Strelitzia, informatii si sfaturi de ingrijire

strelitzia-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Strelitzia (Strelitzia sp.) – denumita si “pasarea-paradisului”, este o planta tropicala, vesnic verde, originara din Africa de Sud. Planta creste sub forma de tufa bogata si poate atinge inaltimi de pana la 2 metri. 

Strelitzia se remarca prin bogatia foliajului si arhitectura florilor. Frunzele sunt oval-eliptice, de dimensiuni mari, asemanatoare bananierului si pornesc de la baza plantei. Florile sunt viu colorate, reunite in numar de 5-10 intr-o inflorescenta de tip carena, iar forma inedita aminteste de aspectul unei pasari tropicale cu acelasi nume. Radacina este carnoasa si are aspectul unor rizomi.

Strelitzia – Specii si varietati

Exista in jur de 6 specii de Strelitzia. Cele mai intalnite sunt:

  • Strelitzia reginae: sunt cele mai raspandite. Frunzele sunt rigide, alungite, de culoare verde-albastrui. Florile sunt viu colorate, cu petale de un albastru stralucitor si sepale portocalii. 
  • Strelitzia nicolai: prezinta frunze mai mari, de culoare verde-cenusiu. Florile sunt alcatuite din sepale albe si petale albastre si prezinta o carena albastru-violet.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Conditii de mediu

Lumina. Este o planta iubitoare de lumina, avand nevoie inclusiv de lumina directa a soarelui pentru a creste si inflori. Se recomanda amplasarea langa o fereastra cu expozitie sudica. Cu toate acestea, pe timpul verii, planta trebuie protejata de soarele direct, care poate provoca arsuri frunzelor tinere. 

Temperatura. Temperatura optima de crestere si dezvoltare variaza intre 25-30 ℃. Temperaturile mai mici de 15 ℃ pot afecta planta. 

Umiditate. Strelitzia prefera o umiditate atmosferica ridicata (70-80%). Daca aerul este uscat, se recomanda pulverizarea regulata a frunzelor cu apa necalcaroasa. Pulverizarile regulate ajuta si la indepartarea prafului ce se depune pe frunze. 

Substrat. Creste cel mai bine intr-un substrat bogat in nutrienti, cu un pH de 6,5-7, permeabil, care sa permita drenarea usoara a apei. Se poate utiliza un amestec universal pentru plante in ghiveci. Este important ca ghivecele sa prezinte orificii pentru drenaj, pentru a evita stangarea apei la nivelul radacinii. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Strelitzia

Udarea. In lunile calduroase, este indicat ca udarea sa se faca regulat, pastrand substratul reavan (fara ca apa sa balteasca). Incepand din toamna, se reduce treptat frecventa udarii, astfel incat substratul sa se usuce usor intre udari. 

Fertilizare. Pe parcursul perioadei de crestere, are nevoie de fertilizari regulate cu ingrasaminte specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Strelitzia necesita transplantari anuale, efectuate in primavara. 

Inmultire. Strelitzia se poate inmulti prin divizarea tufei (primavara) si mai rar prin seminte. Divizarea trebuie sa se faca cu grija, pentru a nu vatama radacinile carnoase si fragile.

Taieri. Frunzele deteriorate sau uscate se pot elimina cu grija, pe masura ce apar. Acestea se indeparteaza de la baza plantei, cu o foarfeca de gradina ascutita. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Strelitzia poate fi afectata de putregaiul cenusiu, in conditii de exces de umiditate. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: afide (care pot determina aparitia fumaginei), acarieni, tripsi, paduchi lanosi si paduchi testosi.

In plus

  • Este o planta de sera calda si umeda, iar pentru a inflori, are nevoie de conditii optime de temperatura, lumina si umiditate;
  • Excesul de umiditate la nivelul substratului determina putrezirea radacinii;
  • In caz de ingestie, partile plantei sunt toxice pentru caini si pisici.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile