Platan, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Platanul (Platanus) este un gen de plante, singurul din familia Platanaceae, ce cuprinde 7 specii de arbori de talia I, cu inaltimi de pana la 30-40 m. Sunt raspanditi in emisfera nordica, fiind originari din America de Nord, sudul Europei si Asia. Sunt arbori cu un port viguros si o longevitate mare. Sunt plantati izolati sau in grupuri, pentru decorarea gradinilor si parcurilor. Sunt preferati ca arbori stradali sau in aliniamente, pe alei, datorita scoartei foarte decorative.
Specii si hibrizi
In tara noastra pot fi intalnite 3 specii de platan:
Platanus occidentalis (platanul american)
Este un arbore viguros, inalt de pana la 40 m, nativ din America de Nord. Are un trunchi gros, acoperit de scoarta cenusie, care se exfoliaza in placi mici. Frunzele au limbul lat, sunt lobate, cu sinusurile dintre lobi usor adancite, largi. Capitulele fructifere cresc atasate de un peduncul lung, lipsit de perisori, solitare sau cate doua.
Platanus orientalis (platanul oriental)
Este originar din Europa (zona mediteraneana) si vestul Asiei si este mai putin inalt decat precedentul, ajungand pana la 30 m. Are un trunchi scurt, cu scoarta ce se exfoliaza si formeaza o coroana larga. Frunzele sunt late, palmat-lobate, cu 5-7 lobi lungi. Capitulele fructifere cresc cate 2-6, sunt atasate de un peduncul lung.
Platanus hybrida – sin Platanus x acerifolia (platanul hibrid)
Este un hibrid intre P. orientalis si P. occidentalis, creste de talia I, putand ajunge pana la 35 m inaltime. Are un trunchi puternic si formeaza o coroana larga, cu ramuri groase. Ritidomul este cenusiu-albicios, cu placi mari care se exfoliaza. Frunzele au limbul mare, lat, sunt palmat-lobate, cu 3-5 lobi cu marginea dintata. Capitulele fructifere sunt sferice, pubescente si prezinta un peduncul lung, pubescent. Fructul este persistent, ramanand pe planta si dupa caderea frunzisului.
Conditii de mediu – Platan
Lumina. Specile de platan descrise prefera locurile luminoase, cu soare direct.
Temperatura. Arborii de platan maturi sunt rezistenti la ger si seceta, insa pot fi afectati de vanturile puternice. Platanul american este mai putin rezistent in perioadele secetoase.
Solul. In general, platanii prefera solurile afanate, revene.
Ingrijire Platan
Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Taierile. Majoritatea platanilor suporta foarte bine taierile de corectare a formei, efectuate in perioada de repaus vegetativ – toamna tarziu sau primavara devreme.
Comandă produsele recomandate
Plantarea
Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Se recomanda administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.
Comandă produsele recomandate
Inmultirea
Platanii pot fi inmultiti prin seminte, prin butasi sau marcotaj.
- inmultirea prin seminte este un procedeu mai dificil, recomandat profesionistilor, deoarece necesita stratificare si tratamente preliminarii.
- butasirea este un procedeu recomandat la platanul hibrid. Se utilizeaza butasi lemnificati cu carlig, recoltati de la exemplarele tinere. Butasii necesita o atentie deosebita, in special din punctul de vedere al umbririi si umiditatii solului.
- marcotajul se recomanda la specia P. orientalis. Se prefera tehnica marcojatului chinezesc.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Cea mai intalnita boala ce poate aparea la platani este fainarea. Daunatorii ce pot afecta platanii sunt: omida paroasa si tigrul platanului.
In plus:
- Platanii sunt rezistenti la fum si praf, de aceea se preteaza pentru atmosfera urbana.
- Fructele de platan raman pe ramuri chiar si in anotimpul rece.
- Platanul infloreste odata cu aparitia frunzelor, insa florile sunt insignifiante din punct de vedere ornamental.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Platan, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziPlatan, sfaturi si produse pentru curatare si protectie ranaBună ziua, avem un platan de 4 ani la care am descoperit un cuib de urechelnite după ce am încercat să curățăm zona afectată (baza trunchiului - foto 1). Bănuiesc... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi4 urează frunze verziPlatan, Uscare frunze la o luna de la plantare (dimensiuni mari)Bună ziua! Am plantat acum aproximativ o lună un platan destul de mare (4 m inaltime). De o săptâmână am văzut o tebdință de uscare a frunzelor. Menționez că îl... mai multCitește Sfatul specialistului și încă un răspunsFrunze verzi72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziPlatan, maronirea si caderea frunzelor la platan in plina varaBuna ziua, va transmit in atasament mai multe fotografii cu cei doi platani din fata casei, carora au inceput sa le cada frunzele masiv in mijlocul lunii iulie. Au trecut... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi8 urează frunze verziCum se combate putregaiul cenusiu (Botrytis spp.) in cazul orhideelor?👉 Botrytis, cunoscuta si sub denumirea de putregai cenusiu, este o boala fungica ce poate afecta orhideele, in special in conditii de umiditate ridicata, ventilatie slaba si temperaturi scazute. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziPlatan, frunzele se ingalbenesc si cadBuna ziua, de aprox 5 zile frunzele au inceput sa se ingalbeneasca accelerat si sa cada. Estimez ca au cazut pana acum 20% din frunze, dar procesul continua. Anul trecut... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.