Specii care confera gradinii un aspect tropical

Publicat pe: 13 februarie 2024 Modificat pe: 9 aprilie 2024

specii-exotice-gradina
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gradina reprezinta un spatiu de relaxare in propria curte, iar adaugarea unor specii de plante cu aspect exotic poate transforma complet acest spatiu intr-un paradis tropical. Gradinile tropicale atrag prin aspectul luxuriant si exotic al plantelor. Acestea sunt reprezentate de specii de plante cu frunzis dens, colorat si flori exotice care ofera un aspect tropical si atragator. Plantele cu aspect exotic adauga gradinii un aer deosebit. Ele pot fi un punct central in designul gradinii si pot crea contrast cu alte plante mai comune din peisajul acesteia. Alegerea unor specii exotice poate aduce un element surprinzator si inedit in designul gradinii si poate conferi un aer sofisticat si tropical.

Arbori cu aspect tropical

Liriodendron tulipifera

Arborele lalea (Liriodendron tulipifera) este o specie de arbore din genul Liriodendron, ce face parte din familia Magnoliaceae. Este originar din zona de sud-est a Americii de Nord. Creste ca arbore de talia I, putand ajunge pana la 50 m inaltime. Coroana acestor specii este compacta, cu ramuri subtiri. Arborele lalea se deosebeste usor prin frunzisul decorativ. Inflorirea are loc in mai-iunie, florile sunt solitare, mari, orientate in sus. Acestea sunt de culoare galben-verzuie, portocalii la baza si au forma de lalea. 

Albizia julibrissin

Arborele de matase ( Albizia julibrissin) este singura specie intalnita si cultivata la noi in tara in scop ornamental. Este originar din Orientul Indepartat. Creste ca arbore de talia III, cu inaltimea de 12 m si diametrul coroanei de 4-6 m. Are un port elegant, cu ramuri slab ramificate. Frunzele sunt dublu penat compuse, alcatuite din foliole mici. Perioada de inflorire este in iunie-august. Formeaza inflorescente foarte decorative, alcatuite din flori cu aspect matasos, dat de staminele filamentoase de culoare roz-deschis. Fructele sunt pastai indehiscente, plate, lungi de 12-13 cm, de culoare brun-deschis.

Ginkgo biloba

Arborele pagodelor (Ginkgo biloba) este o specie care se incadreaza, din punct de vedere sistematic, in grupul Gimnospermelor, facand trecerea catre conifere. Este originar din China, unde creste ca arbore de talia I. La noi in tara creste de talia a II-a, pana la 20-25 m inaltime. Sunt arbori unisexuat dioici (florile barbatesti si florile femeiesti sunt situate pe indivizi diferiti). In general, exemplarele mascule au coroana piramidala, iar cele femele au coroana globuloasa. Frunzele au o forma deosebita, de evantai, bilobata. Sunt pieloase, de culoare verde-proaspat. Sunt asezate diferit pe ramuri: pe lastarii lungi au o dispunere spiralata, iar pe lastarii scurti sunt dispuse terminal, in manunchiuri. Frunzele toamna, devin aurii si sunt caduce. Arborii cu flori femeiesti formeaza fructe in forma de drupe false, carnoase, cu un miros neplacut la coacere.

Specii de plante ornamentale cu aspect tropical

Canna indica

Canna indica este o planta decorativa cu flori, care face parte din familia Cannaceae. Tulpinile sale sunt carnoase. Frunzele sunt mari, cresc sub forma ovala in nuante de verde. Florile sunt mari, cresc grupate in varful tulpinii. In functie de soi, florile pot fi rosii, portocalii, galbene sau albe.

Yucca filamentosa

Yucca de gradina (Yucca filamentosa) este o planta perena care decoreaza prin port si prin inflorescente. Perioada de inflorire a acestei plante este iulie – august. Florile au forma unor clopote mici, de culoare alba. Planta poate atinge inaltimi cuprinse intre 100 si 150 cm.

Cortaderia selloana

Iarba de Pampas (Cortaderia selloana) face parte din familia Poaceae si este o planta perena. Iarba de Pampas este originara din America de Sud, inclusiv din regiunea Pampas, dupa care este denumita. Iarba de Pampas se distinge prin inflorescenta sub forma de panicul stufos, de culori diferite: violet, roz, crem, alb – argintiu. La maturitate, ajunge la o inaltime de pana la 3 metri si are o crestere rapida, formand tufe mari si dense. Frunzele sunt lungi, subtiri, de culoare verde inchis, cu marginea ascutita.

Hibiscus moscheutos 

Bumbacul roz (Hibiscus moscheutos)  este o planta perena din familia Malvaceae cu flori mari si frunze netede, verzi. Aceasta poate creste pana la 2 metri inaltime. Culorile florilor variaza de la albul pur, trecand prin diverse nunate de roz, pana la rosu intens.

Hydrangea paniculata

Hortensia cu panicule (Hydrangea paniculata) este un arbust cu frunze cazatoare. Cresterea sa este verticala, iar la maturitate poate ajunge la inaltimi de 150-200 cm. Florile sunt conice, iar la inceputul infloririi au nuante de verde pal, apoi culoarea este de un alb intens, iar toamna are nuante de roz.

Wisteria sinensis

Glicina (Wisteria sinensis) este o planta cataratoare, cu tulpini groase si flori lungi, elegante, care pot ajunge pana la 45 de centimetri. Glicina prefera locurile insorite si umede. Planta poate atinge peste 9 metri inaltime. Florile sale sunt de obicei albe, roz sau albastre (violet) si sunt foarte parfumate.

Jasminum nudiflorum

Iasomie de iarna (Jasminum nudiflorum) este un arbust catarator, care poate sa ajunga pana la 2,5 m inaltime. Florile sale sunt galbene, in forma de steluta si apar inaintea frunzelor, inflorirea avand loc in perioada februarie – martie. Frunzele sunt verzi, trilobate, opuse si lucioase. Fiecare lob al frunzei are forma eliptica si lungimea de 2-3 cm.

Imperata cylindrica

Iarba sangerie japoneza (Imperata cylindrica) este o plantă perena, cu frunze lanceolate, de culoare rosu intens. Aceasta planta creste de obicei pana la 1,5 metri inaltime si isi pastreaza culoarea chiar si in timpul iernii.

Lupinus polyphyllus

Lupin (Lupinus polyphyllus) este o planta erbacee perena originara din America de Nord care face parte din familia Fabaceae. Specia este decorativa atat prin frunze cat si prin flori, frunzele sunt petiolate, palmate si verzi, iar florile au forma asemanatoare cu florile de mazare si impresioaneaza prin multitudinea de culori: alb, roz, mov, albastru, galben si portocaliu.

Pomi si arbusti fructiferi cu aspect tropical

Diospyros kaki

Kaki (Diospyros kaki) este o specie exotica, originara din China. In Romania, planta se poate cultiva in scop pomicol dar si ornamental in parcuri si gradini. Planta de kaki se poate cultiva acolo unde riscul de inghet este mai redus: partea de Sud-Vest si Vest a tarii. Kaki este o planta decorativa prin fructe, frunze, flori si port. Planta poate sa atinga pana la 14 m inaltime. Frunzele sale sunt caduce, eliptic-ovate, sau obovate lungi de 5-25 cm, partea superioara este de culoare verde inchis, lucioasa iar partea inferioara este pubescenta. Fructul de Kaki este comestibil, obovoid pana la turtit-globulos (asemanator cu cel de tomate), de culoare rosie-portocalie sau galbena – aurie.

Poncirus trifoliata

Poncirus (Poncirus trifoliata) sau lamai rezistent la ger este originar din Nordul Chinei si Coreea. Aceste specii pot atinge inaltimi de 4 – 8 m. Este un arbust cu frunze cazatoare, rezistent la ger, poate fi plantat direct in gradina. Fructele sunt asemanatoare lamaiului, dar de dimensiuni mai reduse si rotunde, ideale pentru sucuri si limonada. Arbustul prezinta ghimpi mari care fac planta decorativa pe timpul iernii. Florile sunt albe, foarte parfumate, cu stamine roz.

Passiflora edulis

Floarea pasiunii (Passiflora edulis) este o planta care produce atat flori spectaculoase cat si fructe comestibile. Este o specie exotica, cataratoare, originara din America de Sud. Planta poate sa atinga 8-9 m inaltime. Florile sale sunt spectaculoase, iar inflorirea are loc din vara pana in toamna. Fructele sunt sferice, cu un epicarp tare, iar in interior au o pulpa gelatinoasa, suculenta care prezinta seminte.

Arbutus unedo

Arborele de capsuni (Arbutus unedo) este un arbust vesnic verde care provine din bazinul mediteranean si Europa de Vest. Este bine cunoscut datorita fructelor sale aspectuoase, asemanatoare cu capsunile. Infloreste in perioada octombrie – mai, fiind printre putinele plante care infloresc in sezonul rece. Fructul este o sfera rosie-portocalie, cu dimensiuni de pana la 2 cm, dulce atunci cand este copt. Maturarea fructului dureaza pana la 12 luni. 

Akebia quinata

Vita de ciocolata (Akebia quinata) este o planta exotica, de tip liana, care produce flori mici, purpurii si parfumate, foarte decorative. Aceasta poate creste pana la 10 m inaltime. Frunzele sale sunt compuse, cu cinci foliole, de obicei de culoare verde-inchis. Fructul este comestibil, iar atunci cand este pregatit pentru recoltare/consum se deschide singur. Gustul sau fiind dulce – aromat.

Punica granatum

Rodierul (Punica granatum) este un arbust fructifer sau un pom de dimensiuni reduse (<10 m inaltime). In Romania poate fi plantat in zonele cu risc redus de inghet (planta fiind sensibila la temperaturi mai mici de – 15° C). Este o specie decorativa prin talie, frunze, flori si fructe. Frunzele sale sunt caduce, verzi – lucioase vara si galben-aurii toamna. Florile sunt decorative, simple sau involte, in diverse nuante de rosu. Perioada de inflorire la aceasta specie este iunie-august. Fructele sunt comestibile, globuloase si de diverse culori in functie de soi (de la nuante de galben-portocaliu, pana la rosu intens).  

Ficus carica

Smochin (Ficus carica) face parte din Familia Moraceae si este originar din Asia Mica. Plantele de smochin sunt unisexuat dioice ( in cazuri exceptionale pot fi intalnite si specii unisexuat monoice). Inflorirea la aceasta specie are loc din martie pana in august, in functie de soi. Dupa tipul de fructificare, soiurile de smochin pot fi impartite in trei grupe: soiuri adriatice (din aceasta grupa fac parte si soiurile cultivate in tara noastra), soiuri de Smirna, soiuri de San Pedro. Fructul de smochin poarta denumirea de sicona si prezinta un numar mare de seminte la interior. Frunzele de smochin sunt palmat-fidate si sunt cazatoare.

Asimina triloba

Paw Paw sau Banana Nordului (Asimina triloba) este o specie exotica care produce fructe comestibile. Planta poate sa atinga de la 2 pana la 12 m inaltime. Frunzele sale sunt simplu ovate, alterne, cu o lungime de 20-35 cm si o latime de 10-15 cm. Fructele sale sunt oval-alungite, cu un gust deosebit, exotic, fiind un mix de banana, mango si ananas atunci cand fructul este galben-verzui, iar cand fructul are nuante maronii, gustul devine asemanator cafelei.

Actinidia deliciosa

Kiwi (Actinidia deliciosa) face parte din familia Actinidiaceae. Planta se prezinta sub forma de liana, cu o lungime cuprinsa intre 5 si 7 metri. Frunzele sunt mari, de culoare verde inchis, lucioase. Frunzele tinere sunt acoperite cu perisori de culoare rosie, iar cele mature cu perisori de culoare verde inchis. Sunt specii unisexuat dioice. Florile sunt mari (2 – 5 cm), de culoare alba si se dezvolta la axila frunzelor. Fructul este oval, lung de 6 – 7 cm, acoperit de o pielita maro, pubescenta. Inflorirea are loc in perioada cuprinsa intre mai si iunie. Pulpa fructului este ferma si poate avea diferite culori, de la verde pana la galben.

 Acestea sunt doar cateva dintre plantele care pot contribui la crearea unui aspect exotic si tropical al gradinii. Alegerea acestor specii va transforma spatiul verde intr-un colt tropical, plin de energie.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
scapa-de-sobolani
Sobolani
Dracaena
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Philodendron
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
Orhidee
afide-sfaturi-combatere
Afide
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Begonia
Palmieri
Violeta de parma
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia
Citrice
ceapa-cultivare
Ceapa
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Specii care confera gradinii un aspect tropical

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile