari ai fructului. In cazul continutului slab de calciu, fructele nu prezinta rezistenta la manipulare si depozitare.
     La fel si continutul de potasiu, care este reflectat in fermitatea fructelor. Potasiul scade pe masura ce arbustii fructifica.
     Astfel, este recomandat sa se aplice ingrasaminte naturale foliar cum ar fi Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html).

 44. bunaziua am o plantati de mur de anul asta
  pe rug a aparut niste umflaturi si se crapa coaja daca se misca rugul se rupe de la umflatura ce tratament ar trebui sa urmez

  • Ati incercat sa sectionati una din aceste umflaturi? Sunt larve prezente in interior?

  • Bună ziua , la câțiva butași de mur sa _ u ingalbenit frunzele, au o culoare galben roșcat , vreau să zic că la câte un butaș câte un lăstar de anul trecut s_ a ingalbenit cate unu nu ce poate sa fie .Va mulțumesc

 45. am o plantatie 3oo m anul cu ce pot sai ajut ca inghrasamant se sttopeste cu zeama bordeleza acum toamna sau primavara sau cu ulei se pot taia lastari care au rodit toamna mentionez ca plantatie e de mur anul 3. tomna se stopessc muri cu zeama bordeleleza sau ulei? ce inghrasamnt se foloseste la mur am oplantatie de 500m ceva foilar sau baleghar natural si cu ce se acopera sa nu deghere.

 46. Va rog sa -mi spuneti ce sa folosesc pentru anul viitor,la muri ,in cazul in care fructele nu se coc .Am in aceasta perioada o multime de fructe necoapte .

  Multumesc ,

 47. buna ziua am o problemazic eu grava toate frunzele de mure inclusiv coardele murului sau anrosit puteti sami spuneti va rog ce boala este si ce tratament sa folosesc.Va multumesc

  • Frunzele arbustilor se pot inrosi din cauza temperaturilor scazute, urmand ca acestia sa intre in repaus vegetativ. In afara de schimbarea culorii, mai au alte simptome?

    • Daca alte simptome nu mai au, atunci este din cauza temperaturilor. Acum urmeaza sa cada frunzele si sa intre in repaus vegetativ.

 48. buna ziua! ma numesc valy si am 500 de muri plantati in primavara. nu le-am facut pana in prezent nici-un tratament, insa nici nu am sesizat vreo boala. preventiv, cu ce ar trebui sa incep si in ce perioada? multumesc!

 49. in ce luna primavara se poate stropii cu zeama de cupru o plantatie de mur si ;la ce distanta cu ulei si ce fel

 50. L SALUT REVIN CU O INTRBARE CA INGRASAMANT CROPMAX CAND SE APLICA IN CE CANTITATE SI DE CATE ORI LA PLANTATIA DE MUR

 51. Buna ziua as vrea sa adaug un complex chimic in cultura mea de mur, ce doze de NPK imi recomandati?

 52. Buna dimineata! Am o plantatie de mure. Pe aproximativ 90% din plante, au aparut ceva pete de culoare maro pe tulpina si undeva mai spre varf o potrtiune inchisa la culoare (negricioasa). Tulpinile se usuca pana la 30-40 cm deasupra solului (de la varf spre baza). Anul trecut am avut aceeasi problema, dar am crezut ca au inghetat. Ce pot sa mai fac?

 53. Salurare as vrea sa ma sfatuiti daca pot planta mure pe un teren,putin cam mlastinos primavara

 54. Buna seara am o plantatie de mure 4000 de metri in partie leam curatit si acuma au aparut pete mari negre apoi albe si acuma siˆ uscat de sus pina la radacina tijele ave au 3,4 cm de grosse ce pot sa fac acuma mentionnez ca toate sau uscat si cu muguri si micile frunzulite va multimédia.

 55. la o plantatie de mur care am stropito pe 22 o4 2017 cu champ wg folid si la interval de 3 ore cu ascovigor mai pot da cu crompax si ce cantitate la 10 l apa

 56. va rog sa-mi spuneti cum pot trimite fotografii pentru a exemplifica problemele care le am cu murii mei. multumesc!

 57. in ce perioda lastarii de mur pentru anul viitor se scurteaza si la ce dimensiune anul trecut iam taiat de la inaltimea spalierului iar un vecin de la a doua sarma vreau ca sa plece l mai multe corzi in lateral

 58. Este posibil sa apara plosnite in cultura de mure?
  Actualmente, toata cultura mi-e infestata de plosnite, niste gandaci care emana ceva substante urat mirositoare, ca si metoda de aparare.
  Imi puteti spune ceva metode de combatere(mentionez ca in urma atacului, fructele curg)
  Multumesc !!!

 59. Buna ziua,am o problema la murul fara ghimpi, la câteva frunze apare o culoare rosiatica,e indicat să le stropesc cu dithane?fructele sunt roșii adică peste două săptămâni trebuie să le culeg,
  Mulțumesc anticipat !!!

 60. Am o plantatie de mure si deja sunt in perioada de cules si nu stiu de ce se inrosesc atat de repede in ladite va rog dati.mi un tratament pentru ele

 61. Am o plantatie de mure si deja sunt in perioada de cules si nu stiu de ce se inrosesc atat de repede in ladite va rog dati.mi un tratament pentru ele

 62. Buna ziua!! Am o plantatie de mur fara ghimpi si acum 2 zile am observat ceva neobisnuit. Aproape toti lastarii au niste gauri ca si cum ceva i ar fi ros, iar in interior exact in maduva lemnului sunt depuse zeci de oua. Nu am remarcat nicio insecta care ar putea face asa ceva. Despre ce daunator credeti ca este vorba si ce as putea face ? Incet incet gaura se cicatrizeaza . Multumesc mult !!

 63. Buna ziua!! Am o plantatie de mur fara ghimpi si acum 2 zile am observat ceva neobisnuit. Aproape toti lastarii au niste gauri ca si cum ceva i ar fi ros, iar in interior exact in maduva lemnului sunt depuse zeci de oua. Nu am remarcat nicio insecta care ar putea face asa ceva. Despre ce daunator credeti ca este vorba si ce as putea face ? Incet incet gaura se cicatrizeaza . Multumesc mult !!

 64. Buna ziua,la murul fara ghimpi, fructele nu sunt așa de mari cum ar trebui,se poate din cauza căldurii 35-39°C.

  • Pot fi diverse motive pentru care planta nu a format fructe mari, conform soiului: lipsa sau insuficienta apei si a elementelor minerale, temperaturile foarte mari, stresul provocat de boli sau daunatori etc. De regula, daca plantele sunt sanatoase, cultura nu este imburuienata si beneficiaza de suficienta apa si nutrienti, productiile ar trebui sa fie conform soiului plantat.

 65. Buna ziua,la murul fara ghimpi, fructele nu sunt așa de mari cum ar trebui,se poate din cauza căldurii 35-39°C.

  • Pot fi diverse motive pentru care planta nu a format fructe mari, conform soiului: lipsa sau insuficienta apei si a elementelor minerale, temperaturile foarte mari, stresul provocat de boli sau daunatori etc. De regula, daca plantele sunt sanatoase, cultura nu este imburuienata si beneficiaza de suficienta apa si nutrienti, productiile ar trebui sa fie conform soiului plantat.

 66. buna ziua. am si eu cativa muri in gradina di am observat ca au inceput sa li se usuce frunzele si lastarii de cateva zile. imi puteti spune ce tratament ar trebuie sa le fac?
  multumesc

 67. buna ziua. am si eu cativa muri in gradina di am observat ca au inceput sa li se usuce frunzele si lastarii de cateva zile. imi puteti spune ce tratament ar trebuie sa le fac?
  multumesc

 68. Buna ziua,
  Va rog sa-mi dati un sfat pentru murii care au fructe rosii ,dar care nu se coc .

  Multumesc,

 69. Buna ziua,
  Va rog sa-mi dati un sfat pentru murii care au fructe rosii ,dar care nu se coc .

  Multumesc,

 70. Buna ziua, am o plantatie de mur fara ghimpi si anul trecut am avut fructe cu bobite care nu s-au copt,au ramas tari si lemnoase. Ce poate fi si ce tratament se poate aplica ? Mantionez ca plantatia este bio,nu am aplicat niciodata in decursul celor 4 ani de cand este pe rod niciun fel de tratament si asa as verea sa ramana. P.d.a.p. ma intereseaza daca poate fi curatata in aceasta parioada (chiar acum,deoarece urmeaza zile neobisnuit de calduroase pentru luna decembrie) ? Dupa curatare ar fi bine sa aplic Confidor ? Va multumesc!

 71. Buna ziua, am o plantatie de mur fara ghimpi si anul trecut am avut fructe cu bobite care nu s-au copt,au ramas tari si lemnoase. Ce poate fi si ce tratament se poate aplica ? Mantionez ca plantatia este bio,nu am aplicat niciodata in decursul celor 4 ani de cand este pe rod niciun fel de tratament si asa as verea sa ramana. P.d.a.p. ma intereseaza daca poate fi curatata in aceasta parioada (chiar acum,deoarece urmeaza zile neobisnuit de calduroase pentru luna decembrie) ? Dupa curatare ar fi bine sa aplic Confidor ? Va multumesc!

 72. Buna ziua,cu ce pot combate invazia viespilor in cultura de mure,anul trecut am avut mici probleme intepau fructele de mur care erau mai coapte.
  Daca este ceva cu ce se combate in perioada de cules.

 73. Buna ziua,cu ce pot combate invazia viespilor in cultura de mure,anul trecut am avut mici probleme intepau fructele de mur care erau mai coapte.
  Daca este ceva cu ce se combate in perioada de cules.

 74. Buna ziua, aveti o lista cu produsele omologate strict pentru cultura de arbusti: zmeur/mur?
  Multumesc.

 75. Buna ziua,am o plantatie de mure si pe corzi apar pete bruna-violacee.Se combate cu zeama bordeleza(50gr/10l apa+var 50gr/10 l apa)la care pot adauga calipso ? Topsinul adaug impreuna cu zeama bordeleza si cu calipso sau stropesc separat dupa 7 zile?

  • Cel mai indicat este ca prima oara toti lastarii afectati sa fie eliminati si distrusi prin ardere, apoi se poate aplica tratamentul cu Zeama Bordeleza si Calypso. La un interval de 7-10 zile se poate aplica si Topsin.

 76. Buna ziua. Am o plantatie de mure , dar chiar daca ( fructul ) este negru , sunt amare. Este o boala a platei , si daca este o boala , cu ce se poate trata. Va multumesc.

  • Buna ziua, fructele pot fi amare din motive diferite. Fie nu au ajuns inca la maturitate (chiar daca sunt negre, nu va lasati pacalit de culoare) si mai asteptati pana fructele se coc si ajung la gustul dulce, aromat, fie pe parcursul perioadei de vegetatie nu au primit suficienta apa, lipsa acesteia influentand gustul si calitatea fructelor. O alta cauza a gustului amar o poate reprezenta varsta plantelor, pe masura ce plantele imbatranesc fructele isi mai pierd din gust.

 77. buna ziua ,ce tratament se poate aplica acum la mur in-potriva insectelor multumesc mult.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor