stafuri-ingrijire-plante-suculente

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Suculente

In botanica, suculentele sunt plante ale caror organe sunt ingrosate si au o textura carnoasa cu rol de retentie a apei. Majoritatea sunt originare din zonele cu climat arid, cu temperaturi foarte ridicate si cu precipitatii minime. Caracterul lor deosebit este acela ca plantele suculente isi pot asigura necesarul de apa doar din surse precum roua sau ceata.

Acestea pot stoca apa in organe precum frunze sau tulpini chiar si radacini.

Denumirea populara a acestor plante provine din latina de la cuvantul “sucus”, care inseamna secretie sau suc. 

Suculentele sunt deseori intalnite ca plante ornamentale datorita aspectului lor unic si neobisnuit, dar mai ales conditiilor minime de ingrijire de care au nevoie. Unele dintre acestea sunt folosite si in alimentatie sau in industria farmaceutica si cosmetica. 

Clasificarea plantelor suculente

Se identifica aproximativ 60 de familii diferite care cuprind specii de plante suculente. Dintre acestea cele mai cunoscute ca plante ornamentale sunt: 

Agavoideae – cuprinde aproximativ 300 de specii de suculente, intalnite preponderent in America Centrala si de Nord. Exemple cunoscute: Agave L., Yucca L.

Cactaceae – aproximativ 1600 de specii de suculente, raspandite in America de Nord, Centrala si de Sud. Cuprinde specii cu frunzele, tulpina si radacina modificate.

Crassulaceae – 1300 de specii de suculente cu o raspandire vasta, in aproape toate zonele globului. Cele mai cunoscute genuri sunt: Crassula, Kalanchoe, Cotyledon, Echeveria, Aeonium, Sempervivum

Aizoaceae – 2000 de specii intalnite in Africa de Sud si Australia, dintre care, cele mai cunoscute sunt: Fenestraria, Aptenia

Apocynaceae – 500 de specii, ce cresc in Africa, Peninsula Arabica, India si Australia. Acestea sunt incadrate in grupul suculentelor datorita tulpinii modificate.

Asphodelaceae – cuprinde peste 500 de specii de suculente, raspandite in Africa si Australia. 

Euphorbiaceae – cuprinde peste 1000 de specii de suculente cu frunzele, tulpina sau radacinile modificate, cu o raspandire vasta, pe aproape toate continentele. 

Portulacaceae – peste 500 de specii, ce prezinta atat frunzele, cat si tulpina ingrosate, intalnite in America, Africa si Australia. 


Conditii de mediu – plante suculente

Lumina. Suculentele iubesc lumina, astfel ca au nevoie de minim 3 ore de soare pe zi. Este de preferat sa le amplasati intr-un loc unde beneficiaza de lumina in special dimineata. Pentru a evita aparitia arsurilor solare, plantele se vor aseza in spatele unei perdele fine, care sa filtreze lumina directa. 

Temperatura. Plantele suculente nu au cerinte specifice fata de temperatura. Totusi, acestea pot suferi intr-o camera mai racoroasa, din cauza cantitatilor mari de apa din interiorul tesuturilor. Cresc optim la un interval de 20-25°C. 

Substratul. Alaturi de apa, este cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont in ingrijirea plantelor suculente. Se recomanda alegerea unui substrat special pentru cactusi si plante grase, deoarece are o textura usoara si permite un drenaj bun al apei. Utilizarea unui sol compact, bogat si greu, va afecta radacinile suculentelor, determinand ofilirea acestora. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru cactusi si suculenti, 5 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru cactusi si suculenti, 5 litri

  12.36 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 5 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: aloe vera, cactus, plante suculente

Udarea. Avand in vedere zonele aride unde cresc, udarea plantelor suculente se va face rar, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. Udarile frecvente favorizeaza cresterea umiditatii la nivelul substratului, ceea ce va determina putrezirea radacinilor si moartea plantei. 

Fertilizarea. Fiind adaptate unor soluri sarace in nutrienti, suculentele nu necesita cantitati mari de fertilizanti. Pe parcursul perioadei de vegetatie (aprilie-septembrie), este indicat sa administrati un ingrasamant special formulat pentru cactusi.    

Produse recomandate

 • Ingrasamant cactus Hauert, 250 ml

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant cactus Hauert, 250 ml

  15.50 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 250 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: cactus, kalanchoe, plante suculente Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 2% N; -3% P; -6%K; Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml

  31.61 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 250 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: EC - concentrat emulsionabil Cultura: bonsai, cactus Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 4% N total nitrogen; 6% P₂O₅ (PS) total phosphate soluble in water; 8% K₂O water-soluble potassium oxide Culturi bio: nepotrivite

Transplantarea. In general, suculentele prefera ghivecele mai mici, de aceea transplantarea se va efectua foarte rar (4-5 ani). In momentul transvazarii, se va evita acoperirea bazei frunzelor cu substrat, deoarece poate favoriza putrezirea acestora.


Inmultirea plantelor suculente 

Majoritatea speciilor de suculente se inmultesc prin separarea plantutelor ce apar la baza acestora (exemplu: aloe, agave). Unele genuri, precum Echeveria si Crassula se inmultesc prin butasi de tulpini sau frunze, iar altele, precum unele specii de Kalanchoe, dezvolta noi plantute pe suprafata organelor aeriene (frunze). In toate aceste cazuri, se recomanda propagarea plantelor in perioada primavara-vara. 

Produse recomandate

 • Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru insamantare si inmultire, 20 litri

  17.67 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: legume, plante medicinale, plante ornamentale

Produse recomandate

 • Razormin, 1 litru

  Razormin, 1 litru

  131.39 Lei
 • Razormin, 250 ml

  Livrare în 24 de ore

  Razormin, 250 ml

  (1)
  44.56 Lei
  Producator: Atlantica Agricola Modalitate de ambalare: 250 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: lichid Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, arbusti fructiferi, cereale, conifere, gazon, legume, plante ornamentale, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, bor, cupru, fier, fosfor, mangan, molibden, polizaharide, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite


Boli si daunatori

In general, plantele grase nu sunt susceptibile la boli, atata timp cat sunt ingrijite corespunzator. De obicei, daunatorii cei mai frecventi sunt paduchii lanosi sau testosi, care se combat cu ajutorul insecticidelor specifice. 


Important!

NU se recomanda acoperirea solului din ghiveci cu pietre, deoarece acestea impiedica evaporarea apei si favorizeaza mentinerea unei umiditati ridicate la nivelul radacinilor.

La plantele suculente, tratamentele fitosanitare nu se vor efectua in momentele zilei in care lumina soarelui este puternica. 

Cresterea excesiva in inaltime a plantelor reprezinta un semnal ca acestea nu beneficiaza de lumina suficienta.  

Ofilirea/maronirea bazei plantelor reprezinta primul simptom al umiditatii excesive in sol. 

Soarele de dupa-amiaza nu este preferat de catre plantele suculente. 

2 comentarii la „Sfaturi, ingrijire, cultivare, Suculente

 1. Buna ziua. Suculentii mei s-au imbilnavit. Initial am crezut ca e ceva secundar infectiei cu paduchi lanosi(m-am luptat toata vara cu ei, am pierdut cateva plante, dar am cateva saptamani de cand nu am mai vazut semne).
  Au niste pete maronii care deformeaza frunzele. Din fotografii gasite pare sa fie o infectie cu mycoplasma. Nu am gasit ceva concret pe site despre asta. Ma puteti ajuta?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor