Sfaturi, ingrijire, cultivare, Trandafir

trandafiri-sfaturi-ingrijire

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc aproximativ 300 de specii de trandafiri si mii de hibrizi. Multe exemplare sunt native din Asia, dar sunt cateva specii cu originea in Europa, America de Nord si Africa.  

In functie de specie, pot avea crestere erecta, urcatoare sau taratoare. Pot creste intre 0,3 si 5 m si au tulpinile spinoase, cu frunzele dispuse altern. Acestea prezinta la baza stipele, sunt lungi, penate, alcatuite din foliole cu margini serate. Cele mai multe specii prezinta flori solitare, cu petale numeroase, divers colorate, parfumate. In perioda de crestere vegetativa, pot inflori o singura data sau de mai multe ori. Fructele sunt denumite macese, au culoare rosie intensa, sunt abundente la unele specii, absente la altele, din cauza petalelor dense ce nu permit polenizarea. In interiorul lor se afla intre 5 si 160 de seminte, invelite intr-un tesut alcatuit din fire fine, dar rigide. 

Clasificare

Dupa habitus si utilizari, trandafirii pot fi grupati in:

  • Trandafiri de gradina;
  • Trandafiri pentru parcuri si amenajari; 
  • Trandafiri in ghivece;
  • Trandafiri urcatori; 
  • Trandafiri cu trunchi;

Ingrijire

Lumina. Trandafirii sunt plante iubitoare de lumina, de aceea se recomanda plantarea in locuri insorite – pentru o dezvoltare optima si o inflorire bogata.

Temperatura. Cerintele fata de temperatura sunt diferite de la o specie la alta. Speciile de trandafiri pentru parcuri si cele de trandafiri urcatori sunt mai rezistente la temperaturile scazute, de pana la -30°C. 

Solul. Trandafirii se dezvolta optim intr-un sol reavan, fertil si usor, care sa permita un drenaj bun al apei. Este de preferat un sol lutos sau luto-argilos, cu un pH usor acid spre neutru. 

Udarea. In perioada de crestere vegetativa, trandafirii au cerinte crescute pentru umiditate. Ploile sau udarile frecvente pot deteriora aspectul florilor la unele soiuri si determina aparitia bolilor – se recomanda ca udarea preponderent la sol, iar prin aspersie, numai atunci cand este nevoie. 

Fertilizarea trandafirilor este esentiala pentru dezvoltarea optima si o inflorire abundenta. Astfel, in fiecare an sau o data la doi ani, toamna, se administreaza prin incorporare in sol gunoi de grajd maturat. Pe langa fertilizarea organica, pe toata perioada de crestere vegetativa, se administreaza si ingrasaminte chimice granulare sau lichide, speciale pentru trandafiri. 

Produse recomandate

Taieri. In functie de forma de crestere, la trandafiri se aplica taieri diferite. Astfel, la trandafirii pentru parcuri si cei spontani taierile nu sunt obligatorii, se recomanda numai inlaturarea ramurilor uscate sau a celor din interiorul tufei. La trandafirii urcatori se elimina ramurile mai mari de 2 ani si se scurteaza ramurile florifere. Trandafirii de gradina necesita doar taieri de curatare – se vor elimina ramurile slabite, bolnave, uscate sau mai mari de 3 ani. 

Produse recomandatePlantarea

Dupa fasonarea si mocirlirea radacinilor, trandafirii se planteaza individual, la distante ce difera in functie de habitus. Dupa aceea, se musuroiesc si se descopera dupa ce noii lastari au crescut de 5-10 cm. Se recomanda mulcirea solului cu rumegus sau gunoi de grajd bine descompus. Pentru o crestere viguroasa a plantelor, este indicat sa inlaturati bobocii care apar in primul an. 

Produse recomandateInmultirea

Trandafirii se pot inmulti prin seminte, altoire, butasire in uscat sau butasire in verde. 

  • prin seminte se pot inmulti numai speciile spontane (Rosa canina).
  • inmultirea prin altoire se face pentru unele soiuri, pe portaltoi de specii spontane, cea mai utilizata fiind Rosa canina.  
  • inmultirea prin butasire este cea mai intalnita metoda, mai ales in cazul trandafirilor de gradina. 

Butasirea in verde – se recolteaza butasi din lastari semilignificati, care se pun la inradacinat in rasadnite, in perioada iunie-iulie. 

Butasirea in uscat – cea mai aplicata metoda pentru obtinerea de plante cu radacini proprii. Se recomanda plantarea butasilor in pamant in perioada martie-aprilie. 

Trandafirii inmultiti prin butasire nu drajoneaza, dar sunt mai sensibili la ger si au o vigoare mai redusa. 

Produse recomandateBoli si daunatori

Toate informatiile necesare despre bolile si daunatorii prezenti la trandafiri, precum si modalitatile de combatere sunt descrise in articolul: Tratamente, informatii, flori, trandafiri.  

Protectia pe perioada iernii

Se face la speciile mai putin rezistente la temperaturile scazute, prin musuroire. Trandafirii urcatori si cei cu trunchi se invelesc folosind materiale speciale. Pentru mai multe informatii despre metodele de protectie a trandafirilor impotriva inghetului click aici.

In plus: 

  • Uneori, decolorarea frunzelor la trandafiri poate fi o cauza a carentelor in nutrienti (fier, magneziu). Acest fenomen poarta denumirea de “cloroza” si poate fi corectat prin aplicarea ingrasamintelor speciale. 
  • Fructele macesului au un continut foarte ridicat in vitamina C, fiind intalnite in ceaiuri, medicamente etc.