Skimmia, informatii si sfaturi de ingrijire

skimmia-sfaturi-ingrijire

Skimmia (Skimmia japonica) –  denumit popular si ‘liliac japonez’, este un arbust ornamental, cu frunze persistente, originar din Japonia, China si Asia de sud-est. Skimmia are o crestere lenta, insa poate ajunge la o inaltime de pana la 1.5 m. Se remarca prin frunzisul bogat, vesnic verde, de culoare inchisa si flori parfumate, de culoare alba. Este o planta unisexuat dioica, existand exemplare cu flori femeiesti si altele cu flori barbatesti. Fructele sunt sferice, divers colorate, foarte decorative. Pentru a produce fructe, se recomanda plantarea unui exemplar cu flori femeiesi si unul cu flori barbatesti in apropiere, pentru a se realiza polenizarea. Florile apar in perioada primavara-vara.

Skimmia se intalneste preponderent la exterior, in gradini, parcuri, dar se poate cultiva si in ghivece si containere.

Skimmia – varietati

  • Skimmia japonica ‘White Globe’: este un exemplar cu flori mascule, compact, cu frunze verzi, lucioase. Produce flori albe, parfumate, ce se deschid din muguri foarte decorativi, de culoare verde deschis;
  • Skimmia japonica ‘Rubella’: exemplar cu flori mascule, foarte decorativ prin mugurii de culoare rosie, care produc flori albe, primavara; 
  • Skimmia japonica ‘Temptation’: este un arbust autofertil, compact, cu frunze eliptice si muguri de culoare rosu inchis. Florile sunt mici, albe si produc fructe de culoare rosie;
  • Skimmia japonica ‘Veitchii’: este un exemplar cu flori femele, viguros, care poarta frunze ovale pana la lanceolate, de culoare verde inchis. Paniculele sunt dense, alcatuite din flori albe, parfumate, care apar in prmavara. Fructele sunt mari, rotunde, de culoare rosie.

Conditii de mediu

Lumina. Este un arbust iubitor de umbra si poate fi amplasat in locuri partial sau total umbrite. Poate creste si in locuri luminoase, dar nu in soare direct. Soarele puternic conduce la decolorarea frunzelor si la aparitia arsurilor.

Temperatura. Tolereaza temperaturi de pana la – 15 ℃ in timpul sezonului rece. Rezista si la temperaturi ridicate pe timpul verii, daca este amplasat in zone mai umbrite.

Sol. Skimmia creste si se dezvolta pe solurile fertile si bine drenate. Prefera un sol cu pH usor acid.

Skimmia – ingrijire

Udare. Se poate face moderat, dar regulat, astfel incat solul sa se mentina reavan. Skimmia nu tolereaza perioadele lungi de seceta. Este important ca udarea sa se realizeze la baza plantelor, astfel incat frunzisul sa ramana uscat.

Fertilizare. Fertilizarea periodica incurajeaza aparitia noilor cresteri si dezvoltarea normala a arbustului. Se poate utiliza un ingrasamant special formulat pentru arbusti decorativi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu are nevoie de taieri drastice, avand de la sine o forma mai compacta. Se pot indeparta totusi ramurile uscate, deteriorate sau cele crescute necorespunzator. Taierile se pot efectua in perioada de repaus vegetativ. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se inmulteste prin butasi semilemnificati, prelevati la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. Se poate inmulti si prin seminte, insa dezvoltarea in plante adulte necesita un timp mai indelungat.

Boli si daunatori

Este rareori afectata de boli sau atacata de daunatori. Totusi, mai pot aparea ocazional paduchi testosi sau acarieni.

In plus

  • Ingalbenirea frunzelor poate fi un semn ca planta a fost expusa razelor solare puternice. De asemenea, acest simptom mai poate fi cauzat si de pH-ul solului; un pH alcalin impiedica absorbtia elementelor nutritive din sol/substrat;
  • Skimmia se poate cultiva si in ghivece, insa este important ca udarea sa se faca regulat, astfel incat substratul sa nu se usuce complet intre doua udari;
  • Toate partile plantei sunt toxice.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile