Zamioculcas, sfaturi despre ingrijire si cultivare

Zamioculcas, sfaturi despre ingrijire si cultivare Comunitatea Botanistii

Zamioculcas (denumirea comuna “Zanzibar gem”, “ZZ plant”, “planta Zuzu” sau palmier smarald ) este un gen de planta cu flori care face parte din familia Araceae, care contine specia Zamioculcas zamiifolia. Este o planta tropicala perena originara din Africa de Est, din sudul Kenyei pana in nord-estul Africii de Sud. Mediul natural al plantei consta din soluri stancoase in zonele joase sau la poalele muntilor.

Este o planta erbacee care are o inaltime de 45-60 centimetri si prezinta un rizom suculent. In mod normal, este vesnic verde, dar devine mai uscata in timpul secetei, supravietuind secetei datorita rizomului care stocheaza apa pana la reluarea precipitatiilor. Frunzele au lungimea de 40-60 centimetri. Florile sunt de culoare galbui pana la maro sau bronz sustinute de un spadix de 5-7 centimetri lungime, partial ascunse intre bazele frunzei; inflorirea are loc de la mijlocul verii pana la inceputul toamnei.Specii

  • Zamioculcas zamiifolia : se caracterizează prin foliole verzi cu alb.

Conditii de mediu

Lumina

Aceasta creste si se dezvolta armonios la lumina moderata, insa se poate dezvolta si la lumina mai scazuta. In aer liber, planta creste bine in lumina indirecta a soarelui sau intr-o locatie unde lumina soarelui de dimineata este prezenta iar dupa-amiaza este umbra.

Temperatura

Planta are nevoie de o temperatura medie situata intre 13 ° C  pana la 26 ° C . Temperaturile mai ridicate vor da un impuls cresterii si dezvoltarii.

Udarea

Se realizeaza moderat, lasand ca primii 3-4 cm ai substratului sa se usuce intre doua udari. De asemenea, nu este indicat ca apa sa stagneze in tavita ghiveciului.

Substratul

Desi Zamioculcas este o planta ce tolereaza diferite tipuri de sol, ar trebui sa utilizati un substrat de inalta calitate, deoarece pamantul traditional de flori are tendinta de a forma mucegai si, de cele mai multe ori, radacinile sunt cele care vor fi afectate. Solul pe baza de compost poate fi considerat un sol optim pentru cultivare.
In plus, o anumita cantitate de nisip sau lut ar trebui sa fie inclusa, deoarece acestea vor imbunatati permeabilitatea. Granulele de argila reprezinta o alternativa la nisip si lut si, de asemenea, stocheaza umiditatea. Solul ar trebui sa aiba o valoare a pH-ului neutra pana la usor acida de maximum 6,5.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizarea

Se realizeaza pe parcursul perioadei de vegetatie, folosind un ingrasamant echilibrat, special formulat pentru plante de interior.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri

Nu are nevoie de lucrari de taiere in marea majoritate a timpului. Taiati frunzele care se ofilesc de la baza tulpinii. Odata ce o tulpina a crescut mult mai mult decat toate celelalte tulpini, puteti elimina acea tulpina sau o puteti taia la dimensiunea celorlalte.

Inmultirea

Se realizeaza prin butasi de frunze sau prin divizarea tufei.

Transplantarea

Replantarea se face primavara, cand planta depaseste marimea ghiveciului in care a fost cultivate, sau ori de cate ori este necesar, avand in vedere faptul ca este o planta cu crestere si dezvoltare rapida.

Boli si daunatori

Umiditatea excesiva in substrat poate determina aparitia diverselor boli, ce se pot trata cu fungicide specifice. Dintre daunatori cei mai frecventi sunt afidele si paduchii lanosi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile