Salcam, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Salcam comun (Robinia pseudoacacia) – specie de arbore melifer, din familia Fabaceae, originar din America de Nord. A fost introdus in Europa in anul 1601, de catre gradinarii regali francezi Jean Robin si Vespasien Robin, de la numele carora provine denumirea genului. Este un arbore de talia a II-a, ce poate creste pana la inaltimea de 25-30 m si are o longevitate de aproximativ 100 ani. Scoarta trunchiului prezinta numeroase crapaturi, coroana are o forma neregulata, iar ramurile tinere prezinta spini.
Specii si varietati
Robinia pseudoacacia (salcamul comun)
Este cea mai intalnita specie de salcam, adaptata climatului tarii noastre, in unele zone, devenind chiar specie invaziva. Are frunzele imparipenat compuse, ce se dezvolta tarziu, in luna mai. Infloreste dupa infrunzire, in mai-iunie, florile sunt albe, parfumate, cresc in raceme. Fructele sunt pastai maronii, netede. Prezinta mai multe varietati apreciate pentru forma de crestere, frunzis sau florile deosebite:
- “Pendula” – ramurile au o crestere pendulara;
- “Bessoniana” – forma coroanei este rotunjita, rareori produce si flori;
- “Tortuosa” – ramuri spiralate;
- “Unifolia” – frunzele sunt predominant simple;
- “Frisia” – arbore de talie mica, cu frunzisul in nuante galbui-aurii;
- “Semperflorens” – are doua perioade de inforire: iunie si august-septembrie;
- “Decaisneana” – prezinta flori roz si spini mici;
- “Casque Rouge” – prezinta flori rosiatice.
Robinia viscosa (salcamul rosu)
Este o specie de salcam originara din Sud-Estul Americii de Nord. Fiind un arbore de talia a III-a, poate creste pana la 12 m. Specia este similara cu Robinia pseudoacacia, se deosebeste prin florile de culoare roz-pal. Are ramurile brune, cu perisori lipiciosi; rareori prezinta spini.
Sophora japonica (salcam japonez)
Este o specie de salcam originara din China si Coreea. Este un arbore de talia a II-a, ce poate creste pana la inaltimea de 20 m. Frunzele sunt imparipenat compuse, usor lucioase; sunt verzi-cenusii pe suprafata inferioara. Florile se deosebesc prin culoarea galbena, au dimensiuni mai mici decat la celelalte specii si sunt dispuse in panicule mari, erecte. Infloreste in iulie-august, iar fructele sunt pastai verzi, ce se mentin pe ramuri pana iarna.
Laburnum anagyroides (salcamul galben)
Este o specie autohtona, arbustiva, ce poate creste pana la 3-5 m inaltime. Prezinta ramuri viguroase si frunzele trifoliate. Florile apar in mai-iunie, sunt galbene si cresc in raceme de 10-20 cm lungime.
- Laburnum x watereri – racemele sunt lungi, cu flori parfumate.
- “Vosii” – racemele pot creste lungi de 50 cm.
Conditii de mediu – Salcam
Lumina. Salcamii prefera locurile luminoase, dar suporta si o umbrire usoara.
Temperatura. In general, sunt arbori rezistenti la ger, insa, speciile de salcam rosu, salcam japonez si salcam galben sunt mai sensibile la temperaturile foarte scazute comparativ cu salcamul comun. Ingheturile timpurii de toamna, poleiul si vantul ii poate afecta. Salcamii necesita caldura din plin in perioada de vara.
Solul. Majoritatea speciilor de salcam prefera solurile revene, fertile, usoare, care dreneaza bine apa. Salcamul alb, cel rosu si cel galben se dezvolta greu in solurile compacte, calcaroase, comparativ cu salcamul japonez, care prefera acest tip de sol.
Salcamul rosu este mai sensibil la seceta, pe cand celelalte specii suporta solurile mai uscate si sunt des utilizate la reimpadurirea terenurilor.
Ingrijire Salcam
Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Plantare Salcam
Salcamii se planteaza toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme, inainte de intrarea in vegetatie, cand solul nu este inghetat si temperaturile depasesc 5°C. In cazuri exceptionale, numai salcamul alb poate fi plantat in cursul perioadei de vegetatie, doar daca are radacinile intr-un substrat si se asigura o udare regulata dupa plantare.
Inmultire
Salcamii pot fi inmultiti prin seminte, prin altoire sau drajoni.
- inmultirea prin seminte necesita tratamente prealabile care faciliteaza germinarea, de aceea se recomanda sa fie efectuata doar de specialisti.
- altoirea se face primavara, prin tehnici diferite, in functie de varietatea de salcam: in teren, in despicatura, pe tija (Tortuosa, Pendula), sub scoarta (Unifolia, Semperflorens). Salcamul galben se inmulteste prin altoire in oculatie, vara.
- Inmultirea prin drajoni se face primavara, prin separarea drajonilor de la baza arborilor.
Boli si daunatori
Printre bolile care pot aparea la salcam se numara: boala frunzelor de argint (Chondrostereum purpureum) si cancerul deschis al pomilor (Nectria coryli) si arborilor. Boala frunzelor de argint se manifesta prin nuanta argintie, lucioasa a frunzisului. Cancerul deschis al ramurilor provoaca ulceratii pe scoarta pomului, iar tesutul se scufunda, determinand moartea ramurii.
In plus:
- Salcamii sunt arbori des utilizati in amenajarea parcurilor, in aliniamente stradale sau ca exemplare solitare, in gradina.
- Salcamul japonez este preferat ca specie melifera.
- Salcamul comun are o crestere rapida, comparativ cu cel japonez, care creste mai greu in primii ani.
- Asemeni tuturor plantelor din familia Fabaceae, radacinile salcamului prezinta nodozitati de simbioza cu bacterii fizatoare de azot.
- Salcamul galben contine un alcaloid toxic: citisina.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Salcam, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
5 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziSalcam, Afide in numar foarte mareBună ziua, Va rog să îmi spuneți ce tratament/insecticid (de preferat sistemic, din cauza coroanei f.inalte) pot aplica la salcâm in cazul unei infestari violente cu afide/ păduchi (vezi poze),... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziSalcam, cum se combate palamida din pepiniera de pomi?Buna ziu! Am infiintat o plantatie de salcimi, anul trecut, am efectuat prasila manuala, dar anul acesta am vazut foarte multa palamida. Ce ierbicid imi puteti recamanda care sa nu... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi6 urează frunze verziSalcam, frunze ingalbenite si uscate la marginiBuna ziua, Am avut 5 salcami globulari, plantati de 2 ani. Au mers bine, iar anul acesta unul dintre ei nu a mai inverzit. Intre timp tesutul s-a uscat si... mai multCiteșteSfatul specialistului și
Sfatul cunoscătorului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi45 urează frunze verziÎn cazul bambusului norocos, cât de des trebuie să igienizăm vasul și să schimbăm apa?🎍 Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o plantă din ce în ce mai populară în ultimii ani datorită aspectului său deosebit și valorii sale ornamentale. Având... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.