Spiraea, informatii si sfaturi de ingrijire

spiraea-japonica-inflorire

Spiraea (cununita) este un gen ce cuprinde aproximativ 80-100 de specii de arbusti din familia Rosaceae. Sunt originari din zonele temperate ale emisferei nordice. Cele mai multe specii se intalnesc in Asia de Est. 

Sunt arbusti cu frunzisul caduce, frunzele cresc alternat si sunt asezate spiralat. Acestea au forma lanceolata si marginea serata, uneori usor lobata. Inflorirea difera de la o specie la alta, unele specii infloresc primavara, altele in mijlocul verii. Formeaza flori mici, grupate in inflorescente de tip panicul sau corimb. Florile au simetrie radiala, sunt alcatuite din 5 sepale si 5 petale de culoare roz, alba sau rosiatica. 

Se planteaza in scop ornamental, in parcuri si gradini, ca exemplare solitare, in grupuri, masive, sub forma de garduri vii. Datorita continutului in salicilati, se foloseste la extragerea acidului salicilic si producerea aspirinei. 

Specii si varietatiSpiraea

Spiraea salicifolia este o specie nativa din sudul Europei si nord-estul Asiei, are un port erect si o inaltime de 1,5 m. Prezinta lastari maronii si frunze oblong-lanceolate. Formeaza inflorescente de tip panicul, pubescente, alcatuite din flori roz. Staminele florilor sunt lungi, accentuand aspectul pubescent al acestora.  

Spiraea japonica (cununita rosie) este o specie originara din China, Japonia si Korea. Creste pana la 1,5 m inaltime. Prezinta lujeri drepti, slab ramificati si frunze oval-alungite. Infloreste in iunie-iulie. Formeaza inflorescente de tip corimb, mari, alcatuite din flori mici, roz. Cultivaruri:

‘Little Princess’ – creste de maxim 50 cm si formeaza inflorescente mici, aplatizate, de culoare roz-intens. 

Spiraea douglasii este o specie originara din America de Nord, ce creste pana la 2 m inaltime. Prezinta frunze alungit-eliptice. Infloreste in iulie-august, formand inflorescente mici, roz-violet, cu aspect pubescent. 

Spiraea cantoniensis este o specie nativa din China si Japonia, ce creste pana la 1,5 m inaltime si are un port larg. Prezita frunze lanceolate, cu marginea serata sau trilobate. Infloreste in mai-iunie, formeaza inflorescente sub forma de corimbe emisferice, de 5 cm. Cultivaruri:

‘Lanceata’ – prezinta frunze inguste si flori duble. 

Spiraea prunifolia var. plena este o specie originara din estul Asiei, creste pana la 2 m inaltime. Formeaza lastari subtiri si frunze ovale. Infloreste in aprilie-mai, prezinta flori duble, albe, grupate cate 3-6. 

Spiraea x vanhouttei (cununita, floarea miresii) este o specie hibrida, cu un port viguros, ce creste pana la 2 m inaltime. Prezinta ramuri arcuite si frunze ovate, de culoare verde-inchis, cu reversul verde-albastrui. Infloreste in mai-iunie, formand inflorescente de tip corimb, albe, ce cresc pe toata lungimea ramurilor. 

Spiraea x billardii este o specie hibrida intre S. douglasii si S. salicifolia. Creste pana la 2 m inaltime si formeaza lujeri pubescenti. Frunzele au forma oblongata, cu marginea dublu-serata. Infloreste in iunie-august. Florile cresc grupate in panicule compacte, cu aspect pubescent, dat de staminele lungi. 

Spiraea x arguta – arbust hibrid, cu inaltimea de 2 m. Prezinta frunze mici, obovate, alungite sau lanceolate. Inflorirea este timpurie, inaintea aparitiei frunzelor. Florile cresc pe intreaga lungime a ramurilor, sunt albe, grupate in inflorescente mici. 

Spiraea x bumalda este un arbust hibrid de talie mica, ce creste de 80 cm inaltime. Frunzele tinere au o nuanta roscata. Inflorescentele sunt corimbiiforme, alcatuite din flori roz-pal. Cultivaruri: 

‘Anthony Waterer’ – prezinta inflorescente roz-carmin, persistente o perioada indelungata (mai-iulie).   

Conditii de mediu – Spiraea

Lumina. Nu au cerinte specifice fata de lumina, putand fi amplasate atat in plin soare, cat si la umbra. 

Temperatura. In general, sunt specii ce se preteaza pentru climatul tarii noastre. S. cantoniensis si S. prunifolia au o rezistenta mai scazuta la ger. 

Solul. S. douglasii, S. x billardii si S. salicifolia necesita soluri revene, profunde si nu suporta calcarul. Celelalte specii nu prezinta exigente fata de sol. S. x vanhouttei are cea mai mare rezistenta la seceta.

Ingrijire

Udare. Udarea se va face moderat, astfel incat solul sa fie mentinut reavan.

Fertilizare. Pentru cresterea si inflorirea bogata a arbustilor, se recomanda administrarea unui ingrasamant special, in perioada de vegetatie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Tunderea arbustilor pentru corectarea formei se poate face primavara devreme sau toamna tarziu. Se recomanda eliminarea partilor afectate/uscate in orice moment al anului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Pot fi inmultite prin butasire, marcotaj sau drajoni. 

  • prin butasi lignificati se inmultesc majoritatea speciilor, iar prin butasi verzi se inmultesc S. x arguta si S. prunifolia.
  • marcotajul musuroit se foloseste pentru speciile S. x arguta si S. bumalda.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Plantele pot fi afectate de fainare. Daunatorii care pot aparea sunt afidele. 

In plus:

  • Sunt specii rezistente la poluarea urbana. 
  • S. x billardii, S. douglasii si S. salicifolia drajoneaza puternic.
  • In tara noastra, se pot intalni din zona de litoral pana in cea montana.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

spiraea-japonica-inflorire
Spiraea, informatii si sfaturi de ingrijire
Spiraea, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile