Tillandsia, informatii si sfaturi de ingrijire

sfaturi-despre-ingrijire-tillandsia

Tillandsia spp. este denumita popular “fiica aerului”. Este un gen de plante perene din familia Bromeliaceae, native din zona tropicala si subtropicala a Americilor. Speciile cu frunze cenusii sunt plante epifite, nu au nevoie de pamant, fiind adesea fixate pe roci, lemn sau scoarta copacilor.

Speciile cu frunze verzi pot fi crescute in ghivece sau terarii. Frunzele prezinta un invelis alcatuit din celule specializate capabile sa absoarba apa ce cade pe ele. Acestea au forme diferite in functie de specie, sunt inguste, in forma de panglica. Frunzele cenusii prezinta solzi ce au rolul de a capta lumina. Frunzele verzi sunt netede, fara spini sau partial solzoase. 

Florile au forma tubulara si sunt dispuse sub forma de spice aplatizate. La unele specii, inflorescenta prezinta bractee colorate, longevive. 

Specii

Tillandsia cyanea si Tillandsia lindenii sunt cele mai intalnite specii in ghivece. Este alcatuita dintr-o rozeta de frunze subtiri si curbate si inflorescente alcatuite din 20 de bractee roz, dispuse sub forma de paleta. Floarea are culoare albastra sau violet si apare in primavara sau in toamna. 

Tillandsia usneoides, mai este numita si “barba-mosului” sau “muschi spaniol” si se deosebeste prin tulpinile subtiri, incalcite, argintii, ce nu au nevoie de pamant. Tulpinile poarta frunzele pendante, subtiri, curbate, dispuse alternat. Nu prezinta radacini aeriene, iar florile sunt mici si greu observabile, de culoare maro, verde, galben, gri. 

Tillandsia dyeriana este o specie noua, ale carei inflorescente colorate sunt sustinute de petioluri subtiri. 

Tillandsia – Conditii de mediu

Lumina. Tillandsia prefera locurile luminoase, insa nu trebuie sa fie amplasate in plin soare. Razele puternice ale soarelui pot decolora frunzele, iar acestea devin albe. 

Temperatura. Optimul este cuprins intre 20-25 ºC din primavara pana toamna, iar in perioada iernii, temperaturile nu trebuie sa fie mai scazute de 10 ºC. La temperaturi de peste 15 ºC, umiditatea aerului trebuie sa fie de 60%. 

Substrat. Speciile cu frunze verzi, pot fi tinute in ghivece, intr-un substrat alcatuit din nisip, turba fibroasa. Se poate folosi substrat pentru orhidee, bine drenat si aerat. Speciile epifite se suspenda pe suporturi, neavand nevoie de substrat.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Tillandsia

Udare. Speciile crescute in ghiveci au nevoie de apa o data pe saptamana, iar cele epifite doar se pulverizeaza cu apa. In lunile reci de iarna, se uda plantele foarte rar.

Fertilizare. In perioada mai-septembrie, se adauga ingrasamant special pentru plante de camera, iar iarna se adauga ingrasamant doar o data pe luna.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Speciile crescute in ghiveci se transplanteaza o data la 2-3 ani, iar speciile epifite nu necesita transplantare. 

Inmultire. Inmultirea se recomanda sa fie efectuata prin lastari. Acestia se separa atunci cand ajung la doua treimi din inaltimea plantei-mama. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Uneori pot aparea paduchii lanosi. Daca sunt udate prea des, pot sa apara boli fungice (putrezirea coletului).

In plus:

  • Umiditatea excesiva si temperatura scazuta din camera pot provoca putrezirea radacinilor si moartea plantei. 
  • Feriti planta de curentii puternici de aer.
  • Petele negre sau brune care pot aparea pe frunze sunt o cauza a udarii excesive.
  • Bromeliile infloresc o singura data. Dupa aceea rozeta de frunze se usuca progresiv, fiind inlocuita de lastari, ce vor inflori, la randul lor, odata ajunsi la maturitate, dupa 3-4 ani.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile