Sofranel (Carthamnus tinctorius) – este o planta anuala, ierboasa, originara din India, ce se cultiva pentru achenele sale bogate in ulei (37-42%) semisicativ. Datorita continutului ridicat in acid oleic, acid linoleic si acizi saturati, uleiul de sofranel este considerat de buna calitate, dietetic (scade colesterolul) in alimentatia umana. Turtele obtinute prin extragerea uleiului au un continut ridicat de proteina, fiind utilizate in furaj. Florile sunt utilizate pentru obtinerea colorantilor alimentari sau in industria farmaceutica.
Particularitati biologice
Sofranelul prezinta o radacina pivotanta si o tulpina erecta, glabra, acoperita cu frunze. Inflorescenta este un calatidiu, iar pe o planta se pot forma in jur de 14-60 de calatidii, fiecare alcatuit din 25-60 flori. Fructul este o achena, cu 4 muchii.
Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃.
Cerinte fata de clima si sol
Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃. Temperatura optima pana la inflorit este de 14-18 ℃, iar de la inflorit pana la maturitate, 18-22 ℃.
Sofranelul este o planta rezistenta la seceta, avand un sistem radicular bine dezvoltat si o capacitate mare de absorbtie a apei. Sunt favorabile zonele cu precipiatii anuale de 450 mm.
Creste si se dezvolta pe soluri fertile, lutoase, bine drenate, cu pH neutru si capacitate mare de retinere a apei. Totusi, valorifica si solurile mai problematice: cu fertilitate scazuta, erodate, slab alcalinizate.
Tehnologia de cultivare
Rotatia
Sofranelul se cultiva dupa premergatoare precum: cereale paioase, plante prasitoare. Nu se recomanda cultivarea dupa plante atacate de nematozi (ovaz, sfecla, cartof, tutun).
Fertilizarea
Sofranelul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Ingrasamintele cu azot se pot aplica integral, inainte de pregatirea patului germinativ sau fractionat, la semanat si in vegetatie (inainte de imbobocit). Fosforul se aplica sub aratura de baza.
Lucrarile solului
Principala lucrare este dezmiristitul, urmata de aratura la adancimea de 22-25 cm. Aratura se intretine prin nivelare si combaterea buruienilor. In primavara, patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului.
Samanta si semanatul

Samanta trebuie sa aiba puritatea minima 98%, iar capacitatea germinativa de minimum 75%. Epoca optima de semanat este atunci cand in sol, la adancimea de 5 cm, temperatura este de 5 ℃ la ora 7 dimineata si se mentine astfel timp de 3 zile consecutiv.
Distanta intre randuri este de 45-50 cm, iar adancimea de semanat este de 4-6 cm. Pentru a realiza o densitate de 200 mii plante/ha, se va folosi o cantitate de samanta de 12-14 kg/ha.
Combaterea buruienilor
La cultura de sofranel, combaterea buruienilor se poate realiza prin efectuarea a 2-3 prasile mecanice sau prin aplicarea erbicidelor omologate pentru aceasta cultura.
Combaterea bolilor si a daunatorilor
Sofranelul poate fi afectat de o serie de boli: alternarioza, rugina sofranelului, septorioza, fainarea, fuzarioza, putregaiul cenusiu etc. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: gandacul pamantiu, musculita sofranelului, buha semanaturilor, omida capsulelor de bumbac.
Recoltare
Sofranelul se recolteaza la maturitatea deplina. Aceasta corespunde cu uscarea frunzelor si scaderea umiditatii achenelor sub 13%. Calendaristic, acest moment coincide cu luna august-inceput de septembrie. Plantele se recolteaza cu ajutorul combinei de recoltat cereale. Semintele recoltate se conditioneaza si se usuca pana ajung la umiditatea de 9%.