Paulownia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Paulownia tomentosa sin. Paulownia imperialis sau “arborele printesa” este un arbore foios, florifer, originar din China si Japonia. Creste de talia a II-a, ajungand pana la inaltimea de 10-20 m, formeaza o coroana mare, larga, cu ramuri groase. Are o crestere foarte rapida, in conditii optime de mediu, se poate inalta cu 3-5 metri pe an. Totusi, la noi in tara nu are o longevitate mare. Denumirea speciei provine de la numele ducesei Anna Pavlovna a Rusiei, iar atributul “tomentosa” face referire la frunzele pubescente, catifelate.
Este intalnit ca arbore izolat, decorativ, in gradini si parcuri. Prezinta frunzele cordiforme, mari de 17-30 cm, uneori chiar de 50 cm. Acestea au suprafata pubescenta, cu aspect catifelat. Inflorirea are loc in luna mai-iunie, iar inflorescentele sunt panicule mari, alcatuite din flori tubulare, in forma de clopot, de culoare violacee. Acestea se formeaza spre extremitatile ramurilor si degaja un parfum placut. Fructele sunt capsule dehiscente, maronii si au dimensiunea de 3-4 cm.
Conditii de mediu – Paulownia
Lumina. Fiind un arbore heliofil, se recomanda plantarea in zonele cu multa lumina.
Temperatura. Se dezvolta optim la temperaturi mai ridicate. Prefera zonele de campie, cu toamne lungi si cu ierni blande. Poate fi afectat de ingheturile timpurii de toamna si de ger. De asemenea, se dezvolta bine in spatii ferite de curentii de aer rece.
Solul. Are nevoie de un sol bogat, fertil, reavan, usor, care sa asigure un drenaj bun al apei. Nu suporta solurile calcaroase si grele. Nu tolereaza lipsa apei, pe perioade indelungate.
Ingrijire Paulownia
Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Taierile. Deoarece lastareste puternic, se executa taieri de corectare a formei in fiecare primavara. De asemenea, exemplarele tinere puternic afectate de ger pe timpul iernii, pot fi taiate in primavara de la cep, deasupra solului, pentru ca noii lastari sa porneasca si sa se dezvolte viguros.
Comandă produsele recomandate
Plantarea
Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate.
Inmultire. Arborele paulownia poate fi inmultit prin seminte, butasi din portiuni de radacina sau drajoni. Semintele se seamana imediat dupa recoltare, in sera, ladite sau rasadnite. Butasii se lasa la inradacinat tot in sera.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
In general, paulownia nu este des atacata de boli si daunatori. Insa, uneori, in conditii de umiditate ridicata, pot aparea patari pe frunze sau fainare. Cateodata, pe ramurile arborelui pot aparea cresteri anormale, numite fitoplasme – formatiuni asemanatoare unor “tufisuri”, alcatuite din lastari si frunze tinere. Inca nu se cunoaste un tratament curativ impotriva fitoplasmelor, insa acestea pot fi eliminate si se usuca complet odata cu venirea anotimpului rece.
In plus:
- Cresterea poate fi afectata de concentratia ridicata de saruri din sol.
- O caracteristica interesanta a arborelui paulownia este ca poate fixa carbonul C4, astfel se poate explica si cresterea rapida a plantei.
- Poate fi usor confundat cu Catalpa, dar se poate deosebi mai ales prin aspectul fructelor.
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziPaulownia, RăsaduriCe temperatură este propice pentru răsadurile de PaulowniaCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi2 urează frunze verziPaulownia, Frunze uscate in varfBună ziua, după o evoluție foarte frumoasă, acum i s-au uscat complet frunzele din vârf și celelalte Prezintă găuri și pete maronii. Precizez ca în lunile iulie și august au... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.