Top 5 plante netoxice pentru tine si animalele de companie

Publicat pe: 15 noiembrie 2023 Modificat pe: 9 aprilie 2024

top-5-plante-netoxice-pentru-tine-si-animalele-de-companie
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantele de interior infrumuseteaza spatiul si imbunatatesc viata. Simpla lor prezenta poate sa imbunatateasca concentrarea si productivitatea, sa reduca nivelul de stres si sa stimuleze o buna stare de spirit. Totodata, plantele purifica aerul si filtreaza toxinele, absorband dioxidul de carbon si eliberand in acelasi timp oxigen. Din pacate, unele plante de interior contin compusi toxici (solanina, oxalati, bufadienolide etc.) care pot fi daunatori animalelor de companie sau omului. Unele specii pot provoca iritatii, arsuri sau mancarimi doar prin contact cu pielea. In articolul de fata, “Top 5 plante netoxice pentru tine si animalele de acompanie”, sunt descrise cateva exemple de plante netoxice pentru om si animalele de companie.

Plante netoxice – Fittonia

Fittonia spp. sau planta cu piele de sarpe este originara din padurile tropicale ale Americii de Sud si Peru. Aceasta specie decoreaza prin frunzele sale rotunjite, cu nervatiuni accentuate de culoare alba, verde sau mov, in functie de varietate.

Cele mai raspandite specii in tara noastra sunt Fittonia argyroneura si Fittonia verschaffelti. Acestea se deosebesc prin culoarea frunzelor si a nervurilor. F. argyroneura are nervurile colorate in alb – argintiu si frunzele de culoare verde intunecat, iar F. verschaffelti are nervuri roz sau rosii, frunzele fiind verzi cu tenta maslinie.

Alte specii mai putin intalnite sunt: Fittonia albivenis, Fittonia gigantea, Fittonia pearcei. Fittonia prefera semiumbra, umiditate atmosferica moderata, temperaturi de 25 – 28°C, substrat reavan, si fertilizare constanta.

Peperomia

Peperomia este un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante, majoritatea fiind decorative prin frunze. In general, Peperomia prezinta funze ovale, carnoase, cu margini netede sau texturate, in culori de verde, rosu, violet, gri. Funzele pot fi variegate, marmorate sau simple. Florile sunt grupate in forma de spic, sunt lungi si inguste, fara valoare ornamentala. In conditii de interior, Peperomia infloreste foarte rar. Pentru o crestere armonioasa, Peperomia are nevoie de lumina filtrata, umiditate atmosferica usor ridicata, udari putine si fertilizare periodica.

Violeta de Parma

Violeta de Parma sau Saintpaulia este originara din Africa Centrala. Este una dintre cele mai populare plante de apartament cu flori netoxice pentru animalele de companie. Specia decoreaza prin florile mici, simple sau compuse, grupate in cime, colorate variat de la mov inchis la roz pal si alb. Frunzele sunt cordiforme, carnoase si pubescente, cu petiol lung.

Este o planta care poate inflori tot anul, daca are conditiile necesare, insa perioadele de inflorire maxima sunt primavara si toamna. Intre acestea se recomanda ca plantei sa i se asigure un usor repaus, fara ca acestea sa isi piarda frunzele.

Se recomanda ca amplasarea acestei specii sa fie intr-o zona cu lumina filtrata, temperatura de 20-22 °C si umiditate atmosferica moderata. Udarea Saintpauliei se va face regulat pentru a mentine solul reavan. Planta se fertilizeaza constant, pentru o inflorire abundenta.

Chlorophytum comosum

Chlorophytum sau “voalul miresei” cuprinde aproximativ 200 de specii originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Africii, Asiei si Australiei. Ca planta de apartament, are o longevitate de peste 10 ani, iar la maturitate poate ajunge la 50-60 cm lungime. Prezinta o rozeta compacta de frunze subtiri, iar radacinile sunt carnoase. Florile sunt mici, albe si se dezvolta pe stolonii lungi. Chlorophytum comosum este o specie nepretentioasa fata de lumina, umiditate si ingrijire. Specia necesita udare regulata si fertilizare moderata.

Plante netoxice – Areca

Areca sau Chrysalidocarpus lutescens este un palmier originar din Madagascar si este decorativ prin talia si aspectul sau exotic. Specia prefera locurile cu lumina puternica si o temperatura optima de 20-24°C. Are nevoie de o umiditate a aerului de peste 50%. Udarea se face moderat (1-2 ori pe saptamana), iar substratul trebuie sa dreneze usor apa, acesta poate fi alcatuit din pamant de gradina, mranita si nisip, in parti egale.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

Alte specii decorative de interior, netoxice pentru tine si animalele de companie: Schlumbergera bridgesii, Plectranthus spp., Ludisia discolor, Phalaenopsis spp., Dionaea muscipula, Pachira aquatica, Davallia spp. etc.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
carabusul-de-mai-combatere
Carabusul de Mai
salcam-sfaturi-ingrijire
Salcam
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Leandru
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Par
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
pepeni-cultivare-ingrijire
Pepeni
Brugmansia
Dafin
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Muscata
crizanteme-sfaturi-ingrijire
Crizanteme
Palmieri
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
Gardenia
Gutui

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Top 5 plante netoxice pentru tine si animalele de companie

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile