Sfaturi, ingrijire, cultivare, Narcise

narcise-cultivare-ingrijire

Narcise (Narcissus spp.) sunt plante perene ce fac parte din familia Amaryllidaceae, originare din Europa Centrala si Occidentala. Acestea prezinta in sol un bulb ovoid, piriform. Frunzele sunt liniare, cilindrice, cu varful ascutit, de culoare verde sau verde-albastrui. Florile au forma de trompeta, sunt divers colorate si pot fi erecte sau cu pozitie pendenta. Fructul este o capsula.

In functie de numarul florilor prezente in varful tijei florale, narcisele se impart in 2 categorii: specii cu o singura floare (N. pseudonarcissus, N. incomparabilis, N. poeticus) si specii cu mai multe flori (N. jonquilla, N tazzeta).

Specii si varietati
  • Narcissus pseudonarcissus – este cea mai cunoscuta specie. Acesta formeaza in sol un bulb piriform, protejat de tunici pergamentoase. Frunzele sunt liniare, de culoare verde. Tija florala poate ajunge la o inaltime de 30 cm si poarta in varf o floare tubuloasa, in forma de trompeta. Florile sunt parfumate si pot avea culori variate: galben, roz, alb. Inflorirea are loc in martie-aprilie. 
  • Narcissus incomparabilis – formeaza o tija florala inalta, de pana la 40 cm. Frunzele sunt liniare si inguste. Florile pot fi galbene, roz, albe sau crem si au o pozitie usor pendenta. Infloreste in martie-aprilie.
  • Narcissus poeticus – prezinta frunze liniare, inguste, iar tija florala este cilindrica, inalta si poarta in varf o floare usor pendenta. Infloreste in martie-aprilie.
  • Narcissus jonquilla – in varful tijei florale formeaza 2-4 flori mici, galbene, puternic parfumate. Infloreste in martie-aprilie.
  • Narcissus tazetta – tija florala este inalta, de pana la 40 cm lungime, iar in varful ei se regasesc 6-12 flori albe, crem, galbene sau oranj, simple sau duble, puternic parfumate. Infloreste in martie-aprilie.

Conditii de mediu

Lumina. Narcisele cresc si se dezvolta in plin soare, dar tolereaza si umbrirea partiala.

Temperatura. Plantele nu au cerinte ridicate fata de temperatura. Acestea sunt rezistente la temperaturi scazute. 

Sol. Narcisele prefera solurile bogate in humus, care sa asigure un drenaj bun, cu pH intre 6-7. Se recomanda evitarea solurilor grele, umede, care pot determina putrezirea bulbilor.

Ingrijire narcise

Udarea

Narcisele au nevoie de udari regulate in timpul perioadei de crestere si inflorire. Dupa ce florile au disparut si frunzele s-au uscat, plantele nu mai au nevoie de apa.

Fertilizare

Reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor granulare sau lichide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Inmultire narcise

Narcisele se inmultesc prin divizarea bulbilor. Aceasta procedura se poate realiza o data la 3-4 ani, vara, in timpul repausului.

Bulbii separati se vor replanta in toamna, in perioada septembrie-octombrie, la o adancime de 10-15 cm. 

Boli si daunatori

Narcisele pot fi afectate de putregaiul bazal al bulbilor, putregaiul cenusiu, viroze. Dintre daunatori, plantele pot fi atacate de acarieni, nematozi, melci sau limacsi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Toate partile plantei contin alcaloizi toxici pentru oameni si animale. 
  • Ca flori taiate, narcisele trebuie tinute separat intr-o vaza cu apa. Seva secretata de acestea poate favoriza ofilirea altor plante. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile