1.Necrozarea ramurilor din exterior spre interior (Berckmann’s blight)
Simptome: Infectia se instaleaza mai intai pe ramurile tinere apoi se extinde si pe cele mai batrane. Boala se manifesta prin schimbarea culorii varfurilor ramurilor de la verde deschis la maro-roscat.
Agentul patogen: ciuperca Seimatosporium berckmansii, care afecteaza si speciile de Juniperus si Chamaecyparis.
In septembrie cand agentul patogen fructifica, sporii sunt dispersati de aer, vant si ploaie si intra in crapaturile scoartei unde ierneaza. Primvara, infectia se poate instala din nou daca are umiditate si temperaturi ridicate.
Combatere:
-se evita excesul de umiditate a solului
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
-se indeparteaza ramurile uscate si se scutura bine plantele, iar resturile se aduna si se ard sau arunca
Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:
Champ 77 WG, 30 g
5.23 LeiFunguran OH 50 WP, 30 g
5.23 Lei
2.Necrozarea ramurilor din interior spre exterior (Cercospora needle blight)
Simptome: Uscarea plantei porneste de la baza trunchiului spre varfurile ramurilor. Boala se instaleaza pe ramurile mai batrane si apoi avanseaza spre cele tinere.
Frunzele afectate devin galbene, apoi maro-brun, cad pe sol ducand pana la uscare plantei intr-o faza mai avansata a bolii.
Agentul patogen: ciuperca Cercospora sequoiae, care produce uscarea ramurilor la speciile de Thuja, Juniperus si Chamaecyparis.
Combatere:
-se controleaza periodic plantele, pentru ca boala se manifesta din interior spre exterior de cele mai multe ori boala este descoperita cand deja planta este afectata destul de mult
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
-se indeparteaza ramurile uscate si se scutura bine plantele, iar resturile se aduna si se ard sau arunca
Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:
Champ 77 WG, 30 g
5.23 LeiFunguran OH 50 WP, 30 g
5.23 Lei
3.Uscarea plantelor (Kabatina thujae)
Simptome: Boala se manifesta primavara sau chiar inainte de intrarea in vegetatie. Tesutul afectat se ingalbeneste, apoi se inroseste, iar in final devine maroniu, se brunifica si cade de pe planta.
Decolorarea incepe din varful dinspre baza ramurii si se intine pe o lungime de aproximativ 5 centimetri. Pe tesutul afectat apar puncte negre care reprezinta fructificatiile ciupercii.
Agentul patogen: ciuperca Kabatina thujae, provoca distrugerea plantelor de Thuja si afecteaza mult mai grav speciile de Juniperus si Chamaecyparis.
Combatere:
-se evita tunderea plantelor pe timp umed si astfel crearea unor zone, rani pe unde pot patrunde patogenii.
-se evita irigarea prin aspersiune, udarea excesiva si neregulata. Irigarea se face de preferat dimineata. Irigarea seara corelata cu temperaturile mai scazute din noptile reci favorizeaza dezvoltarea si raspandirea patogenilor.
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:
Champ 77 WG, 30 g
5.23 LeiFunguran OH 50 WP, 30 g
5.23 Lei
Cum se aplica sarea amara lichida la tuia (de aprox. 1 m inatime), prin stropire foliara sau turnare la radacina si care este dozajul la 10 litri de apa pentru 1mp.
Ingrasamantul se foloseste prin stropire (pulverizare) direct pe frunze sau prin udare la radacina coniferului. Flaconul cu concentratul inainte de diluare cu apa trebuie bine agitat. In cazuri extreme poate avea efecte negative asupra pomilor. Din aceste motive este recomandat ca la o umiditate scazuta a mediului inconjurator sau la o temperatura ridicata a mediului este necesar a se folosi o concentratie mai redusa, care in schimb se va aplica mai des. Pulverizarea solutiei pe frunze nu se va efectua in perioada intensa a stralucirii razelor de soare. Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.
acești 10 llitri de amestec pentru câte plante ajunge? (1) în cazul pulverizării pe frunze; și (2) în cazul udării la rădăcină?
mulțumesc!!
Nu se poate preciza exact, deoarece: 1. Depinde de marimea arbustilor ori cat de afanat e solul; 2) Depinde de aparatul utilizat si debitul acestuia.
doresc sa-mi recomandati un fungicid pentru uscarea coniferelor in speta tuia. Ramurile se inegresc apoi se usuca. Multumiri!
Pentru bolile care apar in timpul vegetatiei la thuja puteti sa folositi Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Tratamentul se repeta dupa 7-10 zile. Este important ca in momentul in care pulverizati cu fungicid sa incercati sa ajunga si in interiorul tufei, pentru a avea o mai buna remanenta.
Si eu am aceeasi problema ca si utilizatorul cristea.
Tratamentul se face cu toate produsele enumerate, sau unul la alegere?
Solutiile care sunt recomandate in tabel combat toate aceeasi boala, dumneavoastra doar alegeti una dintre ele sau puteti sa faceti mai multe tratamente alternand solutiile intre ele.
m-ar interesa un tratament pentru tuia in aceasta primavara ce-mi recomandati?
In primavara primul tratament care se face la thuja este cu ingrasamant foliar (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) sau organic (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-arbusti-ornamentali.html). Daca plantele au fost atacate in anul anterior si li s-au uscat frunzele va putem recomanda un fungicid Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html), Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Alaturi de acest fungicid se mai poate aplica si un acaricid impotriva paianjenilor Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html), Envidor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-envidor-240-sc.html). Tratamentul cu fungicid si acaricid este bine sa-l aplicati cand afara sunt temperaturi mai ridicate, peste 10-15 grade.
Bună ziua,
Care este concentrația folosita pt tuia în cazul stropiri cu funguran?
Mulțumesc
Am plantat, in urma cu doi ani tuia,cu intentia de a obtine gard viu,des,pe doua laturi ale curtii. Din pacate, 6 dintre cei 70 de arbusti s-au uscat complet inca de anul trecut iar la majoritatea celorlalti, ”frunzele” se brunifica, apoi se scutura, dinspre tulpina spre extremitati, ramanand crengile goale. Va adresez rugamintea de a-mi recomanda un remediu. Fungicidul MANCOZEB este potrivit acestui scop?Va multumesc.
Va recomand sa folositi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), care are in compozitie Mancozeb, ca si substanta activa. Tratamentul se face de 2 ori consecutiv. Pe langa fungicid va recomanda si un acaricid Envidor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-envidor-240-sc.html), pentru combaterea paianjenilor.
Am plantat in toamna puieti de Tuja Plicata, si am inteles ca ar trebui stropiti, pentru prevenire si prindere. Ma puteti ajuta cu solutiile de care am nevoie? imi trebuie pt 300 de tuia. Multumesc
Pentru prevenire platelor impotriva bolilor si daunatorilor va recomand sa folositi ca fungicid Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) si ca insecticid Envidor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-envidor-240-sc.html). Mai multe informatii despre ingrijirea platelor ornamentale de exterior gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia). De asemenea odata la 3 luni se poate administra ingrasamant (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).
Am plantat acum un an 12 tuia in schimb 8 dintre ei au inceput sa le cada ramurile.prima data se brumifica si apoi cad lucrul acesta desfasurandu-se de la baza spre varf si dinspre exterior spre interior. Ce imi putieti recomanda? Este indicata stropirea si in perioada de vara pentru ca sunt de parere ca le va cadea toata coroana pana in toamna iar ei sint folositit pentru un gard viu. Multumesc
Pentru tratamente le tuia va recomand tratamente cu solutii sistemice ca Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) sau Score (http://www.botanistii.ro/syngenta-score-250-ec.html), dar si cu solutii de contact ca Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html). Solutiile se aplica de preferinta pe toata perioada vegetatiei, la distanta de 14 zile intre stropiri. Solutiile gata pregatite se aplica de obicei seara, cand temperatura este mai scazuta si nu mai exista pericolul aparitiei socului termic. Mai multe informatii despre bolile si daunatorii plantelor decorativa gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/).
am 31 de tuia si la mai mult de jumatate au inceput sa li se usuce din interior spre exterior acele, am luat o punga de ingrasamant pt brazi si iam stropit dar nu stiu cu ce ar mai trebui sa ii dau ca sa isi revina oare sa fie si de la seceta ca nici nu prea iam udat de cand nu a mai plouat….va multumesc
Simptomele sunt caracteristice unor boli care ataca si care usuca plantele din interior spre exterior, de aceea va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru ca Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html) sau Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), solutii care se aplica pe toata coroana, pana la tulpina. Tratamentul se repeta dupa 7-10 zile.
Am 30 tuia si in luna august le am taiat varfurile ca sa nu mai creasca in lungime,avand deja 4,50 m.Am facut si taieri de coroana pt a le da o forma mai ordonata.Acum au inceput frunzele sa se usuce in acelasi ritm la toti.Ce se intampla si ce tb sa fac?Multumesc!
Din cauza anului ploios si cu temperaturi ridicate multe boli au fost favorizate anul acesta. Pentru combaterea bolilor la thuja va recomandam sa faceti tratamente cu substante pe baza de cupru, precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), care se dizolva in apa si se pulverizeaza pe plante. Inainte de aceasta pulverizare este bine sa scuturati sau sa indepartati frunzele uscate, dar sa nu le lasati pe pamant pentru ca reprezinta sursa de infectie pentru anul urmator. Tratamentul se repeta dupa 7-5-7 zile.
Buna ziua . Acum 2 săptămâni am cumpărat 42 de cham. Columnaris si am probleme cu ei adica se îngălbenesc de la exterior spre interior . Am curatat ce este uscat si am stropit cu sare amara . Nu stiu daca am facut bine si daca mai trebuie sa fac ceva . Sau in cat timp pot sa imi dau seama daca este ok ?
Pentru bolile care apar la plantele decorative va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), substante care se aplica pe cat posibil pe toata planta, astfel incat sa ajunga si pana la tulpina. Acest tratament se repeta dupa 5-7 zile. Inainte de aplicarea solutiei este indicat sa curatati bine plantele de zonele uscate si sa nu le lasati sa cada pe pamant pentru ca reprezinta sursa de infectie pentru anul viitor. De asemenea se recomanda inainte de intrarea in iarna sa aplicati un ingrasamant (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-toamna.html) care sa-l hraneasca pe aceasta perioada. Efectul tratamentelor se poate vedea in timp daca nu se mai ingalbenesc tulpinile.
ce ingrasamint foliar as putea folosi la tuia piramidal smarald?ioanai
La tuia se aplica ingrasaminte ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html), 500 ml diluati in 10l de apa si aplicati foliar, ori ingrasaminte organo-minerale (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html) aplicate la sol.
Am cumparat in primavara 10 tuia la ghiveci si pana de curand s-au dezvoltat foarte frumos si armonios. Acum o saptamana in urma unei udari prin stropire a coroanei am observat ca toti arbustii incep sa se usuce de la interior catre exterior. Am curatat frunzele uscate dar vad ca fenomenul se extinde. As dori sa imi recomandati de tratament sa le aplic si cum se aplica.
Multumesc anticipat.
Pentru bolile care apar la Thuja va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), substante care se aplica pe cat posibil pe toata planta, astfel incat sa ajunga si pana la tulpina. Acest tratament se repeta dupa 5-7 zile. Inainte de aplicarea solutiei este indicat sa curatati bine plantele de zonele uscate si sa nu le lasati sa cada pe pamant pentru ca reprezinta sursa de infectie pentru anul viitor. De asemenea se recomanda inainte de intrarea in iarna sa aplicati un ingrasamant (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-toamna.html) care sa-l hraneasca pe aceasta perioada.
Buna ziua
Am efectuat tratament la Thuya cu Topsin,Champ si dupa 8 zile am repetat cu Captan.Mentionez ca am gasit arborii cu foarte multe ramuri uscate in interior.
Am curatat foarte bine si am stropit foarte bine planta si pina la tulpina.
Intrebarea mea este:
-mai repet tratamentul ?
-pot sa-le administrez in aceasta perioada sare amare lichida ?
multumesc anticipat pentru raspuns
Se poate administra sare amara in aceasta perioada, insa numai la nivelul pamantului, nu si pe ramuri pentru ca o sa indepartam fungicidul. Tratamentul se mai poate repeta daca apar din nou frunze uscate. De asemenea din primavara se pot administra 2 tratamente consecutiv la distanta de 5-7 zile cu aceleasi fungicide.
Buna ziua ! Am 15 Thuja (cam 1,80m inaltime) plantati la distanta de aprox 2 metri (unul de altul), langa un gard de lemn cu spatii intre scanduri prin care circula aerul. Au soare, apa, pamant destul de bun…Dar cam la 2 ani de la plantare au inceput sa se usuce. De la interior spre exterior . Am citit articolul si mi se pare ca se usuca incet ramurile la interior si la baza un pic. Mai sunt si ramurele care sunt uscate la exterior. 1-3 la un pom. Mi s-a parut ca cei mai afectati sunt cei care sunt in zona aspersoarelor pentru gazon. Am crezut ca au prea multa apa. I-am stropit anul trecut cu ceva fungicid si insecticid dela un magazin. Parca si-au revenit un pic. Acum spre toamna iar incep sa se usuce. Ce ma sfatuiti sa fac ? Cu ce sa stropesc ?
Boala poate reaparea daca are umezeala la nivelul radacinilor si in aer sunt 15-18 grade, de aceea este indicat sa faceti tratamente preventiv incepand din primavara cu Merpan (http://www.botanistii.ro/makhteshim-merpan-80-wdg.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html). In aceasta perioada se poate repeta tratamentul cu aceleasi produse, de minim 2 ori.
In aceasta toamna imi spuneti sa repet tratamentul ? Cu produsele mentionate de dv ? Ce conditii trebuie sa fie afara cand aplic tratamentul ? Sa nu fie umezeala ? Sa fie o zi insorita cu temperaturi mai mari ? Nu am mai udat de ceva vreme pe langa ei. Doar de la ploi si roua au apa.
Dupa ce le aplic tratamentul pot sa le pun niste ingrasaminte ? Am pus anul acesta de 2 ori (in primavara si vara). Si parca le-a priit. Au mai crescut un pic varfurile.
Multumesc pt raspunsuri !
O sa comand produsele pt stropit de la dv.
In toamna pentru se poate face tratament preventiv sau curativ la thuja. Tratamentul se aplica intr-o zi in care sa nu ploua sau sa nu bata vantul. De asemenea este important ca nici in urmatoarele 2-3 zile sa nu ploua. Tratamentul se repeta dupa 7 zile, cu un alt fungicid diferit de primul folosit. Dupa ultimul tratament se poate aplica si un ingrasamant granulat (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html, http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-arbusti-decorativi.html) sau lichid (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-lemnoase-decorative.html), la baza solului.
Va mai sacai cu 2 intrebari :
1. Fungicidele se stropesc separat ? Sau in amestec ? Puteti sa-mi dati o schema de stropire ?
2. Insecticide nu trebuie administrate ? Sau doar cipercile au atacat ?
Multumesc mult !
Fungicidele se aplica separat la distanta de 5-7 zile intre stropiri. Insecticidele se pot amesteca cu fungicidele in ambele stropiri, pentru a combate sau preveni eventualii daunatori.
Am facut comandata de fungicide si ingrasamant azi pe situl dv. Sper sa ii ajute sa scape de bolile astea!
Acum e tarziu deja pt tratamente?Este prea frig sa aplic acum tratament? Am tot mai multe frunze brune pe molizi, tuia si alte conifere.
Tratamentele se pot aplica si in acesta perioada, insa trebuie sa aveti grija sa nu ploua macar 2-3 zile si sa nu fie foarte frig afara ca sa nu inghete solutia pe care o pulverizati.
Și toate aceste 3 soluție se amesteca sau se poate stropi numai cu 1 din ele…Pe timpul iernii nu se aplica nici.un tratament???Pana în primăvara? ??
Aceste fungicide nu se combina. Se pot alterna, de exemplu primul tratament se efectueaza cu Zeama bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) si la un interval de 5-7 zile se poate aplica un alt fungicid precum Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).
In aceasta perioada tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 5 C.
Pe timpul iernii nu se aplica tratamente, din cauza temperaturilor scazute (solutia va ingheta).
Buna seara,
Stiu ca intrebarea mea nu e chiar la locul potrivit, dar va rog sa ma ajutati sa salvez bradul meu argintiu care are 10 ani si la care au inceput sa se ingalbeneasca acele in jumatatea de jos dinspre interior spre exterior.I am aplicat astazi niste ingrasamant pentru conifere si l am stropit cu clorostop, dar dupa 2 ore a plouat.Mentionez ca in primavara am scurtat un pic din varfurile noi, poate fi acesta motivul? Ce pot face?
Va multumesc si astept respunsul dumneavoastra.
Motivul uscarii acelor este o ciuperca Cercospora sequoiae, care produce uscarea ramurilor la diferite tipuri de conifere. Pentru aceasta va recomandam tratamente cu fungicide pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Merpan (http://www.botanistii.ro/makhteshim-merpan-80-wdg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Tratamentele se aplica pe cat posibil pana in interiorul bradului, chiar pana la tulpina. Dupa aplicare trebuie sa treaca 2-3 zile fara precipitatii. Tratamentul se repeta dupa 5-7 zile.
Multumesc mult pentru raspuns si pentru promtitudine!
Buona ziua am planta acum10zile tuia de cc 1,20 inaltime . Uni dintre ei au inceput sa se usuce putin ce ar trebui sa fac. Cu ce sa ii tratez mumtumesc.
Lasati-ne cateva poze cu plantele care au inceput sa se usuce aici https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/ si mai dati-ne cateva detalii: sunt plantate in sol sau in ghivece, ati asigurat un strat de drenaj corespunzator, ati utilizat un substrat pentru conifere, cum le udati, cat de cald a fost in perioada in care le-ati plantat si imediat dupa plantare, sunt la soare sau intr-o zona umbrita, ati administrat ingrasamant, plantele achizitionate au fost la ghiveci sau la balot etc. Orice amanunt este important. Intre timp, asigurati-va ca primesc o cantitate suficienta de apa, ca apa nu stagneaza in zona unde sunt plantate si evitati sa le udati pe frunze (mai ales in timpul zilei).
Buna seara
Am urmat sfatul dumneavoastra si am udat planta cu sare amara doar la baza.Dupa tratamentele aplicate ,am verificat plantele si pina in prezent nu am constatat alte crengute,etc sa se usuce.Sper sa fie OK.
De cate ori pot sa le adaug sare amara.(periodicitate)
multumesc
cu respect
Sare amare sau ingrasamantul lichid se adauga odata la 3-4 luni pentru conifere, la primele semne de insuficienta a magneziului.
Buna seara
Ini cer scuze ca revin,am cititi intr-o postare scrisa de dumneavoastra urmatoarele:
,,Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.”(sare amara)
Pe recipientul de ingrasamint se specifica ca ,,la 10 l de apa adugati 2- 3 capace de doza-35 -45 gr ?!
Cum este corect?Eu am aplicat ce a fost scrisa pe doza!
multumesc
Doza corecta este cea inscrisa pe recipientul ingrasamantului, chiar un pic mai mult pana la 50-70 gr.
Buna ziua, am achizitionat acum 2 saptamani 8 Juniperus blue arrow, 3 Cham columnaris si 2 Thuja smarald de la un magazin. Plantele au fost tinute in ghivece si prezentau semne de uscaciune (unele din ele) fapt pt care erau la pret redus. I-am plantat imediat, iar a 3-a zi le-am administrat un ingrasamant luat de la magazin fitosanitar pt a ajuta. La o privire mai atenta astazi am observat ca la Thuja smaragd erau foarte multe ramuri uscate in interior, iar la Cham. la exterior. Acestea ar fi datele problemei. Intrebarea mea este: pot achizitiona de la d-voastra produse de combatere (in functie de recomandari) si le pot aplica imediat? Sau ar trebui sa astept pana la primavara? Va rog recomandati-mi un produs sau mai multe daca este cazul. Multumesc.
Pentru tratamente la arbustii decorativi va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) sau Merpan (http://www.botanistii.ro/makhteshim-merpan-80-wdg.html). Solutiile se dizolva in apa si se pulverizeaza pe plante, pana la nivelul tulpinii. Inainte de pulverizare este indicat sa indepartati toate crengutele uscate, iar resturile sa le aruncati. Dupa aplicarea tratamentului nu trebuie sa ploua macar 2-3 zile, iar tratamentul se repeta dupa 5-7 zile.
Buna ziua,
Am plantat 30 de Thuja Smaragd de 80 cm acum 2 saptamani. Am observat ca incep sa se usuce de la exterior (varfurile sunt maronii). La plantare am pus in fiecare groapa Dolomita. Avand in vedere ca dupa plantare a urmat o saptamana ploioase nu i-am udat suplimentar.
Vreau sa intreb daca este indicat sa le aplic vreun tratament? Trebuie administrat ingasamant?
Multumesc.
Daca ati administrat deja dolomita este bine sa-i lasati asa pana in primavara cand se pot administra ingrasaminte granulate (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html, http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-arbusti-decorativi.html) speciale pentru conifere. In aceasta perioada este bine sa faceti un tratament cu fungicide pe baza de cupru, precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html). Tratamentele se aplica intr-o perioada in care nu ploua, iar substantele se alterneaza si se pulverizeaza la distanta de 5-7 zile.
Cum se prepara sarea amara granule? cate grame la 10 l de apa?
Multumesc!
Sarea amara se presara pe langa arbustii ornamentali in ghivece sau pe pamant, iar pe masura ce udati sau ploua se dizolva treptat. Doza recomandata este de 20-30 gr, pentru plantele pana la 1 m inaltime, si 200-300 gr pentru plantele care depasesc 1.5 m.
Buna ziua, mi-a propus cineva zilele astea sa imi plantez Tuia pe langa casa, eram curioasa in primul rand daca e potrivita perioada, si daca trebuie pus ceva ingrasamant la plantare? Mentionez ca am de gand sa ii cumpar cam la un metru de mari, nu seminte…
Perioada optima pentru plantarea arbustilor ornamentali este octombrie-noiembrie. In momentul plantarii se poate pune in groapa niste ingrasamant sub forma de granule cu eliberare lenta (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html), iar imediat in primavara, dupa topirea zapezilor, se mai poate pune si la baza solului.
Buna ziua.
Am in jur de 50 de tuia la 2 m plantate de 7 ani.In afara de curatat si sapat nu am dat cu nimic.Acum am mai plantat inca 14 tuia la 1 m.Ce imi recomandati sa fac pentru intretinerea lor ? Ce ingrasamant si metode de aplicare.
Multumesc.
Puteti aplica tratamentele preventive cu Zeama bordeleza, (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), care se dizolva in apa si se pulverizeaza pe plante. Pentru intretinere, aplicati ingrasamant pentru arbusti ornamentali (http://www.botanistii.ro//agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html), odata la 3-4 luni. Mai multe informatii despre tratamentele si ingrijirea la thuja gasiti in urmatorul link (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/).
Multumesc.
Buna ziua,
Am un brad in ghiveci (nu a fost tinut in casa, de cand l-am cumparat l-am tinut pe balcon) si incepe sa se usuce. Am inceput sa-l stropesc cu sare amara lichida, dar as vrea sa va intreb cat timp poate dura tratamentul cu sare amara si ce altceva imi puteti recomanda. Va multumesc!
Sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) este un ingrasamant, care se aplica odata la 2-3 luni, care este destinata pentru insuficientele de magneziu.
Buna ziua,
In ce luna sau perioada a primaverii este indicat sa fertilizam cu sare amara la tuia?
Bineinteles pt ca tratamentul sa aiba efect.
Multumesc.
Sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) se aplica incepand din aprilie, prin pulverizare la nivelul radacinilor. Din iunie-iulie se poate aplica solutia si pe planta, prin pulverizare cat mai tarziu spre seara. Ingrasamantul se aplica de 2-3 ori pe an, odata la 3 luni.
Buna ziua,
Sarea amara se pulverizeaza la nivelul radacinilor,adica pe sol?
Daca da cat trebuie sa pulverizam?
Sau se uda tuia cu sarea amara dizolvata in apa?
La tuia de 2.5-3m cu cata cantitate de solutie trebuie udat solul?
Multumesc.
Ingrasamantul se foloseste prin stropire (pulverizare) direct pe frunze sau prin udare la radacina coniferului. Flaconul cu concentratul inainte de diluare cu apa trebuie bine agitat. In cazuri extreme poate avea efecte negative asupra pomilor. Din aceste motive este recomandat ca la o umiditate scazuta a mediului inconjurator sau la o temperatura ridicata a mediului este necesar a se folosi o concentratie mai redusa, care in schimb se va aplica mai des. Pulverizarea solutiei pe frunze nu se va efectua in perioada intensa a stralucirii razelor de soare. Doza recomandata pentru 10 l apa este de 500-750 ml ingrasamant.
buna ziua,
am plantat si eu acum 2 saptamani 5 tuia si 4 glabulari
este necesar si recomandat un ingrasamant sau un tratament acum dupa plantare?
multumesc anticipat
In acest caz, aveti posibilitatea de a efectua un tratament preventiv pe baza de cupru cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50g diluate in 10l de apa.
De asemenea, mai puteti aplica un ingrasamant (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-arbusti-ornamentali.html). La 1 mp se imprastie in mod egal ingrasamantul in jurul plantelor, cate 40-50 gr pentru copaci ornamentali. Se fertilizeaza de 3 ori pe an, ultima data fertilizati in mijlocul lunii septembrie.
Buna ziua am si eu o intrebare …….Am plantat acum vreo4 ani vreo 13 tuia toate bune si frumoase pana vara trecuta cand fara sa-mi dau seama am cladit pe portiunea de teren din fata lor cam la un metru distanta niste lemne ,….cand am luat lemnele spre surprinderea mea am descoperit ca partea de jos a plantelor ara uscata …intrebarea…..oare o sa mai infrunzeasca la loc daca nu au nici o boala?..
Va fi necesar sa efectuati un tratament cu un fungicid cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50g diluate la 10l de apa sau Dithane( http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html ), 20g diluate la 10l de apa. Cu acest tratament veti putea preveni aparitia unei boli sau in cazul in care a aparut deja, o veti putea combate.
Buna ziua,
Un sfat va rog frumos, legat de champ 77
Este ok sa pulverizez pomii fructiferi, acum , cand aceștia au dezvoltat muguri si sunt pe cale sa se deschidă?
Merci fain
Daca au inmugurit pomii, puteti utiliza in continuare produsul Champ 77( http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html ), 30g diluate in 10l de apa. Mentionam ca puteti alterna acest tratament cu un insecticid cum ar fi Decis ( http://www.botanistii.ro/bayer-garden-decis-mega-ew50-60ml.html) 3ml diluati in 20l de apa.
Multumesc pentru raspuns.
Am decis sa pun intrebarea legata de “champ 77” deoarece, cineva mi-a zis ca aceasta solutie imi va arde mugurii, si se foloseste doar cand pomii sunt in repaus (iarna)
Buna ziua,
In toamna aceasta am sadit 10 tuie de 80 cm. Acum in primavara, citeva crengute s-au inegrit, iar alte s-au ingalbenit. Imi puteti da un sfat cum as putea sa le protejez ca sa creasca sanatoase!
Va multumesc!
Aveti posibilitatea de a efectua un tratament cu un fungicid cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50g diluate la 10l de apa sau Dithane( http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html ), 20g diluate la 10l de apa. De asemenea, mai puteti aplica un ingrasamant (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-arbusti-ornamentali.html). La 1 mp se imprastie in mod egal ingrasamantul in jurul plantelor, cate 40-50 gr pentru copaci ornamentali. Se fertilizeaza de 3 ori pe an, ultima data fertilizati in mijlocul lunii septembrie.
Buna seara,
Va multumesc mult!
Buna ziua.
Sambata am stropit thuia cu zeama bordoleza si am pus ingrasamant lichid la radacina.Ce ar trebui sa mai fac pentru o intretinere corespunzatoare ?
Multumesc.
Tratamentul efectuat este corect. Pe viitor, preventiv, in momentul in care aplicati ingrasamantul, puteti repeta si tratamentul cu Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html?tva=1).
Multumesc.
Am plantat anul trecut un brad cumparat de la o pepiniera. Acelasi lucru il constat si la cativa tuia. Acum, in primavera am constatat ca sunt crengute ce au inceput sa se usuce de la varf catre tulpina. Am cumparat de pe site-ul dumneavoastra champ 77 si Envidor 240. Cum se prepara acestea si care este modul de aplicare? Conteaza marimea bradului la concentratia solutiilor?
Va multumesc.
Indiferent de marimea bradului solutia preparata va fi aceiasi, insa este necesar sa stropi in intregime pomii. In cazul fungicidului Champ, se va prepara o solutie de 30g produs diluate in 10l de apa. Pentru Envidor 240 SC se va prepara o solutie de 4ml produs diluati in 10l de apa.
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Am cumparat 2 conifere din specia “Picea glauca”, forma conica au o inaltime de aproximativ 90-100cm .
Unul din ei a inceput sa-si piarda acele dar si mai grav la fiecare atingere cad acele (frunzele).
Din ce motiv se intampla acest lucru? Ce tratament trebuie aplicat?
Mentionez ca le tin in ghivecele in care le-am cumparat, pe o terasa, ferite de lumina directa a soarelui.
Va multumesc!
Va putem recomanda un tratament impotriva bolilor cu fungicide cum ar fi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1), 20g diluate in 10l de apa, Merpan (http://www.botanistii.ro/makhteshim-merpan-80-wdg.html?tva=1) sau Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html?tva=1), 50g diluate in 10l de apa.
buna ziua sm nevoie urgenta de ajutor! Am 11 tuia nu stiu exact ce soecie cert este ca sunt talie mica am inteles de la vanzator knla maturitate pot atinge inatimea maxima de 120-150 cm.
In momentul de fata au o inatime de aproximativ 80 cm, specifica ca sunt plantati in ghivece destule de mari (45l)
Ii am de fix 1 an de zile problema este urmatoarea, din cei 11 , 1 este ok superb nu are nici o problema, 3 sunt relativ ok iar restu de 7 Au inceput sa se usuce, de la interior spre exterior, iam curatat complet adica am scuturat toata uscatura ( au ramas aproape goi) acum 1 saptamana insa spre dezamagirea mea ce a ramas verde din ei i cepe sa se usuce :(( este inca verde nu sia schimbat culoarea dar se usuca! Va rog din suflet spunetim dak pot face ceva ce tratament leas putea aplica! Daca se poate ai aveti o adresa de email va pot trimite si cateva poze! Multumesc mult si astept raspuns!!
Acestea sunt simptomele unei boli numite Necrozarea ramurilor: Uscarea plantei porneste de la baza trunchiului spre varfurile ramurilor. Boala se instaleaza pe ramurile mai batrane si apoi avanseaza spre cele tinere. Pentru bolile care apar la Tuia va recomandam sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30g diluate la 10l de apa, sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g diluate in 10l de apa. Aceste substante se aplica pe cat posibil pe toata planta, astfel incat sa ajunga si pana la tulpina. Acest tratament se repeta dupa 5-7 zile. Inainte de aplicarea solutiei este indicat sa curatati bine plantele de zonele uscate. Ca ingrasamant puteti folosi sare amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1).
Mai multe detalii despre ingrijirea si tratamentele acestor copaci puteti gasi accesand https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/ .
Bună seara,
Acum 2 săptămâni am plantat 2 thuya în ghivece cu pamant si bălegar și am observat ca încep sa usuce de la exterior.Ce îmi recomandați pentru a înceta uscarea lor. Menționez ca nu le-am dat cu nici un tratament și i-am udat de vreo 3 ori plus ca a mai plouat.
În seara asta am mai plantat 5 thuya smaragd in ghivece cu pamant si balegar.Ce tratament ar fi benefic sa îi aplic și la ce perioada sa îi ud.
Mulțumesc !
Exista mai multe posibilitati:
1. Daca balegarul aplicat la radacina a fost nefermentat (proaspat), in momentul in care fermenteaza in pamant arde radacinile copacului.
2. In cazul in care a fost aplicata prea multa apa, atunci s-a dezvoltat o boala si va fi necesar sa stropiti cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1).
3. Daca in momentul plantarii s-au format bule de aer la radacini, este unul din motivele pentru care s-ar usca varfurile copacului.
Și pentru nu a apărea vreo boala și la thuya plantați acum, cu ce sa le dau?
Preventiv puteti sa aplicati fungicide pe baza de cupru precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30g diluate la 10l de apa, sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g diluate in 10l de apa. Aceste substante se aplica pe cat posibil pe toata planta, astfel incat sa ajunga si pana la tulpina.
Foarte utile sfaturile. S eu trebuie sa aplic urget sare amara, thuile mele,130 la numar, cred ca sufera din cauza deficitului de magneziu, sunt decolorate, mai ales la extremitatile ramurilor
buna am plantat acum 7 ani tuia cupresusiparis am reusit un gard viu frumos dar anul asta a inceput sa i se usuce virfurile un sfat pentru tratament si ingrasamant nultumesc
Pentru bolile care apar in timpul vegetatiei la tuia puteti sa folositi Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Tratamentul se repeta dupa 7-10 zile. Este important ca in momentul in care pulverizati cu fungicid sa incercati sa ajunga si in interiorul tufei, pentru a avea o mai buna remanenta. Ca ingrasamant puteti folosi sare amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1).
am si 100 de tuia cupres…. plantate anul trecut au vreo 50 cm vreau sa stiu ce tratament sa le fac si ce ingrasamant sa folosesc
Puteti efectua tratamente preventive impotriva bolilor cu fungicide cum ar fi Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Tratamentul se repeta dupa 7-10 zile. Este important ca in momentul in care pulverizati cu fungicid sa incercati sa ajunga si in interiorul tufei, pentru a avea o mai buna remanenta. Ca ingrasamant puteti folosi sare amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1).
Buna Ziua,
poate imi spune si ,mie cineva de ce nu creste tuia ? ce carente poate avea ? ii am de 5 ani si nu au crescut mai mult de 20 cm.
Puteti incerca sa ii aplicati un ingrasamant cum ar fi sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1). Ingrasamantul se foloseste prin stropirea, pulverizarea direct pe frunze sau prin udare la radacina coniferului.
Buna ziua,
Am adus din Olanda tuia cu o inaltime de 1.75 – 2 m, i-am plantat in curte acum 2 saptamani , i-am udat dar dupa o saptamana au capatat o culoare galbuie si continua sa se ingalbeneasca insa nu le cad frunzele.
Spuneti-mi , va rog din ce cauza se ingalbenesc, e posibil sa nu aiba apa destula sau au nevoie de un tratament special imediat dupa plantare?
Multumesc!
Exista posibilitatea ca tuia sa se ingalbeasca tocmai din cauza umezelii crescute. Este necesar sa efectuati si un tratament impotriva bolilor cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1), 20g diluate in 10l de apa. Ca ingrasamant puteti utiliza Sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1)
Am un brad normandiana de 8 m, i-a crapat coaja pe la inaltimea de 3m si l-am tratat cu Champ facut pasta dar si cu pasta la cutie pt taieri. In plus i se usuca crengile pornind de la baza desi am aplicat in aceasta primavara,succesiv, stropiri cu Champ, la 14 zile Calypso si Topsin si mai recent cu Score. Procesul nu se stopeaza si in plus avanseaza rapid de la interior si pe chamacyparisii aflati la 30 de m distanta .Am aplicat si sare amara la baza lor acum aprox 10 zile. E grav, ce fac?
Multumesc!
Tratamentul aplicat este corect insa va fi necesar sa il repetati.
Am caiși si pruni in vasta de patru si trei ani, vara trecuta după ce s au copt fructele, au început sa ” plângă “cu clei, de la orice încheietura, de sub pețiolul frunzei si de sub rămurele. Frunzele sau ramurile nu s au uscat dar tot cred ca este o problema. Peste iarna a pierdut cleiul, acum copacii au frunze au făcut flori, după ce s au scuturat petalele am văzut semne ca începe din nou caisul de patru ani sa scoată clei la punctele de legătură intre frunza si ramura. Copacii au fost stropiți cu champ si un acaricid pana acum. Ce problema poate fi? Mi e frica de focul bacterian la cais!
Va fi necesar sa curatati cu atentie cleiul de pe pomi. Daca sunt si rani prezente pe tulpina, puteti aplica Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-cupru.html?tva=1), acesta protejand impotriva ciupercilor si bolilor. Puteti repeta tratamentul cu Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html?tva=1), sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1) ori Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html?tva=1).
Buna ziua!Am niste tuya plantati in gradina in zona montana si am constatat de toamna anului trecut ca frunzele din interiorul plantei se usuca si o panza mica de paianjan la 2-3 exemplare.Saptamana aceasta ma duc la munte si vreau sa stiu ce sfaturi imi dati,ce solutii sa aplic.Multumesc
Pentru boli la tuia va putem recomanda un fungicid Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Alaturi de acest fungicid se mai poate aplica si un acaricid impotriva paianjenilor Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html), sau Envidor (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-envidor-240-sc.html). Tratamentul cu fungicid si acaricid este bine sa-l aplicati cand afara sunt temperaturi mai ridicate, peste 10-15 grade.
buna ziua. recent am observat la cativa thuia aparitia unor muguri de culoare inchisa ( maro ) in unele zone . la aceeasi thuia unii muguri sunt verzi deschis ( foarte frumosi ) , iar altii sunt maro. parca cei verzi arata ca si cum ar fii inchisi iar cei maro ca si cum ar fii deschisi. am scuturat thuia dar nu au prea cazut asa ca m-am apucat sa dau jos cu mana acei muguri . practic am curatat cativa thuia de mugurii aceia deschisi si de culoare maro. am facut bine ?
sau trebuia sa-i las acolo ?
sau trebuie sa-i stropesc cu ceva ?
frunze maro am foate putine . am muguri maro si nu am gasit nimic referitor la acesti muguri
multumesc
Exista 2 posibilitati: ori thuia are deficiente de magneziu, in acest caz se aplica Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1); ori sunt afectati de o boala, pentru care se efectueaza tratamente cu fungicide cum ar fi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html?tva=1).
Buna ziua,
Am 40 de copaci cupressocyparis leylandii inalti de 10 metri plantati ca un gard viu si un brad corean de 3 metri. De o luna de zile la leylandii crengile au inceput sa se usuce din interior la exterior, iar la bradul corean se usuca varfurile crengilor. Am spalat tulpina si crengile copacilor cu jet puternic de apa si am curatat in jurul copacilor. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in continuare. Va multumesc
Pentru bolile care apar in timpul vegetatiei la thuja puteti sa folositi Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html?tva=1)sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Tratamentul se repeta dupa 7-10 zile. Este important ca in momentul in care pulverizati cu fungicid sa incercati sa ajunga si in interiorul tufei. De asemenea, este necesar sa evitati umiditatea excesiva, intrucat aceasta favorizeaza aparitia bolilor.
Buna ziua!
Am 28 de thuia smarald si am citit sfaturile dumneavoastră, i-am tratat ci DITHANE si arată superb , însă au păienjeni , pot sa le dau cu Decis, sau cu Mospilan, sau cu Milbeknock ec, nu am gasit pe net un tabel de compatibilitate a fungicidelor cu insecticide. As dori daca îmi puteți unde pot găsi tabelul, daca pot folosi ca insecticid unul din cele de mai sus . Este bine preventiv sa fac ? Tratamente consecutive la thuia. Pana acum am facut in mai la începutul lunii 2 la 7 zile si acum in Iulie tot 2 la 7 zile.ingrasamant am folosit bobițe gri mg k p, nu mai stiu cum se numesc, cât de des pot pune îngrășământul? Am si tot felul de pomi fructiferi: mar, par,gutui,cires,vișin,alun,migdal, mosmon,prun,nectarin si arbuști : coacăz, Goji, zmeur,mur,smochin, trandafiri si magnolii. Întrebarea mea este, pot folosi pentru toți funicid DITHANE insecticid Decis? Îmi cer scuze ca am multe întrebări, dar va citesc mereu răspunsurile si tot ce am aplicat la mine a dat rezultate excelente. Si acum mai am o ultima întrebare, cum scap de trifoiul din gazon? am dat cu ierbicid ingrasamant de 2 ori si nu a avut nici un efect.
Puteti repeta tratamentele o data la 7 zile cu Dithane si Decis pe toate plantele mentionate. In principiu, pentru thuia se fac tratamente cu fungicide pe baza de cupru. Insa pentru combaterea acarienilor este necesar un acaricid cum ar fi Milbeknock.
Legat de gazon, depinde si ce erbicid ati folosit si in ce concentratie. Puteti utiliza un erbicid cum ar fi Dicopur top (http://www.botanistii.ro/dicopur-top.html).
Am Tuya inalta de 4-5 metri.Anul acesta nu am dat ingrasamant.Pot sa dau acum in iunie?Ce cantitate de sare amara trebuie sa calculez per bucata?
Multumesc anticipat.
Se poate aplica Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) prin pulverizare direct pe frunze. Se vor dilua 0.5-0.75 l ingrasamant in 10 l de apa. Tratamentul se repeta o data la aproximativ o luna.
Multumesc dar tot sunt nelamurit.Cu 10 litri de apa cu ingrasamant cate tuya se pot stropi daca au fiecare 4-5 m inaltime?
Totul depinde de cata solutie aplicati dumneavoastra pe fiecare pom. Se vor pulveriza pomii ca si cum ati aplica un tratament normal.
Va salut,
Am thuja,mai multi si au inceput,nu toti,sa se coloreze spre maro incepand din interior.
Ce tratament recomandati?
Se pot atasa imagini?
Multumesc !
Ne puteti expedia cateva poze pe adresa suport@pce.ro .
am plantat tuia in iunie si deja s-au uscat 4 , se usuca asa verzi, ii ud zilnic am pus ingrasamant de doua ori pana acum cand i-am cumparat aveau putin varfurile uscate i-am cumparat din pepiniera va rog ajutati-ma am pierdut si anul trecut peste 1000 lei cu tuia multumesc
Va rugam sa ne comunicati ce ingrasamant ati folosit, cum l-ati aplicat si in ce concentratie.
ingrasamant granule de la fitoplant si cu indicatiile lor, 1cana la 10 l apa pt fiecare pom , prima data dupa plantare si apoi dupa 3 saptamani , multumesc pt raspuns
Sunt mai multe posibilitati pentru care se pot usca: ingrasamantul aplicat arde radacinile, in momentul plantarii au ramas goluri de aer la radacina ceea ce duce tot la uscarea pomilor ori s-a dezvoltat o boala care duce la uscarea acestora. Puteti efectua tratamente cu fungicide cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html?tva=1) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html?tva=1).
Va rog sa ma ajutati ! Anul trecut mi s-au uscat trei tuia dupa un an de la plantare. Le-am inlocuit cu alte plante care s-au uscat si ele . Cand am scos plantele uscate am observat intre radacini oua de culoarea alba si galbena si am gasit un vierme albicios de aproximativ 1,5cm. Am citit ca este viermele de radacina. Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face cu plantele care inca nu au fost afectate.
Puteti aplica un insecticid pentru combaterea daunatorilor din sol cum ar fi Force (http://www.botanistii.ro/syngenta-force-1-5-g.html). Aceste granule se aplica la baza solului, iar dupa aplicare este necesar sa se ude abundent pentru a se infiltra insecticidul in sol.
Bună ziua,
Am plantat pe la mijlocul lui Mai cativa tuia,dar unul s-a uscat dupa 2 saptamani de la exterior spre interior.Acum e in proportie de 80% uscat.
Ce solutie aveti?
Multumesc.
Daca sustineti ca este inca verde, puteti aplica un fungicid cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html?tva=1) si un ingrasamant cum ar fi Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html?tva=1) pentru a incerca sa recuperati pomul.
buna ziua! am un tuja care s a uscat verde fiind ,nu s a patat cu culoarea maro ,nimic de genul asta ,a fost exces de apa sau ce? va multumesc !
Va rugam sa ne comunicati de cate ori udati pomul pe zi.
Buna ziua ,
In ultimele saptamani foarte multe crengute ale tuja se usuca progresiv , se smulg extrem de usor si se poate observa creanga goala pe dinauntru si prezenta unui “purec” negru in interior . Cu ce imi recomandati sa il stropesc ?
Va fi necesar sa efectuati tratamente cu insecticide cum ar fi Decis Mega (http://www.botanistii.ro/homepage/bayer-garden-decis-mega-ew50-fiole.html) sau Karate Zeon (http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html)
Amestecul necesar care ar fi ? Nu vad niciunde doza recomandata pentru tuja .
Multumesc frumos !
Pentru tuia, o fiola de Karate Zeon de 2 ml se va dilua in aproximativ 10 l de apa, la fel si fiola de 3 ml Decis Mega.
Salutare dragi Prieteni!
Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati, as vrea detalii despre Molidul de Colorado cel cu conuri de culoare rosie.M-ar interesa:Plantarea,ingrijirea,udarea,sropirea,ingrasamant etc.Va multumesc si va astept cu raspunsuri Pertinente si Profesionale aici pe E-mail.Chao
Inainte de plantare se va cufunda balotul intr-un vas cu apa calduta. Pregatiti groapa pentru plantare intr-un loc cu sol de buna calitate, nu prea uscat. Plantati molidul, umpleti groapa cu pamant si presati ferm. Udati imediat dupa plantare. Are nevoie de un amplasament insorit sau partial umbrit. Molidul de Colorado este usor de intretinut. Evitati sa lasati pamantul sa se usuce. Dupa ce se prinde bine va tolera uscaciunea destul de bine. Tunderea nu este necesara pentru ca acest conifer are de la natura o forma frumoasa. Ca si ingrasamant se poate aplica unul special pentru conifere (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).
Buna ziua,
Am 50 de tuia (1,8 – 2 m) plantati de aprox. un an si in urma cu o luna de zile s-a uscat unul dintre ei (din interior spre exterior, incepand cu varful), dupa cateva saptamani s-a uscat al doilea si pare ca urmeaza un altul. Aproape toti au inceput sa prezinte semne de ingalbenire a crengutelor, acestea se rup foarte usor iar in interior sunt goale. Am aplicat urmatoarele tratamente:
– Topsin (10 gr.) / 8 l apa turnat la radacina cate 1l / planta
– Aliette (20 gr.) Vertimec (10 ml) / 8 l apa prin stropire
Dupa 8 zile:
– Rovral (10 ml) Topsin (10 gr.) Vertimec (10 ml) / 8 l apa
Pentru ca tramamentul cu solutiille enumerate nu a dat rezultate, dupa alte 9 zile i-am stropit cu urmatoarele:
– Novadin (20 ml) Dithane (20 gr.) 2 fiole surfactant (pentru ca a plouat chiar in ziua stropirii) / 8 l apa
– Sare amara granule cate 50 gr. / planta direct la radacina (am folosit mai putin decat este recomandat de teama sa nu le fac mai mult rau)
Se pare ca nici dupa ultimul tratament nu dau semne de revenire ci apar noi ramuri uscate.
Va rog mult sa imi spuneti daca este in regula ce am folosit pana acum pentru simptomele descrise si ce alte tratamente ar trebui sa le aplic in continuare, ma cuprinde panica la gandul ca i-as putea pierde pe toti.
Multumesc anticipat!
Principalele fungicide folosite nu sunt asa de indicate pentru tuia, tocmai de aceea nu s-au produs efectele asteptate. Este necesar sa aplicati fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), Curzate Manox (http://www.botanistii.ro/dupont-curzate-manox.html) sau Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu.html). De asemenea, asteptati o perioada de 7 zile pana la urmatorul tratament, astfel incat sa nu se creeze fitotoxicitate. Verificati ca pomii sa nu fie udati prea des.
Buna ziua.Am 10 tuia plantați in primăvara iar acum in Septembrie i-am aplicat tratament cu nissorun (o singura data) mai mult preventiv si mentionez ca la unii dintre ei am găsit ramuri uscate in interiorul coroanei.Ar trebui sa repet tratamentul cu nissorun sau cu altceva ?
Daca ramurile se usuca din interior spre exterior fara a se observa prezenta daunatorilor, inseamana ca sunt afectati de Necrozarea ramurilor. Pentru combaterea acesteia se vor efectua tratamente cu fungicide pe baza de cupru ca Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Curzate Manox (http://www.botanistii.ro/dupont-curzate-manox.html).
Am plantat in primavara 30 de tuia de inaltime 1 m. De aproximativ 2 saptamani au inceput sa se usuce partial o parte din ei. Cu o luna inainte, cand am observat ca incep sa se ususce au fost stropiti cu Dithane in combinatie cu Revital ( stropiti pe inserate). Insa mi se pare ca continua sa se usuce. Se poate sa le mearga umpic mai rau din cauza caldurii mari, iar toamna – tarziu , iarna sa isi revina? Varfurile nu sunt uscate.
Va trebui sa aplicati mai multe tratamente. Eventual, aplicati si fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) sau Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu.html).
Mulțumesc pentru răspunsul promt. Se poate începe aplicarea din toamna aceasta sau doar din primăvara? Și la ce interval și pe ce perioadă se aplică tratamentul ( se stropesc și iarna)?
Se poate incepe aplicarea chiar din toamna aceasta. Tratamentele se vor efectua la un interval de 7-10 zile intre ele. Solutiile se pot aplica pana in perioada octombrie-noiembrie.
va salut.acum 5 zile am plantat mai multe tuya smaragd ,dupa care le-am udat la radacina cu sare amara lichida exact cu cea pe care o recomandati dvs. cate o cana de un litru la fiecare tuya inalta de un metru.preventiv le-am stropit cu zeama bordeleza si nisorum amestecate.va rog sa-mi spuneti daca este suficienta cantitatea de sare amara lichida si stropirea preventiva?
de asemeni am 10 bucati tuya de 1,5 m afectate de boala din interior la exterior le-a facut doua stropiri cu zeama bordeleza si nisorum la interval de 10 zile ,pot sa le dau si ceva ingrasamant si ce fel. cand o sa observ ca le-am salvat?
va multumesc si va doresc o zi frumoasa.
Sarea amara a fost diluata in apa sau aplicata direct? Pentru cei afectati de necrozarea ramurilor se poate administra tot Sare amara. Remedierea pomilor se va observa in momentul in care uscarea ramurilor incepe sa se reduca.
am diluat-o 500ml solutie sare amara la 10 litri de apa
Salutare Dragi Prieteni Botanisti!
Va rog frumos am si eu nevoie de ajutorul vostru, in toamna trecuta am plantat 36 de Tuia Occidentalis Smaragd si i-a invadat cea mai nenorocita planta de pe pamant adica Pirul,va rog frumos cu ce erbicid pot stropi dar sa nu imi afecteze celelalte plante, pe care le am plantate precum:Tuia,Vita de Vie,Pomi Fructiferi etc.Merci si va astept cu raspunsul aici pe E-mail.Chao
Pentru combaterea pirului din gradina se pot aplica erbicide totale cum ar fi Glyphogan (http://www.botanistii.ro/makhteshim-glyphogan-480-sl.html), Clinic (http://www.botanistii.ro/nufram-clinic-360-sl.html) sau Roundup (http://www.botanistii.ro/monsanto-roundup.html). Solutia nu va afecta ceilalti pomi atat timp cat erbicidul nu va intra in contact cu frunzele acestora.
Salutare Tom!
Iti multumesc ptr raspunsul dat,te rog frumos sa imi recomanzi cel mai bun erbicid ptr combaterea si omorarea Pirului, are niste radacini precum coltii porcilor mistreti.Cum se prepara acest erbicid, avand in vedere ca eu am o gradina de numai 400m2.Iti multumesc din suflet si te astept cu recomandarea celui mai bun erbicid pentru combaterea si nimicirea acestui pir nenorocittt.Chao
Oricare din erbicidele prezentate anterior pot fi folosite. Acestea au aceiasi substanta activa, difera doar producatorul si pretul. Se va prepara o solutie de 100 ml erbicid diluati in 3-4 l de apa, suficienta pentru o suprafata de aprox. 200 mp.
As avea si eu o intrebare pt cei ce cunosc.Am un thuja si pe trunchiu acestuia jos la baza a inceput sa apara un clei negru de parca e smoala.Sfaturi?multumesc
Va rugam sa postati cateva imagini pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/) pentru a se observa mai exact simptomele.
Buna ziua!
Am si eu o intrebare.. As dori sa cumpar tuia, si sa ii pun pe balcon, in ghiveci, ca si decoratiune ( deoarece am o parte din balcon descoperit, din lemn, si s-ar vedea frumos).Revenind cu intrebarea mea, eu locuiesc in Brasov, deci temperaturile sunt scazute considerabil pe timp de iarna, rezista oare tuia ? sau cel mai bine ar fii sa pun din primvara..
Intrucat tuia fac parte din categoria coniferelor, acesti pomi nu vor ingheta la temperaturile scazute. Insa, daca pomii sunt plantati in ghiveci, acesta va trebui protejat pe timp de iarna intrucat radacinile pot ingheta.
Am inteles. Si imi puteti explica mai exact ce inseamna protejat? Imi plac foarte mult cum arata pe balcon si n-as vrea sa ii pierd..
In magazinele de bricolaj se gasesc folii speciale care se folosesc la invelirea ghivecelor pentru a le proteja impotriva inghetului.
Buna seara
Am plantat doi brazi argintii si un molid in curte si au multe frunze maronii, indeosebi in mijlocul copacului spre tulpina. Vine sezonul rece mai am timp sa tratez aceasta boala si daca da cu ce substanta. Va multumesc pentru amabilitate.
In aceasta perioada se recomanda sa indepartati si sa adunati cu grija resturile uscate, pentru ca ele reprezinta sursa de infectie pentru anul viitor. Dupa scuturarea crengutelor uscate se aplica un fungicid pe baza de cupru, precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/fungicide/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/fungicide/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/fungicide/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Fungicidul se dizolva in si se aplica pe tot pomul, de la baza tulpinii pana in varf, dar si in interior.
Dupa 5-7 zile tratamentul se repeta cu fungicid Curzate Manox (http://www.botanistii.ro/fungicide/dupont-curzate-manox.html) sau Merpan (http://www.botanistii.ro/adama-merpan-50-wp.html).
Am plantat 10 bucati de ienupar nu stiu denumirea exacta dar au cam 3 m inaltime si sunt teposi am observat ca tepii se usuca la interiorul plantei sa fie vreo boala sau se schimba
Pentru combaterea bolilor care apar la Thuja va recomandam sa folositi substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/fungicide/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/fungicide/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/fungicide/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Solutiile se dizolva in apa si se pulverizeaza pe tot pomul, inclusiv in interior. Dupa 5-7 zile se repeta tratamentul cu un alt fungicid precum Dithane (http://www.botanistii.ro/fungicide/dowagro-dithane-m-45.html), Merpan (http://www.botanistii.ro/adama-merpan-50-wp.html) sau Curzate Manox (http://www.botanistii.ro/fungicide/dupont-curzate-manox.html).
Inainte de pulverizarea solutiilor pomii trebuie sa fie curatati de frunzele uscate. Mai multe detalii despre tratament gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/).
Fungicidul topsin este bun pt tratarea bolilor la tuia si pt prevenirea lor?
Am plantat 10 buc de ienupar de 3m inaltime si 3buc tuia globular ceva in genu iam tratat cu fungicid camp iar după 5 zile cu topsin plus un insecticid ceva cu nicosunn ceva in genul nu stiu denumirea exacta la insecticid este bine a plus 4 tuia smaragd cam de 1m ?
Tratamentul aplicat este corect. Pentru prevenirea aparitiei bolilor este indicat sa aplicati fungicidele pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/fungicide/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/fungicide/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/fungicide/spiess-funguran-oh-50-wp.html) odata la 2-3 luni.
Mai multe informatii despre ingrijirea plantelor decorative de exterior gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/.
Fungicidul topsin este bun la tuia? La ce ajuta mai exact acest fungicid?
Fungicidul Topsin (http://www.botanistii.ro/nippon-topsin-70-wdg.html) nu este recomandat pentru tratamentele la thuja. Este un fungicid cu spectru larg, pentru combaterea altor boli aparute la plante, insa nu si la thuja.
O intrebare am la dvs am plantat 4 buc de tuia in ghiveci au cam un m inaltime parca au fost mai verzi cand iam luat din pepiniera acuma parca au o tenta mai galbuie de ce?fiind in ghiveci afara pamantul e tot timpul umed e bine?sa fie pamantul umed ca a plouat de cateva zile iam tratat si cu fungicide tot dar tot au o tenta galbuie
Tenta galbuie este normala atunci cand plantele se muta dintr-un loc in altul. Daca pamantul este umed posibil sa fie afectate de ciuperci. Va rugam sa ne trimiteti cateva poze pe adresa vanzari@pce.ro pentru a identifica si recomanda un tratament adecvat.
Buna seara,
Am si eu o problema cu thuia occidentalis , se remarca la unii dintre ei pe o parte a frunzei sunt cu o culoare brun-roscat iar pe cealalta parte un verde crud. I-am stropit imediat cu Zeama bordeleza .Ce ar trebui sa mai fac? Va multumesc anticipat pt.raspuns !
Pentru combaterea bolilor la Thuja se recomanda sa se repete tratamentul cu substante pe baza de cupru dupa 5-7 zile. Din primavara, preventiv se pot aplica tratamente la intervale de 1-2 luni.
Bina ziua.am un gard viu de 30 m lungime format din leylandii,este infiintat de 3 ani,la plantare arbustii aveau cam 80 cm.Acum au unii 2 metri si unii.2.5 metri.Nu am tuns niciodata pina acum.Cand pot face aceasta operatiune,si in ce fel.Multumesc.
Taierile de regenerare si de crestere se efectueaza cel mai bine in luna martie sau aprilie, imediat dupa ce trece perioada inghetului tarziu. Cel mai bun moment de taiere este atunci cand planta inmugureste sau cand lastarii sunt deja formati. Cupressocyparis leylandii creste foarte repede, este putin sensibil la ger si se preteaza sa fir tuns sub forma de figurine geometrice sau chiar la liber, prin tunderea varfului de crestere.
Multumesc Tom,nu prea am intelesc cum sta treaba sa nu tai in lemn tare,dacat in lastari de crestere.Adica daca sant acum 2015 la al treilea an.si la primavara se va face al patrulea an,am ceva restrictii la taiere.Leylandii ai mei anul acesta au avut o crestere mai semnificativa.Multumesc.
Taierea in lemn tare inseamna sa se taie pomul de la jumatate, cand tulpina este deja lemnoasa si nu mai emite lastari de crestere. Taierea in verde se face atunci cand se scurteaza primii 50 cm sau chiar mai putin de la varful pomului.
Buna, am 3 tuia in ghiveci cu h de aprox. 1,6 m , pe balconul neinchis, au fost cumpărați acum 1 luna si nu i-am udat deloc de atunci. Va rog sa îmi dati un sfat cum trebuie sa ii îngrijesc in aceasta perioada de iarna . Multumesc
In perioada de iarna, cu temperaturi negative este bine sa protejati ghiveciul cu folie speciala, care se achizitioneaza din magazinele de specialitate sau de tip bricolaj, din sectiunea gradina. Cantitate de pamant este mica si ingheata foarte repede, fapt care duce la uscarea plantelor.
Daca pe perioada zile temperatura depaseste 10 grade este bine sa-i administrati putina apa, astfel incat planta sa nu se usuce. Mai multe informatii despre ingrijirea plantelor de exterior gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-palmieri/).
Bună, am plantati 10 arbori thuia smaragd, iar la unii dintre ei au inceput să apară frunze negre in exteriorul coroanei ,la baza si jumatatea trunchiului, ce tratament le pot aplica.
Mentionez că i-am plantat de 2ani si au 1,2m inăltime.
Va mutumesc anticipat.
La tuia se efectueaza tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), Alcupral (http://www.botanistii.ro/alchimex-alcupral-50-pu.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html). Tratamentele se aplica in zilele insorite, cand temperatura depaseste 5 grade. Din primavara, ii puteti aplica si ingrasaminte ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Buna ziua,
Intrebarea mea este daca la tuya puverizez solutie sare amara,50-75 ml,cat scrie pe flacon,sau 500-750 ml la 10 l apa,cat spuneti dvs?
Multumesc frumos!
50 ml se dilueaza in 10 l de apa in cazul in care ingrasamantul se aplica direct la radacina. Daca se aplica foliar, direct pe ramuri, se va prepara o solutie de 500-750 ml diluati in 10l de apa.
buna ziua.va rog mult sa ma ajutati in legatura cu problema pe care o am cu un bradulet (80 cm) achizitionat din Praktiker,in iarna.L-am folosit pe post de bradut in casa in perioada sarbatorilor.Dupa sarbatori l-am transferat intr-o camera racoroasa .Arata superb.Zilele trecute,cand a fost mai cald,l-am transplantat in gradina.L-am udat fff bine.La 5 zile,a inceput sa se usuce brusc.Ce s-a putut intampla?In 5 zile a fost udat de 2 ori.I-am administrat si Champ.Ce mai pot face ptr a-l salva?mii de multumiri
Va rugam sa ne mentionati in ce a constat procedeul de transplantare.
L am plantat cu balotul de pamant din giveci. Am pus in completarea lui, turba. Am batatorit pamantul la supraf si l am udat cu 15 l apa. Multumesc ptr promptitudine
In primul rand, va trebui sa asteptati o perioada fara a-i mai adminstra apa (minim o saptamana). Se poate ca acesta sa fi suferit un soc in momentul in care a fost scos afara, iar temperaturile pe timpul noptii sa fi fost prea scazute. In al doilea rand, vor trebui repetate tratamentele cu solutii cuprice.
Am 20 de tui smarald au 1.20 1.30 m au vrfurile galben marini ieste normal sau trebui stropite cu ceva anume .Iar 4 tui la daza au câteva crescuți de culoare negru . VA MULȚUMESC
Se poate ca acele simptomele sa apara in mod normal din cauza umezelii si temperaturilor din aceasta perioada. Mai exista posibilitatea ca pe ramuri sa se dezvolte o ciuperca, de aceea este indicat sa efectuati tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html).
Buna seara am plantat si eu acum trei zile 20 de tuia smargard nu le am pus nimic nici un angrasamant sau altceva pt că nu am stiut ce trebuie sa pun, pur si simplu numai i-am plantat. in total am cumparat 61 de bucăți si din cauza timpului nu am apucat sa plantez decat 20 de bucăți. rugămintea mea este sa ma sfătuiți dumneavoastra ce tratament trebuie făcut acuma si ce ingrasamant sa le administrez si cum sa al administrez.Mai am o antrebare: eu am plantat coniferii tuia lângă gard, dincolo de gard vecinu are vie daca vecinu stropeste via, ii afecteaza solutiile?
Am plantat 20 tuia columna 20 . 30 cm ce tratament trebui facu acum
La tuia se efectueaza tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/fungicide/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/fungicide/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/fungicide/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Se mai pot adminstra si ingrasaminte pe baza de magneziu ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
An ca o antrebare dacă nu deranjez soluția Champ poate fi amestecata cu soluția Nisorun antro singura combinație și apoi stropit Sau trebui stopit cu fiecare an parte VĂ MULTUMESC
Se pot combina cele doua solutii si se aplica impreuna, respectand doza de dilutie pentru fiecare in parte.
Am 32 de thuya(1,70m) iar acum o saptamana le-am pus la radacina un fertilizator numit Florovit (pt.ace maro) .Intrebarea este daca am procedat corect(daca nu e prea devreme calendaristic) si la cat timp trebuie repetata operatiunea.
Ingrasamintele minerale (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-arbusti-decorativi.html) si cele lichide se aplica in primavara, iar tratamentul cu ele se repeta dupa 2-3 luni. Preventiv se pot aplica fungicide pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html). Solutiile se dizolva in apa si se aplica pe planta, iar fungicidele se alterneaza.
MULTUMESC!
Buna seara, posed si eu din toamna trecuta 20 de tuia de marime aprox. 1.20m fiecare. Am observant inca de anul trecut cativa dintre ei pareau mai uscati; am pus faptul pe seama caldurii care inca persista.. Acum mi-am dat seama ca m-am inselat si am dedus ca ar fi vorba de anumiti agenti patogeni care provoaca aceste ingalbeniri ale terminatiilor, la baza sau chiar innegrirea unor terminatii la numiti tuia. Din cele citite de mai sus deduc ca ar fi vorba de boli diferite care ataca anumiti tuia. Ce ma sfatuiti sa fac, pot aplica de exemplu 2 tratmente diferite combinate? Multumesc, cu stima.
Tratamentele la Thuja se aplica cu substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Solutiile se dizolva in apa si se aplica pe frunzele plantelor, iar tratamentul se repeta la distanta de 5-7 zile. De asemenea se poate aplica ingrasamant lichid Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html), dizolvat in apa la nivelul solului.
Multumesc.
De ce sau inegrit unele frunze la tuia si ienupar hibernica?
Care este culoarea acestora mai exact? Sunt negre ca si cum ar fi degerat sau sunt maronii?
Buna seara am si eu o problema cu 4 tuia unul din ei mai grav decat ceilalti , au frunzele negre asta e ciudat ca sunt negre nu maro de la exterior spre interior cum sa-i tratez atat acum cat si pe viitor. Va multumesc si astept raspuns va rog.
Va rugam sa postati cateva imagini cu arbustii pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/).
Buna ziua! Am si eu o intreebare: cum pot proteja trunchiul unei tui dupa ce catelusa mea l-a decojit pe o portiune destul de mare? cineva mi-a recomandat ceara pentru altoit…se preteaza? Exemplarul este mare si as vrea sa pot face ceva sa nu se usuce. Multumesc
Suprafata mentionata va trebui curatata in primul rand de aschii sau astfel de obiecte, dar cu atentie pentru a nu provoca alte rani. Apoi se aplica un fungicid cu efect dezinfectant cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html). Apoi, ziua urmatoare se poate aplica un cicatrizant ca Mastic Arbokol (http://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html). Puteti opta si pentru repelenti pe baza de substante naturale care nu afecteaza animalele cum ar fi Defenders (http://www.botanistii.ro/repelent-defenders-caini-si-pisici-crystal-gel-stv619.html), astfel cainii de vor dezvata de obiceiul de a se mai apropia de zona care se doreste a fi protejata.
Buna ziua,am citit mai sus trtamentele pt Primavara,dar eu va intreb:Daca ii stropesc cu sare amara pe trunchi(acesta este ingrasamant?)la tulpina mai punem? Si ce?Va multumesc
Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) este un ingrasamant special pentru conifere. Acesta se poate aplica ori prin pulverizare pe frunze ori la radacina. Insa cel mai indicat este sa se aplice pe ramuri, deoarece marea majoritate a persoanelor care administreaza la radacina, aplica solutia gresit din punct de vedere al concentratiilor si ard radacinile pomilor.
Crapaturi longitudinale in partea inferioara a tulpinii de tuja.Cauze;remedii.
Multumesc!
Va rugam sa postati cateva imagini cu acele zone pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/) pentru a verifica cele precizate.
Buna ziua ,am plantat si eu asta toamna tuia pentru a desparti gradina de ograda dar acum de vreo 10 zile am observat ca se ingalbenesc crengutele de la tulpina, dar vreau sa mentionez ca traim la ses si au udeala prea multa cred dar nu o putem inlatura ce se poate de facut dar unii copaceii se ingalbenesc crengutele de mai sus de la exterior spre interior ce sfaturi ne dati multumim mult
Va trebui sa aplicati tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html). De asemenea, daca solul este umed continuu, nu se va mai uda suplimentar. Puteti aplica si ingrasaminte ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Buna ziua,
Pentru tuya,este mai indicata stropirea cu sare amara pe coroana sau udarea la radacina?Dupa cat timp de la stropirea cu sare amara,pot aplica tratamentul cu fungicide?
Multumesc frumos!
Se poate aplica Sare Amara si la radacina si foliar. Insa cel mai recomandat este sa se aplice foliar, deoarece multe persoane administreaza la radacina ingrasamant in concentratii extrem de mari si duc la arderea radacinilor. De asemenea, ingrasamantul se poate aplica impreuna cu fungicidul in acelasi timp.
Multumesc pt. raspuns!
Concentratia pt. stropire foliara est de 500-750 ml la 10 l apa?
O zi buna!
Exact, pentru aplicarea foliara concentratia este de 500-750 ml Sare Amara diluati in 10 l de apa.
Mutumesc nespus,pentru sfaturi!
O zi buna!
Am trimis niște poze nustiu dacă au ajuns de tuia smaragd problema la frunza de la ex spre interior jos la baza au ancepusi sa se anegreasca care ar fi cauza și ce trebui sa fac multumesc
Daca ramurile s-au innegrit, boala prezenta la tuia este un inceput de mana, denumita Phytophthora lateralis. Se dezvolta in momentul in care pomii sunt udati cu apa direct pe ramuri si nu la radacina iar infectia este transmisa prin picaturile de apa. Ca si masuri de combatere: tunderea si arderea ramurilor atacate, udarea doar la radacina si tratamentele cu produse cuprice sau pe baza de mancozeb ca Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).
Buna ziua,
As dori sa stiu,daca pot fertiliza cu azot, tuia si salcia ,salix caprea pendula? Pe aceasta am plantat-o acum cateva zile.
Multumesc mult!
Fertilizarea nu azot nu este indicata la tuia. Iar la salcie va fi necesar sa mai asteptati o perioada cu ingrasamintele pentru a nu risca sa ii ardeti radacinile. La tuia sa aplica ingrasaminte pe baza de magneziu ca Sarea Amara (www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
buna ziua am si eu o problema in legatura cu tuia,i am plantat acum o luna iar de cateva zile frunzele incep sa se ingalbeneasca,ce ar trebui sa fac si cu ce ar trebui sa i stropesc? nu le am facut nici o stropire pana acum,multumesc astept sfaturi
Ati verificat pomii? S-au prins? Puteti rupe o ramura pentru a observa daca mai circula seva pe ea.
Sau inegrit frunzele la tuia nu stiti de ce?
Ramurile se innegresc la tuia atunci cand sunt afectate de mana. Va trebui sa tundeti si sa ardeti ramurile respective, apoi sa aplicati tratamente cu fungicide ca Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) sau Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).
Bună seara .
Am plantat acum vreo lună 20 de pini și constat , pe zi ce trece , la vreo 15 dintre ei că li se îngălbenesc frunzele . Unii au deja mai multe frunze uscate decât verzi . Ce îmi puteți recomanda ?
În alta ordine de idei , am cumpărat 10 cupressocyparis leylandii astăzi și aș vrea să-i plantez . În trecut am mai avut eșecuri în plantarea thuilor , în sensul că nu mi s-au prins nici 10% din ce-am plantat . E drept , nu pe același teren , dar nu contează . Ce ar trebui să fac la plantare ca să maximizez șansele de reușită a plantării ?
Mulțumesc .
Foarte pretentiosi la plantare nu sunt. Se va sapa o groapa dubla decat radacinile, apoi si uda din abundenta si sa taseaza foarte bine pamantul. La plantarea pinilor ati aplicat ceva la radacina? Erau la ghiveci sau doar cu radacini? Ati administrat vreun ingrasamant pana acum?
În primul rând , mulțumesc pt răspuns .
Nu , nu am pus nimic la rădăcină . În schimb , am făcut o prostie mare , și până acum nu știam că e greșit să faci asta cu rășinoasele : am făcut o toaletare a rădăcinilor . Culmea este că așa am mai făcut cu încă vreo câteva zeci de pini , brazi , jnepeni și alte rășinoase și mi s-au prins toate . Dar toate , nu exagerez …
Nu pe actualul teren , ci pe o proprietate pe care am vândut-o .
Pinii nu erau la ghiveci , mi-i i-a dat cineva care curăța terenul de ochii celor de la APIA ( dacă nu mi-i dădea mie , îi taia – asta înțelege românul prin curățare…) . Tot de acolo îi aveam si pe cei de care spuneam ca s-au prins .Erau , pur și simplu , smulși din pământ .
Spuneți-mi , se mai poate face ceva , sau pot să-mi iau adio de la ei ?
Și încă o întrebare : până când se mai pot planta pini sau brazi , că am găsit niște pini frumoși la o pepinieră din apropierea orașului în care locuiesc ?
Mulțumesc .
Catalin
Daca alti pomi asemanatori din acelasi lot au fost plantati si s-au prins, iar pe celalalt teren tot continua sa se usuce, atunci inseamna ca uscarea lor este datorata terenului. Tuia nu rezista in solul argilos sau in solurile care retin apa din abundenta. Plantarea coniferelor se poate efectua pana la maxim sfarsitul lunii aprilie.
buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu tuya ,toate se usuca ,parca ar fi deshidratate.au fost cumparate din dedeman in toamna ,au iesit verzi din iarna,au fost udate sa nu duca lipsa de apa,le-am pus ingrasamant coplex 15-15-15 ,langa radacina si la un interval de o luna cate o lingura sare amara ,dar tot nu-si revin .pana acum am piedut vreo 15 buc. ce pot sa fac sa le salvez pe restul.incep si celalalte sa -si scxhimbe culoarea ,parca ar fi deshidratate ,da r pamntul este umed ,nu duc lipsa de apa si nici exces.
Cum a fost administrata Sarea Amara? O lingura turnata la radacina ?
da ,,cate o lingura am udat dupa aceea ,dar ele au continuat sa aiba aceeasi stare, frunzele sau uscat, si la atingere cad singure ,pamantul este umed ,dar ele parca sunt deshidratate.ce pot sa fac pentru cele care sunt cat de cat pana in prezent inca vii,se pot stropi cu ceva ,vreun foliar,etc.
Exista posibilitatea ca Sarea Amara sa fi ars radacinile pomilor daca a fost administrata necorespunzator. Producatorul recomanda o solutie de 50 ml diluati in 10 l de apa pentru aplicarea la radacina. Daca se toarna direct sub forma de concentrat la radacina le va arde.
Buna ziua, caut un arbust pentru terasa, cu o inaltime de1,50-1.80 m, de preferat un conifer pe care sa il pot lasa si iarna afara. Am fost sfatuita sa incerc cu tuia, si am vazut destule in piata, arata foarte frumos. La mine pe terasa este soare de la 12 pana seara, credeti ca rezista? Daca nu aveti cumva o alta idee? Multumesc.
De fel, tuia este destul de rezistent la temperaturi extreme. Insa daca este achizitionat la ghiveci, la un moment dat va creste destul de mult si va trebui transplantat.
Buna ziua. Am cca 50 tuia smaragd si la o parte dintre ei, frunzele verzi mai vechi incep sa se maroneasca la varfuri. De asemenea, aleatoriu incepe sa li se usuce cate o crenguta. In interiorul acestora sunt foarte multe frunze uscate. In rest, din exterior si de la departare, pare ca arata bine, insa cand esti langa ei, iti dai seama ca o boala incepe sa ii atace. Fiecare dintre tuia are cca 1.6-1.90 m inaltime. Imi puteti spune cu ce ar trebui sa ii tratez si ce ingrasaminte ar trebui sa le pun? Multumesc frumos.
Ca si tratamente se recomanda cele pe baza de cupru cum ar fi Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) sau Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html). Maronirea varfurilor poate fi datorata si unei deficiente de magneziu, de aceea se poate aplica si un ingrasamant foliar cum ar fi Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Am 10 ienupari hibernica inalti de 3 m au inceput sa se ingalbeneasca tepii la ei iam tratat in mai multe randuri cu fungicide ca champ dithane etc plus insecticid si nimic care ar fi problema le am pus si ingrasamant de conifere iam udat ce sa le mai fac.?
Va fi necesar sa repetati tratamentele cu fungicide o data la 7 zile. Eventual, se pot alterna solutiile, de exemplu se poate administra Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) la o perioada de 7 zile de la ultimul tratament. De asemenea, este recomandat ca in momentul aplicarii solutiei, sa se insiste astfel incat fungicidul sa ajunga si in interiorul arbustilor. Ce ingrasamant ati administrat si in ce concentratie? A fost aplicat foliar sau la radacina?
Buna ziua, am patru pini plantați acum trei ani, aveau 50 cm atunci, au crescut cam 15 cm pe an. De anul trecut li s e înroșesc acele , i am curatat si tratat cu fungicide cuprinde, i am stropit cu sare amara diluată , dar anul acesta pe tulpină le crapă scoarța , se înroșesc acele după care devin negre si cele verzi se incarjoaie. Am stropit cu champ după cu dithane si după două săptămâni cu sare amara, în primăvară devreme am săpat si le am pus granule îngrășământ pt conifere. Au muguri de creștere cam cinci cm . solul este alcalin. Ce se poate face? Vreau sa nu i pierd! Va rog să mă ajutați cu sfaturi, multumes
Tratamentele si ingrasamintele sunt aplicate corecte, dar ceva impiedica pomii sa se dezvolte. Ce tip de sol este in zona dumneavoastra? La ce perioada ii udati?
Ingrasamant pt conifere granule luat de la dvs si complex
Se poate stropi impreuna zeama bordeleza cu sare amara si insecticid nisorun foliar amestecate in 10 litri de apa?
Cel mai indicat este ca tratamentele sa se aplice separat. De exemplu, se poate aplica Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) , 50 grame diluate in 10 l de apa Nissorun (http://www.botanistii.ro/nipponsoda-nissorun-10-wp.html), 5 grame diluate in 10 l de apa. Pentru a efectua tratamentul in acelasi timp, Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) se poate aplica direct prin udare la radacina, insa in concentratie mult mai mica, mai exact, 50 ml diluati in 10 l de apa. Nu se va mari concentratia mentionata deoarece se pot arde radacinile arbustilor.
Buna ziua,
Am 3 arbori leylandii, inalti de peste 5m, si anul acesta undeva pe la sfarsitul iernii au aparut crengi intregi pe care frunzele au o culoare bruna ciocolatie. Frunzele insa nu sunt uscate, la atingere au consistenta frunzelor normale. Ce este curios e ca aceasta manifestare apare doar pe anumite crengi in anumite zone distincte ale copacului.
Mentionez ca am facut stropirile de primavara cu antifungice( e drept ca nu pe baza de cupru) si insecticide si am aplicat la radacina sare amara.
Langa cei 3 leylandii am si 2 thuja aurii de 5 m care sunt impecabili si le merge foarte bine.
Daca ati mai intalnit aceasta manifestare si daca este o boala as aprecia o recomandare de tratament.
Multumesc.
Culoarea este bruna, sau se apropie de negru? Ce fungicide ati aplicat si in ce concentratie? Ii mai udati suplimentar? Daca este bruna si se manifesta doar pe anumite zone specifice, atunci nu par a fi simptome de boala. Se poate repeta aplicarea de Sare Amara, doar ca foliar de aceasta data, in concentratie de 750 ml ingrasamant diluati in 10 l de apa.
Buna ziua,
Am 5 thuja care dau semne de boala de cand au inceput ploile anul acesta. Nu stiu dc are vreo importanta acest lucru sau este o simpla coincidenta. Simptomele sunt:anumite crengute din locuri diferite se innegresc, parca ar fi unse cu ulei negru. Ca smoala. Rar, din cand in cand , apar si crengute uscate. Din exterior, thuja pare verde, destul de ok. Simptomele sus mentionate se gasesc mai mult spre interior.
Am facut urm tratam:
1. Champ 2 stropiri la interval de 7 zile
2. Dupa 2 sapt, am aplicat Captan, 2 stropiri la interval de 7 zile
3. Sare amara lichida, doar la radacina 1 stropire
4. Dupa 1 luna, Merpan, 2 stropiri la interval de 7 zile.
Nu stiu dc am procedat corect. Ce pot face in continuare ptr cei 5 thuia.
Mii de multumiri . O zi buna sa aveti
Tratamentele administrate au fost corecte. Au prezentat semne de imbunatatire? Ati tuns si ars ramurile afectate?
Parca merg spre bine. Dar tot mai apare cate o crenguta innegrita. Crengutele taiate le-am aruncat . multumesc mult ptr promptitudine
Buna,
Anul trecut in septembrie am plantat 110 tuia plicata atrovirens la distanta de 50 cm unul fata de celalalt pt a forma un gard viu. La 2-3 luni am aplicat un tratament cu un insecticid si un fungicid am observat ca incep sa se ingalbenessca dinspre capeteke drunzelir spre baza. Acum un primavara situatia sa inrautatit si apriape jumatate sau ingalbenit complet(daca ii atingi cad frunzele) par ca sau uscat complet.intrebarea mea este dqca mai pot sa fac ceva sa ii revigirez sau sunt deja morti.
Multumesc anticipat pentru orice sugestie
Va trebui sa verificati daca mai sunt verzi. Daca se sectioneaza anumite ramuri, ar trebui sa circule seva pe ele. Daca s-au uscat prea multi, atunci se poate sa fi fost o eroare la plantare. Daca o parte s-au prins, ceilalti pot fi scosi si inlocuiti.
am plantat anul trecut in toamna 50 de thuja smaragd sau prins toate,totul bine si in regula,acum am fost 2 saptamani in concediu reintorcanduma ieri am vazut ca toate thujile mele sunt de la culoarea verde la maro schimbate.
m-am uitat sa vad care este cauza si nu am ajuns la o concluzie,in ultimele 2 sapt a fost multa ploaie si s-a facut multa buruiana pe langa ele,mohor,palamida si o chestie cataratoare care a inceput sa se urce pe thuja.
Se poate a fi cauza din care frunzele devin maro la thuja?
va rog la un raspuns cat de repede ce as putea sa fac sa isi revina thujile si daca se mai poate face ceva.
Va multumesc
Frunzele pot deveni maro din cauza atacurilor unor boli care s-au extins din cauza umezelii, pentru care se aplica fungicide ca Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html). Schimbarea culorii se mai poate datora si carentelor de magneziu, pentru care se aplica Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html), 500 ml diluati in 10 l de apa pentru aplicare foliara.
Buna ziua,
1. Am plantat acum 3 zile cativa tuia smaragd cu o inaltime de 2.2metri. Inca din pepiniera am observat cateva pete maronii care acu se pare ca se extind pe o suprafata mai mare. La o examinare mai atenta se pare ca necrozeaza atat din exterior spre interior si invers. Ce ar trebui sa aplic in aceasta perioada in care planta inca se aclimatizeaza cu noul sol ?
2. Am un gazon englezesc care este des, destul de firav, fara forta de crestere desi am aplicat npk 15 15 15, l-am aerat si udat regulat,nu in excess. Mai mult, apar deja zone in care are pete galbene, semn ca se usuca.Ce fungicid ar trebui sa aplic si ce ingrasamant.
Multumesc in avans pt raspunsuri!
La tuia va fi necesar sa efectuati tratamente cu fungicide cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html). Apoi se administreaza un ingrasamant special pentru acesti arbusti ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Gazonul a fost afectat de clima neobisnuita din ultima perioada, de aceea se pot aplica fungicide cum ar fi Falcon (http://www.botanistii.ro/bayer-falcon-460-ec-1.html).
Legat de administrarea ingrasamantului, depinde cat timp a trecut. Se poate administra unul granulat (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-gazon.html).
Bunã ziua!
Anul acesta am plantat 25 tuia brabant cu h 180-200 cm, la 50cm distanta unul de altul cu scopul de a forma in gard viu. La plantare arborii aveau extremitatile ramurilor de culoare galbuie, fiind adusi direct din olanda. Cand am intrebat vanzatorul de ce au acea culoare galbuie, mi s-a spus ca asa sunt ei.La scurt timp galbenul a inceput sa dispara insa doi arbori au inceput sa se usuce pe intreg coronamentul de la exterior spre interior. La o saptamana dupa plantare am stropit cu fertitel, acum o saptamana am aplicat tratament cu funguran, insa am observat inca doi arbori ca dau semne ca se usuca. Razlet toti arborii mai prezinta cate o crenguta care se usuca dar pe care le-am indepartat.
Astazi am aplicat sare amara granule la radacina si apoi am udat.
Ce ma sfatuiti sa fac de acum incolo pentru a nu-i pierde?
La primii doi arbori, gradul de uscare s-a extins cca 70% spre interior.
Va mulţumesc!
In ce concentratie ati aplicat ingrasamantul? Foliar sau la radacina? Este corect ca s-au eliminat ramurile uscate, insa va fi necesar sa repetati tratamentele cu fungicide pe baza de cupru. Eventual, aplicati un ingrasamant corespunzator pentru tuia ca Sarea Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
buna ziua
am plantat in luna martie 10 tuia columnaris in gradina. De udat ii udam cam de 2-3 ori pe saptamana inslusiv pe coroana.
Avem 2 probleme:
1) Unul s-a uscat complet in sensul ca a ramas verde doar ca e uscat. Mai poate fi recuperat in vreun fel?
2) cativa au in partea de jos a coroanei, la interior crenute maronii pe care am incercat sa le inlatur. Ce pot folosi, cat si cum.
As dori sa stiu daca una din cauze este datorita udarii sau sunt altele motivele.
Im primul rand, nu se uda pe coroana. Legat de udarea la radacina, se uda regulat, dar nu cu un volum mare de apa. Apa nu trebuie sa balteasca la radacina deoarece ii impiedica sa se inradacineze. Pentru inceput, reduceti umiditatea de la radacina si aplicati foliar un ingrasamant ca Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
multumesc. Voi achizitiona aceasta solutie si voi tine cont de sfaturi.
Va salut.
Am plantat in urma cu 2 luni tuia pentru infrumusetarea curtii. Mentionez ca in ultima vreme varfurile se inmaronesc. Din ce am citit aici am aplicat Dithane cam 500ml/ planta.(am curatat planta de acele “pete” maro apoi am stropit cu un pulverizator bine bine fiecare ramura in parte am dat pana si pe sol in jurul sau)
La cat timp se aplica? am facut bine ce am facut? ce ar trebui sa mai fac?
Tratamentul aplicat este corect, insa va trebui repetat la o perioada de 7 zile. Maronirea varfurilor se poate datora si unei deficiente de magneziu, pentru care se aplica un ingrasamant Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Tratamentul cu sare amara la cat timp se aplica?
Tratamentul cu Sare Amara se aplica o data la aproximativ 3-4 saptamani.
Buna ziua si iertati-ma ca va deranjez.Am cumparat in luna mai , tuia, de la pepiniera. i-am udat la 4-5 zile cum ne-au zis, i-am udat si pe ei, nu numai la radacina. si din verdele frumos pe care il aveau, a inceput sa paleasca culoarea.Unii din ei au inceput sa se usuce,crengile la baza, spre tulpina,nu varfurile.Un brad tuia s-a uscat cel mai mult,am inceput sa-l tundem la sange cum ne-au sfatuit insa degeaba. Ba mai mult, si brazii din jurul lui au inceput sa se usuce.Parca s-ar lua boala de la unu la altu.Am fost La Fermieru in oras la noi si mi-a dat solutie sa-i stropesc cu rapel la 7 zile si pe urma din 2 in 2 saptamani.Dar parca mai rau se usuca.Le-am facut tratamentul acesta: 1 lingura rasa topsin, 7,5 ml milbecknok , 25 ml bionat, toate astea in 10 l de apa. Mi-au zis sa dau si pe trandafiri ptr ca au purici(dar n-au scapat) si pe pomii fructiferi ptr ca aveau intre frunzulite niste purici mici iar nectarinul avea ca niste umflaturi,bube rosii pe frunze.Am dat absolut tot ce am in curte cu aceasta solutie dar brazilor tuia parca le merge mai rau.Ce as putea sa le fac?Daca ii tund,practic va ramane doar un bat-tulpina groasa , ptr ca toate ramurlele sunt uscate la baza.Va atasez si poze.Si sincera sa fiu, nu stiu cum/cand, la ce interval se uda?Multumesc mult!
Udarea a fost corecta, adica o data la 4-5 zile, mai ales daca au fost temperaturi crescute. Insa nu este indicat sa se ude si pe ramuri, deoarece in combinatie cu razele soarelui pot provoca arsuri.
Referitor la tratamentele aplicate, nu sunt atat de indicate pentru tuia. La tuia se aplica fungicide pe baza de cupru ca Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html).
De asemenea, Bionat este un ingrasamant universal. La acesti arbori se aplica ingrasaminte speciale pentru conifere (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html) ori Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Este corect sa se tunda ramurile afectate, insa imediat dupa tundere, se aplica fungicidele pe baza de cupru mentionate anterior, care au si efect curativ.
Buna ziua,
Va rog din suflet sa ma ajutati sa salvez tuia!!!
In luna noiembrie anul trecut sotul meu a plantat niste tuia luati dela pepiniera din Stefanesti in disperarea de a putea realiza un gard viu pentru a ne putea desparti de privirile unui vecin foarte curios…Mentionez ca de plantele au pana in 2 m. De la pepinirera ni s-a spus ca soiul respectiv de tuia se preteaza la plantare. Plantele au fost puse aproape una de cealalta astfel ca li se intrepatrund coroanele pentru formarea unui gard viu des.. Cert este ca plantele au iesit bine din iarna dar acum au inceput sa dea semne de uscare.Mentionez ca nu am facut pana acum nici un tratament. Am facut totusi prostia sa le ud si pe coroana si am inteles din comentariile dvs ca este cam rau. Acestea fiind datele va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac cu ce sa le tratam si cum
Pentru inceput, partile uscate se vor tunde si se vor arde. Apoi se va evita udarea excesiva, si nu se va mai aplica pe coroana. Se efectueaza tratamentu cu fungicide cum sunt Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30 grame diluate in 10 l de apa, sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html), 30 grame diluate in 8 l de apa. Se poate administra si un ingrasamant pentru refacere ca Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html), 500 ml diluati in 10 l de apa, pentru aplicare pe coroana.
Bună
Am plantat de 1 săptămână 11 tuia la ghiveci de 125-150 cm și 3 conifere cu coroana rotunda (nu știu exact cum se numesc)
As dori sa mă ajutați cu un sfat pentru o înrădăcinare sigură și un tratament preventiv pentru anumite boli.
La cei 3 pomi rotunzi am observat ca lI se usucă frunzele și cad având culoare maro deschis(ce anume tratament sa le fac)
Este indicat sa fac tratament acum ?
Va mulțumesc anticipat
Le puteti administra un ingrasamant direct la radacina ca Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html). Pentru aplicarea direct la radacina, se va prepara o solutie de 35 – 50 ml ingrasamant diluati in 10 l de apa. Nu se va mari concentratia de ingrasamant deoarece poate duce la arderea radacinilor.
I-Am tratat pana la urma cu Champ foliar și cu Sare Amara la rădăcină în proporție de 30 ml / 10 litrii.
Peste 5-7 zile vreau sa repet tratamentul cu Champ iar peste 3 săptămâni tratamentul cu Sare Amără.
Este ok ce am făcut?
Tratamentul este corect. Mult succes in continuare!
Am observat la tuia smaragd după ce i-am tratat preventiv cu Champ 77 ca au apărut crengi uscate.
Menționez ca am pus un plic de Champ la 10 litrii de apa și am stropit cu pompa foarte foarte bine peste tot ,și prin interior pana la tulpină. Se poate sa-i fii ars dacă am insistat ca sa îi stropesc foarte bine?
Sau se poate sa apară crenguțele uscate în urma plantarii din ghiveci în pământ, bineînțeles cu tot cu pământul din ghiveci?
Le-am pus și Sare Amara la rădăcini 30 ml la 10 litrii de apa și am udat cam 3 tuia de 150 cm cu o găleată de 10 litrii.Sa fii pus prea multa apa la rădăcini. Cam la ce interval sa îi ud în perioada asta și cam cati litrii e nevoie pentru 1 tuia de 150 cm.
Mulțumesc
Dilutia fungicidului a fost corecta, la fel si aplicarea, deci nu avea cu ce sa afecteze arbustii. La fel si ingrasamantul a fost administrat corespunzator. Se poate ca acele ramuri uscate sa apara din cauza stresului produs pomului in momentul transplantarii. Se pot indeparta partile uscate, apoi se aplica din nou fungicidul pe baza de cupru.
Legat de udare, nu se poate preciza exact o perioada, deoarece depinde de temperaturi, precipitatii etc. Se uda pomii in asa fel incat solul se fie umed, insa fara sa apa sa balteasca.
Vă mulțumesc pentru răspunsul dvs..
Stimă
Bună ziua. Am plantat acum 3 luni de zile 50 de tuia smarald. În primele 3 săptămâni au fost udate zilnic și au căpătat o culoare verde de pom sănătos. În urma cu o săptămână am observat cum 2 dintre ele s-au uscat iar celelalte au luat o culoare galben verzui iar ramurile pe alocuri s-au uscat. Acum au ceva puncte maronii peste tot și ma tem sa nu le pierd. Am aplicat un tratament prin pulverizare de sare Amara. Ce ma sfătuiți sa fac mai departe ca sa își revină și sa nu le pierd rand pe rand pe toate. Mulțumesc anticipat
Daca s-a aplicat Sare Amara in doza corecta, atunci este in regula. In continuare se va reduce udarea arbustilor (o data la 2-3 zile, in functie de temperaturi). Se pot aplica si fungicide cum ar fi Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) sau Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html).
Buna ziua,
Am 20 de tuia plantati in urma cu 5~6 ani. Au ajuns la o inaltime de 3~4m si din motive de reamenajare a gradinii, dorim sa ii mutam in alta locatie.
Suntem in luna August. Putem sa facem aceasta manevra cu sanse de reusita? Cum?
Va multumesc
Daca se muta in aceasta perioada, sansele de prindere sunt minime. Este indicat ca transplantarea sa se efectueze incepand cu luna octombrie. Balotul de pamant de la radacini se va pastra cat mai mare, pentru a nu afecta radacinile.
Buna seara!
Am 7 Tuia argintii, (de cca.2,5m inaltime), care in aceasta primavara au inceput sa se usuce de la interior spre exterior. Asa cum recomandati in topicurile dvs., am curatat si indepartat ramurile afectate si cele cazute pe sol, am stropit din 7 in 7 zile cu Dithane/Topsin/Zeama bordeleza, precum si cu Nissum. Acum toti sunt in regula, cu exceptia unuia, care a fost foarte afectat si a necesitat o curatare mai incisiva. Acesta se usuca de cca. 3 saptamani, intr-un mod ciudat: jumatate (vertical) este in perfecta stare, jumatate se usuca pe toata inaltimea. Am cateva fotografii pe care le voi posta pe http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/. Mentionez ca toti cei 7 Tuia au beneficiat de acelasi tratament,insa doar acesta se usuca.
Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva pt. a salva copacul,
Cu multumiri anticipate,
Dan
La cel care este mai afectat trebuie sa-i continuati tratamentul cu substante pe baza de cupru precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html) si sa repetati tratamentul la 7 zile. De asemenea este indicat sa-l udati mai rar, chiar la 4-5 zile.
Buna seara.Vreau sa plantez 80 buc thuja plicata atrovirens in aceasta toamna.Ma intereseaza ce tratament necesita dupa plantare si daca rezista la iernile din Romania,mentionez ca au inaltimea de 40 cm.Multumesc.
Tratamentele la Thuja se aplica preventiv, inainte de aparitia lor sau atunci cand plantele incep sa ingalbeneasca. Pentru combaterea bolilor va recomandam sa folositi substante pe baza de cupru precum Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/fungicide/zeama-bordeleza-cerexagri.html), Champ (http://www.botanistii.ro/fungicide/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/fungicide/spiess-funguran-oh-50-wp.html). Solutiile se dizolva in apa si se pulverizeaza pe tot pomul, inclusiv in interior. Dupa 5-7 zile se repeta tratamentul cu un alt fungicid precum Dithane (http://www.botanistii.ro/fungicide/dowagro-dithane-m-45.html), Merpan (http://www.botanistii.ro/adama-merpan-50-wp.html) sau Captan (http://www.botanistii.ro/arysta-captan-80-wdg.html).
Inainte de pulverizarea solutiilor pomii trebuie sa fie curatati de frunzele uscate.
Mai multe detalii despre tratament gasiti aici (https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/).
Bună ziua
Din nou va cer sfatul în legătură cu tuia smaragd .Au apărut pete negre pe frunze de la exterior spre interior și pe varfuri.Am îndepărtat frunzele înnegrite apoi ce tratament ar trebui sa urmez
Mulțumesc mult
Innegrirea varfurilor se poate datora instalarii unei ciuperci din gama Phytophthora, adica mana. Se dezvolta in momentul in care pomii sunt udati cu apa direct pe ramuri si nu la radacina iar infectia este transmisa prin picaturile de apa. Ca si masuri de combatere: tunderea si arderea ramurilor atacate, udarea doar la radacina si tratamentele cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html).
Buna ziua ,
Locuiesc in Brasov,
Am 2 tuia cu câte 3-4 tulpini din aceiași rădăcina ,aproximativ 3-5 ani
Vreau sa le mut din locul unde sunt si sa le înmultesc – din 7 tulpini sa fac 7 plante –
Înălțimea este de 1,2- 2 m , nu au simptome de boala
Pot face aceasta operație si in ce perioada ?
Daca aveți o adresa de email va pot trimite si niste poze
Multumesc !
Puteti posta imaginile pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/).
Buna ziua,
Am achizitionat tiua cham columnaris la ghiveci la inaltimea de 1-1,2 m pe care vreau sa ii plantez. Cat timp pot sa-i tin in ghiveci, cum sa-i intretin si ce sfaturi imi puteti da pentru plantare ( tratament preventiv, daca si ce ingrasamant sa folosesc). Zona de plantare este de deal.
Va multumesc
Pot fi pastrati in ghiveci destul de mult timp, doar ca pe timp de iarna va trebui sa ii protejati impotriva inghetului cu anumite folii speciale gasite in magazinele de bricolaj. Ori pot fi plantati in toamna. La plantare, se va sapa o groapa de 2 ori mai mare decat radacinile. Inainte de plantare, se inmoaie radacinile in apa, pentru a nu se deteriora in timpul operatiunii. Daca sunt ingrijiti corect, acesti arbusti nu au nevoie de tratamente. Daca este plantat in toamna, oricum vor intra in repaus. Incepand cu primavara, se poate adminstra un ingrasamant organo-mineral cu eliberare lenta (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).
Ce tratament recomandati in aceasta perioada pentru tuia?
Sunt plantati anul acesta, in primavara, au aprox 1,5 m.
Din cate am citit mai sus au simptome de boala. Frunze brunificate si apoi se usuca.
Brunificarea frunzelor in varf se mai poate datora si deficientei de magneziu. Ati aplicat ingrasaminte pana acum?
Buna ziua,
Am un tuia mic care s-a uscat.
I-am rupt ramurile , m-am uitat la radacina – nu pare nici uscata, nici putrezita.
I-am lasat putina tulpina cat sa iasa din pamant.
Cum il pot revigora?
Thx,
Dan.
Dar arbustul mai are vreo ramura? Ori este sectionat complet pana la radacina? Este plantat in ghiveci?
I-am lasat ramuri la suprafata solului. Este plantat in pamant.
Multumesc,
Dan Manea
Atunci isi poate reveni. Totusi trebuie stimulat, pentru ca se apropie intrarea in iarna si trebuie sa se refaca pana atunci. Se poate aplica la radacina, la interval de 14 zile, un ingrasamant pentru tuia (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-lichid-lemnoase-decorative.html).
Am luat un ingrasamant pt conifere. I-am mai pus. Pot continua cu el sau trebuie special pt tuia?
Desigur, se poate folosi si cel pentru conifere, intrucat si tuia face parte din aceiasi categorie.
Buna seara!
Am in ghiveci pe balcon doi arbusti de tuia de aproximativ 70 cm. La varf au inceput sa creasca mai mult decat celelalte ramuri.
Este oportuna tunderea acum?
Multumesc
Desigur, pot fi tunsi si acum. Trebuie acordata atentie la tundere, pentru a nu reteza varfurile complet, altfel nu vor mai creste in inaltime.
Buna ziua,
Am un tuia columnaris care a inceput sa se usuce. Cand trec cu mana prin el cad frunzele. Nu prezinta inglabenire sau maronire la frumze.
Ce pot sa fac?
Va multumesc
Mai exact, ce culoare au frunzele care s-au uscat?
Un verde deschis. Mai degraba pare ca s-au uscat ramurile pentru ca este foarte rigid arbustul.
Ati incercat sa tundeti in profunzime o ramura? Mai este verde? Acum cat timp a fost plantat?
I-am plantat acum 5 zile. Nu am incercam nimic.
Multumesc
Daca au fost plantati acum 5 zile, va trebui sa asteptati pentru a observa evolutia. Poate dura o anumita perioada pana se vor observa schimbari. In principiu, la primavara se poate observa daca s-au inradacinat sau nu.
Buna seara
Am cumparat Thuja Smaragd la ghiveci si doresc sa-i plantez in pamant.ma puteti ajuta,va rog, cu pasii pe care trebuie sa-i urmez ptr a avea niste pomi plantati si intretinuti corect?
Va multumesc!
Arbustii pot fi plantati in aceasta toamna. La plantare, se va sapa o groapa de 2 ori mai mare decat radacinile. Inainte de plantare, se inmoaie radacinile in apa, pentru a nu se deteriora in timpul operatiunii. Daca sunt ingrijiti corect, acesti arbusti nu au nevoie de tratamente. Daca este plantat in toamna, oricum vor intra in repaus. Incepand cu primavara, se poate adminstra un ingrasamant organo-mineral cu eliberare lenta (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html).
Va multumesc mult ptr raspuns.cu alte cuvinte,acum la plantare nu voi avea nevoie de nici un ingrasamant?
Cat despre fertilizarea acestora,ce imi puteti spune?
Va multumesc!
Nu este necesar ingrasamantul la plantare. Din primavara, se poate aplica ingrasamant cu remanenta de 60 de zile (http://www.botanistii.ro/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html) ori prin pulverizare Sare Amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html).
Va multumesc!!
Bună ziua Am 10 tuia care au anceput sa se usuce crecutele de la interior către exterior de la baza către frf Ian stropit cu champ după 10 zile uam stropire cu zeama bordeeza cred ca așa au zice nu mai știu dar nu da nici un rezultat parcă sar usca mai rău Ce pat sa fac An cerc sa va trimeti poze MULȚUMESC
Simptomele pot aparea in aceasta perioada, datorita precipitatiilor abundente si umiditatii.
Pentru inceput, ramurile cu aceste afectiuni se vor inlatura si se vor arde.
Apoi, se repeta tratamentele cu fungicide pe baza de cupru la interval de 7 zile.
Buna, va deranjez,si imi cerscuze,am o problema mai deosebita,dar vazind pe forum ca sunteti f.amabili si raspundeti tuturor va intreb; se poate evalua valoric un gard viu din Thuia de 25 de ani,H-2,5m;l 0,7m?foarte bogat in coroana,dens, Unii hobisti spun ca la nr.de plante. Eu am vazut plante de 3m dar nu sunt dense la ramuri,nu sunt sigur ca se vor prinde.Daca cumpar plante mai mici as cere despagubiri pentru timpul cit astept sa creasca,il ingrijesc etc,asta e motivul intrebarii. Va multumesc
Mai exact, doriti sa evaluati un gard viu plantat deja sau doriti sa achizitionati arbustii pentru formarea gardului?
vreau sa evaluez un gard viu,dupa cum v-am spus virsta-25 de ani H-2,5m,l 0,7m dens .La lungimea de 15 ml distrusa erau 54 de plante.
Din pacate, nu cunoastem astfel de informatii. Va fi necesar sa apelati la un expert in peisagistica.
Buna seara!
Am probleme cu niste pomi tuja. De ceva timp am observat ca incep a se usca, dar pe rand, unul cate unul. Se usuca din interior spre exterior. Cred ca e din cauza vre-unui daunator, ca am observat niste insecte, ca niste purici pe ramuri si tulpina. Va rog daca puteti sa ma ajutati, ca sunt destul de maricei si nu vreau sa ii pierd.
Ps: Pot sa va trimit ceva poze !!
Pozele pot postate pe forumul nostru (http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/).
Am zece tuia de peste 4m plantati de zece ani.Pana acum au crescut si s-au desvoltat excelent aproape fara nici un tratament. De prin luna augst unul s- a uscat si doua continue sa se usuce vazand cu ohii. Am citit toate comentariile de pe acest site si am aplicat trei stropiri cu Dythan la 7-8 zile dar degeaba.Nu sunt specialist dar parerea mea este ca aceasta uscare dela varf spre baza este o boala care nu este cunoscuta sau descrisa .Nu este ciuperca pentru ca ramurile se usuca uniform fara sa apara pete pe frunze. Este ca si cum prin ramuri nu mai circula seva pentru a alimenta frunzele. Am vazut acelas fenomen si in zone publice.Puteti sa-mi dati vreo solutie?Multumesc.
Dar nu este necesar sa apara pete daca sunt afectati de un agent patogen. Este indicat sa efectuati tratamente cu fungicide care au cupru ca si substanta activa, cum ar fi Zeama Bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html),50 grame diluate in 10 l de apa, Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30 grame diluate in 10 l de apa, sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html), 30 grame diluate in 8 l de apa.
Asa mi se intampla si mie cu pomii tuia. Pe langa faptul ca se usuca, mai prezinta ceva daunatori, da foarte multi, ceva paduchi. Sa observati daca si dumneavoastra aveti ceva paduchi pe ei, in acest caz trebuie aplicat un insecticid
Salut,
am tuia de 2-3m si as dori sa stiu daca iarna trebuie deszapeziti sau nu. iarna trecuta i-am lasat cateva zile cu zapada in strat de 5-10cm pe ei si erau incovoiati, dar s-au indreptat imediat dupa ce i-am scuturat. motivul pentru care intreb este ca nu stiu ce este mai important: sa ii protejeze zapada de temperaturile de -15 grade care apar dupa ninsori sau sa ii scutur imediat dupa ninsoare pentru a beneficia imediat de lumina soarelui chiar daca sunt -15 grade.
multumesc.
Tuia rezista de obicei la temperaturi destul de scazute. Daca sunt vigurosi, se pot lasa si cu zapada pe ei. Singurul deficit este ca zapada sa nu ii rupa daca este in cantitate mare.
Buna seara,
Daca noaptea sunt temperaturi sub zero grade, se mai pot face tratamente cu fungicide la tuia?… Am aplicat un tratament prin septembrie, dar dupa doua saptamini, arbustii aratau destul de rau, cu crengute ingalbenite. Nu am mai avut ragaz sau am nimerit vreme ploioasa si nu am reusit sa ii stropesc inca o data. Nu stiu daca acum nu este prea tarziu. Multumesc!
Se mai poate aplica in timpul zilei, atunci cand temperaturile sunt mai crescute. Se aplica atunci cand nu sunt temperaturi mai mici de 5 grade, si nu vor scadea in urmatoarele 4 ore.
Bună ziua, pot aplica sarea amara acum la thuia, când pot face sacrificarea și aerarea gazonului, acum sau în ce luna? Pot aplica apoi îngrășămintelor? Dacă după topirea zăpeziîn am pete maro în gazon are o boala?
Buna ziua!Am Si EU o intrebare,cand se tunde tuia Brabant?Acuna se poate?Multumesc!
la Tuia Chamaecyparis, azi 01.03.2017 am observat la baza pomului ca frunzele sunt inegrite. acesti pomi i-am plantat in vara anulului 2016. Ce tratatment imi recomandati.
Salutare,
Am plantat anul trecut pe 14 noiembrie 30 tuia,mai exact:
-4 tuia comlumnaris la inaltimea de 2 M;
-9 tuia columnaris la inaltimea de 1.5 m;
-7 chiparosi albastri la inaltimea de 0,8-1 M;
-7 orientalis biota la inaltimea de 1.5 M;
-2 tuia la 1.5 M ,coronament rar su culoare verde-grizonat(nu imi amintesc denumirea lui). Distanta la care sunt plantati este de 0.5 m fata de gard si intre 0.8 m si 1.2 m intre ei.
Le-am plantat conform indicatiilor primate de catre cei din pepiniera,si anume: plantat in sacul de iuta fara a administra ingrasamant si nici apa.(au spus ca iuta va putrezi iar apa nu este necesara deoarece ei sunt in repaus vegetative si solul este umed. Plantele s-au pastrat foarte bine ,prezentand culori vi.
La sfarsitul lunii februarie,deodata, plantele se usuca,la atingere sunt rigide si unele frunze se desprind si cad.
Am observant ca se ingalbenesc de la exterior ,de la varfuri.
Cateva dintre ele s-au innegrit la baza. Citind comentariile anterioare,sambata 04.03.2017 am curatat plantele de frunzele brunificate,le-am scuturat,dar nu m-am atins de frunzele ingalbenite/culoare crem,si am aplicat tratament cu DITHANE M45 foliar (20 g la 10 litri de apa) si sare amara la radacina(50 ml la 10 litri de apa,udand aproximativ 2.5 tuia cu 10 litri de solutie).
intentionez sa reiau tratamentul cu DITHANE M45 sambata urmatoare,la 7 zile distanta de primul tratament.
Intrebare : pot aplica foliar si sare amara? Avand in vedere ca deja am aplicat-o la radacina?
Trebuie sa tai si frunzele ingalbenite uscate(culoare crem)? isi mai revin la verdele de dinainte?
Este ok ca i-am plantat in sacul de iuta?
S-au inradacinat?Cum pot verifica daca s-au inradacinat?
Multumesc
unde va pot atasa ceva poze ?
multumesc
Ar fi utile cateva poze, atat cu planta intreaga cat si cu simptomele pe care le prezinta. Pozele se pot trimite pe forumul nostru: http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/ . Ati procedat bine ca ati curatat partile afectate si ca ati aplicat Dithane. Cel mai probabil, arbustii sunt afectati de o micoza ce determina uscarea de la exterior spre interior. La al doilea tratament se poate aplica un produs cupric precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) pentru a alterna substantele active aplicate. Sarea amara (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) se poate aplica si foliar, in doza de 500-750 ml la 10 litri apa. De preferat ar fi sa nu fie amestecata cu produse cuprice deoarece acestea nu permit de regula amestecarea cu alte substante. In ceea ce priveste sacul de iuta, nu cred ca acesta impiedica in vreun fel cresterea plantei. Fiind de natura organica, acesta putrezeste, in plus, radacinile pot creste fara probleme printre fibrele sacului. Cel mai bine se poate observa ca o planta a inradacinat prin faptul ca in primavara prezinta cresteri noi. Bineinteles, sistemul radicular se dezvolta cel mai bine primavara, cand temperaturile incep sa creasca.
Asteptam pozele dumneavoastra.
Buna ziua mi sa uscat 3 tuia si nu știu ce sa fac sa nu-i afecteze si pe ceilalți. Va rog sami recomandați ceva 🙂 A-și mai dori sa va întreb dacă cumpăr 3 tuia la ghiveci si ai înlocuiesc este vreo problema când ai scot pe aia uscați? O zi plăcută ! aștept răspuns
Buna ziua am cumparat 7 tuia si as dori sa i plantez dar nu stiu cum ,sa am sanse mai mari de prindere..! va multumesc
Bună ziua, am plantat pe langă gardul proprietăţii mele, anul trecut, în toamnă, vreo 10 tuia. După ce a trecut iarna am observant că la fiecare promisor s-au înnegrit şi se scutură ramurile de la bază şi avansează în sus pe coronament. E afectat cam 20% din coronamentul fiecăruia. Funguran va stârpi boala? Vă mulţumesc.
Cel mai probabil, arbustii sunt afectati de o micoza ce determina uscarea de la exterior spre interior. Se recomanda ca partile afectate sa fie eliminate pana la partea sanatoasa, adunate in totalitate si distruse prin ardere. Da, se poate aplica tratament cu un produs cupric precum Champ (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) sau Funguran (http://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) iar la interval de 7-10 zile se poate aplica un tratament cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html). Al treilea tratament (dupa 7-10 zile de la al doilea tratament) consta in aplicarea din nou a unui fungicid cupric, din cele recomandate la primul tratament. Este foarte important ca arbustii sa fie bine curatati de partile afectate iar aplicarea tratamentelor sa se efectueze prin pulverizare, astfel incat suprafata arbustului sa fie cat mai eficient acoperita.
Buna ziua! Vreau sa plantez tuia pentru gard viu pe o lungime de 250 m care sa inlocuiasca un gard de scandura si as dori putin ajutor calificat. Iata intrebarile mele:
– ce dimensiuni trebuie sa aiba puietii la plantare?
– la ce distanta se planteaza pentru a obtine un gard viu des? pe un rand sau pe doua?
– care este tehnica de plantare?
– ce ingrasamant este recomandat imediat dupa plantare si care ar fi metoda de aplicare a acestuia?
– cat de des se uda dupa plantare?
Multumesc de ajutor!
Buna seara! Am stropit tuia cu sare amara, dupa c am facut tratamentul cu dithane. Mai este nevoie sa folosesc si un ingrasamnat?
buna ziua. am plantat in urma cu 20 zile un gard viu din leylandii. nu ma pricep dar mi se pare ca nu prea le merge bine. aveti ceva sfaturi cu privire la mod de udare, ingrasamant etc. plantele au cam 1.80 h. multumesc.
Dupa tratamentul cu dithane, tuia s au albit si a inceput sa le cada crengute mici, este ok? Si dupa i am stropit cu sare amara.
Buna ziua! In urma cu 5 luni am plantat 6 bucati de tuia brabant(1.70cm ) care au avut o evolutie buna pana acum 3 saptamani cand partial ramuri mici cu frunze au inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce.Am descoperit si mici panze de paianjen pe ei , iar culoarea lor este prea ..galbena, ma gandesc ca normal era revina culoarea verde odata cu trecerea perioadei friguroase.In urma cu 2 saptamani le-am administrat 50gr de ingrasamant organo-mineral de la Floria / tuia si ii ud normal.Va rog sa ma ajutati in rezolvarea acestei probleme.Va multumesc anticipat!
Bună ziua! Pot folosi la tuia captan și sare amara lichida concomitent?
Buna ziua- aș vrea să fac un gard viu pe o terasă lată de 1, 80 m pe această suprafață în partea stângă unde sunt lipită de un alt balcon aș vrea să fac un gard verde destul de înalt și nu am nici o imaginație în afară de tuia care n-ar fi rău că rămâne verde tot timpul însă nu știu cum să îi cumpăr în ghiveci sau să fac o cutie mare în așa fel încât să poată să crească cat mai înalți. Terasa este lungă de 5 m pe mine mă interesează să acopăr numai acea parte cu vecinii adică lateralul de 1 m 80.Se poate dezvolta pe un balcon, numai in ghiveci?
Va multumesc
Buna ziua. Acum trei ani am plantat un gard de tuia. Locul unde i-am plantat sa lasat cu aproape 10cm. Pot taia crengile de la baza pomilor si astupa, nivela pamantul de la baza lor? Va multumesc.
Buna ziua,
Toamna trecuta am plantat 5 tuia.
Acum in primavara, la cativa dintre ei, cateva ramuri mari au ingalbenit. Exista posibilitatea ca aceste ramuri sa-si revina. Ce ar trebui sa fac? Am si niste poze dar nu stiu unde sa le trimit.
Multumesc,
Buna ziua. Am auzit ca la arbustii de tuia se poate turna 2 litri de bere ca ingrasamant. este adevarat?
Buna ziua,
Am un tuia in gradina, plantat acum 2 ani. In aceasta primavara a inceput sa se usuce o jumatate din el, in plan vertical (acum este uscata toata partea dreapta de la varf la baza). Intentionez sa-i dau azi cu Champ, dupa ce o sa curat partea uscata.
Va rog sa-mi spuneti daca repet tratamentul peste 5-7 zile tot cu Champ sau schimb fungicidul.
O alta intrebare este daca pot sa dau azi cu Champ si la alti tuia smaragd, brabant sau brad argintiu Hoopsie care se afla in gradina, in scop preventiv ?
Va multumesc
Multumesc mult !
Toate cele bune si dvs. !
Buna ziua. Am cativa tuja smaragd la care au inceput sa se usuce varfurile ramurilor. Sunt plantati din toamna trecuta.
Pot folosi fungicid TOPSIN 70wdg pentru stropire? Daca da, cum il prepar? il pot imprastia pe planta cu ajutorul unei pompite de la detergent de geamuri?
Multumesc
Buna ziua!
Saptamana trecuta am plantat 1200 bucati de tuia de cca 20-25 cm pentru realizarea unui gard viu. M-ar interesa ce tratamente se pot aplica si cand si daca poate fi aplicata foliar sare amara (dozarea am vazut-o , 500-750 ml la 10 l de apa, dar nu stiu ce cantitate de solutie trebuie aplicata pe m2).
Multumesc!
Stie cineva de unde pot cumpara niste ghivece inalte si conice cum sunt folosite in pepinierele de rasinoase/conifere?
Multumesc.
Buna ziua. Am aplicat sarea amara prin stropire la inceputul lunii aprilie. Cand mai pot aplica avand in vedere ploile care au fost? Si am cumparat si ingrasamantul pt conifere. Acesta cum se utilizeaza si la c intervale. Pe el scrie o lingura la tulpina de 3 ori intr un an dar nu scrie intervalul. Am respectat toate indicatile dv si am obs o inbunatatire.
Buna ziua,
Am plantat 50 de tuia acum 3 saptamani. Acum o saptamana am tuns gazonul si iarba rezultata am presarat-o in jurul arborilor de tuia plantati pentru a nu creste si alte buruieni. De asemenea am montat furtun de udare cu picatura pe toata lungimea gardului plantat cu tuia. Am procedat corect? Mai ales in ceea ce priveste iarba? Cat de des trebuie udati arborii ? Cum se face tratamentul cu sare amara si unde se poate gasi produsul ? Mai este nevoie de alt tratament in perioada imediat dupa plantare?
Multumesc!
buna ziua. am observat ca unul din tuia e plin de niste gandacei care aduce putin cu paienjenii. cum pot scapa de ei? multumesc
Buna ziua !
Am sapte Chamaecyparis de 10 ani, foarte inalti. Am observat ca incep sa se usuce din interior, spre exterior. Unul dintre ei este foarte afectat si ca ceilalti il urmeaza.
Eu locuiesc de aproximativ un an aici, insa vecinul sustine ca anii anteriori nu s-a mai intamplat acest lucru cu ei.
Va rog sa-mi recomandati o firma care se poate deplasa, in vederea unei diagnoze si a unui eventual tratament. In Popesti-Leordeni, Ilfov sunt coniferele cu problema.
Va multumesc !
buna ziua, am aprox 50 tuia de 1,5 m, ce ingrasamant sa folosesc pentru crestere? Multumesc
Buna ziua,
Am cca 30 de tuia pe care i-am tratat in aceasta primvara cu Champ, Funguran si Dithane la intervale de 7-14 zile. Am efectuat 4 astfel de tratamente. Este necesar sa mai fac tratamente? Arbustii mai au frunze brunificate. Am pus si ingrasamant la tulpina si am curatat pe cate posibil arbustii. Multumesc!
Buna ziua! Imi puteti recomanda un erbicid care sa nu afecteze gardul viu de tuia?
buna sera,
Am cumparat un brad acum 5 ani dar la 2 ani dupa plantare s-a uscat. Acum trei ani am cumparat alt brad si l-am plantat in acelasi loc. Doi ani s-a dezvoltat frumos , a crescut dar acum vad ca a inceput sa aiba aceleasi simpome de uscare ca primul brad.
Adica i se usuca frunzele (acele) incepand cu crengutele dinspre tulpina spre exterior .
Ce se intampla ? Nu vreu sa se usuce si al doilea brad. Cu ce sa ii dau?
multumesc, astept urgent raspuns
Buna ziua,
pe lateralul gardurilor in interiorul curtii am plantat tuia iar acum sunt plini de buruieni.
Exista un erbicit pentru a erbicida si a distruge aceasta “iarba” fara a afecta tuia?
Multumesc anticipat
Buna ziua,
pe lateralul gardurilor in interiorul curtii am plantat tuia iar acum sunt plini de buruieni.
Exista un erbicit pentru a erbicida si a distruge aceasta “iarba” fara a afecta tuia?
Multumesc anticipat
Buna ziua, Ce copaci se pot planta printre tuia astfel incat sa nu ii afecteze ? Vreau sa creez in gradina mai multa intimitate.
Buna ziua, Ce copaci se pot planta printre tuia astfel incat sa nu ii afecteze ? Vreau sa creez in gradina mai multa intimitate.
Bună ziua, am primit doi pui de tuia ,fiecare în ghiveciul său. Pământul este f afânat şi practic nu reţine apa atunci când îi ud. Ar trebui să-i mut în pământ? adică în ghivece mai mari cu pământ. Nu am o grădină ci o terasă. Unul dintre ei are o suferinţă şi i s-au uscat două crenguţe.
Vă mulţumesc pentru sfat
Este posibil ca arbustii sa fie plantati in turba. Unele tipuri de turba se rehidrateaza greu daca s-au uscat iar la administrarea apei, aceasta curge pe langa turba si ghiveci dar nu uda planta. Pentru a umecta din nou turba, se scufunda timp de 5-10 minute tot vasul intr-un vas mai mare cu apa. Se scurge bine apoi, astfel incat sa nu ramana apa in tavita in care se pune ghiveciul. Plantele se pot muta in ghivece putin mai mari pentru a beneficia de spatiu mai mult la nivelul radacinilor. Se poate utiliza un substrat pentru arbusti (http://www.botanistii.ro/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html). Daca plantele prezinta portiuni uscate, acestea se indeparteaza.
Mai multe informatii despre ingrijirea arbustilor de tuia gasiti in urmatorul articol: https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/
Bună ziua, am primit doi pui de tuia ,fiecare în ghiveciul său. Pământul este f afânat şi practic nu reţine apa atunci când îi ud. Ar trebui să-i mut în pământ? adică în ghivece mai mari cu pământ. Nu am o grădină ci o terasă. Unul dintre ei are o suferinţă şi i s-au uscat două crenguţe.
Vă mulţumesc pentru sfat
Este posibil ca arbustii sa fie plantati in turba. Unele tipuri de turba se rehidrateaza greu daca s-au uscat iar la administrarea apei, aceasta curge pe langa turba si ghiveci dar nu uda planta. Pentru a umecta din nou turba, se scufunda timp de 5-10 minute tot vasul intr-un vas mai mare cu apa. Se scurge bine apoi, astfel incat sa nu ramana apa in tavita in care se pune ghiveciul. Plantele se pot muta in ghivece putin mai mari pentru a beneficia de spatiu mai mult la nivelul radacinilor. Se poate utiliza un substrat pentru arbusti (http://www.botanistii.ro/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html). Daca plantele prezinta portiuni uscate, acestea se indeparteaza.
Mai multe informatii despre ingrijirea arbustilor de tuia gasiti in urmatorul articol: https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-tuia/
Buna ziua. V-as ruga frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Am un gard viu format din vreo 50 buc tuia. Varsta lor este de approx 7 ani. Pana acum nu am avut probleme insa anul trecut am observat ca frunzele incep sa se faca maronii pe unele plante ceea ce m-a ingrijorat. Anul acesta, incepand din Mai-Iunie vreo 10 buc au inceput sa se usuce insa de la varf in jos, treptat.
Ce as putea face sa ii salvez? Imi pare rau dupa ei pt ca am investit mult timp ca sa creasca si m-am ocupat cu grija sa nu duca lipsa de apa si ingrasamant.
Ceea ce mi-a scapat a fost fertilizarea cu sare amara in aceasta primavara. Insa am facut-o acum, de vreo 2 sapt.
Daca e ok v-as atasa niste poze in urmatorul email.
Multumesc mult pt sfat. Cu stima.
Buna ziua. V-as ruga frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Am un gard viu format din vreo 50 buc tuia. Varsta lor este de approx 7 ani. Pana acum nu am avut probleme insa anul trecut am observat ca frunzele incep sa se faca maronii pe unele plante ceea ce m-a ingrijorat. Anul acesta, incepand din Mai-Iunie vreo 10 buc au inceput sa se usuce insa de la varf in jos, treptat.
Ce as putea face sa ii salvez? Imi pare rau dupa ei pt ca am investit mult timp ca sa creasca si m-am ocupat cu grija sa nu duca lipsa de apa si ingrasamant.
Ceea ce mi-a scapat a fost fertilizarea cu sare amara in aceasta primavara. Insa am facut-o acum, de vreo 2 sapt.
Daca e ok v-as atasa niste poze in urmatorul email.
Multumesc mult pt sfat. Cu stima.
Buna ziua,
Am 10 tuya plantati in ghivece.Pe timpul iernii ii pot lasa afara,sau trebuie sa-i pun intr-un spatiu inchis?
Multumesc frumos!
Plantele de tuia plantate in ghiveche sunt sensibile la temperaturile scazute din timpul iernii. Din acest motiv este recomandat ca acestea sa fie protejate cu ajutorul unei folii de polietilena.
Buna ziua,
Am 10 tuya plantati in ghivece.Pe timpul iernii ii pot lasa afara,sau trebuie sa-i pun intr-un spatiu inchis?
Multumesc frumos!
Plantele de tuia plantate in ghiveche sunt sensibile la temperaturile scazute din timpul iernii. Din acest motiv este recomandat ca acestea sa fie protejate cu ajutorul unei folii de polietilena.
Buna ziua,
In primavara acestui an, am plantat 3 pomi tuia.
Cel din mijloc este un superb, ceilalti doi s au uscat complet acum in vara, incepand de jos, de la radacina.
Ce trebuie facut de acum incolo?
Trebuie sa i scot din radacina si sa i arunc sau se mai refac la primavara?
Multumesc mult pt raspuns
Daca tratamentele s-au efectuat corect, atunci se pot rari tratamentele. Se pot aplica doar preventiv, la interval de o luna. Daca nu s-au mai extins, inseamna ca tratamentul si-a facut efectul.
In acest caz, arbustii se scot cu tot cu radacina si se planteaza altii, in toamna sau primavara devreme.
Buna ziua,
In primavara acestui an, am plantat 3 pomi tuia.
Cel din mijloc este un superb, ceilalti doi s au uscat complet acum in vara, incepand de jos, de la radacina.
Ce trebuie facut de acum incolo?
Trebuie sa i scot din radacina si sa i arunc sau se mai refac la primavara?
Multumesc mult pt raspuns
In acest caz, arbustii se scot cu tot cu radacina si se planteaza altii, in toamna sau primavara devreme.
Buna seara,
Am cumparat cativa tuia de la un magazin de bricolaj, pe care i-am plantat pentru un gard viu, saptamana trecuta. Au in medie 60 cm. Sunt frumosi, dar cativa par a li se ingalbeni frunzele de la exterior. In interior sunt f verzi. Au foat udati regulat zilnic. Am cumparat de la Dvs cateva substante fungicide, recomandate pe site. Va rog sa imi spuneti daca pot deja sa le aplic sau sa mai astept sa observ daca pomii s-au prins.
Multumesc, astept raspuns
Ingalbenirea frunzelor in acest moment poate fi din motive de transplantare/stres, mai degraba decat prezenta unor boli fungice. Daca plantarea a fost facuta corect, se poate administra radicular un ingrasamant pentru inradacinare (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-arbori-si-arbusti-1-litru.html) iar foliar Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html). Atentie la cantitatea de apa administrata in aceasta perioada! Temperaturile au scazut si plantele lemnoase se pregatesc de intrarea in repaus si nu mai necesita atat de multa apa, mai ales ca apa nu se mai evapora atat de repede din sol. Administrati apa cand considerati ca chiar este necesar pentru a nu risca sa inundati planta.
Daca doriti aplicarea unui tratament fungic, ideal ar fi ca acesta sa fie aplicat dupa prinderea plantelor. In primavara, dupa pornirea in vegetatie se poate aplica un tratament.
Buna seara,
Am cumparat cativa tuia de la un magazin de bricolaj, pe care i-am plantat pentru un gard viu, saptamana trecuta. Au in medie 60 cm. Sunt frumosi, dar cativa par a li se ingalbeni frunzele de la exterior. In interior sunt f verzi. Au foat udati regulat zilnic. Am cumparat de la Dvs cateva substante fungicide, recomandate pe site. Va rog sa imi spuneti daca pot deja sa le aplic sau sa mai astept sa observ daca pomii s-au prins.
Multumesc, astept raspuns
Ingalbenirea frunzelor in acest moment poate fi din motive de transplantare/stres, mai degraba decat prezenta unor boli fungice. Daca plantarea a fost facuta corect, se poate administra radicular un ingrasamant pentru inradacinare (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-arbori-si-arbusti-1-litru.html) iar foliar Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html). Atentie la cantitatea de apa administrata in aceasta perioada! Temperaturile au scazut si plantele lemnoase se pregatesc de intrarea in repaus si nu mai necesita atat de multa apa, mai ales ca apa nu se mai evapora atat de repede din sol. Administrati apa cand considerati ca chiar este necesar pentru a nu risca sa inundati planta.
Daca doriti aplicarea unui tratament fungic, ideal ar fi ca acesta sa fie aplicat dupa prinderea plantelor. In primavara, dupa pornirea in vegetatie se poate aplica un tratament.
Buna ziua,
Eu cred ca tot ce vine din magazine e contaminat cu ceva. Anul trecut (noiembrie) am cumparat de la Hornbach 3 Juniperul Blue Arrow si in primavara erau maro in partea inferioara, unul dintre ei, aproape complet. Am curatat tot (conform sfaturilor de aici) si am stropit la saptamana cu tot ce am gasit din lista de fungicide, rulandu-le. Din februarie pana in iunie….. dimpreuna cu brazii. In final am salvat brazii si 2 sageti.
Anul acesta am mers sa mai iau o sageata, s-o inlocuiesc ce cea pierduta, si am constatat ca majoritatea celor din magazin aveau la baza crengute maronite. Deci verificati atent plantele la achizitie si luati-le pe cele cu cele mai mici daune (sau deloc). Si oricum, ar trebui stropite.
Multumesc pt sfaturi.
Buna ziua,
Eu cred ca tot ce vine din magazine e contaminat cu ceva. Anul trecut (noiembrie) am cumparat de la Hornbach 3 Juniperul Blue Arrow si in primavara erau maro in partea inferioara, unul dintre ei, aproape complet. Am curatat tot (conform sfaturilor de aici) si am stropit la saptamana cu tot ce am gasit din lista de fungicide, rulandu-le. Din februarie pana in iunie….. dimpreuna cu brazii. In final am salvat brazii si 2 sageti.
Anul acesta am mers sa mai iau o sageata, s-o inlocuiesc ce cea pierduta, si am constatat ca majoritatea celor din magazin aveau la baza crengute maronite. Deci verificati atent plantele la achizitie si luati-le pe cele cu cele mai mici daune (sau deloc). Si oricum, ar trebui stropite.
Multumesc pt sfaturi.
Bună ziua,am plantat în primăvara 10 smaragd la 1,5 .Au incerut sa se usuce a interior.Toți. Ce pot ?Mulțumesc anticipat.
Bună ziua,am plantat în primăvara 10 smaragd la 1,5 .Au incerut sa se usuce a interior.Toți. Ce pot ?Mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
As vrea sa stiu, daca pot pune ingrasamant NPK 16 16 16, la tuya si gazon.
Multumesc!
Buna ziua,
As vrea sa stiu, daca pot pune ingrasamant NPK 16 16 16, la tuya si gazon.
Multumesc!
Buna ziua, am plantat in luna octombrie anul acesta mai mult de 20 plante laylandi. Au 1.20-1.50 înălțime, sunt aduși de la pepiniera și plantați in pamant, scopul este sa formeze un gard viu. La exterior frunzulițele au culoare gălbuie. Au fost udați cam o data la o sapatamana, însă de câteva zile a plouat foarte mult și umezeala e foarte mare. Am citit ca umezeala mare nu le face bine, se poate face ceva in acest sens? Ma puteți sfătui cum sa ii îngrijesc preventiv sa fie sănătoși?
Buna ziua, am plantat in luna octombrie anul acesta mai mult de 20 plante laylandi. Au 1.20-1.50 înălțime, sunt aduși de la pepiniera și plantați in pamant, scopul este sa formeze un gard viu. La exterior frunzulițele au culoare gălbuie. Au fost udați cam o data la o sapatamana, însă de câteva zile a plouat foarte mult și umezeala e foarte mare. Am citit ca umezeala mare nu le face bine, se poate face ceva in acest sens? Ma puteți sfătui cum sa ii îngrijesc preventiv sa fie sănătoși?
Buna ziua. Am 15 tuia smaragd de circa 3 ani. In acest timp i-am fertilizat, stropit, etc. In aceasta vara le-am aplicat Champ si Dithane la 7 zile iar ca ingrasamant Sare amara (3 aplicari cu vermorelul – 700 ml la 10 litri de apa) la interval de 50 zile. De circa 1 luna vad ca din mijloc incep sa apara (la toti) ramuri uscate de la baza pana la varf. Este vreo boala a lor ori asa e normal toamna?
Buna ziua. Am 15 tuia smaragd de circa 3 ani. In acest timp i-am fertilizat, stropit, etc. In aceasta vara le-am aplicat Champ si Dithane la 7 zile iar ca ingrasamant Sare amara (3 aplicari cu vermorelul – 700 ml la 10 litri de apa) la interval de 50 zile. De circa 1 luna vad ca din mijloc incep sa apara (la toti) ramuri uscate de la baza pana la varf. Este vreo boala a lor ori asa e normal toamna?
Am plantat 10 braduti albastrui in ghivece, ce ingrasamant imi recomandati pentru scaderea ph-ului solului? Sau aveti ingrasaminte care contin sulfat de aluminiu? Multumesc!
In primul rand, ce substrat ati folosit? Pentru ca daca substratul este din comert, sunt cele mai mari sanse sa fie destul de acid.
Am plantat 10 braduti albastrui in ghivece, ce ingrasamant imi recomandati pentru scaderea ph-ului solului? Sau aveti ingrasaminte care contin sulfat de aluminiu? Multumesc!
In primul rand, ce substrat ati folosit? Pentru ca daca substratul este din comert, sunt cele mai mari sanse sa fie destul de acid.
Buna ziua
Sarea amara se poate folosi și in aceasta prroada când ploua și temperaturile sunt undeva la maxim 6-7 grade ziua și -1 grade noaptea?
Găleata de 10 litri de apa in care se amesteca sarea amara se folosește întreaga la un singur tuya?
Mulțumesc
Sarea amara lichida (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) se poate folosi in conditiile prezente, sunt necesare 2-3 aplicari cu doze de 500-750 ml diluati in 10 litri de apa, solutia se aplica foliar prin pulverizare.
Buna ziua
Sarea amara se poate folosi și in aceasta prroada când ploua și temperaturile sunt undeva la maxim 6-7 grade ziua și -1 grade noaptea?
Găleata de 10 litri de apa in care se amesteca sarea amara se folosește întreaga la un singur tuya?
Mulțumesc
Sarea amara lichida (http://www.botanistii.ro/agro-cs-sare-amara-lichida.html) nu se poate folosi in conditiile prezente, pentru ca arbustii sunt inca in repaus vegetativ.
Dupa intrarea in vegetatie (aprile) sunt necesare 2-3 aplicari cu doze de 500-750 ml diluati in 10 litri de apa, solutia se aplica foliar prin pulverizare.
Buna ziua. In ce perioada a anului pot taia varful arborelui de tuia. Mentionez ca au ajuns la inaltimea de peste 3 metri. Unul din arbori a fost prima data plantat langa casa unde avea apa in excees (apa pluviala). Dupa ce l-am mutat, acesta nu se simte prea bine. Ce ingrasamant si ceva de prevenire a inbolnaviri imi recomandati.
Taierile la arborele Tuia se realizeaza o data la 2,3 ani, in lunile Martie sau Septembrie. Prin aceste taieri se indeparteaza varfurile arborelui. Cand executati taierile trebuie sa tineti cont de vremea de afara sa nu fie foarte cald sau umiditate ridicata pentru ca exista riscul de instalare a bolilor. Puteti aplica preventiv un fungicid Champ 77 (http://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) 30 g in 10 litri de apa.
Buna ziua , am vroe 5 tuya smaragd plantati anul trecut, au inceput in urma cu 1 luna sase inegreasca unele crengute, ce tratament se poate aplica pentru a nu-i pierde!
Acum in primavara se pot toaleta arbustii, prin eliminare tuturor partilor uscate sau brunificate. Apoi se aplica un tratament cu Melody Compact (http://www.botanistii.ro/melody-compact-49-wg-20-g.html), 20 grame dizolvate in 10 litri apa. De asemenea, la conifere se administreaza ingrasaminte speciale, cu magneziu in compozitie, ca Hauert (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
Buna seara. Am plantat 20 de Leylandia in toamna. In primavara am stropit piersicii cu o solutie recomandata de la magazinul special de plante. Vanzatoarea mi-a spus ca pot stropi si coniferele. Acum am ibservat ca majoritatea Leylandiilor au ramurile ingalbenite. S-au ingalbenit brusc o data cu zilele mai calde.. si cam la 2 luni de la stropire( care a fost in februarie). Mentionez ca ramurile de la radacina si pana la jumatatea bradului sunt verde spre galben si catre varf, ramurile au o culoare normala. Acum nu stiu , sunt afectati de vreo ciuperca sau am gresit stropindu-i in februarie? Cu ce ii pot trata acum? Va multumesc anticioat.
Mai exact, ce solutii ati aplicat si in ce doza?
Am probleme cu tuia smarald,Se lnnegresc frunzele de la exterior catre interior.am stropit cu solutii camp 77, ditan,si altele pe baza de cupru, dar tot apar altele. Ce tratament i.mi recomandați .Multumesc!
Dar inainte de aplicarea fungicidelor, ati indepartat toate portiunile afectate?
Am 35 de tuia de 10 ani ,au o inaltime de de peste 5 m si nu i-am toaletat niciodata .Pot sa le tai varfurile cu cat si cand?
Daca se taie varful coniferelor, acestea nu se vor mai dezvolta.
Da am îndepărtat toate frunzele innegrite.am stropit iar cu rardan si bravo.Si tot continuă să se innegreasca vîrfurile la frunze. Cu situația aceasta ma confrunt din luna decembrie. Va rog ajutată cu o soluție.
Va rugam sa postati cateva imagini cu arbustii pe forumul nostru pentru a observa mai exact stadiul in care se afla: http://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/ .
Buna ziua,
se poate amesteca sarea amara cu fungicidul si insecticidul pt a face un singur tratament?
Cel mai indicat este ca Sarea Amara sa fie aplicata individual, iar fungicidele se pot combina cu insecticide de obicei.
Buna ziua!
Anul trecut am plantat cca 1000 puieti tuia la distante de 25-30 cm pentru formarea unui gard viu iar acum acestia au cam 50-60 cm. As dori sa stiu daca se pot tunde pentru a se dezvolta si pe orizontala si in ce perioada se poate face aceasta operatiune.Multumesc!
Tuia se tunde odata la 1-2 ani, in functie de cresteri. Perioada cea mai buna este primavara devreme, in zile insorite.
Buna ziua,
Am cumparat si plantat niste tuia de aproximativ 1,8m de aproape 1 luna si am observat ca au inceput sa se usuce frunzele de la interior spre exterior iar unul din ei a inceput sa i se usuce varful. Semnele sunt cele care apar pe site in articol. Le-am aplicat un tratament cu funguran la 3 saptamani dupa ce au fost plantati. I-am stropit cu jumatate de plic de funguran. Pe langa funguran urma sa le dau si cu Champ dar vening aceasta perioada ploioasa nu am continuat. Dupa plantare i-am udat doar la radacina cam 7-8litri la fiecare pom( in prima saptamana udat doar seara dupa ora 20 si apoi numai dimineata ).Intrebarile mele sunt urmatoarele, daca ma puteti ajuta:
1. jumatate de plic de funguran, pentru 28 de tuia de 1,8m este suficient sau trebuia sa dau tot plicul. Am incercat sa le dau uniform pe toata coroana;
2. fiind un foliar cam cate zile nu ar trebui sa fie atinsi de ploaie, a.i. efectul sa fie cel dorit
3. cand ar trebui sa vad rezultatele dupa ce o sa le dau si cu champ?
4. am tot auzit ca nu trebuie udati pe coroana ca se usuca. asa este? este mai bine sa ii ud dimineata sau seara?
Multumesc anticipat.
Din cele mentionate, intelegem ca arbustii au fost plantati la finalul lunii mai? Radacinile erau cu balot de pamant?
In primul rand, evitati cat mai mult cu putinta umiditatea excesiva de la radacini, deoarece impiedica inradacinarea arbustilor.
Funguran se aplica in doza de 30 grame dizolvate in 10 litri apa. Solutia se aplica astfel incat sa intre in contact cu toate partile arbustilor, sa patrunda cat mai bine in tufe.
Fungicidele sunt de contact, si anume efectul de produce in primele ore de la aplicare, urmand apoi sa fie spalate de ploaie.
Daca tratamentele se efectueaza corespunzator, iar arbustii sunt ingrijiti corect, rezultatele ar trebui sa se observe in cateva saptamani.
Udarea pe coroana este principalul factor care duce la dezvoltarea bolilor.
Buna ziua,
Am si eu 5 brazi Tuia de 1 m inaltime, pe unuele crengute au inceput sa apara pete negre, pe acestea le-am indepartat cu mana. De curand i-am si aranjat in partea de jos si am vazut ca printre unele crengi au fost si niste pinza de paianjen. Va rog sa ma ajutati cu untreatament. Si cat de des se aplica acest tratament.Ce tip de ingrasamant sa folosesc?
Buna ziua, ati facut bine indepartand ramurile. Se recomanda un tratament cu Champ 77 WG (30 g produs in 10 l apa) https://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html sau Funguran OH 50 WP (30 g produs in 10 l apa) https://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp-1.html, tratament pe care sa-l repetati la 7-10 zile. In ceea ce priveste ingrasamantul, puteti folosi acum unul din produsele urmatoare: Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html sau Ingrasamant organo – mineral pentru conifere https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html. La toamna, pentru a pregati plantele de sezonul rece, respectiv temperaturi scazute, este recomandata o formula special creata: Ingrasamant toamna pentru conifere si arbusti decorativi https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-2-5-kg.html.
Buna ziua am si eu o problema cu gardul meu din braduti au niste muusculite mici mici albe foarte foarte multe si nu vegeteaza cum ar fi trebuit cativa s/au si ingalbenit chiar am stropit cu mospiilan si zeama bordeleza dar nimic ce ami puteti recomanda
Buna ziua, va rugam, spuneti-ne cand ati plantat bradutii? Pentru tratamentul musculitelor se recomanda aplicari repetate de insecticid la interval de 7 zile, folosind alternativ unul din produsele: Movento 100 SC (7.5 ml /10 l apa) https://www.botanistii.ro/bayer-movento-100-sc.html, Eforia 45 ZC (15 ml/10 l apa) https://www.botanistii.ro/syngenta-insecticid-agro-eforia-45-zc-15-ml.html sau Actara 25 WG (1.5 g/7 l apa) https://www.botanistii.ro/syngenta-actara-25-wg.html. Totodata, ajutati plantele sa-si revina folosind un ingrasamant, cum ar fi: Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html sau Ingrasamant organo – mineral pentru conifere https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-organo-mineral-conifere.html.
Buna ziua,
Am un gard viu din Leylanzi, aprox 50buc, de inaltime 4m… Au aparut numeroase panze de paianjen.
Am pregatit o solutie de acaricid (Vertimec) dar un amic mi-a recomandat ca innainte sa fac si-un tratament anti-molii (cu Affirm ) .Credeti ca este necesar ?
Buna ziua, daca panzele sunt produse de paianjenul comun, nu este necesar. Ei sunt utili in gradina, hranindu-se cu multe din insectele care ne provoaca neplaceri. Daca in schimb ati observat prezenta moliilor sau a larvelor/omizilor, da, se poate face tratament cu Affirm 15 g /8 l apa, https://www.botanistii.ro/syngenta-affirm-15-grame.html.
Astazi am primit produsul, de 1 kg de zeama bordeleza (ieri am facut comanda), foarte prompti.
In legatura cu produsul, as dori sa va intreb cum se foloseste mai exact? Am crezut ca in cutie o sa fie mai multe informatii in acest sens, insa nu prea sunt. Ma puteti ajuta? Am 8 tuaia in curte, si din cei 8, cam 7, au inceput sa se usuce de la interior spre exterior. La interior sunt uscate frunzele bine de tot. Din aceasta cauza am cumparat zeama b. ma puteti ajuta sa-mi spuneti cum se dizolva? cat praf in cati litrii de apa? De asemenea, am inteles ca inainte de aplicare a solutiei, trebuie curatate frunzele uscate…dupa ce le curat…se stropeste si la interior, sau e suficient sa se stropeasca la exterior…se da si la radacina, sau nu e cazul? De asemenea, se specifica pe site ca dupa 7 – 8 zile se repeta procesul…cu aceleasi cantitati sau ?
Multumesc anticipat pentru ajutor
Buna ziua, dizolvati 50 g produs in 10 l apa, curatati plantele de ramurile uscate si pulverizati solutia pe planta uniform, atat in interior cat si in exterior. Este un produs de contact, de aceea este important ca intreaga planta sa fie acoperita cu aceasta solutie, pentru obtinerea unui efect maxim. Tratamentul il repetati cu aceleasi cantitati.
Buna ziua …am stripit tuia cu difthane apoi la o jumatate de ora cu nissorun..stiu ca insecticidul se va repeta la 5-7 zile dar cand se repeta acaricidul , va rog? Multumesc
Dithane este un fungicid, combate bolile, nu insectele. In ceea ce priveste acaricidele, recomandat este sa alternati produsele, pentru a evita instalarea formelor de rezistenta. Dupa 7-10 zile de la tratamentul cu Nissorun aplicati Sanmite (https://www.botanistii.ro/nissan-chemical-sanmite-10-sc-10-ml.html), Vertimec 1.8 EC (https://www.botanistii.ro/syngenta-vertimec-1-8-ec.html) sau Envidor 240 SC (https://www.botanistii.ro/bayer-acaricid-envidor-240-sc-4-ml.html).
Buna ziua, am plantat un luna aprilie mai multi tuia smaragd. Nu i-am stopit niciodata doar le-am pus ingrasamant . Acum cativa dintre ei, au inceput sa se ofileasca. As dori sa stiu cu ce pot sa I stropesc si sa ii pregatesc pentru sezinul rece.
La mijlocul lunii octombrie, administrati Ingrasamant toamna pentru conifere si arbusti decorativi (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-2-5-kg.html), contine potasiu si magneziu, elemente care sporesc rezistenta plantelor la temperaturi scazute si reduc ingalbenirea frunzelor; iar inainte de a incepe sa ninga, este recomandat sa infasurati (circular) ramurile coniferelor cu ajutorul unei sfori (nu foarte strans, sa nu rupeti ramurile), astfel incat acestea, sub greutatea zapezii, sa nu se rupa/indeparteze de trunchi, iar plantele sa-si piarda aspectul simetric, compact. Daca nu le legati, va fi nevoie sa scuturati zapada de pe ramuri, dupa fiecare ninsoare. Referitor la plantele care incep sa se ofileasca, va rugam sa ne lasati cateva imagini pe forum (https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/) pentru a identifica problema si pentru a va oferi cea mai buna solutie.
Buna ziua. In primavara am plantat mai multi tuia. 2 dintre ei s-au uscat si ceilalti s-au imbolnavit. Au inceput sa se usuce frunza dinspre exterior spre interior, sunt aproape ruginii. Varfurile pomilor insa au ramas verzi. I-am stropit de 2 ori la interval de 7 zile cu Champ. Ar trebui sa ii mai stropesc? Am observat ca au si panze de paianjan iar cativa dintre ei au frunzele sfaramicioase.Ce ar trebui sa fac? Multumesc
Buna dimineata, daca se poate, lasati-ne cateva poze pe forum (https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/) cu plantele afectate si detaliile descrise de dvs (plantele bolnave, frunzele ruginii, plantele cu frunze sfaramicioase, panzele de paianjen). Si sa ne spuneti cum ii udati, la ce interval, cu ce cantitate de apa. Sa identificam cauza si sa va recomandam tratamentul adecvat.
Buna ziua.
Am in gradina 30 de tuia.
24 sunt plantati de 10 ani, 6 sunt plantati de 6 luni. Sunt mutat recent aici si nu am mai prins toamna cu tuia.
De o saptamana, mijlocul lui septembrie, au inceput sa se ingalbeneasca si sa cada frunzele din interior spre exterior.
Este motiv de ingrijorare sau este ceva normal toamna? Avand in vedere ca si acei tuia plantati de 10 ani (6 metri inaltime) se manifesta la fel
Din pacate, ingalbenirea/uscarea ramurilor poate avea diverse cauze: prezenta daunatorilor, deficienta de magneziu, boala de natura fungica sau la interior poate fi un fenomen normal din cauza faptului ca lumina nu patrunde acolo. Daca se poate, lasati-ne cateva poze pe forum https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/arbori-si-arbusti-coniferi/ . De asemenea, ne puteti mentiona daca ati sesizat prezenta daunatorilor sau a orificiilor pe tulpina? Ati aplicat ingrasamant? Daca da, ce doza si cand l-ati administrat? Ati mai efectuat tratamente? Cum s-a realizat udarea? Multumim
Buna seara,
Imi cer scuze pentru ca va deranjez cu inca o intrebare, oarecum asemanatoare cu celelalte.La plantarea ienuperilor “BLUE ARROW’ trebuie facut vreun tratament preventiv,adaugat ingrasamint?Cum trebuie procedat la plantare si la ce distanta se planteaza(puietii avind aproximativ 50-70cm).Multumesc anticipat!
Daca ati achizitionat plantele la ghiveci, la plantare este indicat sa le scoateti pastrand pamantul pe radacini si sa le introduceti in groapa la adancimea la care au fost plantate.
Daca acestea sunt la balot, fara ghiveci, infasurate intr-un material textil (plasa sau sac), acesta nu trebuie indepartat. Se indeparteaza doar in cazul in care plasa este metalica.
Sapati o groapa de aproximativ 40/40 cm. Pe fundul acesteia trebuie pus un strat de nisip si pietris pentru a se asigura un bun drenaj. La plantare se recomanda folosirea unui substrat pentru arbustii ornamentali, inclusiv conifere, Agro (https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html). Acesta contine si ingrasamant. Dupa plantare, tasati usor solul pentru a nu ramane pungi de aer in sol (riscati ca radacinile sa putrezeasca), apoi udati bine, cu cel putin 10 l de apa la fiecare planta.
Din primavara (dupa 15 aprilie) se poate administra un ingrasamant special pentru conifere precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
Distantele de plantare, se aleg in functie de scopul plantarii. Juniperus Blue Arrow are un port columnar, crestere lenta iar in timp, in functie de conditiile de mediu si ingrijire, diametrul plantelor mature poate atinge undeva la 0,8 – 1 m. Daca doriti sa realizati un gard viu, distanta minima intre plante este de aproximativ 50 cm.
Va multumesc frumos pentru sfaturi1
buna ziua.
as vrea sa administrez sare amara granule pentru un tratament foliar la tuia.
ce cantitate de sare amara se adauga in 10 litri de apa?
multumesc
Din pacate, nu cunoastem produsul pentru a va putea oferi o informatie exacta. Este indicat sa apelati la producator pentru mai multe informatii.
Buna ziua, am plantat in urma cu 10 zile 20 de chiparosi leylandi 2m inaltime approx. Varfurile erau putin ofilite dupa plantare. Acum observ ca s-au facut maro si sunt uscate la aproape toti. Este normal sa se intample asta? Ramurile de la baza si de mai sus sunt vesele si verzi. Au fost livrati la balot si am respectat conditiile de plantare. Vanzatorul ne-a spus ca nu e nevoie de ingrasamant special, doar apa sa aiba. Multumesc anticipat!
Ne puteti oferi mai multe informatii despre cum s-a realizat plantarea? Ce volum de apa ati folosit la udare? Ati sesizat prezenta daunatorilor, a orificiilor pe tulpina? Daca aveti posibilitatea, va rugam sa ne atasati cateva poze pe https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/arbori-si-arbusti-coniferi/. Multumim
da sigur, am facut gropile de aprox 40-45cm adancime si diametru, am umplut apoi groapa cu.pamant afanat l-am.udat bine. Am pus pomul cu tot cu balot (e din fibra de iuta am inteles ca se descompune in timp), am completat cu pamant pana la nivelul primelor ramuri si am calcat putin, l-am udat. Le-am pus niste pari de sustinere pentru ca in zona aceea e foarte puternic vantul. Mai nou la unii chiparosi li se ingalbenesc si varfurile celorlalte ramuri e mai jos. Am pus poze pe linkul de mai.sus.
am uitat sa mentionez ca ii udam seara dupa asfintit cu furtunul si cam aproximativ 7-10l la fiecare. Lasam sa se stranga apa acolo putin. Nu am observat paraziti pe tulpina, doar panze de paianjeni pe unele ramuri. Multumesc !
Va multumim pentru detaliile furnizate si pentru poze. Raspunsul il gasiti pe forum https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/leylandii-cu-ramuri-uscate-la-doua-saptamani-de-la-plantare/.
Buna ziua. Am 30 de tuia si au inceput sa se usuce frunzele din interior de la radacina. Ce pot face sa opresc asta? Multumesc!
Ingalbenirea ramurilor la tuia poate avea diverse cauze. La interior poate fi un fenomen natural din cauza faptului ca nu patrunde lumina acolo sau ar putea fi semnul unei boli. Daca nu ati sesizat prezenta daunatorilor, iar procentul de uscare este ridicat inseamna ca va confruntati cu a doua situatie. In cazul instalarii unei boli, la tuia, se recomanda efectuarea tratamentelor alternand si produse pe baza de cupru. Inainte de aplicarea tratamentelor se elimina partile afectate/uscate astfel incat arbustul sa nu mai prezinte deloc parti uscate (se scutura bine tufele). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere deoarece pot fi purtatoare ale patogenului ce a provocat imbolnavirea. Se recomanda efectuare a 2-3 tratamente, la intervale de 7-10 zile, alternand un produs pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html) 50 g/10 l apa si Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) 20 g/10 l apa. Primul tratament se efectueaza cu Zeama Bordeleza si dupa 7-10 zile se aplica Dithane. Tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 6 C.
Din primavara (dupa 15 aprilie) se poate aplica un ingrasamant special pentru conifere, precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
Buna seara,
Cu aproximativ doua, trei saptamini in urma am plantat (urmindu va sfaturile),30 ienuperi “BLUE ARROW”.Multi dintre ei parca nu mai au culoarea vie ca atunci cind i am plantat.Au o culoare cenusie iar virfurile si cite o ramurica, ici colea s a uscat.Cum as putea actiona ca sa i salvez?Nu le am pus ingrasamint suplimentar si nici nu i am stropit cu nimic.Va multumesc anticipat!
Daca nu ati sesizat prezenta daunatorilor este posibil ca simptomele descrise de dumneavoastra sa se datoreze stresului provocat de plantare, mai ales ca ati specificat ca nu sunt afectati intr-o proportie foarte mare. Ramurile uscate se pot indeparta, iar preventiv se poate aplica un fungicid pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50 g/10l apa. La 7-10 zile se alterneaza, aplicand Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20g/10 l apa.
In aceasta perioada tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 6 C.
Din primavara (dupa 15 aprilie) se poate aplica ingrasamantul pentru conifere Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
Va multumesc tare mult.Va voi urma sfaturile .Vremea este frumoasa si voi incerca sa profit de aceasta!!!!
Buna ziua.anul trecut am plantat 30 tuia.anul acesta prin luna Septembrie am observat uscarea crenguțelor de la interior la exterior acest lucru accentuându-se pana la ora actuala.la udarea plantelor cu apa am observat un fel de fluturi albi in coroana acestora si deasemenea un fel de molii.ma puteți ajuta cu un tratament pentru aceasta afecțiune?
Multumesc anticipat
Uscarea ramurilor la interior poate aparea din diverse cauze.
Poate fi un fenomen natural din cauza faptului ca nu patrunde lumina, insa dumneavoastra ne-ati specificat ca s-a accentuat, ceea ce inseamna ca cel mai probabil s-a instalat o boala de natura fungica.
Pentru aceasta se pot aplica tratamente, alternand doua fungicide, unul pe baza de cupru precum Champ (https://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30 g/10 l apa si Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) 20 g/10 l apa. Tratamentele se alterneaza. Primul se efectueaza cu Champ si dupa 7-10 zile se aplica Dithane.
Inainte de efectuarea tratamentelor eliminati toate partile uscate/afectate, astfel incat arbustul sa nu mai prezinte deloc parti uscate (scuturati bine tufele). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere deoarece pot fi purtatoare ale agentului patogen ce a provocat imbolnavirea.
Avand in vedere perioada in care ne aflam este important sa le efectuati in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 6 C.
Ati specificat ca ati observat prezenta unor fluturi si a unor molii. Ne puteti preciza daca ati sesizat prezenta orificiilor pe tulpina sau a altor daunatori, cu exceptia celor mentionati?
De asemenea, daca aveti posibilitatea, va rugam sa ne atasati cateva poze cu acestia pe https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/ pentru a va putea oferi informatii mai exacte. Multumim
am cumparat si eu in octombrie anul asta 80 de tuja smarald…si au cam inceput la o parte din ei sa se usuce ba varfurile..ba la exterior..in groapa unde iam plantat nu am pus nici un grasamant nimic…i.am plantat direct in pamant..dar dupa plantare le.am pus un ingrasamant ptr tuja nu mai stiu cum se numeste…cate 2 linguri la tulpina..si de udat iam udat bine odata pe saptamana…..o parte din ei parca nu are nimic dar unii parca au inceput sa se usuce…vroiam sa stiu totusi daca acum pe timpul asta de iarna ca deja a dat si prima zapada…daca pot sa le mai aplic vreun tratament sau trebuie sa astept pana la primavara…astept va rog mult 1 sfat de la d.voastra….ca sa ii pot salva pe cei cu probleme ca nu as vrea sa ii pierd…multumesc mult…
Din pacate, daca temperaturile nu va permit (ati mentionat ca deja a nins) nu se pot aplica tratamente, deoarece solutia va ingheta.
Totusi, daca in zilele/saptamanile urmatoare vor fi intrunite conditiile (nu vor fi precipitatii sau conditii de ceata, iar temperaturile nu vor scadea sub 5 C) se poate aplica un tratament cu un produs pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50 g/10 l apa iar la 5-7 zile, se va aplica un fungicid precum Dithane (https://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html), 20 g/10 l apa.
Inainte de efectuarea tratamentelor se elimina partile uscate/afectate.
Cum am mentionat si mai sus, acordati o atentie deosebita conditiilor meteorologice (pentru a nu ingheta solutia).
Din primavara (dupa 15 aprilie) este indicata aplicarea unui ingrasamant special pentru conifere precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).
as putea incerca cu niste sare amara in perioada asta?????? aaaa…si ca ingrasamant am folosit un ingrasamant de la brico …ÎNGRĂŞĂMÂNT PENTRU CONIFERE 3 KG de la agro …
In aceasta perioada nu mai este indicata aplicarea de sare amara. Aceasta se poate aplica incepand cu sezonul urmator (aprilie).
multumesc mult ptr sfat…o sa urmaresc si conditiile meteo din zilele..saptamanile urmatoare…e posibil cumva sa avanseze…agraveze boala pana in primavara daca eventual nu ma mai lasa vremea anul asta ca sa le aplic tratamentele necesare????ink 1 data…multumesc mult ptr. sfaturi…
Cu multa placere! Este greu de precizat, intrucat nu stim in ce proportie sunt afectati.
Totusi, daca conditiile meteorologice nu va permit, tratamentele nu pot fi efectuate. Acestea pot fi aplicate in primavara.
Este foarte important sa eliminati partile uscate/afectate inainte de efectuarea tratamentelor si nu uitati de ingrasamantul mentionat (in primavara) pentru a le asigura elementele necesare unei bune dezvoltari.
Bnuna ziua, am plantat tuia in noiembre anul trecut si acum au culoare ausor schimbat (erau smarald) dau spre un verde galbejit, diferit de ce au fost pla plantare. Ce imi recomandati? NU ;le-amaplciat inca nici un tratament.
Buna ziua, am plantat tuia in noiembre anul trecut si acum au culoare ausor schimbat (erau smarald) dau spre un verde galbejit, diferit de ce au fost pla plantare. Ce imi recomandati? NU ;le-amaplciat inca nici un tratament.
Cand va va permite vremea (temperaturi peste 5 C, fara conditii de precipitatii, ceata) se poate aplica un tratament cu un produs pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html).
In primavara (dupa 15 aprilie) este recomandata aplicarea unui ingrasamant special pentru acestia, precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html), avand rolul de a furniza elementele necesare unei bune cresteri si dezvoltari.