Tigrul platanului (Corythucha ciliata) – identificare si combatere
Publicat pe: 28 septembrie 2015 Modificat pe: 25 iulie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tigrul platanului, Corythucha ciliata este o specie originara din America de Nord, care afecteaza frunzele platanului, dar uneori ataca si frasinul. In Europa insecta a fost descoperita prima data in anul 1964, in orasul Padova, din Italia.
Adultul are dimensiune mica, intre 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltati, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu doua articulatii, echipate cu unchii puternice si ascutite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente. Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive si aripile apar la sfarsitul ultimei etape. O femela poate sa depuna intre 285-350 oua, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagra.




Biologie si ecologie – Tigrul platanului
Forme hibernale apar cu precadere in zile insorite, iar in zilele reci, se ascund in frunzisul de sub copaci. Aproximativ 10 zile se hranesc si se imperecheaza, iar dupa aceasta perioada femelele incep sa depuna oua. Ouale sunt depuse in principal pe nervura frunzelor, individual sau in perechi de cate 10. Actul de depunere a oualelor dureaza aproximativ 2 minute, iar dupa aceasta perioada ouale sunt acoperite cu o secretie lipicioasa, care le protejeaza. Eclozarea are loc dupa 15-21 zile. Larvele incep sa se hraneasca imediat dupa iesirea din oua si incep sa creasca imediat. La sfarsitul celei de-a treia zi incep sa naparleasca, iar daca temperatura este mai scazuta, aceasta etapa se poate prelungi cu 1-2 zile.
Plante atacate si mod de daunare
Tigrul platanului se hraneste exclusiv cu frunzele platanilor, insa ocazional si cu frunze de frasin. Pe platani, insectele se aduna in grupuri, pe parte inferioara a frunzelor, in special in dreptul nervurilor principale. Adultii si larvele inteapa si sug sucul celular al plantelor, iar la o infestare masiva, frunzele se pot ingalbeni si se pot usca.
Protectia plantelor. Deorece momentan nu se cunosc insecticide omologate in tara noastra, in perioada de zbor, se pot efectua tratamente cu insecticide cu spectru larg de combatere.
Comandă produsele recomandate
Combaterea in sectorul de igiena publica
Populatia acestor insecte a crescut semnificativ in ultimii ani, fiind considerata specie invaziva in mai multe zone ale tarii. Desi este un daunator ce afecteaza arborii ornamentali, aceasta insecta poate crea disconfort, prin intepaturi si iritarea usoara a pielii. Din acest motiv, combaterea tigrului platanului vizeaza inclusiv sectorul de igiena publica.
Astfel, in zonele urbane, se recomanda ca aceste tratamente sa fie efectuate de operatorii pest control specializati. Tratamentele se aplica cu insecticide utilizate in igiena publica, in zonele in care se observa prezenta acestui daunator.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Deoarece eficienta tratamentului depinde de echipamentul utilizat, se recomanda aplicarea solutiei utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care pot patrunde prin vegetatia deasa.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Tigrul platanului (Corythucha ciliata) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.