Taieri la speciile de conifere, informatii si sfaturi

Publicat pe: 20 octombrie 2023 Modificat pe: 22 august 2024

taieri-la-speciile-de-conifere-informatii-si-sfaturi
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cele mai des intalnite specii in gradini sunt diversele tipuri de conifere. Motivul pentru care speciile de conifere sunt alese este culoarea lor persistenta tot timpul anului. In general, aceste conifere au frunze persistente in nuante de verde, inguste, sub forma de ace. Insa, exista si cateva exceptii, specii care isi pierd frunzele toamna. Ginko biloba (Arborele pagodelor), Taxodium sp. (Chiparosul de balta), Larix sp. (Zada) si Metasequoia glyptostroboides (Secvoia). Acestea sunt denumite conifere cu frunze cazatoare. Taieri la speciile de conifere se recomanda sa se realizeze inaintea celor doua perioade de crestere (primavara – prima crestere a coniferelor, sfarsitul verii – a doua crestere, insa mai slaba). Taierea coniferelor inaintea acestor perioade, permite plantelor sa reactioneze la dirijare si formare. Atunci cand coniferele sunt taiate in timpul cresterii active, acestea pierd seva si produc multa rasina, pentru a acoperi ranile provocate de taiere.

Conifere – Tipuri de taieri la speciile de conifere

Taierile de formare

Cresterea speciilor Abies sp. (Bradul), Picea sp. (Molidul) si Pinus sp. (Pinul) este axiala, realizandu-se pe o tulpina centrala, pe care sunt dispuse ramificatii laterale, inserate de-a lungul acesteia. Astfel ca, tulpina centrala devine trunchiul plantei, iar lastarii sau ramificatiile laterale devin ramurile. Unele conifere isi formeaza un trunchi central rigid si vertical din primii ani de crestere. Se intampla ca, la unele conifere, tulpina principala sa se curbeze si sa se aplece, acestea avand nevoie in primii ani de tutorare, taierea realizandu-se doar in cazul in care tulpina este vatamata. Mai sunt cazuri in care se dezvolta o a doua ramura puternica, verticala, aproape de varful plantei. Pentru a preveni formarea unui trunchi bifurcat, care se poate rupe si poate vatama arborele, se recomanda inlaturarea ramurii verticale care concureaza cu trunchiul.

Taierile de intretinere

Acest tip de taiere se realizeaza la inceputul primaverii si la sfarsitul verii. Aceasta consta in taierea punctelor de crestere ale ramurilor (pentru a ajuta la ramificarea plantei) si in indepartarea ramurilor uscate sau afectate.

Taierile la arborii maturi sunt minimale. Se intervine, de regula, in cazul in care apar vatamari sau cresteri neregulate, care afecteaza forma si stabilitatea plantei. Tot in cazul acestui tip de arbori se recomanda si inlaturarea ramurilor de la baza trunchiului, care ating solul.

Taieri de remediere la speciile de conifere

In general, coniferele nu reactioneaza bine la acest tip de taiere. Din acest motiv exista destul de putine conifere care pot sa formeze ramuri pe trunchiul sau pe ramurile degarnisite. Totusi, un exemplu de conifer, este tisa (Taxus sp.). Acesta reactioneaza bine la taierea severa si se poate regenera cu succes dupa interventie. De asemenea, tuia (Thuja sp.), se poate taia sever, insa nu formeaza ramuri pe tulpinile degarnisite.

Se recomanda sa nu se intervina mult cu taieri la coniferele cu crestere lenta, cu exceptia celor vatamate, la care se intervine pentru a elimina ramurile afectate.

Aceste plante, asemenea altor plante cu frunze persistente, isi pierd o parte din frunze vara, frunze uscate raman in coroana arborilor. Neinlaturarea lor poate sa afecteze ramurile si frunzele sanatoase, astfel ca parti din planta incep sa se brunifice si sa se usuce. Asadar, se recomanda, cel putin o data pe timpul varii, sa se inspecteze plantele si sa se scuture frunzele uscate, pentru a reduce taierile de remediere.

Acest tip de taiere se mai aplica coniferelor de talie redusa, pitica. La aceste varietati se intampla uneori sa apara ramificatii lungi. Se recomanda inlaturarea acestora deoarece devin brate supradimensionate pentru planta si afecteaza aspectul estetic.

Taieri minimale la speciile de conifere

Se realizeaza la coniferele care cresc natural sub forma piramidala sau conica. Se inlatura, prin taiere, lastarii care cresc razlet fata de ramurile principale.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De retinut:

  • Toate tipurile de taieri la speciile de conifere este bine sa se faca primavara devreme si la sfarsitul verii.
  • Atunci cand coniferele sunt taiate in periada cresterilor active, pierd seva si produc multa rasina pentru a acoperi ranile provocate de taiere.
  • Cel putin o data pe vara, speciile de conifere se inspecteaza si se curata de frunzisul uscat din interiorul coroanelor pentru a evita taierile de remediere.
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Taieri la speciile de conifere, informatii si sfaturi

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile