Tratamente, informatii, arbusti, catina

Catina alba sau Catina de rau (Hippophae rhamnoides) este un arbust fructifer intalnit frecvent in zonele de deal si de munte din Romania. Acesta specie este foarte bine adaptata la conditiile pedo – climatice din Romania. In urma unor studii de specialitate, s-a constat ca fructele de catina sunt o adevarata sursa de sanatate. Acestea contin minerale si vitamine in cantitati considerabile si din acest motiv, a inceput un proces de ameliorare si introducere in cultura a acestei specii. Creste sub forma unei tufe inalte, de 1 – 1,5 metri, fiind usor de intretinut si recoltat. Are pretentii ridicate fata de lumina, fiind cultivata numai pe terenurile bine iluminate. Este o specie foarte rezistenta fata de factorii biotici, fiind putin afectata de actiunea bolilor sau a daunatorilor, fara a depasi pragul economic de daunare.

Principalele boli ale catinei 

 

verticiliumVerticilioza produsa de Verticilium spp. Aceasta boala este prezenta in zonele de cultura a catinei si isi face aparitia preponderent in plantatiile cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani. Primele simptome sunt reprezentate de ingalbenirea si ofilirea treptata a frunzelor. Fructele se coc prematur si se usuca. Ca urmare a atacului, plantele se ofilesc ziua, iar seara au aspect normal. De asemenea, pe scoarta arbustilor apar umflaturi de culoare rosie. Daca se realizeaza o sectiune in tulpina, se observa o brunificare a tesuturilor conducatoare. Arbustii infectati se usuca dupa o perioda de 1 – 2 ani de la aparitia primelor simptome.

Masuri de prevenire si combatere:

 • daca se depinsteaza boala intr-un stadiul incipient, se aplica tratamente chimice la sol cu Topsin 70 WDG sau Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0,05 – 0,1 % concentratie (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se uda fiecare planta cu 0,5 l (din solutia respectiva);
 • daca boala este intr-o faza avansata, arbustii se elimina din plantatie si se ard;

  fusariozaFuzarioza produsa de ciupercile din genul Fusarium. Produce simptome asemanatoare cu cele produse de verticilioza. Boala produce intial decolorarea nervurilor, urmata de ofilirea petiolului. Aceste simptome se pot observa initial pe cateva frunze ale plantei, in final in toata coroana. Daca se realizeaza o sectiune in tulpina se observa o brunificare a tesuturilor conducatoare. In final planta se usuca ireversibil.

  Masuri de prevenire si combatere:

  • daca se depisteaza boala in stadiul incipient se aplica tratamente chimice la sol cu Topsin 70 WDG sau Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0,05 – 0,1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se uda fiecare planta cu 0,5 l (din solutia respectiva);
  • daca boala este intr-o faza avansata, arbustii se elimina din plantatie si se ard;

   ruginaRugina produsa de ciupercile din genul Puccinia. Primele simptome ale acestei boli sunt reprezentate de aparitia unor pete clorotice pe partea superioara a frunzelor. Boala evolueaza iar pe partea inferioara apar pustule de culoare portocalie ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Acestea produc o deformarea severa a frunzelor.

   Masuri de prevenire si combatere:

    

   • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Topas 100 EC, Score 250 EC, Falcon 460 EC;

   Principalii daunatori ai catinei 

    

   afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Atacul se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele se hranesc cu sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, afidele determina moartea plantei.

   Metode de combatere:

   • tratamente cu Decis Mega 50 EC (0.2 l/ha), Confidor Energy (0.6 l/ha), Mospilan 20 SG (1.5 gr/12 l apa), Actara 25 WG, Calypso;

   paduche-testosPaduchele din San Jose (Quadraspidiorus perniciosus). Este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante. Prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de larva pe scoarta speciilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fructe, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii. Acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.

   Metode de combatere:

   • aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
   • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
   • tratamente chimice cu Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC;

   cicada-gheboasaCicada Gheboasa (Cerasa bubalus). Este o specie ce produce daune indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna etc). Femelele depun ponta pe ramurile arbustilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fito-patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul plantelor tinere, care in urma atacului se usuca.

   Metode de combatere:

   Combaterea acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire:

   • controlul atent al materialului saditor;
   • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
   • taierea si arderea ramurilor afectate;
   • distrugerea plantelor ierboase din livida;
   • tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu un ulei horticol precum Confidor Oil;

    moliaMolia frunzelor (Lymantria dispar). Este o specie periculoasa, ce produce defolierea masiva a arborilor si a speciilor fructifere. Ierneaza sub forma de ou intr-un adapost matasos creat pe scoarta speciilor atacate. Primavara apar larvele si se deplaseaza pe frunze, determinand defolierea.

    Metode de combatere:

    • tratamente chimice cu: Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Affirm, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC;

    cicada-meliferaCicada melifera (Metcalfa pruinosa). Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi/arbustii fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea plantelor si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Eriosoma lanigerum).

    Metode de combatere:

    • tratamente chimice cu: Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC;

    acarieniAcarienii sunt insecte ce se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, care ataca foarte multe plante si pomi fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular iar in urma atacului funzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.

    Metode de combatere:

    • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

     carabusCarabusul de mai (Melolontha melolontha). Acesta insecta este deosebit de periculoasa. Dezvolta o generatie la 3 – 4 ani si ierneaza ca larva de diferite varste in sol. In timpul perioadei de dezvoltare, larvele se hranesc cu partile subterane ale diferitelor plante iar atacul duce la ofilierea tufei.

     Metode de combatere:

     • mobilizarea solului in jurul tufei;
     • aplicarea insecticidelor granulate in jurul tufei;

     nematodul galicol 1Nematozi. Acestia ierneaza ca adulti in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza cu ajutorul apei din sol si traiesc in interiorul plantelor afectate, hranindu-se cu sucul celular. In urma atacului are loc deformarea radacinilor si reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile plantelor atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

     Metode de combatere:

     • cultivarea soiurilor rezistente;
     • utilizarea materialului saditor sanatos;
     • dezinfectarea solului cu Basamid;

     7 comentarii la “Tratamente, informatii, arbusti, catina

     1. Buna ziua,imi spuneti va rog de ce se din ce cauza se exfoliaza coaja pe anumite portiuni la arbusti de catina,va multumesc!

     2. in primul an de producere,toate fructele s-au uscat pe ramurele.nu s-au mai copt au ramas acre.

     3. Buna ziua ,anul acesta am infiintat1,3 ha catina iar dupa cosire am observat ca unele frunze se ingalbenesc.As dori sa stiu ce probleme are cultura si cum o pot remedia .Multumesc

     4. Buna dimineata,
      în agricultura ecologică ce produse pot fi utilizate pentru tratamente pe cătină?
      mulțumesc
      Massimiliano

     Alătură-te discuției:

     *

     Buna! Ai nevoie de ajutor?

     Am nevoie de ajutor