Orhidee, sfaturi de ingrijire si cultivare, plante decorative

orhidee-sfaturi-ingrijire

Orhideele se remarca prin frumusetea florilor si diversitatea foarte mare a culorilor, formelor si parfumurilor. Aceasta mare familie, numita familia Orchidaceae cuprinde aproximativ 800 de genuri, cu peste 30 000 de specii, cultivaruri si hibrizi. Cele mai cunoscute sunt:

Phalaenopsis. Genul cuprinde aproximativ 70 de specii de orhidee epifite sau litofite, originare din zone precum India, Indonezia, Filipine si Australia. In tara noastra este intalnita ca planta de apartament, fiind una dintre cele mai apreciate orhidee. Phalaenopsis este cunoscuta si sub denumirea de “planta fluture”, florile sale avand o forma deosebita. Orhideele Phalaenopsis sunt monopodiale, lipsite de rizomi sau bulbi, prezentand o singura tulpina dreapta, cu crestere continua. In general, frunzele sunt dispuse pe doua randuri, sunt mari, avand o lungime de 10-30 cm. Forma lor este eliptica sau obovata, sunt coriacee, lucioase, de culoare verde uniforma. Din rozeta de frunze pornesc tijele florale si radacinile aeriene. Tijele florale pot aparea in orice perioada a anului, in varful lor dezvoltandu-se zeci de boboci si flori cu petale si sepale asemanatoare, de culoare alba, roz, oranj sau galbena.  

orhidee-phalaenopsis

Cattleya. Este un gen de orhidee ce cuprinde aproximativ 40-65 specii originare din padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud, in special din Bazinul Amazonian. Prima specie de orhidee Cattleya introdusa in Europa a fost Cattleya loddigesii. La noi in tara, speciile acestei orhidei sunt crescute ca plante de interior, fiind considerate “reginele orhideelor”. In zonele natale, cresc pe arbori sau pietre, fiind epifite, respectiv litofite. Prezinta crestere simpodiala, cu un rizom subteran, din care pornesc mai multi pseudobulbi (ingrosari ale tulpinilor), cu rol de inmagazinare a apei. Astfel, speciile acestui gen se impart in doua tipuri: labiata sau unifoliate (au o singura frunza pe fiecare pseudobulb si 2-6 flori voluminoase) si brazilian sau bifoliat (au 2-3 frunze pe fiecare pseudobulb si ciorchini de flori mici, viu-colorate, parfumate). Frunzele au aspect similar celor de Phalaenopsis. Pot inflori in orice perioada a anului, florile sunt alcatuite din 3 sepale si doua petale mari, colorate, cu marginile franjurate.   

orhidee-cattleya-ingrijire

Miltonia. Acest gen cuprinde aproximativ 20 de specii de orhidee epifite, native din padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Prezinta pseudobulbi cilindrici, ce se dezvolta pe un rizom orizontal. Din acestia pornesc frunzele liniare, lungi de 15-30 cm, flexibile, de culoare verde deschis. Florile pot aparea tot timpul anului, cresc solitare sau in grupuri de cate 6-10, au sepalele si petalele de aceeasi dimensiune, decorate in culori contrastante. Deseori au forma plata si se aseamana cu florile de panseluta, totusi rezista un timp scurt pe planta, comparativ cu celelalte genuri de orhidee.

orhidee-miltonia-cultivare

Dendobrium. Gen ce cuprinde 1000-1500 de specii de orhidee exclusiv epifite, ce isi au originea in India, tarile din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia. Denumirea provine de la cuvintele dendron=copac si bios=viata, facand referire la modul de crestere al acestora in mediul natural, pe arbori. Prezinta un rizom mic, pe care se dezvolta pseudobulbii cu forma diferita in functie de specie si pot fi pendenti sau erecti. Frunzele cresc atasate de-a lungul pseudobulbilor, sunt lungi de 10-25 cm, plate sau cilindrice, persistente, uneori cazatoare. Forma si culoarea florilor difera de la o specie la alta, acestea au petale si sepale de aceeasi dimensiune, la unele specii sunt parfumate.

orhidee-dendrobium-ingrijire

Cymbidium. Genul cuprinde peste 100 specii de orhidee epifite, litofite, terestre, unele chiar saprofite, native din zonele tropicale si subtropicale ale Asiei (India, China, Japonia) si Australia. Prezinta crestere simpodiala, cu pseudobulbi ovali, din fiecare pornind 3-12 frunze persistente, asezate pe doua randuri. Acestea au intre 30 cm si 1 m lungime, cresc sub forma de panglici curbate, sunt pieloase si au culoare verde. Inflorescentele au forma de spic, pot fi alcatuite din maxim 30 de flori cu sepalele si petalele identice, de diferite culori.

orhidee-cymbidium-ingrijire

Oncidium. Este un gen de orhidee alcatuit din peste 450 de specii epifite, originare din padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Prezinta pseudobulbi ovoidali, pe care se dezvolta o singura frunza mare sau doua frunze mai mici. In functie de specie, frunzele pot avea lungimi cuprinse intre 10 si 60 cm, totodata, unele pot creste sub forma de tufis. Florile pot fi solitare sau grupate, in general, au culoare galbena, dar forma si culoarea variaza foarte mult de la o specie la alta, unele pot fi maronii, albe sau roz.

orhidee-oncidium-crestere

Pentru mai multe infomatii despre ingrijire click aici.

 • Discuții pe teme similare

  Diana
  13 octombrie 2020
  Buna ziua, In urma cu doua saptamani am scos toate orhideele pe balcon, eu consider ca au fost amplasate ferite de raze solare directe si totusi 3 din cele 10 orhidee prezinta frunze ingalbenite, mai moi decat in mod normal si cu pete. Imi puteti spune, va rog, daca este vorba de arsuri solare sau altceva? Este posibil ca pe timpul noptii temperatura sa fi fost destul de scazuta, dar toate celelate orhidee arata normal. Va multumesc!
  0
  9
  dana
  6 octombrie 2020
  Buna ziua! Din cele 8 orhidee, trei dintre ele au cate o frunza galbena cu pete maronii. De asemenea, in ultima poza unul din puii formati la baza are o frunza care pare atacata. Udarea o fac saptamanal prin scufundare. Mentionez ca in luna august am facut un tratament contra musculitei albe de sera care aparuse la o poinsentia si migrase la o planta de rosii cherry care se afla pe balcon cu orhideele.. Am folosit Mospilan +Mavrik. In acea perioada orhideele aveau flori.
  0
  3
  Diana
  15 octombrie 2020
  Buna ziua, De ce se ingalbenesc frunzele la Dendrobium Nobile? E cumparat de o saptamana , mai avea un ultim boboc neinflorit iar acesta a cazut inainte de inflorire. Este amplasat intr-un loc luminos dar ferit de raze solare directe. L-am udat o data pe saptamana, foarte putin si nu prin absorbtie ca la orhideele Phaleonopsis. Ce este gresit?
  0
  1
  Cristiana
  13 iulie 2020
  Buna ziua, Am primit aceasta orhidee in aprilie si a mers foarte bine in primele doua luni. In iunie au inceput sa cada florile foarte des si frunzele se ingalbeneau. Recent am observat ca tijele se innegresc la baza si chiar prezinta urme de mucegai. Mentionez ca am udat-o o data pe saptamana si nu am folosit fertilizator pana acum 2 sapt. Credeti ca este vorba de o ciuperca? Puteti sa ma sfatuiti daca trebuie schimbat vasul sau daca trebuie sa folosesc solutii fungicide? Multumesc!
  0
  4

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile