Tigrul platanului, cum scap de, solutii impotriva

Tigrul platanului, cum scap de, solutii impotriva Comunitatea Botanistii

Tigrul platanului, Corythucha ciliata este o specie originara din America de Nord, care afecteaza frunzele platanului, dar uneori ataca si frasinul. In Europa insecta a fost descoperita prima data in anul 1964, in orasul Padova, din Italia.

Descriere. Adultul are dimensiune mica, intre 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltati, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu doua articulatii, echipate cu unchii puternice si ascutite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente. Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive si aripile apar la sfarsitul ultimei etape. O femela poate sa depuna intre 285-350 oua, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagra.


Biologie – Tigrul platanului

Forme hibernale apar cu precadere in zile insorite, iar in zilele reci, se ascund in frunzisul de sub copaci. Aproximativ 10 zile se hranesc si se imperecheaza, iar dupa aceasta perioada femelele incep sa depune oua. Ouale sunt depuse in principal pe nervura frunzelor, individual sau in perechi de cate 10. Actul de depunere a oualelor dureaza aproximativ 2 minute, iar dupa aceasta perioada ouale sunt acoperite cu o secretie lipicioasa ca sa le protejeze. Ouale eclozeaza intre 15-21 zile. Larvele incep sa se hraneasca imediat dupa iesirea din oua si incep sa creasca imediat. La sfarsitul celei de-a treia zi incep sa naparleasca, iar daca temperatura este mai scazuta aceasta perioada se poate prelungi cu 1-2 zile.

Plante atacate si mod de daunare. Tigrul platanului se hraneste exclusiv cu frunzele platanilor, insa ocazional prefera si frasinul. Pe platani insectele se aduna in grupuri pe parte inferioara a frunzelor, in special in dreptul nervurilor principale. Adultii si larvele inteapa si sug sucul celular al plantelor, iar la o infestare masive frunzele se pot ingalbeni si usca.

Protectia plantelor. Deorece momentan nu se cunosc insecticide omologate in tara noastra, in perioada de zbor, se pot efectua tratamente cu insecticide cu spectru larg de combatere.

Produse recomandate

Combaterea in sectorul de igiena publica

Populatia acestor insecte a crescut semnificativ in ultimii ani, fiind considerata specie invaziva in mai multe zone ale tarii. Desi este un daunator ce afecteaza arborii ornamentali, aceasta insecta poate crea disconfort, prin intepaturi si iritarea usoara a pielii. Din acest motiv, combaterea tigrului platanului vizeaza inclusiv sectorul de igiena publica.

Astfel, in zonele urbane, se recomanda ca aceste tratamente sa fie efectuate de operatorii pest control specializati. Tratamentele se aplica cu insecticide utilizate in igiena publica, in zonele in care se observa prezenta acestui daunator.

Produse recomandate

Produse recomandate

Deoarece eficienta tratamentului depinde de echipamentul utilizat, se recomanda aplicarea solutiei utilizand aparate ULV sau LV. Acestea genereaza curenti puternici care pot patrunde prin vegetatia deasa.

Produse recomandate

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Filip Carina
  23 septembrie 2020
  Musculițe – Tigrul platanului Comunitatea BotanistiiMusculițe – Tigrul platanului Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, mă puteți ajuta prim a-mi spune ce sunt aceste musculițe sau paduchi sau ce or fi, îmi este plina curtea și gradina de ele, zboară se așează peste tot inclusiv pe noi și pișcă, am observat că cele mai multe stau pe plantele de roșii, insa ele sunt peste tot. Va multumesc, cu stima Filip!
  0
  4
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile