Spanac, informatii despre tehnologia de cultura

spanac-planta

Spanacul (Spinacia oleracea) se cultiva pentru frunzele sale ce se consuma in stare proaspata sau preparate, avand proprietati benefice, datorita continutului in proteine, carbohidrati, vitamina C, caroten, calciu, fosfor, potasiu si fier. Frunzele de spanac au efecte terapeutice, fiind utilizat in cazuri de anemie, scorbut, rahitism, astenie sau arsuri.

Spanacul este originar din Asia Centrala, iar la noi in tara se cultiva in toate zonele, in special in culturi succesive sau asociate.

Radacina este pivotanta, cu ramificatii laterale. In primele faze de vegetatie planta formeaza 8-12 frunze. Apoi formeaza o tulpina florala erbacee, slab ramificata, ce ajunge la inaltimea de 80 cm. Spanacul este o planta dioica. Florile sunt unisexuate iar fructul este o pseudoachena colturoasa, sferica sau spinoasa, de culoare galbena, cu insertii cafenii sau cenusii.

Cerinte fata de clima si sol

Spanacul este o planta rezistenta la temperaturi scazute, cu temperatura optima de crestere de 15-17℃. Semintele germineaza la 3-4℃ iar tinerele plantute pot rezista fara probleme la aceste temperaturi sau chiar la valori mai scazute, in functie de fenofaza. Daca plantele sunt acoperite de zapada, acestea pot ierna in stadiul de rozeta, rezistand la temperaturi exterioare negative. Din punct de vedere a luminii, spanacul este o specie mai putin pretentioasa, ce creste bine primavara, toamna si iarna, cand radiatia luminoasa este redusa. Fiind o planta de zi lunga, spanacul dezvolta tija florala odata ce lungimea zilei creste, implicit temperatura. Apa joaca un rol important in obtinerea unui foliaj bogat, fiind necesar ca umiditatea solului sa fie constanta. Spanacul prefera solurile afanate, revene, bogate in humus, cu pH de 6,5-7,5.

Tehnologia de cultivare a spanacului

Spanacul se poate cultiva atat in camp cat si in spatii protejate, epocile de semanare si de recoltare fiind diferite, in functie de conditiile climatice.

Rotatia culturii

Spanacul se utilizeaza in culturi succesive, inainte sau dupa o cultura de baza, avand o perioada scurta de vegetatie. Cele mai bune rezultate se obtin dupa plante legumicole care lasa terenul liber de buruieni si bogat in materie organica (fasole, radacinoase, cereale etc).

Pregatirea terenului 

Se poate realiza toamna sau in ferestrele iernii, in functie de momentul infiintarii culturii. Inainte de efectuarea lucrarii de arat, se administreaza ingrasaminte organice si chimice. In vederea pregatirii patului germinativ, solul se marunteste, pentru a se asigura un contact cat mai bun cu semintele si pentru a obtine o germinatie uniforma.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Infiintarea culturii
semanat-spanac

Pentru consum primavara devreme, lucrarea de semanat se realizeaza in perioada 1-20 septembrie, la adancimea de 3-4 cm. In acest caz, plantele de spanac vor ierna in stadiul de rozeta. De preferat, plantele sa fie acoperite peste iarna de zapada, pentru a rezista temperaturilor scazute. Pentru consum in a doua jumatate a primaverii, semanatul se realizeaza in perioada cuprinsa intre 1 si 30 martie sau in ferestrele iernii, la adancimea de 2-3 cm. Spanacul se poate semana si in perioada 15 iulie-10 august, pentru recoltare toamna.

Pentru a se asigura obtinerea de spanac proaspat pentru o perioada cat mai indelungata, semanatul se realizeaza esalonat, din doua in doua saptamani. Se utilizeaza ca distanta intre randuri 25-30 cm, iar distanta intre plante pe rand, 10-12 cm. Cu 1-2 zile inainte de semanat se aplica o udare prin aspersie, pentru aprovizionarea solului cu apa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Combaterea bolilor si daunatorilor

Se face aplicand tratamente cu fungicide sau insecticide omologate la spanac. Pentru evitarea aparitiei bolilor sau daunatorilor rezistenti la actiunea produselor fitosanitare se recomanda alternarea produselor.

Alte sfaturi si lucrari de ingrijire
irigare-spanac

Pentru recoltarea in sezonul rece, in functie de temperaturile exterioare, se pot amplasa tunele din folie de polietilena, precum si folie microporoasa, fiind astfel asigurata o temperatura mai ridicata. Combaterea buruienilor se realizeaza prin prasile, daca este cazul.

Irigarea culturilor de spanac

Se face in functie de factorii de mediu, temperaturile mai ridicate fiind corelate cu irigari mai dese. Nu se uda excesiv, deoarece umiditatea ridicata, atat in sol cat si in aer, conduce la aparitia de boli fungice. Sistemele de irigare prin picurare sunt cele mai recomandate insa se pot utiliza si sistemele de aspersie, acordand atentie sporita aerisirii zilnice.

Fertilizarea

Se poate efectua odata cu apa de irigare, cu ingrasaminte echilibrate, cand plantele au deja 2-3 frunze reale bine dezvoltate. Foliar se pot aplica ingrasaminte specificein functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres (temperaturi scazute sau ridicate, lipsa apei etc.), se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu ingrasaminte specifice. Radicular, se poate aplica un ingrasamant pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Recoltarea
recoltare spanac

Spanacul se recolteaza cand rozeta de frunze a ajuns la marimea dorita. Recoltarea se face prin taierea rozetei de frunze sau smulgerea plantei din sol, cand acestea sunt uscate. Daca se recolteaza doar frunzele ajunse la marimea dorita, se poate efectua ulterior o a doua recoltare. Recoltarea pe vreme umeda conduce la deprecierea calitativa a frunzelor intr-un timp mai scurt. Spanacul este foarte perisabil si se poate pastra pentru scurt timp, chiar si in conditii de atmosfera controlata.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile