Skimmia, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 12 octombrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

skimmia-sfaturi-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Skimmia (Skimmia japonica) –  denumit popular si ‘liliac japonez’, este un arbust ornamental, cu frunze persistente, originar din Japonia, China si Asia de sud-est. Skimmia are o crestere lenta, insa poate ajunge la o inaltime de pana la 1.5 m. Se remarca prin frunzisul bogat, vesnic verde, de culoare inchisa si flori parfumate, de culoare alba. Este o planta unisexuat dioica, existand exemplare cu flori femeiesti si altele cu flori barbatesti. Fructele sunt sferice, divers colorate, foarte decorative. Pentru a produce fructe, se recomanda plantarea unui exemplar cu flori femeiesi si unul cu flori barbatesti in apropiere, pentru a se realiza polenizarea. Florile apar in perioada primavara-vara.

Skimmia se intalneste preponderent la exterior, in gradini, parcuri, dar se poate cultiva si in ghivece si containere.

Skimmia – varietati

  • Skimmia japonica ‘White Globe’: este un exemplar cu flori mascule, compact, cu frunze verzi, lucioase. Produce flori albe, parfumate, ce se deschid din muguri foarte decorativi, de culoare verde deschis;
  • Skimmia japonica ‘Rubella’: exemplar cu flori mascule, foarte decorativ prin mugurii de culoare rosie, care produc flori albe, primavara; 
  • Skimmia japonica ‘Temptation’: este un arbust autofertil, compact, cu frunze eliptice si muguri de culoare rosu inchis. Florile sunt mici, albe si produc fructe de culoare rosie;
  • Skimmia japonica ‘Veitchii’: este un exemplar cu flori femele, viguros, care poarta frunze ovale pana la lanceolate, de culoare verde inchis. Paniculele sunt dense, alcatuite din flori albe, parfumate, care apar in prmavara. Fructele sunt mari, rotunde, de culoare rosie.

Conditii de mediu

Lumina. Este un arbust iubitor de umbra si poate fi amplasat in locuri partial sau total umbrite. Poate creste si in locuri luminoase, dar nu in soare direct. Soarele puternic conduce la decolorarea frunzelor si la aparitia arsurilor.

Temperatura. Tolereaza temperaturi de pana la – 15 ℃ in timpul sezonului rece. Rezista si la temperaturi ridicate pe timpul verii, daca este amplasat in zone mai umbrite.

Sol. Skimmia creste si se dezvolta pe solurile fertile si bine drenate. Prefera un sol cu pH usor acid.

Skimmia – ingrijire

Udare. Se poate face moderat, dar regulat, astfel incat solul sa se mentina reavan. Skimmia nu tolereaza perioadele lungi de seceta. Este important ca udarea sa se realizeze la baza plantelor, astfel incat frunzisul sa ramana uscat.

Fertilizare. Fertilizarea periodica incurajeaza aparitia noilor cresteri si dezvoltarea normala a arbustului. Se poate utiliza un ingrasamant special formulat pentru arbusti decorativi. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Nu are nevoie de taieri drastice, avand de la sine o forma mai compacta. Se pot indeparta totusi ramurile uscate, deteriorate sau cele crescute necorespunzator. Taierile se pot efectua in perioada de repaus vegetativ. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se inmulteste prin butasi semilemnificati, prelevati la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. Se poate inmulti si prin seminte, insa dezvoltarea in plante adulte necesita un timp mai indelungat.

Boli si daunatori

Este rareori afectata de boli sau atacata de daunatori. Totusi, mai pot aparea ocazional paduchi testosi sau acarieni.

In plus

  • Ingalbenirea frunzelor poate fi un semn ca planta a fost expusa razelor solare puternice. De asemenea, acest simptom mai poate fi cauzat si de pH-ul solului; un pH alcalin impiedica absorbtia elementelor nutritive din sol/substrat;
  • Skimmia se poate cultiva si in ghivece, insa este important ca udarea sa se faca regulat, astfel incat substratul sa nu se usuce complet intre doua udari;
  • Toate partile plantei sunt toxice.
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

skimmia-japonica-sfaturi
Despre Skimmia
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Skimmia

4 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile