Symphoricarpos, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Symphoricarpos este un gen restrans ce cuprinde aproximativ 15 specii de arbusti din familia Caprifoliaceae. Majoritatea sunt originari din America de Nord si Centrala, Symphoricarpos sinensis fiind singura specie cu originea in vestul Chinei.
Sunt arbusti ce cresc pana la 2 m inaltime, cu ramuri subtiri, verticale. Frunzele au forma ovala, aproape rotunda, sunt simple sau pot fi lobate la baza. Florile sunt mici, alb-verzui sau roz, cresc grupate in panicule de cate 5-15. Fructele sunt bace globuloase, ovoide, de culoare alba, roz, rosie sau mov-inchis la unele specii.
Se planteaza ornamental in parcuri si gradini, sub forma de gard viu, dar si ca exemplare solitare sau grupuri de tufisuri. Denumirea genului provine din greaca veche si inseamna “fructe purtate impreuna”, facand referire la dispunerea in raceme a fructelor.




Specii si varietati – Symphoricarpos
Symphoricarpos albus (“carmaz”, “hurmuz”) este o specie originara din America de Nord. Creste sub forma de tufis de 1 m, are ramurile subtiri, verticale, usor pufoase. Frunzele au forma oval-rotunjita, cu reversul pubescent. Florile sunt foarte mici (6 mm), de culoare roz. Fructele apar in septembrie-noiembrie, sunt bace globuloase, de culoare alba, de 0,8-1,2 cm. Acestea persista pana in anotimpul iernii.
Symphoricarpos x doorenbosii este un arbust viguros, ce creste pana la 2 m inaltime. Formeaza lastari scurti, pubescenti. Frunzele sunt ovale, de culoare verde-inchis. Fructele sunt mari, de 1-1,3 cm si cresc grupate in buchete. Au o culoare alba, cu nuante roz.
Symphoricarpos orbiculatus este o specie originara din America de Nord, ce creste pana la 1-2 m inaltime. Formeaza lastari verticali, pubescenti. Frunzele sunt ovale, de 2-4 cm, de culoare verde-inchis, cu reversul verde-albastrui, pubescent. Florile sunt foarte mici (4 mm). Fructele sunt mici, globuloase, de culoare rosie-violacee.
Conditii de mediu
Lumina. Nu au cerinte specifice, se dezvolta atat la lumina cat si in locuri umbrite (la baza arborilor).
Temperatura. Suporta cu usurinta climatul tarii noastre.
Solul. Se dezvolta bine in aproape orice tip de sol.
Ingrijire
Udare. Se uda cu regularitate, pentru a mentine solul reavan.
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea si fructificarea abundenta, se recomanda administrarea unui ingrasamant pentru arbusti decorativi.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Suporta taieri de corectare a formei, primavara devreme, inainte de reluarea vegetatiei. Taierile efctuate vara determina reducerea numarului de fructe.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Arbustii de Symphoricarpos pot fi inmultiti usor prin butasi lignificati sau prin divizarea tufei. Inmultirea prin seminte nu este recomandata, deoarece acestea necesita o perioada de stratificare de 10 ani.
Comandă produsele recomandate
Plantare
Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan. Dupa plantare, este indicata si aplicarea unui stimulator de inradacinare.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Foarte rar, poate fi afectat de antracnoza, fainare si putregai.
In plus:
- Sunt rezistenti la atmosfera poluata din mediile urbane.
- Sunt arbusti ce drajoneaza puternic.
Discuție nouă
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.