Sfaturi, ingrijire, cultivare, Leandru

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Leandru Comunitatea Botanistii

Leandrul (Nerium oleander) este un arbust de origine mediteraneana, cu frunze persistente, cultivat, in special, in scop ornamental. In locurile de origine poate ajunge la 5-6 m, insa in spatiile protejate (cultura de sera sau de camera) masoara in medie 1-2 m. Lastarii sunt flexibili, se arcuiesc usor. Frunzele sunt lanceolate, de culoare verde inchis. Inflorirea are loc din iunie pana in octombrie. Florile apar in varful lastarilor, sunt simple sau batute, placut parfumate.

Lumina. Leandrul este o planta iubitoare de lumina si soare. Vara, soarele ajuta planta sa se dezvolte corespunzator. Daca factorii de mediu sunt favorabili (lumina, apa, hrana), planta poate inflori tot timpul anului. Se recomanda ca aceasta sa dispuna de o perioada de repaus pe timpul iernii, perioada in care isi pastreaza frunzele, insa nu mai creste si nu infloreste. Incaperile racoroase (5-10º C) si cu o luminozitate medie spre mare sunt locurile ideale in care leandrul sa ierneze.

Udare. In perioada de vara, planta are nevoie de o umiditate ridicata a substratului. Leandrul suporta bine umiditatea atmosferica scazuta, insa daca se afla in plin soare este, totusi, recomandat ca planta sa fie pulverizata. Vara, udarea se face cu generozitate. Iarna se uda putin, cu apa la temperatura camerei.

Substrat. Are nevoie de un substrat fertil, ce trebuie sa permita drenarea usoara a apei.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile de corectare se fac toamna sau primavara, insa numai la nevoie. Dupa inflorire, lastarii care au inflorit se taie pentru a permite altora sa formeze flori. Se recomanda ciupirea plantelor tinere pentru o mai buna lastarire.

Fertilizarea se face o data pe an cu un ingrasamant cu eliberare lenta, aplicat la suprafata ghiveciului sau cu un ingrasamant lichid pentru plante cu flori, in intervalul aprilie-septembrie.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantarea se face numai daca radacinile au ocupat tot ghiveciul. In schimb, in fiecare an, in luna aprilie, se poate inlocui pamantul de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat. Se recomanda ca acesta sa fie fertil si sa aiba o capacitate buna de drenare.

Inmultire. Leandrul se inmulteste, in principal, prin butasi, vara, in luna august, din varfurile lastarilor semilignificati. Acestia se pun la inradacinat in vase cu apa. O alta varianta de butasire este cea cu butasi realizati din fragmente de lastari cu doua noduri, pusi la inradacinat in substraturi solide (nisip, turba, perlit sau amestec).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Leandrul mai poate fi inmultit prin marcotaj, drajoni sau seminte.  

Boli si daunatori

Septorioza frunzelor de leandru (Septoria oleandrina)

Atacul se manifesta sub forma unor pete albicioase, de regula circulare, al caror diametru poate ajunge pana la 1-2 cm. Pe suprafata petelor se pot observa numeroase puncte negre (picnidiile ciupercii).
Combatere: Se recomanda adunarea si distrugerea frunzelor atacate si folosirea unui fungicid.

In cazul daunatorilor, leandrul este atacat frecvent de paduchele testos si paduchele lanos.
Atacul acestor daunatori cauzeaza debilitarea si uscarea plantelor. In plus, prezenta acestor daunatori pe planta favorizeaza aparitia fumaginei (Capnodium salicinum). Aceasta se manifesta ca o pelicula de culoare neagra, inestetica, pe suprafata frunzelor, impiedicand realizarea eficienta a procesului de fotosinteza. 

Combaterea acestor daunatori se face prin tratamente cu insecticide. In cazul fumaginei, initial, se pot spala frunzele plantei, iar dupa uscare se aplica un insecticid.