Suculente, informatii si sfaturi de ingrijire

In botanica, suculentele sunt plante ale caror organe sunt ingrosate si au o textura carnoasa cu rol de retentie a apei. Majoritatea sunt originare din zonele cu climat arid, cu temperaturi foarte ridicate si cu precipitatii minime. Caracterul lor deosebit este acela ca plantele suculente isi pot asigura necesarul de apa doar din surse precum roua sau ceata.

Acestea pot stoca apa in organe precum frunze sau tulpini chiar si radacini.

Denumirea populara a acestor plante provine din latina de la cuvantul „sucus”, care inseamna secretie sau suc. 

Suculentele sunt deseori intalnite ca plante ornamentale datorita aspectului lor unic si neobisnuit, dar mai ales conditiilor minime de ingrijire de care au nevoie. Unele dintre acestea sunt folosite si in alimentatie sau in industria farmaceutica si cosmetica. 

Clasificarea plantelor suculente

Se identifica aproximativ 60 de familii diferite care cuprind specii de plante suculente. Dintre acestea cele mai cunoscute ca plante ornamentale sunt: 

Agavoideae – cuprinde aproximativ 300 de specii de suculente, intalnite preponderent in America Centrala si de Nord. Exemple cunoscute: Agave L., Yucca L.

Cactaceae – aproximativ 1600 de specii de suculente, raspandite in America de Nord, Centrala si de Sud. Cuprinde specii cu frunzele, tulpina si radacina modificate.

Crassulaceae – 1300 de specii de suculente cu o raspandire vasta, in aproape toate zonele globului. Cele mai cunoscute genuri sunt: Crassula, Kalanchoe, Cotyledon, Echeveria, Aeonium, Sempervivum

Aizoaceae – 2000 de specii intalnite in Africa de Sud si Australia, dintre care, cele mai cunoscute sunt: Fenestraria, Aptenia

Apocynaceae – 500 de specii, ce cresc in Africa, Peninsula Arabica, India si Australia. Acestea sunt incadrate in grupul suculentelor datorita tulpinii modificate.

Asphodelaceae – cuprinde peste 500 de specii de suculente, raspandite in Africa si Australia. 

Euphorbiaceae – cuprinde peste 1000 de specii de suculente cu frunzele, tulpina sau radacinile modificate, cu o raspandire vasta, pe aproape toate continentele. 

Portulacaceae – peste 500 de specii, ce prezinta atat frunzele, cat si tulpina ingrosate, intalnite in America, Africa si Australia. 


Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Conditii de mediu – plante suculente

Lumina. Suculentele iubesc lumina, astfel ca au nevoie de minim 3 ore de soare pe zi. Este de preferat sa le amplasati intr-un loc unde beneficiaza de lumina in special dimineata. Pentru a evita aparitia arsurilor solare, plantele se vor aseza in spatele unei perdele fine, care sa filtreze lumina directa. 

Temperatura. Plantele suculente nu au cerinte specifice fata de temperatura. Totusi, acestea pot suferi intr-o camera mai racoroasa, din cauza cantitatilor mari de apa din interiorul tesuturilor. Cresc optim la un interval de 20-25°C. 

Substratul. Alaturi de apa, este cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont in ingrijirea plantelor suculente. Se recomanda alegerea unui substrat special pentru cactusi si plante grase, deoarece are o textura usoara si permite un drenaj bun al apei. Utilizarea unui sol compact, bogat si greu, va afecta radacinile suculentelor, determinand ofilirea acestora. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire plante suculente

Udarea. Avand in vedere zonele aride unde cresc, udarea plantelor suculente se va face rar, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. Udarile frecvente favorizeaza cresterea umiditatii la nivelul substratului, ceea ce va determina putrezirea radacinilor si moartea plantei. 

Fertilizarea. Fiind adaptate unor soluri sarace in nutrienti, suculentele nu necesita cantitati mari de fertilizanti. Pe parcursul perioadei de vegetatie (aprilie-septembrie), este indicat sa administrati un ingrasamant special formulat pentru cactusi.    

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea. In general, suculentele prefera ghivecele mai mici, de aceea transplantarea se va efectua foarte rar (4-5 ani). In momentul transvazarii, se va evita acoperirea bazei frunzelor cu substrat, deoarece poate favoriza putrezirea acestora.

Inmultirea plantelor suculente 

Majoritatea speciilor de suculente se inmultesc prin separarea plantutelor ce apar la baza acestora (exemplu: aloe, agave). Unele genuri, precum Echeveria si Crassula se inmultesc prin butasi de tulpini sau frunze, iar altele, precum unele specii de Kalanchoe, dezvolta noi plantute pe suprafata organelor aeriene (frunze). In toate aceste cazuri, se recomanda propagarea plantelor in perioada primavara-vara. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

In general, plantele grase nu sunt susceptibile la boli, atata timp cat sunt ingrijite corespunzator. De obicei, daunatorii cei mai frecventi sunt paduchii lanosi sau testosi, care se combat cu ajutorul insecticidelor specifice. 


Important!

NU se recomanda acoperirea solului din ghiveci cu pietre, deoarece acestea impiedica evaporarea apei si favorizeaza mentinerea unei umiditati ridicate la nivelul radacinilor.

La plantele suculente, tratamentele fitosanitare nu se vor efectua in momentele zilei in care lumina soarelui este puternica. 

Cresterea excesiva in inaltime a plantelor reprezinta un semnal ca acestea nu beneficiaza de lumina suficienta.  

Ofilirea/maronirea bazei plantelor reprezinta primul simptom al umiditatii excesive in sol. 

Soarele de dupa-amiaza nu este preferat de catre plantele suculente. 

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile