Sfaturi, ingrijire, cultivare, Plumeria

plumeria-sfaturi-ingrijire

Plumeria este un gen de plante arbustive, florifere, din familia Apocynaceae, originare din America Centrala. La noi in tara cel mai des intalnita este Plumeria alba, crescuta ca planta de interior datorita florilor sale de o deosebita valoare decorativa. Ca planta de apartament poate ajunge la inaltimea de 0,5-1 m. Prezinta frunze caduce, cu forma eliptica, coriacee, cu varful ascutit si marginea curbata. Frunzele din varfurile ramurilor sunt albe, acoperite de puf. Florile apar tot timpul anului, acestea cresc grupate in buchete, sunt galbene in centru si albe spre extremitati. Au un parfum asemanator cu cel al migdalelor, care se resimte mai puternic pe timpul noptii. 

plumeria-ingrijire
Ingrijre

Lumina. Fiind originara din zonele subtropicale, plumeria este o planta iubitoare de lumina, de aceea se amplaseaza langa o fereastra, in plin soare.

Temperatura. Creste bine la temperaturi optime de 20-24°C, insa in perioada de iarna are nevoie de o perioada de repaus, cand trebuie amplasata intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de 13-15°C.

Umiditatea aerului. Are nevoie de o umiditate atmosferica de minim 60%, astfel, se pulverizeaza ocazional frunzele cu apa dedurizata sau se asaza ghiveciul deasupra unui bol cu pietris umed. 

Substrat. Se recomanda folosirea unui substrat poros. Acesta poate fi imbogatit cu nisip sau perlit pentru a facilita drenarea apei.

Produse recomandate

Udare. Se adauga apa moderat, astfel incat substratul sa se usuce pe o adancime de aproximativ 3 cm intre udari. 

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, in special vara, se administreaza un ingrasamant specific.

Produse recomandate

Transplantare. Este indicat sa se transplanteze o data la 2 ani, in martie-aprilie. 

Daunatori si boli. Din cauza lemnului sau “crud”, este o planta predispusa la putrezire.

Inmultire

Plumeria poate fi inmultita prin butasire, cu portiuni din varfurile ramurilor, primavara devreme. Inradacinarea butasilor este favorizata de caldura din incapere si utilizarea stimulatorilor pentru inradacinare. Se poate inmulti si prin seminte, insa cu greutate.

Produse recomandate

Produse recomandate

In plus: 

  • Plumeria mai este cunoscuta si cu denumirea de frangipanier.
  • Atentie! Este o planta toxica pentru om si animalele de companie.
  • Nu este afectata de razele directe ale soarelui.