Tisa (Taxus), informatii si sfaturi de ingrijire

tisa-ingrijire-intretinere

Tisa (Taxus baccata) este un arbore vesnic verde, ce face parte din familia Taxaceae, incluzand si ienuparul. Este originar din Europa, Asia si Africa de Nord. Tisa este un arbore de talie mica, ce poate ajunge la o inaltime de 15-20 de m. Coroana este de forma conica, iar scoarta este de culoare brun-rosiatica. Frunzisul este verde inchis si este format din ace plate, ce au o lungime de 1-2 cm. Este o specie rezistenta, ce poate tolera diverse conditii de mediu. Tolereaza atat umbra cat si solurile mai sarace. Acest conifer are mai multe utilizari, fiind un arbore ornamental popular, ce este folosit cel mai frecvent pentru a crea garduri vii.

Tisa – Specii

Cele mai comune specii:

  • Tisa europeana (Taxus baccata)
  • Tisa cu fructe galbene (Taxus baccata “Fructo-lueto”)
  • Tisa pitica (Taxus baccata “Nidiformis”)

Cateva specii rare:

  • Tisa chinezeasca (Taxus chinensis)
  • Tisa japoneza (Taxus cuspidata)
  • Tisa de Java (Taxus sumatrana var. javanica)

Conditii de mediu

Lumina. Poate sa creasca in paduri umbroase, unde primeste doar cateva ore de soare pe zi, tolerand foarte bine umbra. Cu toate acestea, are nevoie de cateva ore de lumina zilnic pentru cresterea optima.

Sol. Toleranta la soluri sarace si acide, tisa poate creste si in soluri nisipoase, argiloase sau calcaroase. Aceasta va creste mai bine pe soluri umede, bogate in nutrienti si cu un pH neutru.

Temperatura. Tisa e toleranta la frig si poate rezista la temperaturi de pana la -20 °C.

Tisa – Ingrijire

Udare. Poate tolera bine seceta, insa se dezvolta cel mai bine daca este udata moderat. In primul an, trebuie udata mai des, in special in timpul verii. Udarea se va face dimineata devreme sau seara tarziu, pentru a evita evaporarea apei. Principalele semne ce indica faptul ca tisa are nevoie de apa sunt ingalbenirea frunzelor si cresterea mai lenta a plantei. Nu se recomanda udarea prin aspersiune. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor.

Fertilizare. Necesita fertilizare in special in primul an de la plantare. Se poate utiliza un ingrasamant echilibrat NPK. Daca planta se afla intr-un sol sarac, poate fi necesara fertilizarea mai frecventa. Principalele semne ce indica nevoia de fertilizare sunt: cresterea lenta, decolorarea frunzelor si susceptibilitatea la boli si daunatori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. In vederea mentinerii aspectului estetic, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau in curs de uscare, ori de cate ori se considera necesar.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Este o planta relativ usor de plantat, ce poate fi plantata primavara devreme sau toamna, cand temperaturile sunt mai scazute, dar nu mai mici de 5 °C. Locul pentru plantare trebuie sa fie unul semiumbrit, cu un sol bine drenat. Se sapa o groapa de plantare de doua ori mai mare decat radacinile, se adauga un strat de ingrasamant organic, se aseaza arborele in groapa si se acopera cu sol. Dupa plantarea propriu-zisa, se va uda planta din abundenta.

Inmultire. Tisa se poate inmulti prin seminte sau butasi. Inmultirea prin butasi este cea mai comuna metoda. Butasii se pot face/achizitiona primavara sau toamna. Se vor taia butasii la aproximativ 15 cm lungime, se vor indeparta frunzele de la baza si se vor planta intr-un substrat de inmultire. Butasii plantati se vor uda in mod regulat, acestia urmand sa inradacineze in aproximativ 6-8 saptamani.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Principalele boli ce se pot instala sunt fainarea, patarile, putregaiul radacinilor si fumagina, toate acestea fiind boli fungice. Pentru combaterea si controlul bolilor fungice, se pot utiliza tratamente cu fungicide specifice. Daunatorii care pot afecta tisa sunt acarienii si paduchii testosi. Pentru controlul daunatorilor, se pot utiliza insecticide specifice.

In plus:

  • Tisa este o planta dioica, deci exista plante mascule si plante femele.
  • Toate speciile de tisa sunt otravitoare. Semintele, frunzele si scoarta contin taxina, o substanta ce poate fi fatala atat pentru oameni cat si pentru animale.
  • Taxus este o un arbore longeviv, ce poate ajunge sa traiasca pana la 2000 de ani.
  • Lemnul tisei este folosit pentru a face arcuri si sageti.
  • Este de asemenea considerata planta medicinala pentru tratarea diverselor afectiuni.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tisa-ingrijire-intretinere
Tisa (Taxus), informatii si sfaturi de ingrijire
Tisa (Taxus), informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile