Tillandsia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
![Tillandsia, informatii si sfaturi de ingrijire sfaturi-despre-ingrijire-tillandsia](https://www.botanistii.ro/blog/wp-content/uploads/2014/01/sfaturi-despre-ingrijire-tillandsia-800x533.jpeg)
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Tillandsia spp. este denumita popular “fiica aerului”. Este un gen de plante perene din familia Bromeliaceae, native din zona tropicala si subtropicala a Americilor. Speciile cu frunze cenusii sunt plante epifite, nu au nevoie de pamant, fiind adesea fixate pe roci, lemn sau scoarta copacilor.
Speciile cu frunze verzi pot fi crescute in ghivece sau terarii. Frunzele prezinta un invelis alcatuit din celule specializate capabile sa absoarba apa ce cade pe ele. Acestea au forme diferite in functie de specie, sunt inguste, in forma de panglica. Frunzele cenusii prezinta solzi ce au rolul de a capta lumina. Frunzele verzi sunt netede, fara spini sau partial solzoase.
Florile au forma tubulara si sunt dispuse sub forma de spice aplatizate. La unele specii, inflorescenta prezinta bractee colorate, longevive.
Specii
Tillandsia cyanea si Tillandsia lindenii sunt cele mai intalnite specii in ghivece. Este alcatuita dintr-o rozeta de frunze subtiri si curbate si inflorescente alcatuite din 20 de bractee roz, dispuse sub forma de paleta. Floarea are culoare albastra sau violet si apare in primavara sau in toamna.
Tillandsia usneoides, mai este numita si “barba-mosului” sau “muschi spaniol” si se deosebeste prin tulpinile subtiri, incalcite, argintii, ce nu au nevoie de pamant. Tulpinile poarta frunzele pendante, subtiri, curbate, dispuse alternat. Nu prezinta radacini aeriene, iar florile sunt mici si greu observabile, de culoare maro, verde, galben, gri.
Tillandsia dyeriana este o specie noua, ale carei inflorescente colorate sunt sustinute de petioluri subtiri.
Tillandsia – Conditii de mediu
Lumina. Tillandsia prefera locurile luminoase, insa nu trebuie sa fie amplasate in plin soare. Razele puternice ale soarelui pot decolora frunzele, iar acestea devin albe.
Temperatura. Optimul este cuprins intre 20-25 ºC din primavara pana toamna, iar in perioada iernii, temperaturile nu trebuie sa fie mai scazute de 10 ºC. La temperaturi de peste 15 ºC, umiditatea aerului trebuie sa fie de 60%.
Substrat. Speciile cu frunze verzi, pot fi tinute in ghivece, intr-un substrat alcatuit din nisip, turba fibroasa. Se poate folosi substrat pentru orhidee, bine drenat si aerat. Speciile epifite se suspenda pe suporturi, neavand nevoie de substrat.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Tillandsia
Udare. Speciile crescute in ghiveci au nevoie de apa o data pe saptamana, iar cele epifite doar se pulverizeaza cu apa. In lunile reci de iarna, se uda plantele foarte rar.
Fertilizare. In perioada mai-septembrie, se adauga ingrasamant special pentru plante de camera, iar iarna se adauga ingrasamant doar o data pe luna.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Speciile crescute in ghiveci se transplanteaza o data la 2-3 ani, iar speciile epifite nu necesita transplantare.
Inmultire. Inmultirea se recomanda sa fie efectuata prin lastari. Acestia se separa atunci cand ajung la doua treimi din inaltimea plantei-mama.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Uneori pot aparea paduchii lanosi. Daca sunt udate prea des, pot sa apara boli fungice (putrezirea coletului).
In plus:
- Umiditatea excesiva si temperatura scazuta din camera pot provoca putrezirea radacinilor si moartea plantei.
- Feriti planta de curentii puternici de aer.
- Petele negre sau brune care pot aparea pe frunze sunt o cauza a udarii excesive.
- Bromeliile infloresc o singura data. Dupa aceea rozeta de frunze se usuca progresiv, fiind inlocuita de lastari, ce vor inflori, la randul lor, odata ajunsi la maturitate, dupa 3-4 ani.
Discuție nouă despre
![desen discutie 2 oameni](/skin/frontend/pce/default/images/icons/discutie.png)
citești și participi la discuții despre Tillandsia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziplanta aeriana cu varfuri uscateAm primit ieri aceasta planta aeriana. Când am udat-o am observat vârfurile uscate. Ce pot face in aceasta privința? Am primit de asemenea și acest fertilizant de la Corsa Plant.CiteșteSfatul specialistului și
Sfatul cunoscătorului și încă 6 răspunsuri
Frunze verzi3 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.