Sfecla de zahar, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Sfecla de zahar (Beta vulgaris var. saccharifera) este o cultura intensiva, foarte profitabila, ce valorifica eficient fertilizarea, apa din sol sau din irigatii, fiind si o buna planta premergatoare pentru majoritatea culturilor agricole. De asemenea, sfecla de zahar contribuie la distrugerea buruienilor si ajuta la structurarea solului. Sfecla de zahar este utilizata in primul rand ca materie prima in industria zaharului. Melasa rezultata din procesarea sfeclei este utilizata in industria alimentara si in industria alcoolului.
Sfecla este o planta bienala. In primul an de vegetatie se formeaza corpul sfeclei. In al doilea an se formeaza ramurile florifere care fructifica. Corpul sfeclei se recolteaza in primul an de vegetatie si este format din epicotil, hipocotil si radacina. Frunzele sunt lung petiolate, limbul este oval alungit. Portul frunzelor poate fi erect sau culcat. Floarea este sesila, hermafrodita de tipul 5. Fructul este un glomerul. Semintele sunt de marimi si greutati diferite, au forma elipsoidala, rostrata, cu embrion in forma de secera.
Cerintele fata de clima si sol
Temperatura minima de germintatie este de 3-4° C, iar sfecla are nevoie de 2400-2900° C in primul an de vegetatie si aproximativ 1800° C in al doilea an. Acumularea zaharului se opreste la temperatura de 5° C. Sfecla de zahar este pretentioasa fata de apa, productii mari obtinandu-se in zonele unde cad 500-600 mm precipitatii anuale. Seceta din lunile iunie, iulie si august duc la deprecieri calitative si cantitative. Sfecla de zahar este o planta de zi lunga care valorifica bine energia luminoasa si are nevoie in medie de cinci ore de lumina pe zi. Solurile favorabile culturii de sfecla de zahar sunt cele cu textura luto-nisipoase, profunde cu capacitate mare de retinere a apei. Nu se recomanda cultivarea sfeclei pe soluri compacte.
Tehnologia de cultura a sfeclei de zahar
Rotatia
Cele mai bune premergatoare sunt cele care elibereaza devreme terenul, astfel incat sa ramana timp pentru efectuarea lucrarilor solului si pentru fertilizare. Se recomanda asolament de 4 ani. Cele mai bune premergatoare sunt cerealele paioase. Nu se recomanda ca premergatoare cruciferele si ovazul, floarea-soarelui, porumbul, canepa, sorgul sau iarba de Sudan. Sfecla de zahar este buna premergatoare pentru orz, grau, porumb sau orzoaica.
Fertilizare
Sfecla de zahar este o mare consumatoare de elemente nutritive. Azotul este important pentru cresterea plantelor. Fosforul favorizeaza cresterea radacinilor, a aparatului foliar si sporeste continutul de zahar. Potasiul favorizeaza absorbtia azotului si a fosforului, sinteza si migrarea zaharului in radacini. Carenta de bor determina ingalbenirea frunzelor si putrezirea inimii sfeclei. Gunoiul de grajd asigura sporuri de productie pe toate tipurile de sol. Aplicarea ingrasamintelor cu fosfor si potasiu se efectueaza odata cu aratura de baza, iar cele pe baza de azot se aplica fazial, la pregatirea patului germinativ si in timpul vegetatiei. Se pot folosi ingrasaminte complexe de tip NPK. Aplicarea ingrasamintelor foliare poate aduce sporuri de productie importante.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului
Dupa eliberarea terenului se executa lucrarea de dezmiristit. Se urmareste conservarea apei din sol si nivelarea terenului. Aratura se executa la adancimea de 28-30 cm. Este indicat sa se respecte adancimea de arat, aceasta influentand considerabil productia. Pregatirea patului germinativ se realizeaza cu ajutorul combinatorului. Adancimea de lucru nu trebuie sa depaseasca 4 cm.
Samanta si semanatul
Se utilizeaza samanta certificata cu puritate minima de 99% si germinatie minima de 75%. Se recomanda utilizarea de samanata drajata pentru asigurarea unui semanat de precizie. Semanatul se realizeaza cand in sol temperatura este de 3-4° C. Densitatea de semanat se calculeaza astfel incat la recoltare sa fie 100-110 mii plante/ha. Distanta de semanat este, de regula, 45 cm. Cantitatea de samanta este cuprinsa intre 8-12 kg/ha la soiurile plurigerme si 5-8 kg/ha la soiurile monogerme. Adancimea de semanat este de 2-4 cm.
Combaterea buruienilor
Una din cele mai importante lucrari de ingrijire reprezinta combaterea buruienilor. Pentru a mentine cultura libera de buruieni se pot efectua prasile mecanice sau se pot aplica erbicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Combaterea bolilor si daunatorilor
Cele mai importante boli care pot aparea la cultura sfeclei de zahar sunt: arsura bacteriana, putrezirea plantutelor, mana, fainarea, putregaiul inimii sfeclei, cercosporioza. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: nematodul sfeclei, plosnita sfeclei, paduchele negru al sfeclei, gargarita sfeclei, puricii sfeclei, molia sfeclei, musca cenusie miniera.
Irigare
Pentru obtinerea de productii ridicate, in zonele cu deficit de precipitatii se recomanda irigarea. Primele udari se realizeaza la mijlocul lunii iunie folosind o norma de udare de 500-600 metri cubi/ ha. Se recomanda aplicarea a 5-7 udari pe toata perioada de vegetatie, utilizand 3000-5000 metri cubi/ha, in functie de zona.
Recoltarea
Epoca optima de recoltare este atunci cand sfecla a ajuns la maturitate (radacinile au greutatea maxima si continut maxim de zahar). Vizual putem aprecia maturitatea sfeclei cand frunzele au culoarea verde-deschis, iar formarea de noi frunze inceteaza. O atentie deosebita trebuie sa fie acordata decoletarii sfeclei. Pentru a lucra in conditii bune, cu pierderi minime, terenul trebuie sa fie nivelat, fara bolovani si fara buruieni. Dupa recoltare, sfecla trebuie sa ramana in gramezi, in camp.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Sfecla de zahar, informatii despre infiintare, tehnologia de cultura si recoltare
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.