Trandafiri pentru petale, cum sa plantezi si sa ingrijesti acest arbust

Trandafirii (Rosa spp.) sunt arbusti ce fac parte din familia Rosaceae. Acestia se cultiva pentru aspectul estetic, florile lor fiind considerate cele mai frumoase din lume. Pe langa rolul estetic, florile de trandafir (petalele) se utilizeaza pentru prepararea produselor cosmetice, siropurilor, gemurilor, uleiuri etc. Pentru acesta destinatie nu se poate cultiva orice subspecie iar cele mai importante subspecii de trandafiri pentru petale sunt: Rosa rugosa, Rosa damascena si Rosa centifolia.

trandafir-biologieParticularitatile de crestere si fructificare

Trandafirii pentru petale se dezvolta sub forma de tufa deasa, cu numeroase tulpini anuale, cu inaltimea de 1 – 2 metri, prevazute cu tepi. Frunzele sunt compuse din 5 – 7 foliole, au forma ovata, marginile zimtate si prezinta perisori de-a lungul nervurilor. Petiolul frunzelor este tomentos. Florile sunt dispuse cate 2 – 3 in inflorescenta, au o culoare rosie sau roz, iar corola este batuta. Fructul este fals, de culoare rosie, cu forma elipsoidala, denumit maceasa.

Cerinte fata de clima si sol

Trandafirii pentru petale prefera zonele racoroase, unde temperaturile medii anuale nu depasesc 8. Pe de alta parte, aceste specii nu sunt rezistente la temperaturile foarte scazute din timpul iernii, arbustii fiind afectati de temperaturi de -25. Fata de lumina, acestia au cerinte moderate si din acest motiv pot fi cultivate cu succes si pe terenurile cu expozitie nordica. Au cerinte medii fata de umiditate, suportand chiar si excesul de umiditate din sol pentru perioade scurte de timp, dar sunt sensibili la seceta. Pot valorifica solurile slab productive, ce nu se pot cultiva cu alte specii, dar vegeteaza optim pe solurile cu textura mijlocie si bogate in humus.

Alegerea si pregatirea terenului

Trandafirul pentru petale se poate amplasa pe terenuri cu fertilitate medie, cu textura lutoasa, luto-nisipoasa, luto-argiloasa si cu permeabilitate ridicata. Se poate planta atat pe terenurile plane cat si pe cele in panta, dar panta sa nu fie mai mare de 15%. Parcela se elibereaza de cultura premergatoare si se curata de toate resturile vegetale (inclusiv cele subterane). Dupa acesta operatiune terenul se niveleaza si se aplica fertilizarea de baza cu 20 – 40 tone/ha gunoi de grajd. Ingrasamintele se incorporeaza in sol printr-o aratura la adancimea de 30 – 35 cm, iar apoi se realizeaza doua treceri cu grapa cu discuri.

Plantarea

plantare-trandafirPerioada optima de plantare este toamna, cand arbustii au intrat in repaus vegetativ. Se recomanda urmatoarele scheme de plantare: 3 m distanta intre randuri si 1 m distanta intre plante, pe rand. Dupa stabilirea schemei de plantare se realizeaza pichetarea terenului, operatiune ce consta in marcarea printr-un tarus a pozitiei fiecarei plante pe teren. Urmatoarele etape sunt reprezentate de saparea gropilor si plantarea propriu-zisa. Gropile se pot realiza manual sau cu ajutorul agregatului format din tractor si burghiu si au dimensiunile de 40 x 40 x 40 cm.

Inainte de plantare, este necesara pregatirea materialului de plantat. Sistemul radicular se fasoneaza, eliminandu-se radacinile uscate sau ranite. Astfel, la plantare, arbustul va avea un sistem radicular sanatos. Pentru a favoriza prinderea arbustilor, se realizeaza mocirlirea radacinilor. Sistemul radicular se introduce intr-un amestec de consistenta smantanii, format din pamant galben, balegar de bovine si apa. Materialul de plantat este reprezentat de butasi inradacinati. Acestia se introduc in groapa astfel incat radacinile si 5 – 7 cm din tulpina sa fie acoperite de sol. In acest sens se stimuleaza emiterea de drajoni, ce vor ajuta la formarea tufei. Dupa plantare fiecare butas se uda cu 8 – 10 litri de apa si se taie la 4 – 5 muguri.

Lucrarile de ingrijire

irigare-trandafiriDeficitul de apa poate determina scaderea calitativa si catitativa a productiei de petale. Consumul cel mai intens al plantitiilor de trandafir pentru petale este in faza de inflorire abundenta, iar calendaristic, acesta perioada este cuprinsa intre lunile mai si iunie. Se recomada aplicarea irigarilor, astfel incat sa se asigure o umditate optima dezvoltatii plantelor (60 -80% din capacitatea de apa in camp), pe adancimea de 10 – 40 cm. Cele mai bune rezultate se realizeaza prin folosirea sistemelor de irigare prin picurare.

In primii ani de la plantare, trandafirii au un ritm lent de crestere. Pentru a stimula dezvoltarea lor si pentru a favoriza emiterea de drajoni, intervalul dintre randuri se mentine curat, prin aplicarea de prasile repetate, discuire superficiala sau cu ajutorul frezei cu palpator. Dupa 3 – 4 ani, intervalul se lasa sa se inierbeze natural. Dupa instalarea covorului verde, iarba se tunde periodic cand atinge inaltimea de 10 – 15 cm. Iarba rezultata se lasa pe sol pentru a forma un stat de mulci.

Trandafirii reactioneaza bine la fertilizare, iar aceasta lucrare se poate efectua, incepand cu anul al doilea. Se recomanda aplicarea de 100 kg/ha substanta activa azot. Aceasta cantitate se aplica fractionat, in trei doze egale. Prima se aplica la pornirea in vegetatie, cea de-a doua la aproximativ 30 de zile de la aplicarea primei doze, iar cea de-a treia se aplica pana pe data de 20 iunie.

taieri-trandafirPentru a asigura o dezvoltare optima a tufelor de trandafir, trebuie efectuate taierile. Aceastea urmaresc formarea unor tufe viguroase, cu un numar optim de tulpini si suficienti drajoni, care sa asigure intinerirea coroanei. Se recomanda conducerea sub forma de tufa, pentru ca aceasta este usor de realizat si valorifica particularitatile biologice ale speciei. In primii 2 – 3 ani de la plantare nu se aplica taieri. Se pot elimina doar ramurile uscate sau cele afectate de ger. Taierile se realizeaza primavara, cand riscul inghetului a trecut. Incepand cu anul al treilea se realizeaza acesta operatiune anual. Astfel, se elimina toate ramurile uscate sau cele afectate de ger. De la baza tufei se elimina tulpinile subtiri si slab ramificate. De asemenea, se elimina si tulpinile care se intersecteaza si cele care se dezvolta in interiorul tufei. Tulpini batrane, de culoare negricioasa si cele cu o varsta mai mare de 3 – 5 ani se elimina de la baza tufei. Dupa fiecare taiere, tufa trebuie sa fie aerisita, sanatoasa si sa contina 7 – 8 tulpini, fiecare cu 6 – 10 muguri.

Recoltarea

recoltare-trandafirRecoltarea petalelor de trandafiri reprezinta o lucrare delicata, operatiunea ce se realizeaza exclusiv manual, prin smulgerea florilor impreuna cu receptaculul. Florile se recolteaza in faza de boboc floral sau in faza de deschidere. Aceasta etapa se realizeaza pe vreme umeda si racoroasa pentru a nu afecta proprietatiile petalelor. Petalele se depoziteaza in lazi de lemn sau de carton si se depoziteaza in locuri racoroase si umbrite sau in spatii special amenajate (depozite cu atmosfera controlate).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor