Mango, sfaturi, ingrijire, cultivare

Mango, sfaturi, ingrijire, cultivare Comunitatea Botanistii

Mango (Mangifera indica) este un arbore fructifer originar din Asia si face parte din familia Anacardiaceae. Fructele sale sunt puternic aromate si parfumate, bogate in vitamina A, C si D.

Mango este un arbore cu frunze persistente si poate atinge inaltimi de pana la 20 metri in zonele in care este cultivat. In tara noastra, se poate cultiva in interior, acesta avand dimensiuni reduse.

Frunzele sunt lanceolate, simple, dispuse de o parte si de alta a tulpinii. Acestea pot atinge lungimi de 30 cm.

Florile sunt mici, de culoare alb sau roz deschis si sunt dispuse in panicule (inflorescenta in forma de ciorchine).

Fructul poate avea forma, marime, culoare si aroma diferite in functie de varietate. Acesta poate ajunge la o lungime de 25 cm si o greutate intre 150g-2 kg, in mediul natural.

Specii si varietati Mango

Exista mai mult de 500 de varietati de mango. Cele mai intalnite sunt:

 • – Tommy Atkins: fructul are forma ovala, partea inferioara este rotunjita, prezinta un mic cioc lateral. Culoarea poate fi galben-portocalie cu nuante rosietice. Fructul poate ajunge la o greutate de 700g.
 • – Kent: fructul are forma ovala, culoare galben-verzuie cu nuante rosietice. Pulpa este de culoare galben-portocalie, foarte aromata. Fructul poate ajunge la o greutate de 750g.
 • – Keitt: fructul are forma ovala, varful este rotunjit, nu prezinta cioc. Fructul poate ajunge la o greutate de 2 kg.
 • – Irwin: fructul are forma ovata, baza rotunjita, nu prezinta cioc. Acesta nu are o talie viguroasa, iar portul redus poate fi mentinut prin taieri.
Conditii de mediu

Lumina. Mango este o specie iubitoare de lumina. Este important ca acesta sa fie asezat intr-un loc cat mai luminos, insa ferit de bataia directa a razelor de soare. Pentru a creste, necesita minimum 6 ore de lumina pe zi.

Temperatura. Temperatura optima de crestere si dezvoltare este de 25-30ºC. Pe timpul iernii, expunerea la temperaturi usor scazute poate afecta negativ planta.

Umiditate. Mango prefera o umiditate atmosferica de peste 50%. Umiditatea optima se poate mentine prin pulverizarea regulata a frunzisului folosind apa necalcaroasa.

Substratul. Planta prefera solurile bogate, care sa permita un drenaj bun. Sunt indicate substraturile pe baza de turba.

Produse recomandate

Ingrijire Mango

Udare. Udarea se va face regulat, evitand excesul. Substratul trebuie sa se usuce usor intre doua udari.

Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, se pot administra ingrasaminte pentru plante verzi. De asemenea, sunt indicate ingrasamintele care au un continut echilibrat in azot, fosfor si potasiu.

Produse recomandate

Transplantare. Mango se poate transplanta primavara, o data la 2-3 ani. Ghivecele trebuie sa fie suficient de mari si sa contina orificii pentru drenaj.

Taieri. Pentru a controla dimensiunea si forma plantei, varfurile lastarilor trebuie ciupite. Acest lucru se poate efectua o data pe an. De asemenea, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau dezvoltate necorespunzator pentru a permite aerarea si patrunderea luminii in interior.

Produse recomandate

Boli si daunatori

Mango este sensibil la atacul de fainare, antracnoza si bacterioza.

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt paduchii lanosi, acarienii si afidele.

Inmultire

Mango se poate inmulti prin altoire sau prin seminte. In tara noastra, mango este intalnit ca planta decorativa de interior, iar inmultirea se poate realiza prin seminte. Primul pas este indepartarea pulpei si a tesutului lemnos care adaposteste samanta.

Apoi, samanta se fixeaza cu bete sau scobitori pe marginea unui pahar cu apa. Baza semintei trebuie sa ramana cufundata in apa. Scobitorile au rolul de a mentine partea superioara a semintei deasupra apei. Imediat dupa formarea radacinii, aceasta se poate muta intr-un ghiveci.

In plus
 • In perioada de inflorire, mango produce atat flori femele cat si mascule. Pentru a realiza polenizarea, planta se poate scutura usor.
 • Pentru interior, cele mai potrivite varietati de mango sunt cele pitice.
 • Semintele pot germina in aproximativ doua saptamani.
 • Discuții pe teme similare

  Dan A
  18 februarie 2021
  Musculite Mango Comunitatea BotanistiiMusculite Mango Comunitatea BotanistiiMusculite Mango Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Am acest mango care este in ghiveci de 40 cm pus recent dintr-un ghiveci de 20 cm. Avea pe frunze niste oua de insecte pe care le-am sters dar acum s-au facut foarte multe musculite mici de tot, ca niste puricei dar care zboara. Imi puteti spune cu ce sa fau pentru a scapa de ei? Multumesc
  0
  1
  Trimite
  Bolbos Estera
  25 martie 2021
  anthurium – ingalbenirea frunzelor Comunitatea Botanistiianthurium – ingalbenirea frunzelor Comunitatea Botanistiianthurium – ingalbenirea frunzelor Comunitatea Botanistiianthurium – ingalbenirea frunzelor Comunitatea Botanistii
  Bună ziua! Am aceasta floare din august 2019,am primit-o cu sfert din dimensiunea pe care o are acum. Luna aceasta,martie 2021,are exact un an de când e înflorita în permanenta: are de un an 4, 5 sau 6 flori. A crescut mult si frumos,ba chiar din pământ a ieșit ceea ce pare a fi un pui. Insa, nu pare sa mai crească puiul(sau creste destul de incet) iar frunzele se îngălbenesc si par ca si cum ar fi tăiate. Eu nu ma pricep foarte mult la flori, dar e prima mea floare de camera ,si tin mult la ea. Vasul e de plastic,are orificii de scurgere, o ud de 2 ori pe săptămână, uneori doar o data(în funcție de cât de uscat e pamantul) ,pământul din ghiveci e pământ cumpărat ( pentru flori de balcon),dar când am mutat-o din ghiveciul original am mutat-o cu pământ cu tot. Sta în fereastra aceasta din august 2019, aici soarele bate doar dimineața. Boboci de flori inca mai are,si mai mari și mai mici,dar as vrea sa știu ce nu ii place de i se îngălbenesc asa frunzele. Tot timpul s-au mai îngălbenit,dar in ultima vreme pare mai deranjata ca oricând. Mulțumesc frumos!
  4
  4
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile