Fertilizarea in diferite stadii de dezvoltare a culturii de tomate

fertilizare tomate

Culturile de tomate sunt cultivate pe scara larga pentru fructele lor comestibile, fiind o sursa buna de vitamina C, saruri minerale si acizi organici. Fructele se pot consuma in multe moduri fie cum sunt culese, fie folosite ca ingredient al diferitelor feluri de mâncare. Pe langa acestea recolta de tomate este folosita pentru procesare rezultand astfel suc de rosii, ketchup, pasta etc.
Tomatele in tara de origine sunt plante perene, dar in conditiile climatice ale tarii noastre se comporta ca plante anuale.

Speciile de plante legumicole cultivate in camp sau spatii protejate au consum ridicat de elemente nutritive deoarece capacitatea de producție este ridicata. Cunoasterea atributiei elementelor nutritive si influenta lor în viata plantelor si asupra recoltei prezinta o importanta insemnata.

Tomatele au perioade in cursul vegetatiei în care daca nu au la dispozitie elementele nutritive in cantitati suficiente, se desfasoara procese ce afecteaza cresterea si dezvoltarea acestora, acestea sunt denumite faze critice ale nutritiei.


Fazele critice de nutritie la tomate sunt

  • in momentul aparitiei primelor flori, pentru pentru evitarea acestui fenomen se recomanda aplicarea la nivel de sol sau planta produse ce contin fosfor. 
  • inceputul coacerii fructelor din primul etaj, preventiv se pot aplica produse cu fosfor pentru o maturare timpurie
  • maturarea fructelor din primul etaj

Rolul macroelementelor la cultura de tomate

Creșterea vegetativa și randamentul plantelor de tomate este conditionata și influentata de cantitatea de azot (N) administrata și disponibila plantelor.  

Azotul este unul dintre cele mai complexe si importante elemente nutritive, ocupa a patra pozitie ca si pondere dupa C, O si H .  Utilizarea formelor de azot este conditionata pe parcursul perioadei de vegetație de mai multi factori, cum ar fi pH-ul solului , specia, vârsta plantei. 

Fosforul (P) este foarte important in tranferul energetic al plantelor, proces vital pentru acestea. Acest element contribuie la cresterea rezistentei plantelor la ger si seceta. Pentru o dezvoltare normala a sistemului radicular, a tulpinii, formarea florilor dar și maturarea timpurie a fructelor, fosforul (P) este esential .

Potasiul (k) este unul dintre macronutrientii esentiali ai plantelor, acesta stimuleaza indirect absorbtia elementelor in planta. Capacitatea plantelor de a se proteja impotriva bolilor, daunatorilor și conditiilor climatice este data de acțiunea potasiului în planta. Potasiul nu influențează doar rezistenta plantelor ci și calitatea recoltelor.

Un alt macroelement foarte important este calciul(Ca), fiind component al peretilor și membranelor celulare. Aprovizionarea deficitara cu acest element poate conduce la efectul de frunze mici, ce capata aspect de cupa, florile pot fi avortate, dar exista riscul sa apara si fenomenul de putrezire a varfurilor apicale.

Magneziu – este un macroelement foarte important, ce actioneaza pe intreaga perioada de vegetatie, indeplinind mai multe functii cum ar fi: 

  • este componenta centrala a clorofilei ce actioneaza în procesul de fotosinteza 
  • este purtator de fosfor în plante
  • este implicat în procesul de diviziune celulara 

Sulf – este un nutrient foarte important în productia plantelor deoarece indeplineste multe funcții, precum:

  • actioneaza în procesul de formare a clorofilei
  • are un rol important în formarea proteinelor, vitaminelor și enzimelor
  • ajuta plantele în procesul de iernare

Grafic reprezentand consumul macroelementelor la cultura de tomate


Cum se manifesta carentele in macroelemente la cultura de tomate

carenta azot tomate

Carenta de Azot (N)

  • frunzele mature capata culoarea verde pal, odata ce gradul de deficienta creste, frunzele devin clorotice (uniform galbene).
  • scade si procesul de ramificare, rezultand plante cu talie redusa.
  • scade procentul de legare al florilor 

Masuri pentru corectarea carentei.

  • fertilizarea periodica cu produse ce contin N, in doze economice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Carenta de fosfor (P). 

Carenta fosfor tomate
  • carenta de fosfor de desfasoara acropetal (de la baza spre varf)
  • sistemul radicular se dezvolta anevoios
  • pe frunze simptomele apar pe cele de la baza apoi se extind spre varf
  • frunzele se inchid la culoare apoi capata o nuanta violacee

Masuri pentru corectarea carentei.

  • distribuirea si incorporarea ingrasamintelor cu P
  • folosirea ingrasamintelor lichide ce contin P.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Carenta de potasiu (K)

Carenta potasiu tomate
  • deficienta de K apare pe frunzele de la baza si creste spre cele din varf.
  • elasticitatea tulpinilor este scazuta, fiind sensibila la frangere
  • pierderea turgescentei conduce la aspectul de ofilire al frunzelor
  • dezvoltarea precoce conduce la o respiratie ingreunata, insemnand un consumat mai mare de apa al plantelor

Masuri pentru corectarea carentei

  • fractionarea dozelor de K
  • evitarea baltirii apei prin lucrari de drenaj
  • folosirea ingrasamintelor lichide

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Carenta Calciu (Ca)

Carenta Calciu
  • carenta de calciu are influenta directa asupra plantelor
  • este mai des intalnita la legume si flori in conditii de sera
  • mugurii terminali degenereaza
  • tesuturile tinere din varf se prabusesc
  • in urma carentei de calciu la tomate apare putregaiul brun negricios sau cenusiu (blossom end rot)

Masuri pentru corectarea carentei

  • lucrari specifice pentru scaderea aciditatii
  • se evita pe cat posibil fertilizarea excesiva cu K, N, Mg.
  • folosirea de ingrasaminte lichide sau solide ce contin Ca 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Carenta magneziu

Carenta de magneziu (Mg) 

  • in faza incipienta se manifesta pe frunzele bazale, apoi se extinde spre cele din varf
  • pe frunze apar cloroze, la tomate acestea incep din centrul frunzei si se extind spre margini

Masuri de corectie: 

  • aplicarea de ingrasaminte cu Mg

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Carenta Sulf (S)

  • Deficienta cu S apare in genereal in zonele foarte umede
  • Carenta de sulf prezinta simptome similare carentei de azot(N)
  • simptomele apar la inceput pe varfurile crestere apoi pe frunzele tinere
  • fotosinteza este redusa
  • cresteri vegetative diminuate

     Masuri de corectie:

  • administrarea ingrasamintelor solide sau lichide cu continut ridicat de S

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile