Stephanotis floribunda (Iasomie de Madagascar) – informatii si sfaturi de ingrijire

stephanotis-floribunda-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Stephanotis este un gen ce apartine familiei Asclepiadaceae. Denumirea acestuia provine de la grecescul ‘’stephnanos’’ ce inseamna coroana, cununa si ‘’otis’’ – ureche. Acest gen cuprinde liane cu tulpini lemnoase si frunzis persistent, fiind apreciate pentru florile albe, cu aspect ceros, parfumate. 

Specii si cultivaruri

Stephanotis floribunda sau iasomia de Madagascar este cea mai cunoscuta specie a genului. Florile acesteia fiind similare cu cele ale iasomiei. Cu toate acestea, Stephanotis floribunda nu este inrudita cu genul Jasminum, care face parte din familia Oleaceae.

Frunzele au o forma obovata, sunt scurt petiolate, dispuse opus si au o culoare verde inchis stralucitor, cu nervura mediana proeminenta, mai deschisa la culoare.

Tulpinile pot atinge 3-4 m lungime, iar planta necesita palisarea acestora, ce se realizeaza adesea pe un suport din sarma, ce are forma unui arc, mai strans sau mai larg, cu capetele infipte in pamantul din ghiveci sau fixate de marginea vasului. 

Florile au corola tubulara, de aproximativ 4 cm lungime cu 5 lobi ascutiti si sunt grupate in umbele dispuse la axila frunzelor. Inflorirea se produce frecvent, din ianuarie si pana in luna aprilie-mai, uneori si vara. 

Conditii de mediu

Lumina. Este o specie ce necesita amplasarea in locuri luminoase, insa este indicat sa beneficieze de lumina filtrata, intrucat razele directe ale soarelui pot provoca arsuri. 

Temperatura. In timpul perioadei de vegetatie, optimul de temperatura este cuprins intre 18-20 °C. Iarna, aceasta are nevoie de o perioada de repaus relativ, ce se realizeaza prin amplasarea in incaperi bine luminate, cu o temperatura cuprinsa intre 8-10 °C, iar udarea trebuie sa se efectueze mai rar.

Substratul. Prefera substraturile fertile, usoare, care asigura un bun drenaj. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire 

Udarea. In timpul perioadei de vegetatie, este necesar ca substratul sa fie mentinut reavan, utilizandu-se volume moderate de apa, iar in timpul iernii, este indicat ca acesta sa se usuce usor intre doua udari. Totodata, pe parcursul perioadei de vegetatie, umiditatea atmosferica se va mentine mai ridicata, prin intermediul pulverizarilor periodice cu apa. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea sanatoasa si inflorirea abundenta, se recomanda administrarea in mod regulat, a ingrasamintelor special formulate pentru plantele cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Se poate realiza prin intermediul butasilor (fiind un procedeu mai dificil) de 8-10 cm lungime, recoltati la sfarsitul infloririi, vara. De asemenea, se poate inmulti si prin seminte. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. Se realizeaza anual, primavara. 

Boli si daunatori

Poate fi afectata de acarieni, paduchi lanosi sau testosi, impotriva caroara se efectueaza tratamente cu insecticide specifice, in functie de daunatorul prezent. Totodata, Stephanotis floribunda este predispusa la putrezirea radacinilor, daca este prezenta in mod constant o umiditate ridicata la nivelul substratului.

In plus:

  • Este o specie ce suporta bine taierile;
  • Nu suporta umiditatea excesiva la nivelul radacinii;
  • Primavara se scurteaza tijele prea lungi;
  • Florile sunt utilizate frecvent in aranjamentele florale. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile