Solarii forestiere, infiintare si lucrari de ingrijire

elagajul-natural-si-artificial-informatii

Solariile folosesc energia solara drept sursa de caldura si lumina. Serele, pe langa energia solara utilizata drept sursa de caldura si lumina, sunt dotate cu instalatii de incalzire si iluminare artificiala, instalatii de udare, de aerisire, de umbrire, sau altele.

Solariile sunt folosite la scara larga in producerea puietilor de arbori si arbusti. Din cauza costurilor ridicate, serele sunt mai rar intalnite in cadrul pepinierelor silvice. Ambele tipuri de constructii sunt recomandate, deoarece:

  • semanaturile sunt protejate de factorii abiotici vatamatori (in special de conditiile meteorologice nefavorabile: ingheturi tarzii si timpurii, insolatii, grindina, etc.);
  • perioada de vegetatie este prelungita (se pot obtine puieti de talie si vigurozitate potrivita in timp mai scurt);
  • factorii de mediu pot fi controlati mai usor: umiditatea atmosferica, umiditatea solului, caldura, circulatia aerului, etc.;
  • rata de germinare a semintelor este mult mai mare decat in camp deschis, mai ales la speciile de rasinoase.
solarii-sere-forestiere-infiintare

Infiintarea solariilor/serelor

Necesitatea solariilor si serelor in productia arborilor si arbustilor depinde de speciile ce urmeaza a fi cultivate, respectiv de amplasarea pepinierelor (altitudine, conditii climatice, etc.). De regula serele sau solariile se amplaseaza in interiorul pepinierei sau in apropiere, pentru a facilita transplantarea (repicarea) puietilor in campul pepinierei. Pentru instalarea acestor constructii permanente sau temporare, se alege un teren nivelat, plan, protejat de vantul puternic si cu o sursa de alimentare cu apa. Patul germinativ in care se realizeaza semanarea poate fi solul din interiorul spatiului adapostit. Se poate utiliza si un alt pat nutritiv special preparat si asezat in cutii, recipiente sau suporturi diverse.

Lucrari specifice in sere si solarii forestiere

pregatire.sol

Pregatirea solului sau al patului germinativ

In cazul semanarii in solul din interiorul solariilor sau al serelor, acesta trebuie sa fie bine pregatit in prelabil: arat, destelenit, discuit, grapat, tavalugit. Adesea stratul de sol de la suprafata (aprox. 20 cm) este inlocuit cu un pat nutritiv special preparat in acest scop. Patul nutritiv, preparat din humus, turba, litiera, ace de molid, nisip si ingrasaminte, poate fi asezat si in cutii. Patul germinativ trebuie sa fie dezinfectat, afanat, bine drenat, aerisit, maruntit si nivelat.

Aplicarea ingrasamintelor si amendamentelor

In functie de cerintele speciilor care urmeaza a fi cultivate si de caracteristicile fizico-chimice si nutritive ale patului germinativ, se pot aplica ingrasaminte sau amendamente specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
pepiniera-sera-pregatirea-cutiilor

Pregatirea straturilor sau a cutiilor, suporturilor si recipientelor pentru semanat

Straturile se amplaseaza astfel incat lucrarile specifice in solarii si sere sa fie usor de efectuat, iar spatiul disponibil sa fie utilizat intr-o proportie cat mai mare. In cazul semanaturilor in cutii, suporti sau recipiente, acestea trebuie sa fie dezinfectate si asezate pe sol sau pe suporti, la inaltimi potrivite pentru muncitorii care urmeaza sa efectueze lucrarile de ingrijire. Exista si suporturi etajate, care permit utilizarea eficienta a spatiului din interiorul solariilor sau al serelor.

Pregatirea semintelor

Se recomanda tratarea preventiva a semintelor  inainte de semanare, cu fungicide si insecticide specifice. In cazul semintelor cu germinatie intarziata se poate recurge la fortarea semintelor. Aceasta consta in tratarea hidrotermica, scarificare, stratificare sau stropire cu substante specifice. Pentru rasarire uniforma, semintele unor specii de arbori pot fi inmuiate in apa inainte de semanare.

Semanarea semintelor

Se poate realiza prin imprastiere sau in randuri (rigole). In functie de conditiile necesare pentru germinarea semintelor, acestea se introduc la adancimi potrivite in sol si se acopera cu un strat de litiera, humus, nisip sau sol.

Repicarea puietilor

In vederea obtinerii unor puieti vigurosi si cu radacini bine dezvoltate, puietii de 1-3 ani se transplanteaza din solarii sau sere pe o alta suprafata cu solul pregatit in prealabil. Operatiunea se executa in special in cazul speciilor de rasinoase, foioasele fiind repicate doar in cazuri speciale.

Alte lucrari de ingrijire in solarii si sere

Plivitul. Se realizeaza manual, prin smulgerea buruienilor. Este recomandat a se efectua in momentul in care apar buruienile sau cand sunt inca de dimensiuni mici.

Combaterea chimica a buruienilor. Se realizeaza cu erbicide specifice, adesea in momentul semanatului sau imediat dupa rasarirea plantulelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Udarea. Se realizeaza in functie de textura si conditiile de umiditate al patului germinativ, in corelatie cu cerintele fiecarei specii in parte. Apa folosita trebuie sa aiba temperatura apropiata de temperatura aerului si al solului, ideala fiind apa statuta. Cantitatea de apa recomandata la majoritatea speciilor de interes forestier este de 1l/mp/zi in prima luna dupa semanare, respectiv 2-5l/mp la 2-3 zile pana in luna august. La sfarsitul verii si toamna udatul nu este recomandat. Puietii se pot lignifica mai bine in conditii de umiditate scazuta.

sera-echipata-cu-sistem-de-ventilatie

Aerisirea. In functie de tipul solariilor sau serelor, se realizeaza prin deschiderea unor fante, usi sau geamuri pe lateralele sau pe acoperisul constructiilor. Este esentiala evitarea expunerii plantulelor la razele directe ale soarelui (insolatie), prin deschiderile pentru aerisire. Temperatura maxima recomandata in solarii si sere este de 30℃.

Prevenirea si combaterea daunatorilor si ai agentilor patogeni. Se aplica tratamente specifice: insecticide, fungicide, curse feromonale, capcane.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile