Topinambur, informatii despre tehnologia de cultura

topinambur-cultivare

Topinamburul (Helianthus tuberosum) este o planta ce face parte din familia Asteraceae. Se cultiva pentru tulpinile sale subterane care au un continut ridicat in nutrienti. Acestea contin inulina, zaharoza, levulina, proteine, saruri minerale, etc. De asemenea, acesta leguma se utilizeaza in furajarea animalelor si in industria alcoolului. Planta de topinambur se presupune a fi originara din zona Americii de Nord, dar a fost descoperita si in sud – estul Canadei. Este o planta populara in centrul si vestul Europei, fiind cultivata intensiv.

Fiind o planta perena, aceasta dezvolta in sol tulpini subterane denumite rizomi. Sistemul radicular este bine acorat in sol, atingand lungimi de 80 cm. Pe rizomi se prind radacini fibroase, insotine de ramificatiile secundare ce asigura absortia apei si sarurilor minerale. De asemenea, aceasta specie poate forma si tuberculi prin ingrosarea stolonilor porniti din tulpina. Tulpina este inalta de pana la 3 metri, aspra si ramificata. Frunzele au forme diferite: Cele din partea superioara sunt ovat lancilate, iar cele din partea inferioara sunt ovat cordate. Florile sunt mici si galbene, asemanatoare cu cele de floarea-soarelui. Fructele sunt lungi de 5 – 6 mm, de culoarea cenusie si prezinta puncte de culoare mai inchisa.

Cerinte fata de clima si sol

Este o specie rezistenta la temperaturile scazute, insa, pentru o crestere optima, topinamburul are nevoie de un optim de temperatura de 15-27 grade Celsius. In timul verii isi regleaza procesele metabolice astfel incat poate suporta canicula si perioade scurte de seceta. Poate valorifica rezervele de apa din partea inferioara a profilului de sol datorita sistemului radicular bine dezvoltat. Ca orice alta planta cultivata pentru partile subterate, prefera solurile usoare, cu o textura nisipo – argiloasa sau nisipo – lutoasa.

Tehnologia de cultura a topinamburului

Rotatia

Se recomanda rotatia de patru ani. Cele mai bune premergatoare pentru topinambur sunt: gramineele, cereale paioase, trifoiul, lucerna, leguminoase anuale, porumb, varzoase, in, radacinoase sau plante bulboase.

Lucrarile solului

Dupa eliberarea terenului se realizeaza o lucrare cu grapa cu discuri pentru distrugerea buruienilor si resturilor vegetale. Aratura se efectueaza imediat, la adancimea de 28-30 cm. In cazul solurilor compacte sau grele se poate executa scarificarea terenului (tasarea solului reduce considerabil productia). Dupa lucrarea de arat sau scarificat se realizeaza nivelarea terenului. Pregatirea terenului pentru plantat se realizeaza prin mobilizarea solului la adancimea de 14-18 cm, cu ajutorul combinatorului sau a motocultorului. In aceasta faza, se pot administra ingrasaminte complexe organo-minerale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Materialul de plantat si plantarea

topinambur camp

Se recomanda folosirea de material sanatos, fara boli si daunatori. Se folosesc tuberculi de topinambur sanatosi liberi de boli sau daunatori. Acestia se pot planta sectionati sau intregi. Plantarea se realizeaza primavara si se recomanda respectarea urmatoarei scheme: 70 cm distanta intre randuri si 40 cm distanta intre plante pe rand. Adancimea de plantare este de 10 – 15 cm. Este foarte importanta respectatea schemei de plantare pentru ca partile aeriene ale topinamburului se dezvolta luxuriant si au nevoie de spatiu.

Combaterea buruienilor: Se poate realizeaza macanic prin 2 – 3 prasile. Se recomanda afanarea superficiala a solului (5 – 6 cm) si realizarea unui musuroi in jurul fiecarei plante.

Combaterea bolilor si daunatorilor: Se face aplicand tratamente cu fungicide si insecticide specifice. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor cu substante active diferite.

Irigarea si fertilizarea

Cultura de topinambur suporta bine perioadele secetoase, dar pentru a obtine productii bune necesita udari abundente. In functie de conditiile de mediu se pot aplica 2 – 3 udari cu norme de 300 – 350 metri cubi/ ha. Sistemul radicular al plantei valorifica bine rezerva de nutrienti a solului precum si ingrasamantul aplicat la pregatirea terenului. Pe perioada de vegetatile se pot aplica ingrasaminte chimice complexe (NPK), precum si ingrasaminte foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

topinambur-recoltare

La sfarsitul toamnei tulpinile aeriene ale plantelor de topinambur se scurteaza la aproximativ 30 cm pentru a usura recoltarea. Recoltarea se realizeaza manual. Solul se disloca cu sapa sau cazmaua iar apoi se extrag tuberculii din sol. Acestia se lasa la uscat, pentru cateva zile, iar apoi se depoziteaza. Perioada de depozitare este de maxim doua luni. Din aceasta cauza, acestia se recolteza treptat in functie de cerere. Productia este cuprinsa  intre 35 si 40 tone/ ha. Dupa 4 – 5 ani, plantatia nu mai realizeaza productii economice, iar tubeculii isi reduc dimensiunile. Astfel se recomanda desfiintarea.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile