Aronia (Aronia melanocarpa) este un arbust fructifer originar din America de Nord. In ultimii ani acesta planta a intrat in atentia fermierilor romani, dat fiind faptul ca fructele acestei plante sunt considerate cel mai puternic antioxidant natural. Consumarea fructelor de aronia ajuta organismul sa lupte cu bolile de inima, previn imbatranirea, protejeaza corpul de razele UV si intareste sistemul imunitar. De asemenea, fructele de aronia au un puternic efect antibacterian. Pe langa cultivarea in scop alimentar, aronia se utilizeaza si in scopuri decorative.
Principalele boli la aronia
Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens)
Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite si genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in planta prin ranile produse de nematozi, grindina si este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80%.
Masuri de prevenire si combatere:
- sortarea puietilor inainte de plantare;
- plantatia se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
- dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un arbust la altul;
- taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
- tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru.
Focul bacterian (Erwinia amylovora)
Este o boala foarte periculoasa, ce poate determina distrugerea intregii plantatii. Aparitia acestei boli este favorizata de umiditate atmosferica ridicata, vant, precipitatii si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius. Arbustii atacati de aceasta boala par a fi arsi de foc. Lastarii se ofilesc si capata o culoare bruna, fructele se innegresc sau sunt patate. Pe vreme umeda, pe zonele afectate apare exudatul bacterian.
Masuri de prevenire si combatere:
- taierea si arderea ramurilor afectate pana la tesuturile sanatoase si aplicarea unui tratament cupric;
Fainarea (Podosphaera sp.)
Atacul apare pe frunzele lastarilor tineri, sub forma unor pete albe ce se extind si acopera intreaga frunza. Pe masura ce boala evolueaza, miceliul devine cenusiu si prafos iar tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere, acoperindu-le de pasla alba miceliana. Ulterior, fructele crapa si putrezesc.
Masuri de prevenire si combatere:
- fertilizare echilibrata;
- cultivarea soiurilor rezistente;
- lastarii si fructele atacate se vor arde;
Rugina (Gymnosporangium sp.)
Pe partea superioara se formeaza pete galbui, cu o usoara tenta rosiatica, in dreptul carora apar puncte mici si negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercile. Pe partea inferioara, tesuturile se bombeaza si formeaza fructificatii alungite, de culoare galbena. De asemenea, simptomele isi pot face aparitia pe butonii florali. Ciuperca isi desfasoara primele faze de dezvoltare pe ienupar, apoi sporii sunt transportati de apa si de vant, iar ciuperca va infesta plantele de aronia.
Masuri de prevenire si combatere:
- distrugerea buruienilor din vecinatate;
Patarea bruna a frunzelor (Diplocarpon maculatum)
Aceasta ciuperca este o specie polifaga ce paraziteaza mai multe plante din familia Rosaceae. Principala forma de atac se manifesta pe frunze. Simptomele sunt reprezentate de pete circulare, de culoare galbuie-crem, iar mai tarziu rosiatice. In centrul acestor pete apar punctisoare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Petele se pot uni si pot produce defolierea completa a arbustilor. Boala poate ataca lastarii si fructele. Lastarii se brunifica si se usuca, iar pe fructe apar pete asemanatoare cu cele de pe frunze. Acestea se unesc iar pulpa crapa, favorizand dezvoltarea bolilor ce determina putrezirea fructelor.
Masuri de prevenire si combatere:
- strangerea si arderea frunzelor cazute;
- taierea si arderea lastarilor atacati;
Principalii daunatori la aronia
Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)
Este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arbusti sau pomi fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate, impiedicand cresterea acestora si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila din cauza stratului de ceara ce acopera corpul insectelor. Din acest motiv, poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).
Acarienii
Sunt insecte care se observa foarte greu cu ochiul liber. Sunt specii polifage, ce ataca foarte multe plante si arbusti fructiferi, atat specii cultivate cat si specii spontane. Acestia se hranesc cu sucul celular, iar in urma atacului, frunzele au un aspect pergamentos, florile avorteaza, iar planta stagneaza din crestere.
Omida paroasa (Hyphantria cunea)
Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (dud, platan etc.), precum si speciile de pomi si arbusti fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea arbustilor si, implicit, scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. La scurt timp, formeaza un cuib, in interiorul caruia se hranesc.
Musca ciresului (Rhagoletis cerasi)
Este o specie deosebit de periculoasa, ce poate produce pagube chiar si dupa recoltare. Fructele atacate capata o culoare deschisa si putrezesc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Adultii apar dupa 15 mai si zboara timp de aproximativ 30 de zile.
Afidele
Sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora spontana, iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, iar in caz de atac sever, determina scaderea rezistentei arbustilor fata de boli.