Tratamente, informatii, arbusti, capsuni

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Capsunul (Fragaria x ananassa) este o specie ce face parte din categoria arbustilor fructiferi, fiind foarte apreciata datorita fructelor sale. Capsunul are o plasticitate ecologica ridicata, fiind cultivat cu succes in toate zonele geografice din Romania. Capsunului este o specie precoce (rodeste in anul urmator plantarii)  si rentabila. Principalele probleme sunt reprezentate de perisabilitatea ridicata a fructelor si costurile mari de recoltare. Fructele au o valoare alimentara ridicata, fiind recomadate in cazul afectiunilor hepatice, hipertensiune arteriala, anemie, astenie, convalescenta si in curele de detoxifiere. Acestea contin: sodiu, potasiu, proteine, magneziu, fier, calciu si vitaminte (A, D, C, B6, B-12).

Principalele boli ale capsunului sunt:

 

VIROZE:

patarea-inelaraPatarea inelara Strawberry latent ringspot virus. Acest virus ataca mai multe specii de plante lemnoase si erbacee. Plantele atacate prezinta o stagnare din crestere si prezinta pete de culoare galbena pe frunze. Acest virus este usor de recunoscut deoarece virusul apare in vetre. Boala este transmisa prin nematozi si prin materiarul saditor infectat.

Masuri de prevenire si combatere:

 • utilizarea materialului saditor infectat;
 • dezinfectarea solului daca s-a semnalat prezenta nematozilor. Exemple de produse: Basamid, Nemasol;

marmorarea-virusMarmorarea frunzelor produsa de Strawberry mottle virus. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare dispune de-a lungul nervurilor. De asemenea, nervurile se decoloreaza, iar frunzele se rasucesc. Acest virus este transmis de catre afide.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide;

 

 

MICOPLASMOZE:

micoplasmaVirescenta capsunilor (Strawberry mycoplasma). Acesta boala se manifesta prin inverzirea petalelor, elementelor florale se transforma in formatiuni asemanatoare frunzelor. Frunzele tinere au aspect clorotic, sunt slab dezvoltate si rasucite spre partea superioara. De asemena, fructele se pot transforma in organe vegetative. Plantele ataca se usuca prematur. Aceasta boala traieste pe buruieni (volbura, cuscuta) si este transmisa de cateva specii de cicade.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea materialului saditor inainte de plantare;
 • aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte;

 

BACTERIOZE:

arsuraArsura bacteriana produsa de Xantomonas fragariae. Pe frunze apar pete unghiulare, brun-negricioase, deliminate de nervuri. Petele cresc si se pot unii, distrugand intreaga suprafata a frunzelor. Pe vreme umeda, la suprafata petelor se formeaza un strat vascos, ce reprezinta exudatul bacterian. Tesuturile atacate sunt distruse, se desprind de planta, iar frunzele capata un aspect ciuruit. Bacterioza rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si este transmisa prin exudatul bacterian.

Masuri de prevenire si combatere:

 • strangerea si arderea resturilor vegetale de suprafata solului;
 • tratamente chimice cu: Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio, Zeama Bordeleza;

MICOZE:

patarea-albaPatarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella fragariae. Pe frunze apar pete mici, de culoare alb-cenusiu, marginite de o bordura purpurie. La suprafata petelor apare un puf albcios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele se deformeaza. Boala apare frecvent in plantatiile neingrijite.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea frunzelor batrane si bolnave;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

fainare-2Fainarea produsa de Sphaerotheca alchemillae. Aceasta ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantei. Pe organele atacate se dezvolta o pasla alba ce devine prafoasa dupa aparitia fructificatiilor ciupercii. Frunzele si fructele atacate raman mici si se deformeaza. Astfel, fructele isi pierd aspectul comercial, iar planta este slabita.

Masuri de prevenire si combatere:

 • evitarea irigarii prin aspersiune;
 • eliminarea frunzelor si fructelor atacate din cultura;
 • tratamente chimice cu: Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Topas 100 EC, Karathane M 33 CE;

putregaiul-cenusiuPutregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea. Ciuperca isi face aparitia pe fruzele de la baza plantei, iar daca umiditatea isi mentine valoarea ridicata, poate trece pe fructe si inflorescente. Organele atacate se acopera cu un mucegai cenusiu si putrezesc. Boala se dezvolta rapida si poate distruge fructele plantei, dar se poate extinde si la plantele vecine.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminare plantelor atacate din cultura;
 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG;

manaMana coletului si a fructelor produsa de Phytophthora cactorum. Aceasta ciuperca ataca toate organele plantei, dar simptomele evidente se manifesta pe organele aeriene. Astfel, fructele verzi se intaresc, iar cele ajunse la maturitate capata o culoare roz si au un gust amar. In conditii de umiditate ridicata, temperaturi ridicate si lipsa ventilatiei. Pe suprafata fructelor apare un puf albicios, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Daca efectuam o sectiune in colet observa tesuturile conducatoare si maduva au aspect spongios si o culoare brun-rosiatica.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea plantelor afectate din cultura;
 • tratamente chimice cu: Topsin, Ridomil, Merpan, Previcur, Aliette;

patarea-purpuriePatarea purpurie produsa de Diplocarpon earliana. Pe frunze apar pete circulare, mici, izolate sau unite, de culoare rosie-violacee. Boala evolueaza iar tesuturile atacate se necrozeaza si devin cenusii. In urma atacului capacitatea de fotosinteza este redusa, iar productiile sunt slabe. Aceasta boala se poate confunda cu patarea alba.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • eliminarea frunzelor batrane si bolnave;
 • tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

putregai-aposPutregaiul apos produs de Rhizopus stolonifer. Aceasta boala poate ataca fructele dupa recoltare, in timpul transportului sau depozitarii. La suprafata fructelor apare un mucegai insotit de formatiuni circulare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Aceasta boala se raspandeste rapid si poate distruge cantitati insemnate de fructe.

Masuri de prevenire si combatere:

 • se vor folosi ambalaje curate, dezinfectate;
 • se va asigura ventilatia aerului in depozite;
 • pe timpul transportului si depozitatii temperatura se va mentine la valori scazute;

 

patarea-brunaPatarea bruna produsa de Dentrophoma obscurans (marssonina fragariae). Atacul se manifesta din primavara pana toamna pe toate organele aeriene, simptomele fiind mai frecvente pe frunze. Boala se manifesta sub forma unor pete brune-purpurii, cu o forma neregulata. Cu timpul petele se maresc si devin brune. In urma atacului, frunzele se usuca si cad inainte de vreme.

Masuri de prevenire si combatere:

 • cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi;
 • evitarea irigarii excesive;
 • arderea frunzelor afectate;
 • tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG;

verticiliozaVestejirea plantelor produsa de Verticillium dahliae. Primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale. Treptat ofilirea se extinde si cuprinde intreaga planta. Daca efectuam o sectiune prin colet vom observa distrugerea sistemului radicular.

Masuri de prevenire si combatere:

 • tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC. Se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva);

carenta-azotPe langa simptomele produse de boli, plantele de capsun pot prezenta simptome ce tradeaza lipsa unor elemente nutritive. Aceste dereglari sunt greu de identificat, dar influenteaza puternic productia. In acest sens, se recomanda aplicarea fertilizantilor in fazele in care plantele au nevoie de substante nutritive. Datorita proceselor ce se desfasoara in sol (levigare, retrogradare, fixare, etc) se recomanda utilizarea diferitelor metode de fertilizare (prin aplicare la sol, foliar, etc). De asemenea, fertilizarea trebuie sa asigure un echilibru intre organele plantei. Astfel, se vor aplica ingrasaminte complexe de tip NPK sau NPK + microelemente.

In cazul in care infiintati o plantatie de capsun, inainte de aplicarea lucrarilor agrotehnice (arat, etc) se recomanda aplicarea de 40 t/ha gunoi de grajd bine fermentat sau 400-500 kg ingrasamant complex de tip NPK. De asemenea, dupa plantare se poate aplica foliar un stimulator de inradacinare. Exemple de produse: Atonik, Razormin, Raykat Enraizador.

Daca plantatia este deja infiintata, in toamna, se recomada aplicarea ingrasamintelor de timp NPK, pentru a ajunta plantele sa se refaca dupa perioada de fructificare. Astfel, la sfarsitul lunii august se aplica 70 kg de ingrasamant complex NPK, iar la mijlocul lunii septembrie se mai aplica 50 kg ingrasamant complex NPK.

carenta-borPrimavara, plantele vor avea nevoie de un aport de elemente nutritive pentru a porni rapid in vegetatie. Fertilizarea la pornirea in vegetatie ajuta planta sa fie rezistenta la boli si daunatori si ajuta la formarea unui numai mai mare de flori. Se recomanda aplicarea de 150 kg/ ha ingrasamant complex NPK si un ingrasamant foliar cu microelemente. Exemple de produse: Amalgerol, Cropmax, Florone, Reykat Engorde;

Odata cu aparitia primelor flori, plantele de capsun consuma cea mai mare cantitate de microelemente din timpul perioadei de vegetatie. Din acest motiv, in perioada cuprinsa intre inflorit si coacerea fructelor se pot realiza 3-4 fertilizari foliare, la intervale de aproximativ 10 zile. La aparitia primelor flori se recomada aplicarea produsului Microcat B. Borul este un element care circula greu prin planta. Acesta ajuta la transportul zaharurilor in planta si participa in procesul de germinare a polenului, determinand formarea unui numar mai mare de fructe.

Aparitia primelor fructe este o faza in care planta are nevoie de Calciu. In acest moment se poate aplica produsul Microcat Ca. Calciul are rol structural in peretii celulari. Acesta reduce fenomenul fiziologic de cadere a fructelor, iar acestea sunt mai rezistente la manipulare si depozitare.

Intrarea fructelor in faza de parga este un moment important de care trebuie sa tinem cont cand stabilim tehnologia de fertilizare. In aceasta faza plantele au nevoie de Magneziu. Acesta este elementul principal al clorofilei. Participa in metabolismul plantelor si determina acumularea de zaharuri, carbohidrati, proteine si vitamine. Astfel, fructele vor fi mai mari, mai rezistente si mai gustoase. In aceasta faza se recomanda aplicarea produsului Microcat Mg.

Faza de coacere a fructelor incheie perioada de fructificare a plantelor de capsun. In aceasta faza se recomanda aplicarea ingrasamintelor foliare pe baza de Potasiu. Acest element asigura cresterea greutatii recoltei, coacerea uniforma a fructelor si imbunatateste aroma fructelor. In aceasta faza se recomanda aplicarea produsului Microcat K.

Principalii daunatorii capsunului sunt:

 

nematoziNematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae). Are 6-8 generatii pe an si ierneaza adult in interiorul plantelor afectate si in sol. Migreaza prin picaturile de apa si ajunge in plante. Traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular. In urma atacului are loc ingrosarea si ramificarea lastarilor floriferi si reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile si fructele atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.

Metode de combatere:

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • dezinfectarea solului cu Basamid;

acarieniAcarianul capsunului (Tarsonemus fragariae). Are 5-8 generatii pe an si ierneaza ca femela la baza rozetei de frunze. Primavara, femelele se hranesc pe frunzele tinere iar apoi depun ponta pe frunze. Dupa eclozare larvele colonizeaza organele plantei. In urma atacului plantele sunt slabite si se pot usca in decursul a 1-2 ani.

 

Metode de combatere:

 

 • cultivarea soiurilor rezistente;
 • utilizarea materialului saditor sanatos;
 • tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

gargarita-neagraGargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi). Are o generatie pe an si ierneaza sub frunze sau in stratul superficial al solului. Primavara adultii se hranesc cu mugurii vegetivi si floriferi, apoi cu frunzele tinere si bobocii florali. Femelele depun ponta in bobocii florali iar larvele consuma interiorul acestora. Adultii dorminzi produc cele mai mari pagube.

Metode de combatere:

 • strangerea frunzelor uscate din plantatie;
 • tratamente chimice cu: Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan;

tripsTripsi. Sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.

 

Metode de combatere:

 

 • tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW;
 • utilizarea capcanelor atractante;

afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

scuipatul-cuculuiScuipatul cucului (Philaenus spumarius). Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular. Nimfele secreta o substanta cu aspectul unei spune, care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii. In urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Mospilan, Confidor Energy, Decis Mega, Actara, Karate Zeon;

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) este o specie polifaga ce ataca numeroase specii de flori, vita de vie, etc. Produce pagube mari in perioadele umede. Acesta perforeaza frunzele, distrugand aparatul foliar al plantei.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan;

241 de comentarii la “Tratamente, informatii, arbusti, capsuni

 1. as dori un tratament pentru capsuni ii mananca greierii, furnicile si paianjeni atat fructul cat si stolonii.am luat de la fitofarmacie granule care se pun la radacina dar nu au nici un efect. multumesc

  • Va pot recomanda un acaricid pentru combaterea paianjenilor (Nissorun- 5 g in 10 l apa pentru 100 mp), iar pentru furnici si greieri puteti sa puneti AntKiller-granule cu atractant care atrac furnicile, le manaca si mor.

  • Salut,încearcă sa faci un amestec între 20 ml de Reldan,1 l de apa și completezi apoi pana se poate strânge in mâna cu tarata sau uruiala apoi împraștie pe interval cât mai aproape de rând.Atentie miros persistentilie

 2. prea putine informatii. Mi-ati putea spune de ce am obtinut o recolta acceptabila dar fructele nu au luciu specific – sunt mate si nu sunt zemoase? Au fost udate la timp si nu le-am tratat cu nimic

  • Pe aceasta pagina gasiti informatii despre combaterea bolilor si daunatorilor la capsuni, precum descrierea lor si anumite solutii care combat aceste probleme aparute. Pentru o recolta mai buna este bine sa puneti ingrasamant primavara pentru ca plantele sa aiba suficienta hrana, pentru a putea da o recolta mare si bogata. Udarea lor sa fie facuta la 2 – 3 zile, iar in zilele secetoase chiar in fiecare zi (de obicei udarea se face seara tarziu atunci cand temperatura mai scade putin pentru a nu crea soc termin capsunilor daca sunt stropite cu apa rece).

  • Pentruca nu sunt modificati genetic!!!! Luciul a fost obtinut prin inginerie genetica, pentru a fi usor vandabile!! Daca sunt pentru uz propriu ,trebuie sa fiti fericit, aveti capsuni naturali, soi vschi, probabil gustos si aromat. Daca ii aveti pentru vanzare, schimbati soiul ,cu altul, cu luciu, rezistent la transport si depozitare, dar fara gust si aroma! Cumparatorul roman este usor de pacalit, lui ii place doar ce se vede din exterior !

 3. Bună, am o recoltă de căpşuni şi recent am constatat unele neregularităţi ale tufelor de căpşuni.
  Unele frunze s-au uscat iar altele se încreţesc şi apoi se ofilesc. Aş dori dacă se poate să primesc un răspuns şi să-mi specificaţi ce fel de tratament trebuie să le aplic.

  • ncretirea frunzelor la capsun poate fi produsa de un virus, iar ca si prevenire si combatere se pot cultiva soiuri rezistente sau puteti combate afidele si insectele care ajuta la raspandirea virulului cu diferite insecticide (actara, decis, calypso). Uscarea frunzelor ar putea avea ca si cauze diferite boli care sunt produse de ciuperci patogene. Ca si tratament puteti sa combateti cu fungicide specifice (Dithane, Teldor etc).

  • Am o cultura de capsuni si fructele nu ajung la maturitate se crapa isi pierd luciul si se fac de culoare maro .Raman mici si vestejit.Va rog spuneti- mi cu ce le- as putea stropii sau ce tratament sa le fac pentru a le salva? Multumesc!!

  • Avem nevoie de mai multe informatii pentru identificare problemei. Va rugam sa cititi si sa vizualizati imaginile de mai sus poate reusiti sa identificati boala, cat si niste produse pentru a o trata.

 4. Salut!Cresc capsuna remontanta si am mai observat ca si omizi negre sunt in apropiere de toamna,dar in primavara o sumedenie de furnici ca nu poti scapa de ele nicidecum.Capsunele sunt pe mulci si unii ma sfatue sa ung pelicula inprejurul tufei cu ulei de FLOAREA SOARELUI. Mai am o intrebare pe aceasta tema;In ce repriza se uda capsunele pe mulci si daca de la multa udeala se pot ingalbeni si apoi se stopeaza cresterea si ajung la perire?Se scot si se arunca,ori imi propuneti vreun preparat?

 5. Cresc capsuna pe mulci si incepaind cu primavara eu nu pot scapa de furnici,apoi frunzulitele tinere se rasucesc si virfurile lor se usuca,apoi in toamna si omizi negre sunt.A doua intrebare este ca de la multa umezeala se pot ingalbeni si stopeaza crestera??A treiea intrebare!Dece majoritatea stolonilor au o ingustare in forma de picorus negru care se fomeaza deseori ca la rasadul de rosii e.t.c?Va rog sa ma ajutati.

 6. Ce tratament trebuie sa folosesc inpotriva melcisorilor fara cocilie ,acestia devoreaza fructul?

  • Pt melci Poti sa pui doze cu berre, eu am pus sticle de plastic ingropate in pamant iar pe fund de 3 degete bere asa ca toti melci trag la bere si se ineaca

  • Pt melci Poti sa pui doze cu berre, eu am pus sticle de plastic ingropate in pamant iar pe fund de 3 degete bere asa ca toti melci trag la bere si se ineaca

 7. am citit cu interes şi plăcere . Sper că îmi va ajuta articolul. Aş vrea să ştiu dacămai există un alt fel de muscă albă Vara trecută , în solar, nu am putut scăpa de ea chiar dacă am folosit mospilan şi confidor.

  • Este o singura specie de musculita alba de sera. Tratamentul cu insecticide in sera si camp se face pe cat posibil pe partea inferioara a frunzei, de obicei ea pe acolo isi depune si oualele. Pentru Mospilan solutia sa fie un pic mai concentrata, iar la Confidor Energy doza este cea recomandata, cu rugamintea de a fi pulverizat si pamantul.

 8. buna ziua.
  am cautat pe mai multe site-uri despre bolile capsunilor, dar pe niciunul nu am gasit ceea ce m-ar interesa. este vorba despre ofilirea plantei , insa primele semne sunt palirea frunzelor mici, verzi mai apoi toata planta se usuca.La ruperea coroanei de radacina se observa o culoare rosie- bruna exact ca atunci cand o planta este rupta de foarte mult timp. problema este ca dintr.o sera cu 120.000 plante , 10,000 nu mai ajung in stadiul de cules…. si nimeni nu poate sa imi spuna ce au…

  tripsurile sunt si in culturile de capsuni… mananca florile, si prin urmare o cultura saraca.
  ati putea va rog sa imi dati mai multe detalii cu privire la aceste trips-uri? sunt asemanatoare cu cele ale ovazului si secarei?

  va rog sa ma ajutati.
  va multumesc anticipat !

 9. buna ziua.Ce tratament as putea sa folosesc impotriva viermilor albi(larvele carabusilor de mai)?capsunile sunt deja plantate si am descoperit pe parcurs cand acestia au inceput sa le atace radacinile.

 10. Buna ziua. As dorii si eu un sfat :pt combaterea afidelor la capsuni in solarii ce insecticid sa folosesc?eu am folosit Karate Zeon .dar pt tripsi si musculita
  multumesc

  • Buna ziua
   Pentru combaterea musculitetor albe si tripsului ca cultura de capsun va recomandam sa folositi Confidor Energy (http://www.botanistii.ro/bayer-confidor-energy.html). Tratamentul se aplica de preferinta pe partea inferioara a frunzelor, acolo fiind locul unde stau si isi depun oualele musculitele , dar si tripsul. Tratamentul se repeta dupa 7 zile. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

 11. Am un flacon de 100ml de Fusilade Forte. Vreau sa dau pe o suprafata cu capsuni. In cati litri de apa diluez solutia si cam la ce suprafata ajunge?

 12. si cu ce preparate sa fac profilactica ca sa nam probleme pe tot sezonul ,multumesc.

 13. Frunzele tinere sunt verzi deschis cu un contur mai inchis. As vrea sa ma ajutati sa inteleg ce se intampla. Multumesc

 14. am 4000 buc de capsuni si am observat ca am strawberry crinkle virus la capsuni in minimum 100 buc cu ce tip de fungicide pot sa stopesc? multumesc

 15. Buna ziua, as dori un sfat, în ce perioada se aplica tratamentul contra daunatorilor la capsuni, (gargarita neagra) ?

 16. Bună ziua, Vă rog să-mi spuneţi, dacă pentru pulverizarea fungicidelor, este recomandat atomizorul cu motor pe benzină ?
  De ce întreb. În unele cercuri am auzit faptul că acest aparat pulverizând foarte fin substanţa în cauză, aceasta s-ar deprecia. Care-i părerea dvs ? Mulţumesc anticipat pentru răspuns.

  • Pulverizarea facuta de atomizoare se apropie foarte mult de pulverizarea cu pompa de joasa presiune (de spate). Acest fapt din punctul de vedere al dimensiunii particulelor.

   Exista pulverizatoare ULV (ultra low volume) care “sparg” lichidul in particule de dimensiuni foarte mici de ordinul a 5 – 30 microni dar nu e cazul atomizoarelor.
   Recomandarea noastra ar fi sa utilizati pulverizatoarele motorizate. Aplicarea lichidelor se face omogen si mult mai bine. Atentie la reglarea debitului de solutie ca sa nu mariti consumul de pesticide.

 17. Buna ziua. Interesant articol, dar as vrea sa ma lamuresc cu un anumit aspect. Am niste capsune plantate in ghiveci, le fertilizez saptamanal cu un ingrasamant bio lichid, sunt frumoase, pline de flori dar azi la o inspectie mai amanuntita am descoperit pe coletul plantei niste insecte mici verzi, foarte greu de observat. Dupa ce am rascolit netul sa vad despre ce este vorba cred ca ar semana cu ‘Macrolophus-N-System’, asta este denumirea pe care am gasit-o. Nu reusesc sa inteleg daca este daunator sau doar pradator pt musculita alba. Oricum ma sperie cand le vad, dupa mine nu e normal, cum au aparut.. Sper sa ma ajutati si pe mine, incepatoarea si va multumesc !

 18. buna seara.am plantat in 1200 metri patrati de capsuni in solar si am o problema mi-au aparut niste pete de culoare violet si daca imi puteti da un sfat si un tratament pentru acesta.va multumesc

 19. Buna ziua. Am o cultura de capsuni tanara si de aprox o luna unele plante se usuca. Am scos din pamant planta ofilita si am gasit intre 3-5 rame printre radacina. Cum pot sa scap de aceste rame din sol? Va multumesc

 20. kristanol galben
  la ce soiuri de capsuni se foloseste, si cand se administreaza ? multiumesc.

 21. Buna … Am citit articolul dumneavoastra despre capsuni si inclusiv toate comentariile ,frumos articol si foarte bine explicat totul … dar despre paduchi care pana acum apareau doar la ciresi sau trandafiri iar de anul acesta si la capsuni nu am vazut sa se scrie nimic … Cand am vazut frunzele stolonilor rasucite credeam ca este vorba despre acarieni … dar discutand cu mai multi cultivatori de capsuni si cercetand mai bine cultura ne-am dat seama ca e vorba de acei paduchi ce pana acum ii gaseam pe frunzele ciresilor sau ii vedeam la trandafiri ,in popor se mai spune “reghe”… As dori sa-mi spuneti ce tratament se poate aplica , tinand cont de faptul ca deja exista fructe verzi ? Va multumesc !

 22. Buna Ziua
  Am plantat in aceasta primavara de aproximativ 3 saptamamni 3000 de stoloni capsuni, iar pe unele frunze au aparut niste pete de culoare bruna. Va rog sa imi spuneti care este tratamentul cel mai adecvat, doza in care se dizolva, precum si durata tratamentului. Trebuie stropite doar plantele afectate sau si cele sanatoase preventiv? Faptul ca a plouat foarte mult le/a influentat? Va multumesc mult

 23. Buna seara

  Am o cultura micuta de capsuni, pusa din toamna. Am observat, acum, ca frunzele de la unele plante imi sunt taiate chiar sub folia frunzei si nu stiu de ce, Nu am observat nici o ganganie … Imi puteti da un sfat? Va multumesc

 24. Buna ziua,va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu am mai vazut ca sa se discute pe forumurile de specialitate in legatura cu capsuniii.
  Saptamana trecuta am observat cateva plante(in jur de 50)pur si simplu retezate la nivelul tulpinei.In prima instanta am crezut ca este vorba de furnici,greieri dar,am observat ca in locul unde tulpina cade apare o pata de culoare neagra.
  Cand am venit acasa in week-end am vazut foarte multe frunze patate(pete negre) si nu le merge bine,plus ca alte tulpini erau retezate de aceste puncte.Vre-au sa specific ca plantatia am infiintat-o de vre-o 6-7 saptamani aprox.5000 de stoloni.
  Daca cineva poate sa-mi dea un raspuns in legatura cu aceasta problema si un tratament eficient.

 25. buna ziua as dori si eu o informatie am o plantatie capsuni ce erbicid pot sa dau dupa ce termin de recoltat capsunile
  nu stiu ce erbicid sa folosesc

 26. Buna ziua, am si eu un rand de capsuni puse in curte, in special pentru copii si atunci cand incep sa se coace le gasesc mancate. Nu in intregime, pe jumatate si in special in partea de jos, cea mai aproape de pamant. Nu stiu ce le mananca/roade dar as vrea sa stiu cum le pot proteja ca sa ajung sa le pot culege/manca. Multumesc!

 27. Buna ziua ,am citit articoloul este foarte interesant ,am o problema cu capsunile si anume ca le gasesc ciugulite sau muscate nu prea pot sa imi dau seama ,unele sint mancate cu totul pana la cotor acesta raman pe planta ,aveti idee ce le poate manca?vreo pasare ,vreun sobolan? astept raspuns oricare ar fi el ,multumesc frumos.

 28. Pentru dezvoltarea rapita a vrejului de capsuni, ce ingrasamant sa folosesc? Azotat de potasiu MULTI-K, Mono Amoniu Fosfat (MAP) 12-61-0, Mono Potasiu Fosfat (MKP) 0-52-34. Mai exista si alte ingrasaminte , care sunt cele mai bune??Vreau vigoare si vrej puternic, pentru a dezvolta fructul lamuriti-ma va rog!

 29. Am o mica cultura de capsuni(cateva cuiburi) pentru uz personal. Pana la venirea ploilor culegeam capsuni sanatoase; insa de cateva zile desi capsuniile sunt mari si frumoase au pe ele “santuri”, ca si cum o insecta ar fi ros caspuna de jur imprejur. La unele dintre ele chiar lipsesc bucati din ele.
  Imi puteti da un sfat? Multumesc

 30. am si eu o problema cu o parte din capsuni. sunt unele fructe care sunt pufoase, zici ca sunt umflate cu pompa, sunt gustoase, se coc dar raman foarte mici. am dat doar cu topsin in perioada infloritului. ar putea sa afecteze in freun fel aces lucru. cum se numeste acesta boala la capsuni si de cine e provocata. va multumesc anticipat.

 31. Am o problema cu capsuni sau rosit frunzele in partea de jos si se usca dupa aia .cand scot planta are radacina mancata.Ce pot face?Imi puteti da un sfat?Multumesc

 32. buna seara,

  am o cultura de capsun , si din cauza ploilor se inrosesc frunzele (unele se pateaza maroniu iar altele se inrosesc) , si unele fructe cred ca sunt afectate de putregai. Ce pot sa folosesc pentru aceste boli si care este perioada dupa care pot recolta fructe comestibile? Si dupa cat timp trebuie sa repet tratamentul daca este nevoie sau obligatoriu?
  Plantatia este foliara si tinand cont ca am tratat solul cu ierbicid inainte de montarea foliei , tot mai apar buruieni. Pot sa folosesc vreun ierbicid dat prin instalatia de irigare , care sa nu`mi afecteze plantele de capsun?
  Astept un raspuns. Va multumesc.

 33. Am si eu o problema cu capsunile magic,le-am cosit dupa ce s-a terminat campania de cules si o parte mare din ele nu au mai dat au disparut de tot.care este cauza?si cu ce le pot stropi? Astept un raspuns. Multumesc

  • Este posibil ca atunci cand le-ati cosit sa le fi distrus mugurele din mijloc, care practic emite noi frunze si tije florare. Cel mai bine este sa incercati sa replantati stoloni din acelasi soi pe locurile goale, urmand ca anul viitor sa le cositi superficial, doar frunzele mari laterale, nu si mugurele.

 34. Buna ziua,

  as dori si eu niste informatii despre cultura mea de capsuni, deoarece chiar din floare cand sunt capsunile inca verzi si mici, cresc cu niste pete maronii spre negru, si frunzele sunt patate cu puncte maro , dupa care se faineaza.

  Problema este ca ,am administrat tot ce este posibil pentru ele incepand cu shavit, bravo ,teldor , topsin ,rovral , dupa fiecare cules.Dar se pare ca substantele nu au nici un efect. Astfel plantele continua sa produca capsuni patate chiar daca au fost stropite.

  Am pierdut aprox 80% din cultura , nu stim daca mai putem face ceva sa salvam urmatoarea recolta. Va rugam dati-ne un sfat

  Multumesc.

  PS: As putea sa va trimit cateva fotografii

 35. Buna ziua,
  Am o plantatie de capsuni, si de vreo doua saptamani am observat ca din plante mari cu fructe si frunze, au inceput sa se usuce.Tijele cu flori s-au uscat de asemenea.Am curatat si au ramas plantute mici cam de 10-15cm inaltime.Am efectuat mai toate tratamentele preventive: Teldor, Score, Topsin, Milbeknock, Bravo,Nurelle,etc. insa nu-mi dau seama ce le-a atacat.Ideea e ca si la plantele care sunt mari am observat ca florile incep sa se usuce, si au mijlocul negru-deja uscat.
  Daca ma puteti ajuta, nu mai stiu ce tratament sa le fac, mi-este teama ca va fi afectata toata plantatia.
  La plantele care inca nu sunt afectate am observat pe fructe niste pete maronii uscate.
  Multumesc

 36. Buna ziua ! De aproximativ 4 saptamani am infiintat o plantatie de capsuni pe o suprafata de un hectar . La 2sapt dupa plantare am gasit viermele sarma si am aplicat un tratament cu Pyrinex dar nu pare sa aiba un efect maxim … Acum au mai aparut si patarea ruginie-maro … Am crezut ca este specific anotimpului dar se pare ca e o boala … Spuneti-mi va rog daca exista un insecticid care sa combata viermele sarma (mentionez faptul ca sun plantati pe biloane si ca doar prin irigare as putea face tratamentul ) si ce tratament este pentru patare ? Si va rog sa-mi mai spuneti daca dupa plantare se poate aplica vreo solutie,vre-un ingrasamant (hrana )pentru ca planta sa porneasca ,,sa prinda viata “pentru ca mi se pare ca foarte greu da vrunze noi ,verzi .., nu avanseaza… Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra !

 37. Buna seara.am si eu o întrebare eu chiar azi am reușit sa bilonez câmpul adică 5000mp ptr plantatie de căpșune remontate as dori sa știu ce părere aveți ? Nu este cam târziu sa plantez?mai reunește planta sa se dezvolte? Si daca pot sa dau BOR prin picurare pt inradacinare mai ajuta la ceva? Sau Spuneți-mi va rog o lista mica cu ce ar trebui sa stropesc sau sa dau prin fertilitățiie .va multumesc mult

 38. Si încă ceva am si o plantatie noua din luna Aprilie din acest an a produs bineînțeles puțin acuma dar am o problema cu plantele sau cam uscat din ele iar altele sunt foarte ruginii si parca se strâng ghem adică frunzele plantei sunt mici la inima si verde rugini .cu ce ar trebui stropite? Va rog mult sa m-a Ajutați-l cu aceste detalii .va multumesc

 39. Buna seara,

  vreau sa infiintez o plantatie de capsuni si vreau sa folosesc ingrasamant natural.Vreau va rog sa imi spuneti care este diferenta intre ingrasamantul de oaie si de capra. pana in rezent am folosit ingrasamant de oaie dar acum as vrea sa stiu daca si ingrasamantul de capra are aceleasi proprietati ?

  Multumesc

  • Ingrasamantul natural provenit de la oaie este asemanator cu cel provenit de la capra, au aceleasi proprietati, insa trebuie sa tineti cont ca acest tip de ingrasamant este mai uscat si are nevoie de o umiditate mai mare sau sa se amestece cu un alt balegar mai moale.

 40. buna seara
  as dori sa stiu daca tratamentele folosite in legumicultura dau reyultate si la capsuni gen ORTIVA daca are acelea si proprietrati ca la tratamentul legumelor ?

 41. Bună ziua!vreau sa în ființei o plantație de capsuni în vase de cultura(jardiniere)puteți sa îmi dau câteva informații despre fertilizare??ce fertilizanți sa folosesc și la cât timptrebuie folosiți? Mulțumesc frumos!!

 42. Buna ziua.V-as ruga sa imi spune-ti si mie daca pot sa aplic un erbicid ptr o plantatie de capsuni din toamna anului 2014 deoarece pe folia perforata unde sunt capsunii mi-au iesit si buruieni si nu vreau sa-mi slabeasca planta din cauza lor.As vrea sa stiu ce erbicid sa folosesc si daca nu imi afecteaza cultura.Multumesc

 43. Buna ziua!As dori sa infiintez o cultura de capsun si nu stiu cu ce sa dezinfectez solul inainte de a le planta.Daca se poate sa imi spuneti.Multumesc!

 44. Buna ziua. Cum incepem sezonul de capsuni..cu ce stropuri si cum le ingrijim pentru a avea o productie frumoasa. Va multumesc

 45. Buna seara,
  Cu ce pot trata urmatorul daunator, habar n-am ce e…ceva ce seamana cu o omida ori un fel de vierme verde deschis de culoarea frunzei, ca abia ii disting, la inceput sunt mici apoi cresc in dimensiune, stau pe dosul frunzei care se rasuceste, apoi o mananca pe toata….si asa toate frunzele, de nu mai raman decat tulpinile.

 46. buna ziua ,am o plantatie de 5000 de plante de capsun care produc fructe pina da frigul.Anul trecut sa imbolnavit intreaga plantatie ,au avut toate bolile posibile ,asa ca am pierdut intreaga recolta pe perioada verii,in afara ca am muncit foarte mult pentru a elimina frunze si fructe bolnave. As dori sa ma puteti sfatui cum sa fac ,si cum sa tratez plantele in toata perioada anului ,pentru a nu mai avea surprize de genul acesata.Vreau sa spun ca am avut si cateva plante cu mana coletului ,pe care le-am eliminat Va multumesc foarte, foarte mult .

 47. Am plantat recent 200 de stoloni de capsuni si as vrea sa stiu cu ce tratamente preventive impotriva bolilor pot sa le stropesc si ce ingrasamant pot folosi incepand cu ce perioada de la plantarea lor.

 48. Buna acett preparate care le recomandati se gasesc in Republica Moldova sau numai in Rominiia

  • Depinde de produsul pe care dumneavoastra il doriti. Nu cunoastem cu exactitate ce produse sunt pe piata in Republica Moldova. Pentru a putea sa va transmitem timpul in care vor fi livrate la Dumneavoastra produsele va rog sa ne confirmati produsele pe care doriti sa le achizitionati precum si adresa la care doriti sa fie livrate urmand ca noi sa va transmitem valoarea totala a produselor si a transportului precum si modalitatea de plata.

 49. Bună ziua!!! Cum pot scăpa de furnicile care mănâncă florile capsunilor!!! Sant mici și roșii

 50. Am o infestare cu paiajen in căpșuni! Pot folosi MILBEKNOCK pentru tratament? Daca da se poată combina cu switch si cropmax ? . căpșunile sunt înflorite si cu 8 zile înainte am dat cu vertimec! Va mulțumesc pentru ajutor ! Care este timpul de pauza înainte de cules la căpșuni ?

  • Produsele mentionate se pot combina, insa daca plantele sunt inflorite, va fi necesar sa stropiti dupa ce cad petalele florilor.

    • Nu afecteaza floarea dar afecteaza albinele. Daca afecteaza albinele nu se va mai produce polenizarea corect.

 51. as dori sa stiu ce tratamente preventive se fac la capsuni incepind cu primavara cind apar primele flori (sau mai inainte) si pana la recoltarea unui fruct bun si zemos.
  Ma puteti ajuta cu bune practici pentru a avea capsuni bune?

 52. buna ziua,
  am nevoie de un sfat…!!! In cultura de capsuni, pe sol se gasesc f multe furnici… Cu ce le pot inlatura.? Vreau sa scap de furnici.
  Multumesc

  • Pentru combaterea va putem recomanda un insecticid pe baza de granule cum ar fi Max Force Ant Killer (http://www.pestcontrol-expert.ro/max-force-ln-ant-killer.html). Granulele de momeala au la baza zaharul, iar furnicile se vor hrani din ele si, in acelasi timp, il vor cara in musuroi, pentru hrana intregii populatii a coloniei. Astfel, furnicile vor muri si in musuroaiele lor. Va fi necesar sa evitati plasarea granulelor in zonele unde poate ajunge ploaia sau apa din abundenta.

 53. Sunt din Moldova,am o rugaminte:,,O descriere mai detailata a virusilor de capsun”,daca e posibil vre-un http unde este descrierea si foto a virusilor de capsun.multumesc anticipat.

 54. Am plantat capsunile in sera in septembrie 2014, dar nu s-au prins puternic de pamant. Cand scot planta din sol, se vede ca nu are radacina prinsa de pamant (e putreda, de culoare maronie). Planta se usuca cu totul. Am stropit cu Dithane, Topsin, Bravo si degeaba.
  Multumesc pentru sfaturi.

  • Exista posibilitatea ca radacina sa mai putrezeascaa si din cauza umezelii crescute. Eventual, repetati tratamentul dupa o perioada de 7 zile.

  • Alliete…75 ml la 100 litri de apa…in pamant in jurul fiecarei plante…cca 50 ml pe planta…150 ml la 100 litri apa stropit pe frunze….Intre cele 2 tratamente lasati un interval de 10 zile.

   • Am pierdut o plantatie de capsuni,de cca, 2000 plante, desi am facut toate tratamentele, teldor, topsin, dithane, alcupral, bravo, fastac, calypso…Toate in afara de Aliette, pentru ca nu stiam de el. am plantat-o anul trecut in aprilie, am savurat din plin capsuni anul trecut, insa prin septembrie, unele tufe se ingelbeneau si apoi se uscau, altele asa verzi, cu flori cu capsuni, in 2 zile se uscau cu totul. faceam aceste tratamente, crezind ca o sa fie cu folos. primavara a venit, capsunile abia galbene, unde si unde cite una, sau mentinut aproximativ o luna, au facut flori si capsuni cit cireasa, ft tari si tufele ft galbene si exagerat de mici. pina ce sau uscat cu totul. absolut toate plantele sau uscat. La fel, la ruperea radacinii, am observat ca radacina era putreda, . in aceasta primavara am dat si cu aliette, dar cred ca au fost prea bolnave ca sa le pot salva. Intrebarea mea este; pot infiinta o alta plantatie pe acelasi loc? daca da, este necesar dezinfectia solului, sau ce trebuie facut in acest caz? Ajutati-ma va rog, cine poate!

 55. Avem in gradina capsuni care au frunzele mari frumoase, flori deasemenea dar fructul nu se dezvolta. Ramane la dimensiunea florii, verde, tare.

  Multumesc pentru sfat/diagnostic

 56. buna , cresc si eu capsuni si am observat ca in toamna au inceput sa aiba frunzele gaurite ,acelasi lucru vad ca se intampla si acuma primavara…am observat ceva viermi de culoare verde care le -au invadat …sunt si 5 viermi pe o frunza ,va rog ajutati-ma cu ce sa le stropesc . multumesc

 57. Bună ziua!
  În primăvara am plantat 1000 de stoloni căpșuni (2 rânduri pe folie si 1 fără folie, cu picuratoare). Am facut un tratament cu Score. Am rupt florile dar am mai lăsat și cu floare pe rândul fara folie, au facut căpșuni frumoase, de dimineață erau aproape coapte( rozalii spre roșu) la amiază nu mai erau, mai rămăsese 2 mușcate de jumătate. Lângă planta mai erau 2 musuroaie mici.
  Ce poate sa fie? Ce ar trebui să fac?
  Va mulțumesc anticipat!

 58. Buna ziua! Am o plantatie de capsuni si am observat ca tot se usuca cate o planta. le.am scos si radacina ii mancata si am gasit vierme sarma. ar putea fi acesta cauza? Am facut toate tratamentele preventive. M-am gandit sa fac un tratament cu Force pentru viermele sarma. Ce sfaturi imi dati?

 59. buna ziua! am vazut pe net cultivarea capsunilor in pet-uri din plastic suspendate. vroiam sa va intreb: credeti ca vor da rezultate? si ce fel de ingrasamant sa folosesc? pet-urile sa le gauresc sau nu in partea de jos? multumesc!

 60. La cultura de casuni ce erbicid pot folosi pentru burienile cu frunza lata ( palamida susai bolbura )

  • Din pacate, palamida, susaiul si volbura sunt buruieni cu frunza lata. Capsunul este de de asemenea o planta cu frunza lata. In acest caz, daca aplicati un erbicid pentru buruienile mentionate va arde si capsunii. Va fi necesar sa le inlaturati mecanic.

 61. Buna ziua dar pentru buruienile cu frunza ascutita pot folosi erbicid de exmplu pantera si in ce concentratie

 62. Bună seara…..am un solar cu capsuni,iar de ceva timp fructele chiar și cele verzi se stafidesc ușor și nu se mai înroșesc,….. Am stropit cu ridomil gold acum o săptămână și o sa repet tratamentul peste o zi dar nu știu dacă va avea efect……

 63. Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat va rog frumos am pus cateva raduri de capsuni toate au inflorit si le-a mers minunat pana cand au inceput sa se coaca dar pe masura ce devin rosii si mari sunt mancate de niste viermisori mici de culoare maro deschis si asta numai pe partea de jos .Am uitat sa va spun ca pe pamant am pus niste paie extra pentru a nu creste capsunile direct pe pamant … si acum am aceasta problema si nu stiu cum o pot rezolva…???

 64. Buna ziua.va rog frumos sa mă ajutati si pe mn cu următoarea problema.in primavara asta am plantat capsuni iar acum au început sa rodeasca dar unele fructe au o culoare maronie si sunt moi.ma interesează sa îmi spuneti si mie cu ce le tratez si ce boala au.mulțumesc frumos

 65. buna ziua am si eu o plantatie de capsuni pe agrotextil cand au aparut florile erau verzi si frumoase cand au aparut fructele au inceput sa se ofileasca si sau lasat in jos le am dus la analize si miau spus ca sa putrezit radacina oare ce poate fi puteti sa ma ajutati poate fi de la agrotextil multumesc

 66. Buna dimineata,
  Va rog sa ma ajutati sa salvez cultura de capsuni. Anul acesta am plantat 3000
  de stoloni. Au inflorit frumos, dar am rupt primele flori pentru ca planta sa se
  intareasca. Acum, la a doua inflorire, frunzele de LA baza se usca si o parte din
  fructe se stafidesc. Mi-e teama ca se va usca toata planta deoarece pe unele frunze
  am vazut pete maronii.
  Pot sa va trimit si cateva fotografii daca imi trimiteti o adresa de mail.
  Va multumesc!

 67. buna ziua..am plantat acum 2 luni cam in jur de jumate de hectar de capsuni..dupa cateva atacuri cu acarieni pe care i am cambatut acum ne confruntam cu alta problema..unele plante se usuca iar alte plante sunt bagate f adanc in pamant abia mai ramane o frunzulita afara iar cand am tras de planta am constatat ca nu mai are radacina..e posibil sa avem vreun animal pe sub pamant care trage de planta si ii mananca radacina?

  • Exista posibilitatea ca plantele dumneavoastra sa fie afectate de coropisnite. Din pacate noi nu mai avem pe stoc nici un produs pentru combaterea acestora.

 68. am nevoie de un tratament pentru putregaiul cenusiu, capsunile se stafidesc si nu cresc cum ar trebui , frunzele sunt patate , cu ce pot stropi si la ce interval? Chiar dk am fructe nu se pot manca. Sper ca pana la urmatoarea inforire sa isi revina. Sunt sanse?

 69. Buna ziua , am nevoie de ajutorul dumneavoastra in a gasi o solutie pentru a salva o mare parte din stolonii plantati anul acesta si care au fost ok pana in urma cu o saptamana . problema lor e ca a inceput sa se ingalbeneasca frunzele si florile sa se ofileasca.aceasta problema este la stolonii din solar chiar daca sunt ridicate toate lateralele ,sunt udate ,sunt tratate la fel ca si cele care sunt plantate afara si care sunt extraordinar de frumoase. Va pot trimite niste imagini pe o adresa sa va dati o parere.
  Va multumesc.

 70. Buna ziua, am o cultra de capsunii in solar…..plantata de 1 an , iar vecinii mei prea buni in timpul caniculei au dat cu erbicid si nu anuntat…… gazele de la erbicid au intrat in solar si frunzele de la stoloni au inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce pe marginiii ce tratamente as putea face……!!?? Va pot trimite niste imagini pe o adresa sa va dati o parere.?

 71. Am capsuni plantati in gradina si anul acesta fructele se stafidesc, sunt mici, maronii si lipsite de gust, putrezesc inainte sa le culeg. Va rog sa imi dati un sfat. Multumesc.

 72. Buna!am o nelamurire,recent am plantat 11000 de stoloni din 3 soiuri,pegasus elsanta si albion!stolonii de elsanta se usuca si sunt lasate frunzele pe folie pe bilon iar pegasus sun verzi frunzele si ridicate!am plantat de o saptamana!care ar fi problema? Le-am irigat a si ploat!

 73. Bună ziua! Aș avea și eu o întrebare. Pregatirea căpșunilor pentru iarnă se face prin tăierea frunzelor și arderea acestora din câte am înțeles, este recomandat în schimb aplicat și vreun tratament după această operațiune?

 74. Buna ziua

  vreau sa plantez in primavara 1000 de stoloni de capsuni si doresc sa stiu urmatoarele lucruri:

  1. ce stoloni sa plantez ( albion sunt buni?) si de unde ar trebuie sa cumpar?
  2. se planteaza pe agrotextil… se face un tratement la sol inainte de plantare?
  3. la ce distanta se planteaza intre stoloni si intre randuri
  4. picatura se poate pune si peste agrotextil?

  va multumesc

  • Inainte de aplicarea agrotextilului si plantarea stolonilor va recomandam sa faceti 1-2 erbicidari pe terenul unde doriti sa amplasati cultura. Erbicidarea este bine sa fie facuta cu un erbicid total precum Glyphogan (http://www.botanistii.ro/adama-glyphogan-480-sl.html) sau Roundup (http://www.botanistii.ro/monsanto-roundup.html), pentru ca acesta combate o gama mai mare de buruieni.
   De la ultima erbicidare si pana la intinderea sistemului de picurare trebuie sa treaca 2-3 saptamani. Sistemul de picurare este bine sa-l amplasati direct pe pamant si apoi sa veniti cu agrotextilul, invers exista pericolul ca apa sa nu patrunda prin agrotextil si sa nu ajunga la toate plantele.
   Distanta de plantare a stolonilor difera in functie de soiul ales de dumneavoastra, dar in general se recomanda plantarea la distanta de 60-80 cm intre randuri si 15-25 cm intre plante pe rand. De asemenea incercati sa achizitionati stoloni de la pepiniere specializate pentru a evita achizitionarea lor cu boli si daunatori. Mai multe informatii despre cultura capsunului gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/cultura-capsunului/).

 75. Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cum pot scapa de MUCEGAIUL ce a aparut la rasadurile de capsuni( atat pe pamant cat si la coletul acestura) ? Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dumneavoastra , fie aici fie pe mail (bogdan_060583@yahoo.com)

 76. Buna ziua
  Am o livada cu mai toate felurile de pomi si arbusti fructiferi. Pe o parcela din livada avem plantate niste capsuni minunate, dar s-au umplut anul trecut de buruieni. Acum nu stim cum sa procedam ca sa curatam capsunile de buruieni, altfel decat sa le smulgem, ar fi fara sanse. As folosi un ierbicid, dar nu vreau sa omor capsunile sau sa afectez pomii (in zona capsunilir sunt ciresi, meri, nectarini, visin) si arbustii (coacaz, tayberry, mur, goji). Ca buruieni, cred ca e mult pir si costrei si niste ciulini si mii altele necunoscute mie. Ma sfatuiti, va rog, cum sa slalvez gradina de atacul buruienilor? Si evident sa nu fac rau nici familiei care mananca fructele?multumesc frumos

 77. Bună ziua am probleme cu furnici și coroplişnițe mi-a invadat căpșuni imi puteți spune cu ce să îi stropesc.Vă mulțumesc

  • Marea majoritate a produselor pentru combaterea coropisnitelor au fost retrase de pe piata sau au fost introduse in grupa de toxicitate. Acum, se poate aplica un insecticid cum ar fi Force 1,5G (http://www.botanistii.ro/syngenta-force-1-5-g.html) pe sol. Acesta se foloseste in orice perioada de vegetatie, la primele semne de infestare, intrucat solutia nu patrunde in plante, iar efectul repelent protejeaza pentru o perioada lunga de timp. Pentru combaterea furnicilor se pot aplica in plantatie granule insectcide cum ar fi Maxforce AntKiller (http://www.botanistii.ro/max-force-ln-ant-killer.html). Aceste granule au atractant pe baza de zahar, iar furnicile vor cara granulele in musuroi pentru hrana intregii colonii, astfel se vor elimina si musuroaiele.

 78. Buna ziua

  Am plantat acum aproximativ o luna 6 stoloni capsuni in doua jardiniere.
  S-au prins si s-au dezvoltat foarte frumos, au niste frunze mari si frumoase, le-au dat la trei stoloni si floricele, dar nu apuca sa infloreasca bine, ca se si usuca…. :(.
  Aveti idee unde ar putea fi problema?
  Va multumesc, o zi buna!

  • Sunt multiple motive pentru care se pot usca florile. In cazul dumneavoastra, se poate ca plantele sa nu aiba destule resurse pentru formarea fructului. Puteti aplica foliar un ingrasamant natural cum ar fi Cropmax (http://www.botanistii.ro/holland-cropmax.html), 30-50 ml diluati in 10 l de apa.

 79. Buna ziua, cu ce imi recomandati sa stropesc preventiv o suprafata mica de capsuni dintr-o gradina acum in momentul in care sunt inflorite si o mare parte au legat deja rod? Mentionez ca e primul an in care fac fructe si nu as vrea sa risc sa le pierd. Va multumes anticipat.

 80. Buna ziua. Am si eu o problena. Am plantate in gradina cativa capsuni in varsta de cam 3 ani si in primavara anului trecut dar si in aceasta primavara fllorile care au inflorit in mijloc sunt negre si foarte tari in loc sa fie galbene. As vrea sa stiu daca pot face ceva.

 81. super blogul…felicitari!! eu experimentez plantarea capsunilor in tub vertical!! anul trecut a fost un esec total!! anul asta se vad ceva imbunatatiri,dar mai am mult de invatatdespre capsuni!! am abservat ca plantele care au facut lastari nu mi-au facut fructe,iar cele care au facut fructe nu au facut lastari!! pe mine ma intereseaza fructele asa ca am trecut la taierea lastarilorcare oricum nu au unde sa se inradacineze…..am facut bine??

  • Este in regula, astfel planta nu isi mai foloseste resursele pentru dezvoltare, ci doar pentru fructificare.

 82. Am si eu in gradina o parcela cu capsuni pentru consum propriu.Anul acesta s-au infectat cu putregai cenusiu.Am retinut cu ce se stropesc,dar ma intereseaza cand se face stropirea.In plus,ce tratamente se pot face preventiv si cand.

 83. Puteti sa-mi recomandati, va rog – fungicide si insecticide bio pentru cultura capsunului? Cropmax poate fi aplicat si in timpul recoltarii? Dupa aplicare, exista o perioada de repaos? Multumesc

 84. spuneti-mi va rog ce preparat mai eficient as putea aplica prin picurare la capsuni impotriva daunatorilor in special nematozi ?

 85. Imi puteti spune, va rog -care este perioada de repaos dupa aplicarea unui tratament cu MAVRIK 2f la capsun? Multumesc

 86. buna ziua, avem o cultura de capsuni remontante, am facut tratamente cu teldor, topsin, champ, dar totusi nu imi place starea stolonilor. o problema este incretirea frunzelor si innegrirea marginala a frunzulitelor noi si a butonilor florali, cum pot combate aceasta problema? unele plante se ofilesc ajutatima va rog frumos

 87. ma scuzati Rovral si Switch impreuna sau mai intii tratam cu rovral si peste 7 zile cu Switch , Intreb deoarece am citit pe undeva ca se fac amestec de fungicide. Multumesc foarte mult de informatii

  • Fungicidele se aplica separat, la distanta de 7 zile una de alta. Intradevar exista anumite tratamente in care fungicidele se amesteca, dar acum mai bine sa le aplicati separat pe acestea pentru o mai buna eficienta in combaterea bolilor.

 88. multumesc mult, ma scuzati mai am o intrebare; in fiecare zi gasim cite una, doua plante ofilite din ce cauza poate fi? e posibil sa fie din cauza solului, spunetine va rog o solutie daca exista, tare ne temem sa nu pierdem toata plantatia.

  • Ati incercat sa scoateti din sol una din plantele ofilite, si sa taiati pe sectiune radacina, pentru a observa daca exista brunificari ale vaselor sau simptome asemanatoare?

 89. Am taiat in jumatate radacina si sunt niste pete mici brune, daca se poate sa va trimit o poza sa vedeti?

 90. buna ziua , spunetine va rog perioada de pauza pina la consum a capsunilor, dupa stropitul cu benefit 80wg. va multumesc

  • Din pacate, fungicidul mentionat nu face parte din catalogul nostru de produse, iar referinte despre acesta nu sunt atat de multe online. Mai aveti ambalajul fungicidului?

  • In acest caz, este mentionat pe ambalajul produsului perioada de pauza in cazul aplicarii la capsuni?

 91. pe ambalaj este indicat doar termenul ultimului tratament si numarul de tratamente la vita de vie,mar,tomate,ardei, etc si nu este mentionat nici o perioada de pauza.
  M-am gindit ca dumneavoastra cunoasteti asa produs, dar daca nu asta e, ma scuzati de deranj.

 92. Buna ziua, am observat la capsunile mele frunzele incretite, cu un fel de panza ca de paianjen pe ele, si un viermisor verde care cred ca le mananca..daca se poate sa.mi spuneti cu ce as putea sa le stropesc sa fie bio. Multumesc frumos!

 93. Buna seara! Am observat ca plantatia mea de capsune are in sol viermele sarma. Aceata imi poate afecta plantatia? Daca da, ce tratament bio pot utiliza? Multumesc!

 94. Buna ziua! Am observat ca in plantatia de capsuni la unele plante se usuca frunzele se ofilesc de la jumatatea tulpini …ce poate fi si cu ce sa le tratez…multumesc

 95. Buna seara. Am o cultura de capsuni pe un teren in panta (cca 50 mp) in al doilea an. Capsunii au inceput sa infloreasca dar pupila florii (centrul florii) se transforma din galben in maron inchis, chiar negru, si petalele florii se ofilesc. Nu am gasit diagnosticul si cu atat mai mult tratamentul

 96. Buna ziua va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat ce substante chimice pot folosi sa combat o boala a capsunului este vizibila pe fruct planta fiind vizibil sanatoasa si viguroasa. Se coace doar jumate de fruct iar cealalta jumate capata o culoare maronie si parca e seaca am o plantatie de vreo 10ari soi remontant Regina Elisabeta.
  Va rig mult daca ma puteti ajuta cu un sfat si pentru combaterea furnicilor imi dac mari daune.

 97. Buna ziua!Va rog sa ma ajutati cu un sfat!Am o problema la capsuni si anume ca fructul de cand e verde devine uscat,se intareste si devine lemnos.Ele se coc in continuare dar pana se fac portocalii.Sunt foarte multe asa.Poate fi de la căldură?Multumesc!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor