Passiflora, informatii si sfaturi de ingrijire

floarea-pasiunii

Passiflora este o planta cataratoare originara din regiunile tropicale ale Americii de Sud, Australia si Asia. In tara noastra este intalnita, in special, ca planta de apartament. Decoreaza prin florile mari, colorate variat in roz, albastru, galben sau alb, cu o forma deosebita, stelata. Florile raman deschise numai 24 de ore, insa inflorirea este continua si abundenta din vara pana in toamna. Frunzele sunt persistente, profund lobate. 

Specii si varietati

Passiflora caerulea – este specia cea mai intalnita ca planta de apartament; are aspect de liana, frunzele sunt persistente, iar florile sunt mari, albe si corola bleu.
Passiflora quadrangularis – prezinta tulpini lungi, usor lemnoase; frunzele sunt ovale si mari, iar florile sunt mari si rosii.
Passiflora violacea – frunzele sunt verzi pe partea superioara si gri-verzui pe partea inferioara, florile sunt roz-violet, mari si parfumate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Passiflora – Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile luminoase, chiar si soarele direct. Se dezvolta bine si la semiumbra, insa nu va mai inflori atat de abundent.

Temperatura. Suporta temperaturile ridicate din timpul verii, daca i se asigura necesarul de apa.

Umiditate. Passiflora creste si infloreste cel mai bine cand umiditatea este constanta si moderata, atat in substrat, cat si cea atmosferica. 

Substrat. Se dezvolta bine intr-un substrat fertil, cu o capacitate foarte buna de drenare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Passiflora

Udarea se face regulat, chiar zilnic in timpul verii, astfel incat substratul sa nu se usuce intre doua udari. Nu se poate preciza un interval anume, intrucat acesta depinde de mai multi factori. Iarna are nevoie de o perioada de repaus, astfel ca incepand cu luna octombrie udarile se raresc, iar planta se depoziteaza intr-un spatiu mai racoros, dar cu lumina.
In primavara, se readuce planta la locul initial, iar udarile se fac mai des.

Umiditatea atmosferica se mentine ridicata prin pulverizari.

Taierile de corectare ale formei plantei se fac tot primavara, prin scurtarea lastarilor laterali la 2-3 noduri.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizarea se face la doua saptamani, in perioada de crestere activa (aprilie-septembrie) cu ingrasaminte pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se face primavara, doar atunci cand este cazul. Insa, se recomanda inlocuirea pamantului de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat, in fiecare an. 

Inmultire. Se inmulteste prin butasi de tulpina usor lemnificati, primavara-vara. Passiflora se mai poate inmulti prin marcotaj si seminte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Este o planta sensibila, in special, la atacul daunatorilor. Cei mai frecventi sunt afidele, musculita alba si acarienii

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Passiflora iubeste soarele, iar pentru a inflori are nevoie de multa lumina. 
  • Pulverizarea plantelor de Passiflora se face dimineata sau seara. Pulverizarea in timpul zilei, cand soarele este puternic, poate duce la arderea frunzelor.
  • Planta prezinta proprietati medicinale, actionand benefic in special asupra sistemului nervos central.
  • In latina “passio” inseamna patimi, iar numele de Passiflora, adica floarea patimilor, a fost dat de misionarii crestini ajunsi in America de Sud.
  • Exista doua specii de Passiflora care pot fi cultivate si in gradina – Passiflora incarnata si Passiflora lutea. Acestea rezista la temperaturile scazute din timpul iernii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile