Sfaturi, ingrijire, cultivare, Suculente

In botanica, suculentele sunt plante ale caror organe sunt ingrosate si au o textura carnoasa cu rol de retentie a apei. Majoritatea sunt originare din zonele cu climat arid, cu temperaturi foarte ridicate si cu precipitatii minime. Caracterul lor deosebit este acela ca plantele suculente isi pot asigura necesarul de apa doar din surse precum roua sau ceata.

Acestea pot stoca apa in organe precum frunze sau tulpini chiar si radacini.

Denumirea populara a acestor plante provine din latina de la cuvantul “sucus”, care inseamna secretie sau suc. 

Suculentele sunt deseori intalnite ca plante ornamentale datorita aspectului lor unic si neobisnuit, dar mai ales conditiilor minime de ingrijire de care au nevoie. Unele dintre acestea sunt folosite si in alimentatie sau in industria farmaceutica si cosmetica. 

Clasificarea plantelor suculente

Se identifica aproximativ 60 de familii diferite care cuprind specii de plante suculente. Dintre acestea cele mai cunoscute ca plante ornamentale sunt: 

Agavoideae – cuprinde aproximativ 300 de specii de suculente, intalnite preponderent in America Centrala si de Nord. Exemple cunoscute: Agave L., Yucca L.

Cactaceae – aproximativ 1600 de specii de suculente, raspandite in America de Nord, Centrala si de Sud. Cuprinde specii cu frunzele, tulpina si radacina modificate.

Crassulaceae – 1300 de specii de suculente cu o raspandire vasta, in aproape toate zonele globului. Cele mai cunoscute genuri sunt: Crassula, Kalanchoe, Cotyledon, Echeveria, Aeonium, Sempervivum

Aizoaceae – 2000 de specii intalnite in Africa de Sud si Australia, dintre care, cele mai cunoscute sunt: Fenestraria, Aptenia

Apocynaceae – 500 de specii, ce cresc in Africa, Peninsula Arabica, India si Australia. Acestea sunt incadrate in grupul suculentelor datorita tulpinii modificate.

Asphodelaceae – cuprinde peste 500 de specii de suculente, raspandite in Africa si Australia. 

Euphorbiaceae – cuprinde peste 1000 de specii de suculente cu frunzele, tulpina sau radacinile modificate, cu o raspandire vasta, pe aproape toate continentele. 

Portulacaceae – peste 500 de specii, ce prezinta atat frunzele, cat si tulpina ingrosate, intalnite in America, Africa si Australia. 


Conditii de mediu – plante suculente

Lumina. Suculentele iubesc lumina, astfel ca au nevoie de minim 3 ore de soare pe zi. Este de preferat sa le amplasati intr-un loc unde beneficiaza de lumina in special dimineata. Pentru a evita aparitia arsurilor solare, plantele se vor aseza in spatele unei perdele fine, care sa filtreze lumina directa. 

Temperatura. Plantele suculente nu au cerinte specifice fata de temperatura. Totusi, acestea pot suferi intr-o camera mai racoroasa, din cauza cantitatilor mari de apa din interiorul tesuturilor. Cresc optim la un interval de 20-25°C. 

Substratul. Alaturi de apa, este cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont in ingrijirea plantelor suculente. Se recomanda alegerea unui substrat special pentru cactusi si plante grase, deoarece are o textura usoara si permite un drenaj bun al apei. Utilizarea unui sol compact, bogat si greu, va afecta radacinile suculentelor, determinand ofilirea acestora. 

Produse recomandate

Udarea. Avand in vedere zonele aride unde cresc, udarea plantelor suculente se va face rar, lasand substratul sa se usuce intre doua udari. Udarile frecvente favorizeaza cresterea umiditatii la nivelul substratului, ceea ce va determina putrezirea radacinilor si moartea plantei. 

Fertilizarea. Fiind adaptate unor soluri sarace in nutrienti, suculentele nu necesita cantitati mari de fertilizanti. Pe parcursul perioadei de vegetatie (aprilie-septembrie), este indicat sa administrati un ingrasamant special formulat pentru cactusi.    

Produse recomandate

Transplantarea. In general, suculentele prefera ghivecele mai mici, de aceea transplantarea se va efectua foarte rar (4-5 ani). In momentul transvazarii, se va evita acoperirea bazei frunzelor cu substrat, deoarece poate favoriza putrezirea acestora.


Inmultirea plantelor suculente 

Majoritatea speciilor de suculente se inmultesc prin separarea plantutelor ce apar la baza acestora (exemplu: aloe, agave). Unele genuri, precum Echeveria si Crassula se inmultesc prin butasi de tulpini sau frunze, iar altele, precum unele specii de Kalanchoe, dezvolta noi plantute pe suprafata organelor aeriene (frunze). In toate aceste cazuri, se recomanda propagarea plantelor in perioada primavara-vara. 

Produse recomandate

Produse recomandate


Boli si daunatori

In general, plantele grase nu sunt susceptibile la boli, atata timp cat sunt ingrijite corespunzator. De obicei, daunatorii cei mai frecventi sunt paduchii lanosi sau testosi, care se combat cu ajutorul insecticidelor specifice. 


Important!

NU se recomanda acoperirea solului din ghiveci cu pietre, deoarece acestea impiedica evaporarea apei si favorizeaza mentinerea unei umiditati ridicate la nivelul radacinilor.

La plantele suculente, tratamentele fitosanitare nu se vor efectua in momentele zilei in care lumina soarelui este puternica. 

Cresterea excesiva in inaltime a plantelor reprezinta un semnal ca acestea nu beneficiaza de lumina suficienta.  

Ofilirea/maronirea bazei plantelor reprezinta primul simptom al umiditatii excesive in sol. 

Soarele de dupa-amiaza nu este preferat de catre plantele suculente. 

 • Discuții pe teme similare

  Catalina
  21 octombrie 2020
  Buna ziua, revin cu fotografii si date suplimentare. Am acesti suculenti de peste 2 ani, ii tin la geam, vara in balcon, nu e ideal avand geamurile spre nord-vest insa sunt vigurosi, desi usor elongati. Vara aceasta m-am luptat cu paduchii lanosi, am incercat cam tot ce mi-au oferit doamnele de la florarii pana la remedii home made si nimic n-a functionat, a trebuit sa arunc 3 kalachoe si inca vreo 3 suculenti mai sensibili care s-au topit pur si simplu sau nu au mai rezistat la atacurile mele. Mai apoi s-au extins la aloe, la orhidee si alte cateva plante.(desi au stat izolate) Atunci am gasit pe site-ul vostru Mopsilan si dupa 2-3 stropiri nu am mai vazut insecte pe plante. Insa acum, toti suculentii arata ca in fotografiile atasate. Am citit ca ar fi o infectie cu mycoplasma. Si ca ar fi mai usor sa scap sa plante decat sa incerc sa le tratez. Asa citisem initial si de paduchi... Poate totusi e vreo varianta?
  0
  4
  Emil
  19 noiembrie 2020
  Salut! De ceva timp observ intre frunzele plantelor mele (foarte dese) larve de dimensiuni mici (pana la 1 cm), verzui, care se hranesc cu pofta din frunze, creand un fel de cocon. Am gasit acelasi daunator si intre frunzele unui maslin. Am aplicat un tratament cu Mospilan (ca in cazul musculitelor albe, singura problema cu care m-am mai confruntat de-a lungul timpului), insa nu i-am vazut eficienta. Plantele au stat pe terasa apartamentului (nu este inchisa) in ultimele 3-4 luni. Ma puteti sfatui, va rog?
  0
  1
  Maria
  8 septembrie 2020
  L-am replantat de 1 Luna si a inceput sa se dezvolte acra pata la baza. Vizibil sufera ca si-a redus dimensiunea. Sta in spatele geamului, nu este expus direct in spare si il us la doua saptamani. Mi s-a parut CA vad niste musculite in pamanant. Dar pe frunza cu miere pusa alatuei nu s-a prins niciuna. Ce sa ii fac ? Il avem de cand era cat un degetar. Multumesc !
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile