Pilea, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 11 februarie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Pilea este cel mai mare gen de plante cu flori din familia Urticaceae. Specia Pilea peperomioides este cea mai cunoscuta planta din acest gen, fiind populara datorita frunzisului in forma de monede. Originara din sudul Chinei, infloreste ocazional, producand flori albe, roz sau crem. In general talia speciilor de Pilea este moderata.
Specii
- Pilea cadierei – frunze ovale, de culoare verde inchis, pe frunze putand fi observate pete argintii ce ies in relief.
- Pilea microphylla – frunze minuscule, de culoare verde deschis.
- Pilea mollis „Valea Lunii” – frunze ovate, pe suprafata superioara a frunzei sunt prezenti peri mici.
Pilea – Conditii de mediu
Lumina. Speciile de pilea prefera lumina puternica dar indirecta, razele directe ale soarelui pot provoca arsuri frunzelor. Pozitionarea acesteia in conditii optime din punct de vedere al luminozitii, sustine cresterea sanatoasa si atractiva a plantelor.
Temperatura. Prefera temperaturi medii de peste 10 °C, temperaturile scazute sau inghetul pot duce la pierderea plantei. In interior temperatura trebuie sa fie aproximativ de 15-23°C.
Substrat. Pilea prefera substraturi cu capacitate ridicata de drenaj a apei, bogat in elemente nutritive iar pH-ul sa fie usor acid pana la neutru.
Comandă produsele recomandate
Umiditate. Sunt specii ce se dezvolta foarte bine in conditii de umiditate ridicata, daca umiditatea este scazuta, se pot pulveriza periodic frunzele cu apa.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Pilea
Udarea
Pilea are cerinte medii de apa, se recomanda ca udarea sa fie realizata cand 3-4 cm din substrat s-au uscat. Simptomele precum, lasarea frunzelor in jos, indica nevoia plantei pentru apa, atunci fiind indicata udarea.
Fertilizarea
Aceste specii, reactioneaza pozitiv la administrarea ingrasamintelor pe parcursul perioadei de vegetatie. Realizarea unei fertilizari echilibrate sustine dezvoltarea si cresterea sanatoasa a plantelor. Se recomanda ca in perioada de repaus, sa nu se administreze ingrasaminte.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Inmultirea acestor specii nu este dificila, se realizeaza prin butasi. Acestia pot fi obtinuti primavara, iar in conditii optime de mediu vor forma rapid radacini iar dezvoltarea plantei va fi rapida.
Transplantarea
Acest proces se recomanda a fi efectuat anual, primavara sau vara. Se recomanda alegerea unui substrat capacitate buna de drenaj, intrucat umditatea ridicata poate determina aparitia patogenilor.
Boli si daunatori
Aceste specii nu sunt predispuse la atacul unor boli sau daunatori, dar cand sunt amplasate in interior, pot aparea acarieni, afide, paduchi.
Comandă produsele recomandate
Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Pilea, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
28 urează frunze verziCum prevenim carenta de fier la plantele ornamentale?🌿 Carenta de fier la plantele ornamentale se manifesta prin cloroza sau ingalbenirea frunzelor tinere, in timp ce nervurile raman verzi. De asemenea, cresterea plantelor este lenta, frunzele sunt mici,... mai multFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi37 urează frunze verziCum se realizează polenizarea smochinului?🌿 Polenizarea smochinului este un proces fascinant și inedit în lumea plantelor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care se polenizează prin intermediul albinelor și/sau al vântului, smochinele se bazează pe... mai multFrunze verzi94 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.