Salcamul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Robinia pseudoacacia (Salcamul)

salcamflori

Este un arbore orignar din America de Nord, cu inaltimea de 20-25 m. Florile sunt albe, de 1.5-2 cm lungime, grupate in raceme, de 10-20 cm lungime. Acestea sunt puternic si placut mirositoare, salcamul fiind o specie melifera. Infloreste in mai-iunie.

Este o specie rezistenta la ger, insa este sensibil la ingheturile tarzii. Prefera solurile usoare, permeabile, fertile. Suporta seceta, de aceea este un arbore care se preteaza pentru impadurirea terenurilor nisipoase.

2.Saphora japonica (Salcamul japonez)

salcam japonezsalcam japonez flori

Este un arbore ce poate atinde inaltimea de 20 m. Are o coroana globuloasa si larga, frunzele frumoase, imparipenat compuse, verzi, lucioase, iar pe fata inferioara slab pubescente, cu o culoare verde-cenusiu.

Florile sunt galben-pal, mai mici decat ale salcamului obisnuit, grupate in inflorescente de tip panicul. Infloreste taziu, in lunile iulie-august.

Formeaza pastai verzi, carnoase, strangulate intre seminte. Pastaile raman pe pom pana iarna, iar la sfarsitul acesteia, se fragmenteaza si cad pe sol. Semintele sunt ovale, negre.

Este rezistent la seceta, fum si la prezenta calcarului in sol. Se inmulteste prin seminte si prin altoire. Semintele se seamana primavara dupa ce au fost tinute in apa timp de 12-14 ore.

Altoirea se face in sere, prin procedeul de despicatura.

3.Robinia viscosa (Salcamul rosu)

salcam rosusalcam rosu flori

Este o specie care ajunge la 12 m inaltime, cu o coroana larga si rotunda, lastari brun-roscati cu perisori lipiciosi (vascosi), lipsiti de spini sau cu spini foarte scurti de culoare rosie.

Florile sunt grupate in raceme dese, de culoare roz, infloresc in mai-iunie. Pastaile sunt lungi (5-8 cm), globuloase. Salcamul rosu este rezistent la seceta, vegeteaza bine chiar si pe soluri compacte.

4.Laburnum anagyroides (Salcamul galben)

salcam galbensalcam galben flori

Este un arbust care poate adeseori sa ajunga la inaltimea unui arbore. Are scoarta maslinie, lujeri verzi-cenusii, pubescenti.

Frunzele sunt alterne, trifoliate, lung petiolate. Florile sunt grupate in raceme laxe, pendule, lungi pana la 30 cm, de culoare galben-auriu, melifere. Infloreste in mai-iunie. Fructul este o pastaie pubescenta.

Este o specie heliofila, rezistenta la ger, seceta, fum, praf, umbra si putin exigenta fata de sol.

Se inmulteste prin seminte, altoire si butasire. Semanarea se face primavara, fara stratificare. Altoirea se executa dupa procedeele in oculatie sau in despicatura, iar butasirea se practica in noiembrie cu butasi lemnificati.

32 de comentarii la “Salcamul

  • Noi nu comercializam astfel de produse. In schimb, va putem oferi informatiile necesare legate de plantare, ingrijire cat si eventualele tratamente.

   • Am 20 plantute (rasaduri) de salcam galben intr-o jardiniera. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi cum sa procedez in continuare daca pot sa le repic in ceva ghivece mai mari sau cum ar fi mai corect sa procedez?

    • In principiu da, ar trebui repicate pentru a se putea dezvolta individual. Ce marime au?

 1. Buna ziua, mai multe plante printre care trandafiri, Magnolii si un salcâm roz prezintă o inconvoiere, răsucire a frunzelor si uscare. Am aplicat 2 tratamente cu Topsin si zebra respectiv cu decis si DITHANE Nici o imbuntatire. Sunt îngrijorat ca le-as putea pierde. Sălcamul are 4 m înălțime si e plin de boboci care nu au mai înflorit. Magnoliile par pierdute

 2. Ajutor, salcâmul meu galben are frunzele galbene spre uscate chiar :((( l-am tuns in prima jumătate a lunii Iunie, după ce au trecut florile, i -au apărut niște lăstari proaspeți iar acum este extrem de trist …ce ma sfătuiți sa fac?

 3. Vreau sa plantez salcami pe marginea unei vii in zona Urlati,pt ca aluneca un pic terenul,vreau sa stiu daca se pot tunde anual pt ca nu vreau sa aiba coroana ampla ci sa fie mai mult ca un gard viu…multumesc!

  • Se pot planta si salcamii, insa tunderea nu va fi atat de utila. In schimb, puteti opta pentru anumite tipuri de arbusti, care pot fi tunsi, cum este gladita, sau chiar duzi.

 4. Buna ziua. Vreau sa-mi plantez salcami in gradina. Am gasit prin oras salcam roz, galben si alb.
  Cum fac?
  Iau lastari si pun in ghiveci cu pamant?1
  Multumesc

 5. Buna ziua ! Semintele de SALCAM si DUD, se vor semana in rasaduri sau direct in pamant? Cum pot fi procurate ?

 6. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. In fata blocului meu este un salcam frumos, viguros, cu varsta de aprox. 20 ani. Un vecin de la alta scara, a vrut sa il taie din motive neintemeiate, dar l-am amenintat ca anunt politia si ii va da amenda. Ieri am gasit sare presarata de jur imprejurul tulpinii salcamului. Am indepartat-o cat am reusit, dar ma tem ca o parte s-a dizolvat si a intrat in sol. Intentionez sa imprejmuiesc cu un gard inalt, sa nu poate avea acces oricine. Dar pana sa achizitionez gardul, ce ma sfatuiti sa fac ca sa il protejez? Ma gandesc ca va mai incerca, poate chiar sare diluata in apa, pe care nu am cum sa o indepartez. Desi salcamul e un copac rezistent, stau cu grija pentru el.
  Va multumesc.

 7. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am plantat salcami in aceasta primavara, doar ca mugurii din care incep sa iasa frunzele precum si frunzele sunt atacate de niste gaze cu aripi. Ce as putea sa fac in aceasta situatie? Va multumesc.

 8. Sorin V
  Buna ziua!
  Am un salcam galben rezultat in urma insamantarii, are deja 5ani de cand l-am plantat in locul definitiv in gradina insa nu a mai crescut aproape deloc.Imi da impresia ca doar se mentine in viata; este al treilea care se comporta aproximativ la fel, am mai avut alti doi cu ani in urma care s-au uscat dupa cativa ani in care s-au chinuit, in sensul ca nu au mai crescut dupa mutarea la locul definitiv chiar daca locul a fost schimbat; am plantat mai intai in zona insorita apoi in zone mai umbroase.Va rog mult, ce pot sa fac ?Locul de plantare este jud Ilfov.
  Multumesc.

  • Salcamul galben (Laburnum anagyroides) este cunoscut ca fiind putin pretentios. Prefera un sol bogat in nutrienti, cu un bun drenaj si locuri insorite sau semi-umbrite. Se recomanda totusi plantarea in locuri mai ferite, pentru a fi mai protejat de temperaturile scazute din timpul iernii. Ati observat vreun daunator sau simptome de pete pe frunze? Daca planta este sanatoasa, se poate incerca fertilizarea acesteia. Se poate administra un stimulator precum Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), in doza de 100 ml la 10 litri apa, prin aplicare foliara. Radicular (la radacina, prin incorporare) se poate aplica un ingrasamant pentru arbusti Hauert (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).

 9. Multumesc mult,
  Am studiat atent plantele si nu apar daunatori sau pete pe frunze, am sa administrez stimulator foliar si ingrasamant pt arbusti radicular, asa cum mi-ati recomandat.

 10. Am un salcam galben pe care când l am cumpărat avea flori da de 3 ani nu a mai făcut nicio floare deși s a dezvoltat frumos, nu are daunatori. oare diin ce cauza?
  Sa l mai țin?

 11. Buna ziua. Avem câțiva salvați japonezi în curte, foarte înalți si mari, cu o coroană foarte mare. Înfloresc o data la 2-3 ani. Cand înfloresc însă e o „calamitate naturala”. Câteva săptămâni până se scutură floricelele, toată curtea,balcoanele,camerele sunt pline cu flori.,iar apoi până în primăvara cu păstai. Ce am putea face ca sa nu mai înflorească? Exista vreun inhibitor de inflorire sau se pot tăia vârfurile primăvara?. Am auzit ca daca îi mai tăiem din crengi se poate usca., ca nu suporta toaletarea ca alti copaci. Este adevarat? Nu vrem sa-i tăiem cu totul,pentru ca sunt foarte frumosi si tin umbra vara, dar ne-am saturat de floricele! V-as fi foarte recunoscătoare daca ne-ati da o soluție. Multumesc!

  Răspunde

  • Taierile drastice nu sunt recomandate deoarece ar conduce la dezechilibrarea arborelui si stimularea cresterii de ramuri verticale, viguroase. Nu exista un produs omologat care sa determine arborele sa nu mai infloreasca. Se poate efectua indepartarea a o parte din inflorescente inainte de inflorit.

 12. Buna ziua. Avem câțiva salvați japonezi în curte, foarte înalți si mari, cu o coroană foarte mare. Înfloresc o data la 2-3 ani. Cand înfloresc însă e o „calamitate naturala”. Câteva săptămâni până se scutură floricelele, toată curtea,balcoanele,camerele sunt pline cu flori.,iar apoi până în primăvara cu păstai. Ce am putea face ca sa nu mai înflorească? Exista vreun inhibitor de inflorire sau se pot tăia vârfurile primăvara?. Am auzit ca daca îi mai tăiem din crengi se poate usca., ca nu suporta toaletarea ca alti copaci. Este adevarat? Nu vrem sa-i tăiem cu totul,pentru ca sunt foarte frumosi si tin umbra vara, dar ne-am saturat de floricele! V-as fi foarte recunoscătoare daca ne-ati da o soluție. Multumesc!

  Răspunde

  • Taierile drastice nu sunt recomandate deoarece ar conduce la dezechilibrarea arborelui si stimularea cresterii de ramuri verticale, viguroase. Nu exista un produs omologat care sa determine arborele sa nu mai infloreasca. Se poate efectua indepartarea a o parte din inflorescente inainte de inflorit.

  • doamna Angela, v-as fi tare recunoscator daca binevoiti sa-mi trimiteti niste seminte de la salcamii japonezi, caci imi plac mult. Va multumesc

 13. Am plantat in noiembrie puieti de salcam. Am inteles ca in primavara trebuie taiati de la sol. Cum si de ce? Dar maj ales cand? Va multumesc

  • Taierea pomilor este o practica horticola care determina schimbarea stilului de crestere al unei plante. Plantele tinere trebuie sa fie taiate periodic pentru o crestere sanatoasa. Se recomanda ca aceste taieri sa se execute primavara in luna Aprilie, la iesirea din iarna, acest lucru va incuraja cresterea si dezolvarea pomilor pe timpul verii.

 14. Am plantat in noiembrie puieti de salcam. Am inteles ca in primavara trebuie taiati de la sol. Cum si de ce? Dar maj ales cand? Va multumesc

  • Taierea pomilor este o practica horticola care determina schimbarea stilului de crestere al unei plante. Plantele tinere trebuie sa fie taiate periodic pentru o crestere sanatoasa. Se recomanda ca aceste taieri sa se execute primavara in luna Aprilie, la iesirea din iarna, acest lucru va incuraja cresterea si dezolvarea pomilor pe timpul verii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor