Pilea este cel mai mare gen de plante cu flori din familia Urticaceae. Specia Pilea peperomioides este cea mai cunoscuta planta din acest gen, fiind populara datorita frunzisului in forma de monede. Originara din sudul Chinei, infloreste ocazional, producand flori albe, roz sau crem. In general cresterea speciilor de Pilea estea moderata.
Specii
- Pilea cadierei – frunze ovale, de culoare verde inchid, pe frunze putand fi observate pete argintii ce ies in relief.
- Pilea microphylla – frunze minuscule, de culoare verde deschis.
- Pilea mollis „Valea Lunii” – frunze ovate, pe suprafata superioara a frunzei sunt prezenti peri mici.



Pilea – Conditii de mediu

Lumina. Speciile de pilea prefera lumina puternica dar indirecta, razele directe ale soarelui pot provoca arsuri frunzelor. Pozitionarea acesteia in conditii optime din punct de vedere al luminozitii, sustine cresterea sanatoasa si atractiva a plantelor.
Temperatura. Prefera temperaturi medii de peste 10 °C, temperaturile scazute sau inghetul pot duce la pierderea plantei. In interior temperatura trebuie sa fie aproximativ intre 15-23°C.
Substrat. Pilea prefera substraturi cu capacitate ridicata de drenaj a apei, bogat in elemente nutritive iar pH-ul sa fie usor acid pana la neutru.
Produse recomandate
Umiditate. Sunt specii ce se dezvolta foarte bine in conditii de umiditate ridicata, daca umiditatea este scazuta, se pot pulveriza periodic frunzele cu apa.
Produse recomandate
Ingrijire Pilea

Udarea
Pilea are cerinte medii de apa, se recomanda ca udarea sa fie realizata cand 3-4 cm din substrat s-a uscat. Simptomele precum, lasarea frunzelor in jos, indica nevoia plantei pentru apa, atunci fiind indicata udarea.

Fertilizarea
Aceste specii, reactioneaza pozitiv la administrarea ingramintelor pe parcursul perioadei de vegetatie. Realizarea unei fertilizari echilibrate sustine dezvoltarea si cresterea sanatoasa a plantelor. Se recomanda ca in perioada de repaus, sa nu se administreze ingrasaminte.
Produse recomandate
Inmultire. Inmultirea acestor specii nu este dificila, se realizeaza prin butasi. Acestia pot fi obtinuti primavara, iar in conditii optime de mediu vor forma rapid radacini iar dezvoltarea plantei va fi rapida.

Transplantarea
Acest proces se recomanda a fi efectuat anual, primavara sau vara. Se recomanda alegerea unui substrat capacitate buna de drenaj, intrucat umditatea ridicata poate determina aparitia patogenilor.
Boli si daunatori
Aceste specii nu sunt predispuse la atacul unor boli sau daunatori, dar cand sunt amplasate in interior, pot aparea acarieni, afide, paduchi.
Produse recomandate
Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor.