Vriesea, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Vriesea (Vriesea sp.) este o bromelie originara din America de Sud si Centrala. La noi in tara, se intalneste ca planta de apartament, decorand atat prin frunze, cat si prin inflorescenta. Frunzele sunt lungi si late, cu dungi transversale brune. Inflorescenta este lunga (30-40 cm), dreapta, fiind formata din bractei coriacee, colorate in rosu stralucitor, la baza carora se gasesc florile galbene.
Varietatile de Vriesea cel mai frecvent cultivate in tara noastra ca plante de apartament sunt:
- Vriesea splendens – spicul este subtire, sub forma de lance; prezinta bractei oranj sau rosii si flori galbene sau albe. Este cel mai frecvent cultivata.
- Vriesea fenestralis – frunzele au aspect zebrat cu nuante de brun, purpuriu sau argintiu; spicul are culoare galben-verzuie.
- Vriesea hieroglyphica – frunzele sunt colorate in verde inchis cu pete brune, formand o rozeta mare; florile sunt galbene.
Vriesea – Conditii de mediu
Lumina. Vriesea prefera locurile luminoase, dar sa nu fie pozitionata in plin soare.
Temperatura din camera trebuie sa se mentina intre 20-28 ºC in perioada primavara-toamna, iar iarna sa nu scada sub 16 ºC. Plantele de Vriesea sunt sensibile la uscaciunea aerului, astfel umiditatea atmosferica se va mentine la 80-85%.
Substratul. Se recomanda ca substratul sa fie fibros, cu un pH de 5-6, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, sphagnum si nisip, in parti egale.
Ingrijire Vriesea
Udarea. Planta se uda regulat cu o cantitate mica de apa, de preferat cu apa de ploaie sau apa necalcaroasa, astfel incat pamantul sa se mentina usor reavan in permanenta, dar nu ud, umezeala excesiva fiind daunatoare pentru radacinile plantei.
De asemenea, trebuie sa se mentina constanta apa din cornetul plantei, golirea si reumplerea palniei fiind facuta o data la 1-2 luni. Iarna, udarea se face mai rar, la aproximativ trei zile, iar apa din cornetul frunzelor se goleste. Umiditatea atmosferica se va mentine ridicata prin pulverizari sau prin asezarea plantei pe un strat de pietris umed.
Fertilizarea se poate face lunar cu ingrasaminte lichide, aplicate prin stropirea frunzelor sau turnarea in cornetul acestora, in acest caz concentratia se va reduce.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Vriesea se inmulteste in special prin separarea lastarilor, dar se poate inmulti si prin seminte, in cazuri mai rare.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Cele mai frecvente sunt bolile care provoaca putrezirea plantelor de Vriesea in zona coletului in cazul aerisirii si drenarii insuficiente. Acestea sunt cauzate de ciuperci din genul Botrytis, Pythium, Fusarium si Phytophtora. Combaterea se realizeaza cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Pot aparea si viroze care duc la decolorarea frunzelor si avortarea florilor. In unele cazuri, planta se ofileste brusc, fara a exista alte simptome.
Poate fi atacata de paduchele lanos. Atacul se manifesta sub forma unui puf albicios, vizibil, in special, pe partea inferioara a frunzei. Pentru combatere se aplica tratamente cu insecticide.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Bromeliile infloresc o singura data, apoi se usuca, insa la baza apar lastari tineri, care vor deveni plante noi, inflorind la randul lor.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Vriesea, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.