Zephyranthes, informatii si sfaturi de ingrijire

Zephyranthes-ingrijire-sfaturi

Zephyranthes, denumita popular “crinul fermecat” sau “brandusa de camera”, este un gen de plante originare din emisfera vestica, cultivate in scop ornamental, ce cuprinde peste 70 de specii si numerosi hibrizi.

Plantele au inaltimi variate, de la 8 pana la 30-40 cm si infloresc incepand din vara pana la aparitia primului inghet.

Florile sunt alcatuite din 6 petale identice si sunt de culoare roz, mov, rosu, galben si alb. Frunzele sunt lucioase, de culoare verde deschis, lanceolate si subtiri. Bulbii pot inflori de mai multe ori intr-un an, in special dupa o perioada de ploaie abundenta.

Zephyranthes – Specii

Zephyranthes candida. Are caracteristicile generale descrise mai sus, cu precizarea ca are o inaltime de 20-30 cm. Bulbii se prezinta sub forma sferica, cu diametrul de aproximativ 3 cm, inveliti intr-o foita de culoare maronie. Florile sunt albe, uneori cu usoare nuante de roz-violet spre exteriorul petalelor. 

Zephyranthes citrina. Este nativa din Mexic. Are aceleasi insusiri cu Z. candida, insa aceasta are flori parfumate, colorate in galben puternic.

Zephyranthes carinata. Este mai inalta decat celelate doua specii si are florile mai mari (aprox 6-8 cm), de culoare roz deschis. 

Conditii de mediu

Lumina. Zephyranthes cresc cel mai bine la soare, dar si in usoara umbra. 

Sol. Solul in care se afla trebuie sa aiba o fertilitate medie spre mare si sa dreneze bine apa. Acesta poate fi alcatuit din turba, mranita sau pamant de telina, uneori amestecat cu putin nisip.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire

Udare. Pamantul trebuie mentinut reavan in perioada verii si trebuie udat astfel incat sa nu se usuce complet. Tot in lunile de vara puteti folosi un fertilizant lichid. De retinut este faptul ca atunci cand sunt inflorite, cerintele pentru apa cresc. 

In perioada de iarna, din cauza temperaturilor foarte scazute, exista riscul ca bulbii sa nu supravietuiasca afara. Astfel, toamna, dupa ce frunzele au ingalbenit si au inceput sa se lase, acestea trebuie taiate, iar bulbii trebuie scosi si pastrati uscati la intuneric, intr-o camera racoroasa si aerisita.

In cazul hibrizilor, scoaterea si replantarea anuala a bulbilor determina reaparitia florilor. Daca sunt lasati in sol, bulbii hibrizi tind sa se micsoreze, iar plantele ajung sa nu mai produca flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Zephyranthes sunt plante ce se inmultesc, in mod normal, prin bulbi, insa puteti colecta si seminte daca va doriti. Cand colectati seminte, ideal este sa le semanati inainte ca acestea sa se usuce, deoarece vor germina mai greu astfel. Dupa colectare, semintele au totusi nevoie de o perioada de 7-10 zile de maturare.

Cand inmultiti planta prin bulbi, acestia trebuie separati si replantati toamna sau primavara devreme, adancimea de plantare in ghivece este de 3-4 cm. 

Plantarea bulbilor

Pentru plantarea bulbilor de zephyranthes trebuie sa gasiti o zona in care pamantul sa fie drenat si unde plantele vor putea beneficia de mult soare. Gropile trebuie sa aiba 5-6 cm adancime si sa fie plasate la 8-10 cm distanta intre ele. Dupa plantare, udati bine, lasand apa sa se absoarba in sol. Dupa cateva saptamani ar trebui sa apara frunzele, iar plantele vor inflori spre sfarsitul verii. 

Creste foarte bine in gradina alaturi de amarilis, gladiole, crini.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile