Paulownia, informatii si sfaturi de ingrijire

paulownia-sfaturi-ingrijire-blog

Paulownia tomentosa sin. Paulownia imperialis sau “arborele printesa” este un arbore foios, florifer, originar din China si Japonia. Creste de talia a II-a, ajungand pana la inaltimea de 10-20 m, formeaza o coroana mare, larga, cu ramuri groase. Are o crestere foarte rapida, in conditii optime de mediu, se poate inalta cu 3-5 metri pe an. Totusi, la noi in tara nu are o longevitate mare. Denumirea speciei provine de la numele ducesei Anna Pavlovna a Rusiei, iar atributul “tomentosa” face referire la frunzele pubescente, catifelate.

Este intalnit ca arbore izolat, decorativ, in gradini si parcuri. Prezinta frunzele cordiforme, mari de 17-30 cm, uneori chiar de 50 cm. Acestea au suprafata pubescenta, cu aspect catifelat. Inflorirea are loc in luna mai-iunie, iar inflorescentele sunt panicule mari, alcatuite din flori tubulare, in forma de clopot, de culoare violacee. Acestea se formeaza spre extremitatile ramurilor si degaja un parfum placut. Fructele sunt capsule dehiscente, maronii si au dimensiunea de 3-4 cm.

Conditii de mediu – Paulownia

Lumina. Fiind un arbore heliofil, se recomanda plantarea in zonele cu multa lumina. 

Temperatura. Se dezvolta optim la temperaturi mai ridicate. Prefera zonele de campie, cu toamne lungi si cu ierni blande. Poate fi afectat de ingheturile timpurii de toamna si de ger. De asemenea, se dezvolta bine in spatii ferite de curentii de aer rece.  

Solul. Are nevoie de un sol bogat, fertil, reavan, usor, care sa asigure un drenaj bun al apei. Nu suporta solurile calcaroase si grele. Nu tolereaza lipsa apei, pe perioade indelungate. 

Ingrijire Paulownia

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Deoarece lastareste puternic, se executa taieri de corectare a formei in fiecare primavara. De asemenea, exemplarele tinere puternic afectate de ger pe timpul iernii, pot fi taiate in primavara de la cep, deasupra solului, pentru ca noii lastari sa porneasca si sa se dezvolte viguros. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate.

Inmultire. Arborele paulownia poate fi inmultit prin seminte, butasi din portiuni de radacina sau drajoni. Semintele se seamana imediat dupa recoltare, in sera, ladite sau rasadnite. Butasii se lasa la inradacinat tot in sera. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

In general, paulownia nu este des atacata de boli si daunatori. Insa, uneori, in conditii de umiditate ridicata, pot aparea patari pe frunze sau fainare. Cateodata, pe ramurile arborelui pot aparea cresteri anormale, numite fitoplasme – formatiuni asemanatoare unor “tufisuri”, alcatuite din lastari si frunze tinere. Inca nu se cunoaste un tratament curativ impotriva fitoplasmelor, insa acestea pot fi eliminate si se usuca complet odata cu venirea anotimpului rece.

In plus: 

  • Cresterea poate fi afectata de concentratia ridicata de saruri din sol. 
  • O caracteristica interesanta a arborelui paulownia este ca poate fixa carbonul C4, astfel se poate explica si cresterea rapida a plantei. 
  • Poate fi usor confundat cu Catalpa, dar se poate deosebi mai ales prin aspectul fructelor.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile