Maclura, informatii si sfaturi de ingrijire

maclura-sfaturi-informatii

Maclura (Maclura pomifera), denumit popular si “portocal fals”, este un arbore ornamental mic, spinos, ce face parte din familia Moraceae. Maclura este originar din partea central-sudica a Statelor Unite.

Arborele poate atinge o inaltime de pana la 15 metri. Initial, lastarii sunt de culoare verde, apoi devin brun-deschis si formeaza spini drepti, puternici. Frunzele sunt ovale, simple, alterne. Fructul este compus (polidrupa), globulos, de culoare verde deschis, avand un diametru cuprins intre 10-15 cm. Fructul secreta un latex albicios atunci cand este taiat sau deteriorat. Desi au un miros placut, parfumat, fructele nu sunt comestibile.

Maclura poate fi utilizat pentru a forma un gard viu, atunci cand este plantat in aliniament, formand o bariera eficienta. Lemnul este rezistent si se utilizeaza in constructii. 

Conditii de mediu

Lumina. Maclura creste si se dezvolta in locuri insorite, dar tolereaza si umbrirea usoara.

Temperatura. Arborele este rezistent la temperaturi scazute sau ridicate. Lastarii tineri insuficient dezvoltati pot fi afectati de gerurile timpurii. 

Sol. Nu prezinta cerinte ridicate fata de sol, putand fi cultivat pe solurile cu un continut ridicat de argila, nisip, precum si pe solurile acide sau alcaline. Desi suporta solurile mai umede, este important sa se asigure un drenaj bun, evitand stagnarea apei la nivelul radacinii.

Ingrijire

Udare. Se realizeaza moderat, lasand solul sa se usuce intre doua udari. Udarile ocazionale, in profunzime, in timpul perioadelor secetoase, ajuta arborele sa-si mentina vigoarea.

Fertilizare. Se administreaza ingrasaminte daca arborele prezinta o crestere lenta sau sunt observate carente nutritive. Reactioneaza bine la aplicarea ingrasamintelor granulare si foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Atunci cand plantele sunt tinere, sunt indicate taierile de formare. Astfel se vor indeparta lastarii concurenti si se va pastra o ramura puternica, verticala, cu ramuri de schelet distantate uniform. Ulterior, se vor elimina lastarii  crescuti la baza arborelui, precum si ramurile deteriorate sau cele crescute necorespunzator.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In momentul efectuarii taierilor, se recomanda utilizarea manusilor pentru a va proteja de spini.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate inmulti prin seminte sau prin butasi. Pentru a intrerupe starea latenta si a le permite sa germineze, semintele se vor stratifica la rece timp de aproximativ 30 de zile sau se vor mentine in apa timp de 48 de ore (inainte de semanat). 

La inmultirea prin butasi, acestia vor fi recoltati din noile cresteri (vara) sau se vor folosi butasi de radacina (iarna).

Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet.

Boli si daunatori

Este rareori atacat de daunatori sau boli. Totusi, in conditii de umiditate ridicata la nivelul radacinilor, aceasta poate fi afectat de boli de sol precum Verticillium.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • In ciuda aspectului, maclura nu este inrudit cu portocalul. Acesta face parte din familia dudului si a smochinului (Moraceae).
  • Este o planta dioica (florile mascule si cele femele se gasesc pe indivizi diferiti), iar polenizarea este anemofila. 
  • Din lemn se poate obtine un colorant galben.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile