Top 5 conifere pentru gradina ta, in functie de zona
Publicat pe: 6 octombrie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cea mai importanta etapa a amenajarii unei spatii verzi este alegerea speciilor care urmeaza a fi plantate. In primul rand, trebuie sa cunoastem foarte bine zona in care urmeaza sa plantam conifere, pentru a putea alege specii care se preteaza in zona respectiva. Cele mai importante aspecte sunt:
- altitudinea (zona in care se afla terenul);
- expunerea terenului (nord, est, sud, vest, teren plan) sau umbrirea;
- conditiile climatice (temperaturi medii, minime si maxime anuale, precipitatii medii anuale, intensitatea si directia vantului etc.);
- conditiile edafice (tipul de sol si proprietatile acestuia, capacitatea de retentie a apei in sol, pH-ul solului etc.);
- spatiul disponibil pentru cresterea si dezvoltarea coniferelor plantate;
- disponibilitatea ingrijitorului pentru luarea masurilor de ingrijire (udare, fertilizare, taieri si altele).
In functie de regiunea in care urmeaza a fi plantate coniferele, se pot alege specii precum cele din tabelul urmator:
In functie de umiditatea solului, se pot planta urmatoarele specii de conifere:
In functie de spatiul disponibil si efectul vizual dorit, se pot planta diverse specii de conifere. Cele mai importante aspecte sunt inaltimea la maturitate (conifere de dimensiuni mari sau de dimesniuni reduse), forma coroanei (piramidala, columnara sau globuloasa) si cresterea (conifere cu crestere rapida sau lenta).
Top 5 conifere cu crestere rapida:
- Chiparos Leylandii
- Metasequoia glyphostroboides
- Unele specii si varietati de tuia (ex. Thuja occidentalis ‘Brabant’ si Thuja plicata ‘Aurea’)
- Molid
- Pin strob
Top conifere de dimensiuni reduse:
- Unele specii si varietati de ienupar, precum:
- ienupar comun
- cetina de negi
- ienupar tarator
- Juniperus procumbens
- Unele varietati de tuia, precum:
- Thuja occidentalis ‘Holmstrup’
- Thuja occidentalis ‘Golden Globe’
- Thuja occidentalis ‘Teddy’
- Thuja occidentalis ‘Danica’
- Thuja occidentalis ‘Little Giant’
- Thuja occidentalis ‘Little Champion’
- Thuja occidentalis ‘Art Boe’
- Thuja occidentalis ‘Smaragd’
- Thuja occidentalis ‘Techny’
- Thuja occidentalis ‘Woodwardii’
- Thuja occidentalis ‘Whipcord’
- Thuja orientalis ‘Aurea Nana’
- Unele varietati de chiparos, precum:
- Cupressus sempervirens ‘Swane’s Variegated’
- Unele varietati de chiparos de California, precum:
- Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’
- Unele varietati de chiparos japonez:
- Chamaecyparis obtusa ‘Nana’
- Chamaecyparis obtusa ‘Nana gracilis’
- Chamaecyparis pisifera ‘Filifera’
- Unele varietati de duglas, precum
- Pseudotsuga menziesii cv. „Nana”
- Pseudotsuga menziesii cv. „Pygmaea”
- Tisa chinezeasca
- Unele varietati de brad, precum
- Abies cephalonica ‘Meyer’s Dwarf’
- Abies concolor ‘Archer’s Dwarf’
- Abies koreana ‘Starker’s Dwarf’
- Unele varietati de molid, precum:
- Picea abies ‘Nidiformis’
- Picea abies ‘Little Gem’
- Picea abies var. inversa
- Picea orientalis ‘Firefly’
- Picea orientalis ‘Tom Thumb’
- Picea orientalis nana
- Picea pungens ‘Glauca Globosa’
- Picea sitchensis ‘Silberzwerg’
Top conifere inalte:
- Majoritatea speciilor de chiparos:
- chiparosul (Cupressus sempervirens)
- chiparosul de arizona
- chiparosul Leylandii
- Majoritatea speciilor de Chamaecyparis, precum:
- chiparosul de California
- chiparosul de nootka
- Chiparosul de balta
- Majoritatea speciilor de pin, precum:
- pinul silvestru
- pinul negru
- pinul galben
- pinul strob
- pinul bancsian
- zambrul
- pinul grecesc
- Majoritatea speciilor de molid
- molidul comun
- molidul de caucaz
- molidul argintiu
- molidul sarbesc
- molidul de Sitka
- Majoritatea speciilor de brad, precum:
- bradul comun
- bradul de Grecia
- bradul argintiu
- bradul de Nikko
- bradul de caucaz
- bradul nobil
- Tuia si biota
- Cedrul japonez
- Secvoia
- Laricele
- Tisa
- Cedrul
- Ienuparul de Virginia
- Duglasul


Principii de ingrijire – conifere
Udare. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare coniferelor, in functie de cerintele speciei si de conditiile de mediu existente (precipitatii, temperaturi, umiditatea aerului). La o udare se administreaza un volum adecvat de apa, evitandu-se excesul- astfel incat apa sa nu balteasca, iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea unor ingrasaminte special formulate pentru cerintele nutritionale ale acestor specii.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate, preferabil aflate in apropierea locului definitiv de plantare. Coniferele se recomanda a fi plantate atunci cand sunt inca in faza de puiet, deoarece astfel se vor acomoda mai usor la noile conditii. Operatiunea de plantare se efectueaza toamna sau primavara, atunci cand planta se afla in repaus vegetativ, iar solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Pentru reusita plantarii, se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni optime, astfel incat radacinile sa poata fi asezate lejer, urmand sa fie acoperite cu suficient pamant. Prinderea poate fi favorizata prin administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa plantare, se taseaza bine pamantul in jurul puietului si se uda din abundenta.
Boli si daunatori. Printre bolile cel mai frecvent intalnite la conifere se enumera putregaiurile si uscarea lujerilor. Dintre daunatori se amintesc afidele, paduchii lanosi, paduchii testosi, acarienii, omizile si gandacii de scoarta.
In general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau simptome de boala. In astfel de cazuri, se recomanda consultarea sfaturilor unor specialisti inca de la primele semne de afectiune (daca este necesar).
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Top 5 conifere pentru gradina ta, in functie de zona
-
Discuții pe teme similare
29 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Leylandii si-au schimbat aspectul dupa plantareBuna ziua. Acum 1 luna de zile am plantat aproximativ 20 de leylandi la 2,5 m inaltime. Au fost plantati cu balotul cu care au venit, am pus in groapa... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi85 urează frunze verziAfla de ce nu este recomandat un plan anual pentru tratarea coniferelorFata de legume sau pomii fructiferi, plantele ornamentale pot fi atacate de numerosi agenti patogeni cu actiuni imprevizibile. De aceea, se recomanda ca plantele sa fie verificate periodic 🔍. ... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, coniferele din ghivece se usuca dupa mutarea lor in interiorBună ziua, Va rog sa ma ajutați cu situația următoare: Am doua tipuri de conifere în ghiveci. Au stat în balcon pana în noiembrie, când a început sa se răcească... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Protejare pe sezonul receBuna ziua, Am aceste conifere din pozele de mai jos in gradina, unele sunt plantate acum aproximativ un an, un an jumatate, altele chiar in aceasta toamna. As putea sa... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi1 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Leylandii plantati in septembrie – au inceput sa se usuceBună seara. Am plantat în septembrie 85 de plante de laylandi la circa 60-80 cm înălțime și după ceva vreme au început să se usuce, am deja 10 plante de... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.