Mesteacan, informatii si sfaturi de ingrijire

mesteacan-sfaturi-ingrijire

Mesteacan (Betula L.) – gen de arbori foiosi din familia Betulaceae, originari din zonele nordice ale climatului temperat, larg raspanditi in emisfera nordica. Se intalneste, in general, in zonele de campie si de deal. Majoritatea sunt arbori de talie medie sau mica. Are un port elegant si un trunchi drept, cu scoarta albicioasa, care se exfoliaza in fasii.

Mesteacanul prezinta muguri glabri, de forma ovoid-conica, acoperiti de secretii vascoase si frunze romboidal-triunghiulare. Sunt dispuse alternat, la unele specii pot fi dublu-serate. Este o specie unisexuat monoica, avand florile mascule grupate in amenti. Semintele foarte usoare sunt transportate de vant pe distante lungi. In tinerete, mestecenii au o crestere rapida si lastaresc abundent. Durata de viata este de pana la 100 ani. Se planteaza ca arbori solitari sau in grupuri. Sunt intalniti in gradini si parcuri, realizand contraste cu arborii mai inchisi la culoare. 

Specii si varietati

La noi in tara, cele mai intalnite specii de mesteacan sunt:

Betula pendula (mesteacan argintiu)

Creste ca arbore de talia II, de maxim 25 m inaltime, cu trunchiul neregulat. Formeaza o coroana larga, cu ramurile subtiri si lujerii pendulari. Varietati: 

  • ‘Fastigiata’ – creste pana la 16 m inaltime si are ramurile orientate in sus. 
  • ‘Purpurea’ – creste pana la 10 m inaltime. Frunzele sunt rosii-violacee. 
  • ‘Youngii’ – are o inaltime de maxim 6 m. Se mai numeste si mesteacan pletos, deoarece are ramurile curbate spre sol.  
  • ‘Dalecarlica’ – creste pana la 15-17 m inaltime si prezinta frunze adanc lobate, de culoare verde-inchis. Arborii maturi formeaza o coroana columnara.

Betula pubescens

Este un arbore de talia a II-a. Ajunge la o inaltime de maxim 30 m. Formeaza o coroana larga, eleganta, cu ramurile pendente. Scoarta trunchiului are o nuanta mai inchisa decat la celelalte specii. Varietati: 

  • var. Carpatica – este o specie indigena. Creste in zonele montane, turbarii. 

Betula albo-sinensis

Este un arbore de talia a II-a, originar din China. Are scoarta de nuanta portocalie.

Betula ermanii

Creste ca arbore de talia a II-a. Formeaza o coroana larga, eleganta. Scoarta are culoare alb-galbuie si prezinta amenti erecti.

Betula nigra

Creste de talia I-II, formeaza o coroana larga si are mai multe tulpini. Scoarta se exfoliaza in fasii mari, ce nu se desprind. 

Betula papyrifera

Este un arbore de talie inalta, nativ din America de Nord. Scoarta este alba, se exfoliaza in fasii asemanatoare papirusului.

Conditii de mediu – Mesteacan

Lumina. In general, mestecenii sunt arbori heliofili (se dezvolta optim in conditii bune de lumina).

Temperatura. B. pendula si B. pubescens sunt specii rezistente la ger, fiind specifice zonelor montane. B. albo-sinensis si B. ermanii pretind un climat mai bland.

Solul. Mesteacanul creste pe soluri revene si pot fi afectati de seceta excesiva. Nu suporta solurile calcaroase si compacte. B. pendula creste si pe soluri nisipoase, sarace. 

Ingrijire Mestecan

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Taierile la mesteacan constau in inlaturarea ramurilor uscate sau atacate de boli si daunatori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Inainte de plantare, se are in vedere ca sistemul radicular sa fie bine aprovizionat cu apa. In acest sens, se poate scufunda balotul sau ghiveciul intr-un vas cu apa, timp de cateva ore. Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca foarte bine in jurul plantei, pentru a evita golurile de aer ce ar putea afecta radacinile, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan.  Se recomanda si administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Mestecenii pot fi inmultiti prin seminte sau prin altoire. 

Inmultirea prin seminte – recoltarea fructelor se face atunci cand acestea tind spre culoarea galben-cafenie, sunt tari si incep sa se dezarticuleze. Perioada de recoltare este cuprinsa intre lunile august si noiembrie, in functie de zona. Dupa recoltare, fructele se usuca pe materiale textile, intr-un loc bine ventilat si se seamana imediat dupa uscare, de preferat, toamna, pe nisip umed. Dupa aceasta operatiune, zona se va acoperi cu ramuri de conifere sau paie, acestea indepartandu-se primavara, dupa trecerea pericolului de inghet.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea prin altoire – aceasta metoda se utilizeaza pentru obtinerea unor varietati ornamentale, utilizandu-se portaltoiul Betula pendula. Metodele de altoire sunt:

  • in ochi crescand – luna mai;
  • ochi dormind – lunile august – septembrie;
  • despicatura – primavara.

Boli si daunatori Mesteacan

Boala care poate afecta mesteacanul este cancerul deschis al pomilor (Nectria). 

In plus: 

  • Mestecenii sunt arbori rezistenti la fum. 
  • Uneori, depunerile masive de zapada le pot vatama ramurile subtiri.
  • NU suporta baltirea apei.
  • Exemplarele mature formeaza au ritidomul negricios spre baza tulpinii. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile