Stephanotis este un gen ce apartine familiei Asclepiadaceae, iar denumirea acestuia provine de la grecescul ‘’stephnanos’’ ce inseamna coroana, cununa si ‘’otis’’ – ureche. Acest gen cuprinde liane cu tulpini lemnoase si frunzis persistent, fiind apreciate pentru florile albe, cu aspect ceros, parfumate.
Specii si cultivaruri
Stephanotis floribunda sau iasomia de Madagascar este cea mai cunoscuta specie a genului, florile acesteia fiind similare cu cele ale iasomiei. Cu toate acestea, Stephanotis floribunda nu este inrudita cu genul Jasminum, care face parte din familia Oleaceae.
Frunzele au o forma obovata, sunt scurt petiolate, dispuse opus si au o culoare verde inchis stralucitor, cu nervura mediana proeminenta, mai deschisa la culoare.
Tulpinile pot atinge 3-4 m lungime, iar planta necesita palisarea acestora, ce se realizeaza adesea pe un suport din sarma, ce are forma unui arc, mai strans sau mai larg, cu capetele infipte in pamantul din ghiveci sau fixate de marginea vasului.
Florile au corola tubulara, de aproximativ 4 cm lungime cu 5 lobi ascutiti si sunt grupate in umbele dispuse la axila frunzelor. Inflorirea se produce frecvent, din ianuarie si pana in luna aprilie-mai, uneori si vara.
Conditii de mediu
Lumina. Este o specie ce necesita amplasarea in locuri luminoase, insa este indicat sa beneficieze de lumina filtrata, intrucat razele directe ale soarelui pot provoca arsuri.
Temperatura. In timpul perioadei de vegetatie, optimul de temperatura este cuprins intre 18-20 °C. Iarna, aceasta are nevoie de o perioada de repaus relativ, ce se realizeaza prin amplasarea in incaperi bine luminate, cu o temperatura cuprinsa intre 8-10 °C, iar udarea trebuie sa se efectueze mai rar.
Substratul. Prefera substraturile fertile, usoare, care asigura un bun drenaj.
Produse recomandate
Ingrijire
Udarea. In timpul perioadei de vegetatie, este necesar ca substratul sa fie mentinut reavan, utilizandu-se volume moderate de apa, iar in timpul iernii, este indicat ca acesta sa se usuce usor intre doua udari. Totodata, pe parcursul perioadei de vegetatie, umiditatea atmosferica se va mentine mai ridicata, prin intermediul pulverizarilor periodice cu apa.
Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea sanatoasa si inflorirea abundenta, se recomanda administrarea in mod regulat, a ingrasamintelor special formulate pentru plantele cu flori.
Produse recomandate
Inmultirea. Se poate realiza prin intermediul butasilor (fiind un procedeu mai dificil) de 8-10 cm lungime, recoltati la sfarsitul infloririi, vara sau prin seminte.
Produse recomandate
Transplantarea. Se realizeaza anual, primavara.
Boli si daunatori
Poate fi afectata de acarieni, paduchi lanosi sau testosi, impotriva caroara se efectueaza tratamente cu insecticide specifice, in functie de daunatorul prezent. Totodata, Stephanotis floribunda este predispusa la putrezirea radacinilor, daca este prezenta in mod constant o umiditate ridicata la nivelul substratului.
In plus:
- Este o specie ce suporta bine taierile;
- Nu suporta umiditatea excesiva la nivelul radacinii;
- Primavara se scurteaza tijele prea lungi;
- Florile sunt utilizate frecvent in aranjamentele florale.