Sofranel, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

sofranel-tehnologia-de-cultivare

Sofranel (Carthamnus tinctorius) – este o planta anuala, ierboasa, originara din India, ce se cultiva pentru achenele sale bogate in ulei (37-42%) semisicativ. Datorita continutului ridicat in acid oleic, acid linoleic si acizi saturati, uleiul de sofranel este considerat de buna calitate, dietetic (scade colesterolul) in alimentatia umana. Turtele obtinute prin extragerea uleiului au un continut ridicat de proteina, fiind utilizate in furaj. Florile sunt utilizate pentru obtinerea colorantilor alimentari sau in industria farmaceutica. 

Particularitati biologice

Sofranelul prezinta o radacina pivotanta si o tulpina erecta, glabra, acoperita cu frunze. Inflorescenta este un calatidiu, iar pe o planta se pot forma in jur de 14-60 de calatidii, fiecare alcatuit din 25-60 flori. Fructul este o achena, cu 4 muchii.

Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃.

Cerinte fata de clima si sol

Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃. Temperatura optima pana la inflorit este de 14-18 ℃, iar de la inflorit pana la maturitate, 18-22 ℃.

Sofranelul este o planta rezistenta la seceta, avand un sistem radicular bine dezvoltat si o capacitate mare de absorbtie a apei. Sunt favorabile zonele cu precipiatii anuale de 450 mm.

Creste si se dezvolta pe soluri fertile, lutoase, bine drenate, cu pH neutru si capacitate mare de retinere a apei. Totusi, valorifica si solurile mai problematice: cu fertilitate scazuta, erodate, slab alcalinizate.

Tehnologia de cultivare

Rotatia

Sofranelul se cultiva dupa premergatoare precum: cereale paioase, plante prasitoare. Nu se recomanda cultivarea dupa plante atacate de nematozi (ovaz, sfecla, cartof, tutun).

Fertilizarea

Sofranelul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Ingrasamintele cu azot se pot aplica integral, inainte de pregatirea patului germinativ sau fractionat, la semanat si in vegetatie (inainte de imbobocit). Fosforul se aplica sub aratura de baza.

Lucrarile solului

Principala lucrare este dezmiristitul, urmata de aratura la adancimea de 22-25 cm. Aratura se intretine prin nivelare si combaterea buruienilor. In primavara, patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului.

Samanta si semanatul

sofranel-cultura-ingrijire

Samanta trebuie sa aiba puritatea minima 98%, iar capacitatea germinativa de minimum 75%. Epoca optima de semanat este atunci cand in sol, la adancimea de 5 cm, temperatura este de 5 ℃ la ora 7 dimineata si se mentine astfel timp de 3 zile consecutiv.

Distanta intre randuri este de 45-50 cm, iar adancimea de semanat este de 4-6 cm. Pentru a realiza o densitate de 200 mii plante/ha, se va folosi o cantitate de samanta de 12-14 kg/ha.

Combaterea buruienilor

La cultura de sofranel, combaterea buruienilor se poate realiza prin efectuarea a 2-3 prasile mecanice sau prin aplicarea erbicidelor omologate pentru aceasta cultura.

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Sofranelul poate fi afectat de o serie de boli: alternarioza, rugina sofranelului, septorioza, fainarea, fuzarioza, putregaiul cenusiu etc. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: gandacul pamantiu, musculita sofranelului, buha semanaturilor, omida capsulelor de bumbac.

Recoltare

Sofranelul se recolteaza la maturitatea deplina. Aceasta corespunde cu uscarea frunzelor si scaderea umiditatii achenelor sub 13%. Calendaristic, acest moment coincide cu luna august-inceput de septembrie. Plantele se recolteaza cu ajutorul combinei de recoltat cereale. Semintele recoltate se conditioneaza si se usuca pana ajung la umiditatea de 9%.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile