Platanul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Platanus hybrida (Platanul)

platanulPlatanusPlatanus occidentalisfructe

Descriere: Este un arbore inalt, cu trunchiul puternic si coronamentul larg, iar scoarta se exfoliaza in placi mari.

Frunzele sunt palmat lobate, de cazatoare, de 13-26 cm lungime. Are 3-5 lobi, dintati, cu petiol lung si paros.
Florile apar odata cu infrunzirea, florile femele sunt grupate si atarna de un petiol. Lujerii sunt de culoare brun-verzui si fara perisori.

Fructul este de tip pluriachena, de 2.5 cm lungime, care atarna de o codita.

Conditii de crestere: Este o seceta rezistenta la ger si seceta. Prefera solurile revene si profunde, bogate in humus, afanate. Este o specie ce prefera locurile insorite.

Inmultire: Se inmulteste prin seminte, semanate primavara si prin butasire. Este sensibil la fainare si la omizile paroase.

10 comentarii la “Platanul

 1. Semintele din fruct se seamana primavara sau toamna ?Cum se seamana in ghivece ? alte informatii cu care ne puteti sta la dispozitie , va rugam
  adresa de e-mail : ordeianu_company@yahoo.com . Platanul este indicat in zone cu vant ?

  va multumi anticipat ?

  • Semintele de platan se recomanda sa se semene primavara, dupa trecerea pericolului de inghet, direct in pamant sau chiar in ghivece. Fructele platanului sunt de tip pluriachena, care contin in interiorul lor 2 sau mai multe seminte. Pentru semanat in ghivece se recomanda ca semintele sa le desfaceti din invelisul protector si sa se semanati in pamant in primii 5-10 cm ai solului.
   Platanul este o specie care rezista foarte bine la seceta si la ger, prefera solurile afanate, fertile, bogate in humus. Se preteaza pentru zonele forestiere din zonele de lunca si este o specie rezistenta la poluarea atmosferica, insa nu suporta zone cu vant foarte puternic.

 2. Buna ziua,

  As vrea sa mut un platan. A fost plantat in urma cu 1an. Are 2.5 m. Cand recomandati sa il mut si cum?

  Multumesc

  • In perioada de repaus, din noiembrie si pana in martie (in toamna inainte sa cada bruma, iar in primavara dupa ce se topeste zapada, dar inainte de a porni in vegetatie). Incercati sa-l scoateti cu balot de pamant pe radacini. Pentru un arbore de cca 2,5 m inaltime, diametrul balotului trebuie sa fie de minim 55 cm. Sapati un sant circular in jurul arborelui (la o distanta de trunchi cu 10 cm mai mare decat raza balotului, in cazul dvs la cel putin 37-38 cm). Se sapa intai vertical, taind radacinile orizontale cu cazmaua, apoi oblic, spre baza balotului. Taiati pivotul radacinii (sub balot) pentru a extrage manual arborele din groapa. Spor!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor