Soia, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Soia (Glycine max) este o planta oleo-proteica cultivata pentru semintele sale bogate in proteine (27-50%) si grasimi (17-27%). Planta se foloseste in alimentatia oamenilor, in obtinerea furajelor combinate, pentru productia de faina, pentru extragerea grasimilor sau pentru producerea de lapte, sosuri sau supe. Proteina caracteristica soiei este glicinina. Aceasta este usor digestibila si se apropie mult de caracteristicile proteinei de origine animala. Grasimile din semintele de soia sunt: palmitina, stearina, oleina, linoleina, fitosterina, colesterina si lecitina. Uleiul obtinut din soia contine 75-85% acizi grasi nesaturati.
Sistemul radicular este pivotant si patrunde in sol pana la adancimea de 2 metri. Tulpina este acoperita cu perisori, erecta si ramificata. Frunzele de la primul nod sunt provenite din cotiledoane. Cele inserate la al doilea nod sunt simple, unifoliate, iar cele situate la nodurile urmatoare sunt dispuse altern, trifoliate cu un petiol lung. Foliolele au forma ovala, lanceolata sau rombica. Florile sunt dispuse in inflorescente de tip racem, dispuse axial sau terminal. Florile sunt hermafrodite de culoare alba sau violacee. Fructul este o pastaie curbata cu 1-5 seminte.
Ciclul de vegetatie al soiei este format din trei faze:
- faza cresterii vegetative: dureaza 30-40 de zile;
- faza reproductiva: dureaza 35-50 de zile;
- faza maturizarii semintelor: 30-50 de zile;
Cerintele fata de clima si sol
Temperatura minima de germinatie este de 7° C. Dupa rasarire, temperaturile din timpul zilei trebuie sa fie cuprinse intre 20 si 30° C, iar pe timpul noptii nu trebuie sa coboare sub valoarea de 14° C. Cerintele fata de apa sunt ridicate. Perioadele critice pentru apa se inregistreaza in faza de formare a organelor de reproducere, inflorire si umplerea semintelor. Insuficienta apei in aceste perioade pot determina scaderea productiei la jumatate. Soia este o planta de zi scurta, dar valorifica bine lumina intensa. Solurile pe care se cultiva soia trebuie sa fie bine drenate, bogate in humus si elemente nutritive ( fosfor, potasiu, etc.) .
Tehnologia de cultivare a soiei
Rotatia
Soia nu este o planta pretentioasa fata de planta premergatoare. Totusi, prefera premergatoare care lasa in sol o cantitate mare de apa. Cele mai bune rezultate se obtin dupa cereale paioase, graminee furajere, unele prasitoare, iar in zonele umede se poate semana dupa sfecla pentru zahar, porumb sau cartof. Nu se recomanda ca plante premergatoare leguminoase anuale sau perene, floarea-soarelui sau rapita. Soia este o buna premergatoare pentru majoritatea plantelor neleguminoase.
Fertilizare
Soia este mare consumatoare de elemente nutritive. Aprovizionarea plantelor cu azot se face pe doua cai: absorbtia din sol si fixarea bacteriana a azotului atmosferic. Azotul se fixeaza in tulpina si frunze pana la formarea pastailor, apoi este translocat in seminte. Fosforul favorizeaza dezvoltarea bacteriilor fixatoare de azot si contribuie la cresterea numarului nodozitatilor. Potasiul are un rol important in sinteza grasimilor si depunerea lor in seminte. Fertilizarea de baza se poate realiza cu ingrasaminte complexe de tip NPK, iar pentru asigurarea dozei de sulf se poate aplica sulfat de amoniu. De asemenea, soia reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor foliare.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului
Soia prefera solul bine afanat, aerisit, fara resturi vegetale la suprafata si fara buruieni. Amendamentele si ingrasamintele trebuie incorporate in sol, iar patul germinativ sa fie de calitate. Adancimea araturii trebuie sa fie de 25-28 cm. Aceasta operatiune se executa imediat dupa eliberarea terenului. Daca aratura nu se poate realiza in conditii optime, se executa o lucrare cu grapa cu discuri la adancimea de 7-11 cm. Patul germinativ se va pregati in doua etape. In prima faza se face o lucrare ce urmareste distrugerea crustei, a buruienilor si nivelarea solului. Dupa saptamani, se va face o lucrare de maruntire si nivelare cu agregate combinate. Adancimea de lucru a combinatorului nu trebuie sa depaseasca 5 cm.
Samanta si semanatul
Samanta trebuie sa aiba puritate de minimum 98%, iar germinatia sa fie de cel putin 80%. Epoca de semanat se stabileste in functie de temperatura solului (minim 7-8° C in sol si 14-15° C in aer). Densitatea de semanat este de 50-55 de seminte germinabile pe metru patrat. Adancimea de semanat nu trebuie sa depaseasca 5 cm (2.5 -3.5 cm pe soluri grele). Semanatul se realizeaza in benzi de trei randuri la 45 cm distanta intre ele. Distanta intre intre benzi trebuie sa fie cuprinsa intre 60 si 70 de cm.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Cele mai importante boli care pot sa apara la cultura de soia sunt: mozicul soiei, mana, putregaiul alb, septorioza, fainarea, distrugerea tulpinilor si pastailor. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: acarienii, viermii sarma, musca plantutelor, nematodul soiei, gargarita frunzelor de mazare, fluturele caramiziu al scaietilor, buha semanaturilor.
Combaterea buruienilor
Masurile agrotehnice corecte pot reduce gradul de infestare cu buruieni. Astfel, asolamentul corect, pregatirea corecta a solului si semanatul in perioadele optime au ca efect reducerea gradului de imburuienare a culturii. De asemenea, pentru combaterea buruienilor se pot aplica erbicide precum:
Comandă produsele recomandate
Irigarea
Este foarte eficienta in zonele cu deficit de umiditate. Soia are nevoie de apa de la germinare pana la maturarea fructelor. Lipsa apei poate produce o rasarire neuniforma sau avortarea florilor. Udarile se aplica de la aparitia primelor flori si pana la umplerea semintelor. In general sunt necesare 4 udari la intervale de 10-14 zile. Normele de udare sunt cuprinse intre 700-800 metri cubi/ ha. In primaverile secetoase se poate aplica o udare de rasarire (200-300 metri cubi/ ha).
Recoltarea
Pentru o recoltare eficienta terenul trebuie sa fie nivelat inainte de semanat sau odata cu lucrarile solului. Pentru reducerea pierderilor se pot folosi soiuri cu insertia pastailor pe partea superioara a tulpinii si prin realizarea densitatii optime de semanat. Momentul optim pentru recoltare se determina vizual, atunci cand frunzele se ingalbenesc si cad, iar 70% dintre pastai sunt brunificate. In aceasta faza semintele se intaresc si au umiditatea de 16%.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Soia, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziLa soia avem Topsin pentru putregai iar pentru mana avem Dithanepentru putregaiul la soia avem Topsin ,iar pentru mana avem Dithane,intrbarea este daca se pot da impreuna si in ce stadiu de vegetatie ,se poate da preventiv s_au la aparitia... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.