Salcam, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 9 aprilie 2024

salcam-informatii-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Salcam comun (Robinia pseudoacacia) – specie de arbore melifer, din familia Fabaceae, originar din America de Nord. A fost introdus in Europa in anul 1601, de catre gradinarii regali francezi Jean Robin si Vespasien Robin, de la numele carora provine denumirea genului. Este un arbore de talia a II-a, ce poate creste pana la inaltimea de 25-30 m si are o longevitate de aproximativ 100 ani. Scoarta trunchiului prezinta numeroase crapaturi, coroana are o forma neregulata, iar ramurile tinere prezinta spini.

Specii si varietati

Robinia pseudoacacia (salcamul comun)

Este cea mai intalnita specie de salcam, adaptata climatului tarii noastre, in unele zone, devenind chiar specie invaziva. Are frunzele imparipenat compuse, ce se dezvolta tarziu, in luna mai. Infloreste dupa infrunzire, in mai-iunie, florile sunt albe, parfumate, cresc in raceme. Fructele sunt pastai maronii, netede. Prezinta mai multe varietati apreciate pentru forma de crestere, frunzis sau florile deosebite:

 • “Pendula” – ramurile au o crestere pendulara;
 • “Bessoniana” – forma coroanei este rotunjita, rareori produce si flori;
 • “Tortuosa” – ramuri spiralate;
 • “Unifolia” – frunzele sunt predominant simple;
 • “Frisia” – arbore de talie mica, cu frunzisul in nuante galbui-aurii;
 • “Semperflorens” – are doua perioade de inforire: iunie si august-septembrie;   
 • “Decaisneana” – prezinta flori roz si spini mici;
 • “Casque Rouge” – prezinta flori rosiatice. 

Robinia viscosa (salcamul rosu)

Este o specie de salcam originara din Sud-Estul Americii de Nord. Fiind un arbore de talia a III-a, poate creste pana la 12 m. Specia este similara cu Robinia pseudoacacia, se deosebeste prin florile de culoare roz-pal. Are ramurile brune, cu perisori lipiciosi; rareori prezinta spini.  

Sophora japonica (salcam japonez)

Este o specie de salcam originara din China si Coreea. Este un arbore de talia a II-a, ce poate creste pana la inaltimea de 20 m. Frunzele sunt imparipenat compuse, usor lucioase; sunt verzi-cenusii pe suprafata inferioara. Florile se deosebesc prin culoarea galbena, au dimensiuni mai mici decat la celelalte specii si sunt dispuse in panicule mari, erecte. Infloreste in iulie-august, iar fructele sunt pastai verzi, ce se mentin pe ramuri pana iarna. 

Laburnum anagyroides (salcamul galben)

Este o specie autohtona, arbustiva, ce poate creste pana la 3-5 m inaltime. Prezinta ramuri viguroase si frunzele trifoliate. Florile apar in mai-iunie, sunt galbene si cresc in raceme de 10-20 cm lungime. 

 • Laburnum x watereri – racemele sunt lungi, cu flori parfumate.
 • “Vosii” – racemele pot creste lungi de 50 cm.  

Conditii de mediu – Salcam

Lumina. Salcamii prefera locurile luminoase, dar suporta si o umbrire usoara. 

Temperatura. In general, sunt arbori rezistenti la ger, insa, speciile de salcam rosu, salcam japonez si salcam galben sunt mai sensibile la temperaturile foarte scazute comparativ cu salcamul comun. Ingheturile timpurii de toamna, poleiul si vantul ii poate afecta. Salcamii necesita caldura din plin in perioada de vara. 

Solul. Majoritatea speciilor de salcam prefera solurile revene, fertile, usoare, care dreneaza bine apa. Salcamul alb, cel rosu si cel galben se dezvolta greu in solurile compacte, calcaroase, comparativ cu salcamul japonez, care prefera acest tip de sol. 

Salcamul rosu este mai sensibil la seceta, pe cand celelalte specii suporta solurile mai uscate si sunt des utilizate la reimpadurirea terenurilor. 

Ingrijire Salcam

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare Salcam

Salcamii se planteaza toamna, dupa caderea frunzelor sau primavara devreme, inainte de intrarea in vegetatie, cand solul nu este inghetat si temperaturile depasesc 5°C. In cazuri exceptionale, numai salcamul alb poate fi plantat in cursul perioadei de vegetatie, doar daca are radacinile intr-un substrat si se asigura o udare regulata dupa plantare.  

Inmultire

Salcamii pot fi inmultiti prin seminte, prin altoire sau drajoni. 

 • inmultirea prin seminte necesita tratamente prealabile care faciliteaza germinarea, de aceea se recomanda sa fie efectuata doar de specialisti.
 • altoirea se face primavara, prin tehnici diferite, in functie de varietatea de salcam: in teren, in despicatura, pe tija (Tortuosa, Pendula), sub scoarta (Unifolia, Semperflorens). Salcamul galben se inmulteste prin altoire in oculatie, vara. 
 • Inmultirea prin drajoni se face primavara, prin separarea drajonilor de la baza arborilor.

Boli si daunatori

Printre bolile care pot aparea la salcam se numara: boala frunzelor de argint (Chondrostereum purpureum) si cancerul deschis al pomilor (Nectria coryli) si arborilor. Boala frunzelor de argint se manifesta prin nuanta argintie, lucioasa a frunzisului. Cancerul deschis al ramurilor provoaca ulceratii pe scoarta pomului, iar tesutul se scufunda, determinand moartea ramurii. 

In plus: 

 • Salcamii sunt arbori des utilizati in amenajarea parcurilor, in aliniamente stradale sau ca exemplare solitare, in gradina. 
 • Salcamul japonez este preferat ca specie melifera. 
 • Salcamul comun are o crestere rapida, comparativ cu cel japonez, care creste mai greu in primii ani. 
 • Asemeni tuturor plantelor din familia Fabaceae, radacinile salcamului prezinta nodozitati de simbioza cu bacterii fizatoare de azot. 
 • Salcamul galben contine un alcaloid toxic: citisina. 

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
Ficus
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
tei-sfaturi-ingrijire
Tei
Gazon - peluze
afide-sfaturi-combatere
Afide
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
rhododendron-sfaturi-ingrijire
Rhododendron
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
prun-cultivare-ingrijire
Prun
Mar
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cires
Palmieri
salcie-sfaturi-ingrijire
Salcia
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Violeta de parma
Piersic
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
porumb-cultivare-ingrijire
Porumb

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Salcam, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile