mango-sfaturi-ingrijire-inmultire

Mango, sfaturi, ingrijire, cultivare

Mango (Mangifera indica) este un arbore fructifer originar din Asia si face parte din familia Anacardiaceae. Fructele sale sunt puternic aromate si parfumate, bogate in vitamina A, C si D.

Mango este un arbore cu frunze persistente si poate atinge inaltimi de pana la 20 metri in zonele in care este cultivat. In tara noastra, se poate cultiva in interior, acesta avand dimensiuni reduse.

Frunzele sunt lanceolate, simple, dispuse de o parte si de alta a tulpinii. Acestea pot atinge lungimi de 30 cm.

Florile sunt mici, de culoare alb sau roz deschis si sunt dispuse in panicule (inflorescenta in forma de ciorchine).

Fructul poate avea forma, marime, culoare si aroma diferite in functie de varietate. Acesta poate ajunge la o lungime de 25 cm si o greutate intre 150g-2 kg, in mediul natural.

Specii si varietati Mango

Exista mai mult de 500 de varietati de mango. Cele mai intalnite sunt:

 • – Tommy Atkins: fructul are forma ovala, partea inferioara este rotunjita, prezinta un mic cioc lateral. Culoarea poate fi galben-portocalie cu nuante rosietice. Fructul poate ajunge la o greutate de 700g.
 • – Kent: fructul are forma ovala, culoare galben-verzuie cu nuante rosietice. Pulpa este de culoare galben-portocalie, foarte aromata. Fructul poate ajunge la o greutate de 750g.
 • – Keitt: fructul are forma ovala, varful este rotunjit, nu prezinta cioc. Fructul poate ajunge la o greutate de 2 kg.
 • – Irwin: fructul are forma ovata, baza rotunjita, nu prezinta cioc. Acesta nu are o talie viguroasa, iar portul redus poate fi mentinut prin taieri.
Conditii de mediu

Lumina. Mango este o specie iubitoare de lumina. Este important ca acesta sa fie asezat intr-un loc cat mai luminos, insa ferit de bataia directa a razelor de soare. Pentru a creste, necesita minimum 6 ore de lumina pe zi.

Temperatura. Temperatura optima de crestere si dezvoltare este de 25-30ºC. Pe timpul iernii, expunerea la temperaturi usor scazute poate afecta negativ planta.

Umiditate. Mango prefera o umiditate atmosferica de peste 50%. Umiditatea optima se poate mentine prin pulverizarea regulata a frunzisului folosind apa necalcaroasa.

Substratul. Planta prefera solurile bogate, care sa permita un drenaj bun. Sunt indicate substraturile pe baza de turba.

Produse recomandate

 • Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 10 litri

  9.72 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 10 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru plante de camera, 20 litri

  16.77 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: usor acid Cultura: ficus, hibiscus, plante de apartament, trandafiri, violete
 • Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri

  Livrare în 24 de ore

  Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri

  18.34 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 20 litri Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Grad pH: moderat acid Cultura: ficus, palmier, plante de apartament, yucca
Ingrijire Mango

Udare. Udarea se va face regulat, evitand excesul. Substratul trebuie sa se usuce usor intre doua udari.

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, se pot administra ingrasaminte pentru plante verzi. De asemenea, sunt indicate ingrasamintele care au un continut echilibrat in azot, fosfor si potasiu.

Produse recomandate

 • Ingrasamant palmieri si plante interior Hauert, 1 litru

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant palmieri si plante interior Hauert, 1 litru

  (2)
  19.67 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: ficus, palmier, plante verzi Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, mangan, molibden, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite

Transplantare. Mango se poate transplanta primavara, o data la 2-3 ani. Ghivecele trebuie sa fie suficient de mari si sa contina orificii pentru drenaj.

Taieri. Pentru a controla dimensiunea si forma plantei, varfurile lastarilor trebuie ciupite. Acest lucru se poate efectua o data pe an. De asemenea, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau dezvoltate necorespunzator pentru a permite aerarea si patrunderea luminii in interior.

Produse recomandate

 • Foarfeca Floristic Pruner

  Livrare în 24 de ore

  Foarfeca Floristic Pruner

  59.23 Lei
  Producator: Garten Primus Modalitate de ambalare: 1 bucata Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: plastic Tip unealta: foarfeci Cultura: flori taiate, plante de apartament, plante ornamentale
Boli si daunatori

Mango este sensibil la atacul de fainare, antracnoza si bacterioza.

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt paduchii lanosi, acarienii si afidele.

Inmultire

Mango se poate inmulti prin altoire sau prin seminte. In tara noastra, mango este intalnit ca planta decorativa de interior, iar inmultirea se poate realiza prin seminte. Primul pas este indepartarea pulpei si a tesutului lemnos care adaposteste samanta.

Apoi, samanta se fixeaza cu bete sau scobitori pe marginea unui pahar cu apa. Baza semintei trebuie sa ramana cufundata in apa. Scobitorile au rolul de a mentine partea superioara a semintei deasupra apei. Imediat dupa formarea radacinii, aceasta se poate muta intr-un ghiveci.

In plus
 • In perioada de inflorire, mango produce atat flori femele cat si mascule. Pentru a realiza polenizarea, planta se poate scutura usor.
 • Pentru interior, cele mai potrivite varietati de mango sunt cele pitice.
 • Semintele pot germina in aproximativ doua saptamani.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor