Sofranel, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare

Publicat pe: 14 aprilie 2022 Modificat pe: 9 aprilie 2024

sofranel-tehnologia-de-cultivare
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Sofranel (Carthamnus tinctorius) – este o planta anuala, ierboasa, originara din India, ce se cultiva pentru achenele sale bogate in ulei (37-42%) semisicativ. Datorita continutului ridicat in acid oleic, acid linoleic si acizi saturati, uleiul de sofranel este considerat de buna calitate, dietetic (scade colesterolul) in alimentatia umana. Turtele obtinute prin extragerea uleiului au un continut ridicat de proteina, fiind utilizate in furaj. Florile sunt utilizate pentru obtinerea colorantilor alimentari sau in industria farmaceutica. 

Particularitati biologice

Sofranelul prezinta o radacina pivotanta si o tulpina erecta, glabra, acoperita cu frunze. Inflorescenta este un calatidiu, iar pe o planta se pot forma in jur de 14-60 de calatidii, fiecare alcatuit din 25-60 flori. Fructul este o achena, cu 4 muchii.

Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃.

Cerinte fata de clima si sol

Achenele germineaza la o temperatura de 2-3 ℃. Sofranelul este rezistent la seceta, iar in faza de rozeta, rezista la temperaturi de -7 ℃. Temperatura optima pana la inflorit este de 14-18 ℃, iar de la inflorit pana la maturitate, 18-22 ℃.

Sofranelul este o planta rezistenta la seceta, avand un sistem radicular bine dezvoltat si o capacitate mare de absorbtie a apei. Sunt favorabile zonele cu precipiatii anuale de 450 mm.

Creste si se dezvolta pe soluri fertile, lutoase, bine drenate, cu pH neutru si capacitate mare de retinere a apei. Totusi, valorifica si solurile mai problematice: cu fertilitate scazuta, erodate, slab alcalinizate.

Tehnologia de cultivare

Rotatia

Sofranelul se cultiva dupa premergatoare precum: cereale paioase, plante prasitoare. Nu se recomanda cultivarea dupa plante atacate de nematozi (ovaz, sfecla, cartof, tutun).

Fertilizarea

Sofranelul reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Ingrasamintele cu azot se pot aplica integral, inainte de pregatirea patului germinativ sau fractionat, la semanat si in vegetatie (inainte de imbobocit). Fosforul se aplica sub aratura de baza.

Lucrarile solului

Principala lucrare este dezmiristitul, urmata de aratura la adancimea de 22-25 cm. Aratura se intretine prin nivelare si combaterea buruienilor. In primavara, patul germinativ se va pregati cu ajutorul combinatorului.

Samanta si semanatul

sofranel-cultura-ingrijire

Samanta trebuie sa aiba puritatea minima 98%, iar capacitatea germinativa de minimum 75%. Epoca optima de semanat este atunci cand in sol, la adancimea de 5 cm, temperatura este de 5 ℃ la ora 7 dimineata si se mentine astfel timp de 3 zile consecutiv.

Distanta intre randuri este de 45-50 cm, iar adancimea de semanat este de 4-6 cm. Pentru a realiza o densitate de 200 mii plante/ha, se va folosi o cantitate de samanta de 12-14 kg/ha.

Combaterea buruienilor

La cultura de sofranel, combaterea buruienilor se poate realiza prin efectuarea a 2-3 prasile mecanice sau prin aplicarea erbicidelor omologate pentru aceasta cultura.

Combaterea bolilor si a daunatorilor

Sofranelul poate fi afectat de o serie de boli: alternarioza, rugina sofranelului, septorioza, fainarea, fuzarioza, putregaiul cenusiu etc. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: gandacul pamantiu, musculita sofranelului, buha semanaturilor, omida capsulelor de bumbac.

Recoltare

Sofranelul se recolteaza la maturitatea deplina. Aceasta corespunde cu uscarea frunzelor si scaderea umiditatii achenelor sub 13%. Calendaristic, acest moment coincide cu luna august-inceput de septembrie. Plantele se recolteaza cu ajutorul combinei de recoltat cereale. Semintele recoltate se conditioneaza si se usuca pana ajung la umiditatea de 9%.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

sofranel.jpg
Despre Sofranel
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Sofranel

0 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  • Discuții pe teme similare

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile