Sfaturi, ingrijire, cultivare, Platanul

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Platanul Comunitatea Botanistii

Platanul (Platanus) este un gen de plante, singurul din familia Platanaceae, ce cuprinde 7 specii de arbori de talia I, cu inaltimi de pana la 30-40 m. Sunt raspanditi in emisfera nordica, fiind originari din America de Nord, sudul Europei si Asia. Sunt arbori cu un port viguros si o longevitate mare. Sunt plantati izolati sau in grupuri, pentru decorarea gradinilor si parcurilor. Sunt preferati ca arbori stradali sau in aliniamente, pe alei, datorita scoartei foarte decorative.  

Specii si hibrizi

In tara noastra pot fi intalnite 3 specii de platan:

Platanus occidentalis (platanul american) 

Este un arbore viguros, inalt de pana la 40 m, nativ din America de Nord. Are un trunchi gros, acoperit de scoarta cenusie, care se exfoliaza in placi mici. Frunzele au limbul lat, sunt lobate, cu sinusurile dintre lobi usor adancite, largi. Capitulele fructifere cresc atasate de un peduncul lung, lipsit de perisori, solitare sau cate doua.

Platanus orientalis (platanul oriental) 

Este originar din Europa (zona mediteraneana) si vestul Asiei si este mai putin inalt decat precedentul, ajungand pana la 30 m. Are un trunchi scurt, cu scoarta ce se exfoliaza si formeaza o coroana larga. Frunzele sunt late, palmat-lobate, cu 5-7 lobi lungi. Capitulele fructifere cresc cate 2-6, sunt atasate de un peduncul lung. 

Platanus hybrida – sin Platanus x acerifolia (platanul hibrid)

Este un hibrid intre P. orientalis si P. occidentalis, creste de talia I, putand ajunge pana la 35 m inaltime. Are un trunchi puternic si formeaza o coroana larga, cu ramuri groase. Ritidomul este cenusiu-albicios, cu placi mari care se exfoliaza. Frunzele au limbul mare, lat, sunt palmat-lobate, cu 3-5 lobi cu marginea dintata. Capitulele fructifere sunt sferice, pubescente si prezinta un peduncul lung, pubescent. Fructul este persistent, ramanand pe planta si dupa caderea frunzisului.

Ingrijire

Lumina. Specile de platan descrise prefera locurile luminoase, cu soare direct. 

Temperatura. Arborii de platan maturi sunt rezistenti la ger si seceta, insa pot fi afectati de vanturile puternice. Platanul american este mai putin rezistent in perioadele secetoase. 

Solul. In general, platanii prefera solurile afanate, revene.

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate


Taierile. Majoritatea platanilor suporta foarte bine taierile de corectare a formei, efectuate in perioada de repaus vegetativ – toamna tarziu sau primavara devreme. 

Produse recomandatePlantarea

Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. 

Produse recomandateInmultirea

Platanii pot fi inmultiti prin seminte, prin butasi sau marcotaj.

 • inmultirea prin seminte este un procedeu mai dificil, recomandat profesionistilor, deoarece necesita stratificare si tratamente preliminarii. 
 • butasirea este un procedeu recomandat la platanul hibrid. Se utilizeaza butasi lemnificati cu carlig, recoltati de la exemplarele tinere. Butasii necesita o atentie deosebita, in special din punctul de vedere al umbririi si umiditatii solului. 
 • marcotajul se recomanda la specia P. orientalis. Se prefera tehnica marcojatului chinezesc. 

  Produse recomandate


Boli si daunatori

Cea mai intalnita boala ce poate aparea la platani este fainarea. Daunatorii ce pot afecta platanii sunt: omida paroasa si tigrul platanului. 

In plus: 

 • Platanii sunt rezistenti la fum si praf, de aceea se preteaza pentru atmosfera urbana. 
 • Fructele de platan raman pe ramuri chiar si in anotimpul rece.
 • Platanul infloreste odata cu aparitia frunzelor, insa florile sunt insignifiante din punct de vedere ornamental.
 • Discuții pe teme similare

  Sorin Z.
  14 septembrie 2020
  Boala trunchi platan Comunitatea BotanistiiBoala trunchi platan Comunitatea BotanistiiBoala trunchi platan Comunitatea BotanistiiBoala trunchi platan Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Am in curte plantati mai multi platani iar unuia dintre ei i-au aparut niste bube maronii pe trunchi. Aceasta boala s-a intins incepand de la baza trunchiului si urcat aprox. 50 cm in sus pe trunchi. Mentionez urmatoarele: - varsta copacului 10 ani, - coroana/frunzele nu prezinta semne de boli, - in jurul copacului este creat un perimetru de 3m/3m acoperit cu folie antiburuieni peste care am pus pietris, - udarea am facut-o inundand zona odata la 2-3 luni (lasat furtunul sa curga in respectivul perimetru timp de 30-60 min) Am sapat cu un cutit in scoarta copacului sa observ ce profunzime au aceste bube. Nu am gasit rumegus sau gaurele care sa ma duca cu gandul ca ar fi vreun vierme care sapa si mananca sub scoarta. Boala se pare ca urca pe sub scoarta copacului si pe alocuri erupe. Zonele in care erupe sunt putin mai umfate si de acolo se scurge o seva maronie. In asteptarea unei pareri si a sfaturilor dumneavoastra va multumesc anticipat !
  2
  1
  Trimite
  Muscalu Marius
  4 septembrie 2020
  Platan cu frunze gaurite Comunitatea BotanistiiPlatan cu frunze gaurite Comunitatea BotanistiiPlatan cu frunze gaurite Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Am plantat un platan globular din giveci acum 2 luni in gradina. Din pacate nu ii merge prea bine desi l- am udat constant si l-am stropit cu un amestec de fungicid insecticid cu care stropesc si pomii fructiferi. Va rog sa imi dati un sfat. Multumesc anticipat.
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile