Telina, informatii despre tehnologia de cultura

Telina (Apium graveolens) se cultiva pentru radacinile sale ingrosate aromate si bogate in vitamine, precum si pentru frunze, consumate atat in stare proaspata cat si preparata. Telina are proprietati terapeutice, fiind utilizata pentru tratarea reumatismului, anemiei etc.

telina-planta

Aceasta specie este originara din zona Marii Mediterane si se cultiva ca planta legumicola, aromatica dar si medicinala. In tara noastra, telina gaseste conditii bune de crestere si dezvoltare in toate regiunile insa se cultiva pe suprafete mici.

Este o planta bienala, in primul an formeaza radacina tuberizata, iar in al doilea an apare tulpina florifera, ce poate ajunge la 100 cm inaltime. Tuberizarea radacinilor incepe cand planta are 3-4 frunze. Frunzele sunt viguroase, penat sectate, lung petiolate, lucioase, de culoare verde-inchis. Inflorescentele sunt de tip umbele compuse, cu flori mici, albe, hermafrodite, iar polenizarea este entomofila. Fructul este o diachena de culoare verde-cenusiu, turtita lateral, cu aroma specifica.

Cerinte fata de clima si sol

Temperatura minima de germinare este de 2, iar temperatura optima in perioada de vegetatie este cuprinsa intre 18 si 24. Nu are pretentii mari fata de lumina si poate fi utilizata in culturi intercalate, in livezi sau vii tinere. In schimb, telina are cerinte mari fata de apa, in special in faza de rasarire si ingrosare a radacinii, avand nevoie de umiditate constanta in sol si in aer. Prefera soluri usoare, adanci si fertile, cu pH neutru. Telina raspunde bine la fertilizarea cu gunoi de grajd.

Tehnologia de cultivare a telinei

Rotatia culturilor

Bune premergatoare sunt: tomatele, varza, conopida, castravetii, salata, spanacul, mazarea, ceapa si usturoiul verde.

Pregatirea terenului
pregatire-teren-telina

Incepe din toamna, prin desfiintarea culturii premergatoare. Telina reactioneaza bine la ingrasamintele organice si din acest motiv fertilizarea de baza se poate face cu gunoi de grajd bine descompus, la care se adauga cele chimice. Ingrasamintele se incorporeaza in sol, odata cu lucrarea de arat. Inainte de plantarea rasadurilor, se pregateste terenul printr-o lucrare cu freza, in vederea maruntirii bulgarilor de pamant. Infiintarea culturii se face prin plantare de rasad, semintele de telina fiind mici, cu cerinte ridicate fata de factorii de mediu pentru a germina. De asemenea, in primele faze de vegetatie, plantele au ritm lent de crestere.

Pregatirea rasadurilor si plantarea

In vederea obtinerii rasadurilor, semintele de telina se trateaza inainte de semanat. Se recomanda utilizarea semintelor certificate.

rasaduri de telina

Lucrarea de semanat se realizeaza in rasadnite sau pe pat germinativ, in sere si solarii incalzite, la 6 cm distanta intre randuri si 1-2 cm distanta intre plante, pe rand. Se seamana incepand din luna februarie, in spatii incalzite, pentru plantarea in aprilie si recoltarea in perioada verii. Culturile destinate recoltarii de toamna, implicit pastrarii, se pot semanat din martie si planta in luna mai, in functie de marimea perioadei de vegetatie a varietatii. Semintele se acopera cu un strat fin de substrat si se asigura umiditate constanta si temperaturi de minim 16, in vederea germinarii. La plantare, rasadul trebuie sa aiba 50-60 zile.

Plantarea se poate face la 60-70 cm distanta intre randuri si 30 cm distanta intre plante, pe rand. Cu 1-2 zile inainte de plantare, se poate aplica un tratament cu insecticid si fungicid sistemic. La plantare, radacinile rasadurilor se fasoneaza iar plantarea se efectueaza la acceasi adancime, pentru ca varful de crestere al plantei sa nu fie acoperit. La cateva zile de la plantare, se completeaza golurile cu rasaduri de aceeasi varsta si varietate.

Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Afanarea solului si combaterea buruienilor

Se realizeaza prin prasile, lucrare ce asigura si spargerea crustei, in vederea crearii conditiilor optime de crestere.

Alte lucrari de ingrijire

Irigarea este o lucrare foarte importanta pentru cultura telinei, sistemul de irigare prin picurare fiind cel mai recomandat. Udarea se face regulat, pentru a mentine o umiditate constanta in sol (de 60-70 %). Se pot face 8-10 udari, cu cantitati variabile de apa, in functie de conditiile de mediu si de fenofaza.

Fertilizarea faziala se poate efectua prin sistemul de irigare prin picurare, utilizand ingrasaminte echilibrate. Pentru dezvoltarea optima a partii ingrosate, se asigura aprovizionarea cu calciu si bor a plantelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Foliar, se pot aplica ingrasaminte specifice in functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu produse specifice. Radicular, se pot aplica produse pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.

Recoltarea

Recoltarea culturii pentru consum proaspat se face în august-septembrie. Recoltarea in vederea depozitarii si consumului de iarna se face in octombrie-noiembrie. Operatiunea se face prin smulgerea plantelor din sol, fara a rupe frunzele. Radacinile de telina se lasa 1-2 zile pe camp pentru a se zvanta, se fasoneaza, se sorteaza si apoi se depoziteaza.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile