Senecio, informatii si sfaturi de ingrijire

senecio-cineraria

Senecio (Senecio cruentus), numita popular si Cinerarie, isi are originea in Insulele Canare, Africa si India. Este foarte potrivita ca planta de apartament, dar poate fi cultivata si in gradina. Tulpina este ramificata, poate atinge o inaltime de 25 cm pana la 100 cm. Frunzele sunt mari alterne (dispuse de o parte si de alta a tulpinii), acoperite de perisori albiciosi. Florile sunt grupate in inflorescente divers colorate: alb, roz-deschis, rosu, albastru, violet.

Specii si varietati

multiflora: tulpina prezinta multe ramificatii, florile sunt mici, numeroase.

grandiflora: are o inaltime de 30-50 cm, florile sunt mari (6 cm diametru), dar intr-un numar mai mic. Infloreste timpuriu.

flore pleno: pe inflorescenta se regasesc numeroase flori ligulate.

stellata: ligulele au forma tubulara si sunt dispuse in forma de raze.

Conditii de mediu

Lumina. Senecio (Cineraria) prefera locurile luminoase, aerisite, insa trebuie tinuta departe de razele directe ale soarelui. Pe timpul verii, nu tolereaza soarele direct (pe frunze apar arsuri).

Temperatura. Este o planta care prefera temperaturi mai scazute. Temperatura optima este de 16 – 18ºC pentru plantele tinere. La inceputul iernii, plantele se mentin la o temperatura de 6-10ºC, timp de 6 saptamani. Pentru inflorire, temperatura trebuie mentinuta la 12-13ºC.

Umiditate. Senecio (Cineraria) suporta foarte bine umiditatea ridicata atat in substrat/sol, cat si atmosferica.

Substrat. Planta are nevoie de un substrat usor, bogat in humus si un pH intre 6,5-7,5. Substratul trebuie sa ofere un drenaj bun si sa aiba capacitatea de a mentine o umiditate moderata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Senecio

Udare. Din cauza dimensiunii frunzelor, evaporarea apei prin frunza se realizeaza mult mai intens. Sunt indicate udarile regulate, cu apa la temperatura camerei. Substratul trebuie mentinut reavan, evitand excesul.

Fertilizare. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte pentru plante cu flori. In perioada infloritului este indicata administrarea ingrasamintelor cu un continut mai scazut de azot.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Pe masura ce cresc, plantele pot fi transplantate in ghivece cu dimensiuni mai mari. Substratul poate fi un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Este important sa asigure un drenaj corespunzator, evitand stagnarea apei la nivelul radacinii.

Inmultirea se poate realiza prin butasi, doar in cazul soiurilor cu flori involte (petale numeroase si dese).

O alta metoda de inmultire este prin seminte. Acestea se seamana vara, in lunile iunie-august. Deoarece semintele sunt foarte mici, semanatul se realizeaza prin imprastiere. Peste seminte se adauga un strat fin de pamant si se tin in locuri ferite de soare. Noile plante rasar in aproximativ 10-14 zile. La doua saptamani de la rasarire, rasadurile se repica.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Senecio (Cineraria) este sensibila la fainare si la putregaiul cenusiu. In cazul daunatorilor, afidele apar cel mai frecvent.

In plus:

  • In cazul temperaturilor ridicate, numarul florilor este redus, iar frunzele raman mici.
  • Cineraria ramane inflorita (in conditii de apartament) aproximativ 4-6 saptamani.
  • Reducerea perioadei de inflorire poate fi cauzata de aerul cald si uscat.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile