Sporul casei (Impatiens spp.) este o specie perena, originara din Africa, Noua Guinee, ce face parte din familia Balsaminaceae. Desi in mod normal este o specie perena in zonele tropicale, sporul casei se cultiva adesea ca planta anuala, caracterele sale ornamentale deosebite, respectiv florile divers colorate (alb, rosu, roz, violet, violet, galben), fiind foarte apreciate si utilizate cu precadere in diverse amenajari peisagistice (decorul parcurilor, gradinilor, teraselor, bordurilor etc.). Se poate cultiva atat ca planta in gradina, cat si in ghivece/containere, putand fi adapostit la interior pe timpul sezonului rece.
Varietati
- Impatiens balsamina – varietate pitica cu flori mari, viu colorate;
- Impatiens walleriana – prezinta flori portocalii, purpurii;
- Impatiens hawkeri– varietate cu flori de culoare roz si portocalie, cu petalele conturate in rosu.



Produse recomandate
Conditii de mediu
Lumina. Creste si se dezvolta corespunzator in locurile umbrite.
Temperatura. Este o specie destul de sensibila la temperaturile ridicate, astfel, plantele pot capata un aspect ofilit, in perioadele calduroase, prelungite. Acestea isi capata aspectul normal dupa udare. Pentru o crestere si inflorire optima are nevoie de o temperatura de 18–20 °C, iar in timpul iernii, aceasta nu trebuie sa scada sub 13 °C.
Solul. Prefera solurile/substratul care asigura un drenaj bun, fertile, cu un pH usor acid (6,0 – 6,5). Drenajul corespunzator al apei este esential, intrucat aceasta specie are nevoie de udari frecvente pe parcursul perioadei de vegetatie, de aceea, apa nu trebuie sa balteasca.
Ingrijire
Udare. Se recomanda ca udarea sa se realizeze in mod regulat, astfel incat substratul/solul sa se mentina reavan.
Fertilizare. Pentru o inflorire prolifica, acesta are nevoie de un sol/substrat bogat in elemente nutritive. Astfel, imediat dupa plantare, se recomanda administrarea unor ingrasaminte echilibrate, care au rolul de a stimula inradacinarea. Ulterior, pe parcursul perioade de vegetatie, pentru a le asigura dezvoltarea si pentru a sustine procesul de inflorire, este indicata administrarea regulata a ingrasamintelor special formulate pentru plante cu flori.
Produse recomandate
Inmultire. Se poate realiza atat prin butasi, cat si prin seminte. Semintele se vor semana in rasadnite/ladite cu cel putin 6-10 saptamani inainte de momentul plantarii. Semintele se raspandesc pe suprafata substratului (umezit in prealabil), apoi se acopera, iar recipientele respective se vor aseza in locuri bine iluminate. Dupa rasarire se vor mentine in conditii optime pana in momentul in care pot fi plantate in exterior. Plantarea rasadurilor in gradina se va realiza dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.
Inmultirea prin butasi este o metoda facila de inmultire si se poate realiza aproape pe tot parcursul anului. Pentru aceasta metoda de inmultire se folosesc butasi de varf, care se pun ulterior la inradacinat intr-un substrat proaspat, bine umezit inainte.
Produse recomandate
Taieri. Daca spre sfarsitul verii plantele prezinta o crestere accentuata, se pot efectua taieri, eliminand pana la o treime din partea vegetativa. Aceste taieri au scopul de a stimula inflorirea si de a corecta totodata aspectul estetic al plantei.
Produse recomandate
Iernare. Avand in vedere originile sale tropicale, sporul casei nu rezista la temperaturile scazute din timpul sezonului rece, plantele pier la primul inghet usor. Astfel, in cazul plantelor cultivate in gradina, se recomanda indepartarea examplarelor uscate/afectate de inghet, iar plantele crescute in containere/ghivece pot fi mutate in interior, in locuri adapostite, unde pot beneficia de lumina indirecta, udari reduse si intreruperea fertilizarii, pentru a le incetini cresterea pe parcursul iernii.
Boli si daunatori
Sporul casei poate fi afectat de diferite patari foliare, mana (Plasmopara obducens), viroze sau de patogeni de sol. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt tripsii, musculita alba, acarienii.
In plus
- Denumirea plantei provine din latinescul ‘’impatiens’’ care inseamna nerabdator. Denumirea este corelata cu faptul ca la maturitate, capsula ce contine semintele se deschide la cea mai usoara atingere.