Lonicera, informatii si sfaturi de ingrijire

lonicera-informatii-sfaturi-ingrijire

Lonicera este un gen de plante arbustive sau cataratoare din familia Caprifoliaceae. Sunt originare din America de Nord, Europa si Asia. Cresc sub forma de arbusti cataratori sau urcatori, putand ajunge pana la inaltimea de 5 m. 

Prezinta un frunzis semipersistent, o parte a frunzelor ramanand pe planta si in perioada iernii. Frunzele sunt dispuse opus, sunt simple, au forma ovala, lungi de 3-8 cm. Inflorirea are loc din iunie pana in august. Florile sunt galbene sau albe, de 3-4 cm. Majoritatea speciilor au inflorescente parfumate. Fructele sunt bace sferice sau alungite, de culoare inchisa, ce contin mai multe seminte. 

Se planteaza in parcuri, gradini, ca plante acoperitoare de ziduri, garduri sau pergole. In unele zone din Asia, lonicera (L. japonica) este o specie invaziva. Denumirea genului provine de la botanistul Adam Lonicer. 

Lonicera – Specii si varietati

  • Lonicera japonica – denumita “mana Maicii Domnului”` sau “caprifoi”. Specia este originara din Asia de Est. Produce flori de culoare alb-galbuie, puternic parfumate.  
  • Lonicera korolkowii – specie originara din centrul Asiei. Creste inalta si are un port larg. Frunzele sunt gri-cenusii, pubescente.   
  • Lonicera ledebourii – arbustul este originar din California. Creste de 1,5-2 m inaltime si are frunzisul pubescent. Florile sunt alcatuite din petalele galben-oranj si 4 bractei bazale rosii. 
  • Lonicera pileata – arbustul este originar din China si are un port scund (0,8 m). Frunzele sunt mici, lanceolate, iar florile sunt mici, galben-pal.
  • Lonicera tatarica – originar din Asia Centrala, creste de 2-3 m inaltime. Frunzisul este verde inchis, pe partea inferioara are o nuanta albastruie. Florile sunt mari, de culoare alba sau roz. Specia cuprinde mai multe cultivaruri:
    • ‘Rosea’ – cu florile roz.
    • ‘Grandiflora’ – cu florile albe, mari.
    • ‘Arnold Red’ – flori colorate in rosu-inchis si fructe rosii.  
  • Lonicera sempervirens – specie originara din estul Statelor Unite. Prezinta frunze ovale, dispuse opus, in perechi, unite la baza. Florile sunt tubulare, lungi de 5 cm, de culoare rosu-puternic. 

Conditii de mediu 

Lumina. Suporta atat expunerea la soare, cat si semiumbra. 

Temperatura. In functie de regiunea de provenienta, speciile de Lonicera au necesitati diferite fata de temperatura. Astfel, speciile originare din zonele calde suporta usor temperaturi de pana la 35°C, vara, iar speciile originare din zonele reci rezista pana la temperaturi de -40°C, iarna. Cele mai sensibile la ger sunt L. pileata si L. ledebourii

Sol. In general, nu au cerinte specifice pentru sol, iar specia L. tatarica rezista si pe solurile cu salinitate mai ridicata. 

Lonicera – Ingrijire

Udare. Nu necesita udare, deoarece sunt plante rezistente la seceta.

Fertilizare. Pentru a stimula inflorirea abundenta, in perioada de vegetatie, se poate administra un ingrasamant pentru arbusti decorativi.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Suporta cu usurinta tunderile pentru corectarea formei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Este important sa procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. 

Inmultire. Lonicera poate fi inmultita prin butasire sau marcotaj.

In procesul de butasire se utilizeaza butasi semilignificati, prelevati timpuriu sau butasi verzi, in rasadnite. 

Boli si daunatori

Printre bolile care pot afecta lonicera, cea mai frecventa este fainarea. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Sunt arbusti rezistenti la poluarea din mediile urbane. 
  • Au o lastarire puternica si o crestere rapida.
  • Majoritatea speciilor de Lonicera au fructele toxice. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile