Kalanchoe, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Kalanchoe (Kalanchoe spp.) – este un gen de plante suculente, tropicale, native din Madagascar si zona tropicala a Africii. Sunt plante cu aspect de tufa, ce infloresc o perioada lunga de timp, colorate in rosu, galben, roz, oranj. Unele specii sunt perene, iar altele sunt anuale sau bienale.
Kalanchoe – Specii
- Kalanchoe blossfeldiana are dimensiuni de pana la 20-30 cm. Este o planta perena, ce creste sub forma de tufa. Are frunzele suculente, lucioase, ce raman verzi tot timpul anului. Dispunerea frunzelor este opusa. Acestea sunt simple, au forma oblongata si margini crenate. Florile sunt alcatuite din 4 sau mai multe petale, baza acestora formand un tub scurt. Bobocii nu se deschid in acelasi timp, de aceea are o perioada de inflorire prelungita.
- Kalanchoe Tessa ajunge pana la 30 cm inaltime, creste in vase suspendate si prezinta tulpini pendante, cu frunze ovale si flori tubulare cu aspect de clopot. Infloreste, in general, la inceputul primaverii, iar florile (rosii, portocalii) rezista pe planta cateva saptamani.
- Kalanchoe daigremontiana denumita si “palarie mexicana”, are frunzele verzi-cenusii, ascutite sau rotunjite. Se distinge prin faptul ca pe marginea frunzelor cresc plantute mici (pui), cu rol in inmultirea plantei.
- Kalanchoe tubiflora (K. delagoensis) prezinta o tulpina erecta, din care pleaca frunzele usor cilindrice, cu pete maronii, ce prezinta spre varf pui.
- Kalanchoe beharensis prezinta frunze in forma triunghiulara, mari, groase, de culoare verde-oliv, cu margini crenate. Baza frunzelor este fina si lucioasa, acoperita de un puf fin. Suprafata frunzelor este concava.
- Kalanchoe fedtschenkoi are forma de tufa, ramificata si taratoare. Prezinta tulpini rotunde, fine si moi, pe care sunt prinse frunzele plate, de culoare gri-albastrui. Frunzele sunt dispuse alternat, sunt carnoase si au marginile crestate. Uneori, marginile pot capata o tenta rosie sau rozalie, in functie de temperatura si expunerea la soare. Infloreste din abundenta, inflorescentele fiind pendante, cu forma tubulara, de culoare rosie, corai sau oranj.
- Kalanchoe longiflora Prezinta frunze cu o nuanta portocalie. Infloreste toamna, spre iarna, iar florile au culoare galbena.
- Kalanchoe rubinea prezinta frunze cu marginile crestate, cu o nuanta rosie.
Conditii de mediu
Lumina. Kalanchoe are nevoie de lumina puternica pentru a se dezvolta si pentru a produce flori. Trebuie plasata in plin soare, insa nu arzator. Soarele puternic poate provoca inrosirea frunzelor sau uscarea acestora. Lipsa luminii duce la o crestere lenta si diminuarea numarului de lastari.
Temperatura. Temperatura optima de crestere este 20-24ºC. Este o planta foarte sensibila la temperaturile scazute, poate fi grav afectata de temperaturile mai mici de 10ºC.
Umiditatea aerului. Suporta o umiditate normala. Camera in care sunt crescute trebuie sa fie bine aerisita, deoarece umezeala ridicata si aerul inchis le poate produce boli fungice. Vara, cand temperaturile sunt ridicate si aerul este uscat, se pot pulveriza frunzele cu apa necalcaroasa.
Substrat. Trebuie sa aiba o structura poroasa, pentru a evita stagnarea apei si a favoriza circulatia aerului si apei catre radacini. Acesta poate fi alcatuit din mranita, pamant de gradina, la care trebuie adaugat nisip sau pietris pentru imbunatatirea drenajului. pH-ul optim al substratului se incadreaza intre valorile 6-7. Un pH alcalin determina schimbarea culorii frunzelor in galben, pe cand un pH acid determina schimbarea culorii frunzelor in maroniu.
Comandă produsele recomandate
Kalanchoe – Ingrijire
Udare. De primavara pana in mijlocul toamnei (in perioada de crestere activa si inflorire), trebuie udata o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de substrat. Se recomanda a se adauga apa in cantitati mici, atunci cand substratul este uscat la suprafata. In lunile de iarna, planta se uda la 15-30 zile, insa substratul nu trebuie lasat sa se usuce complet.
Fertilizare. Daca plantele sunt deja inflorite, se foloseste ingrasamant special pentru plante cu flori. Pentru speciile ce prezinta doar frunzis, se poate folosi ingrasamant pentru cactusi si plante grase. Ingrasamantul se administreaza numai in perioada de crestere si inflorire, lunar, din aprilie pana in octombrie.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Transplantarea speciilor de kalanchoe cu o dezvoltare puternica se face o data pe an. Se recomanda alegerea unui ghiveci mai mare, pentru a putea sustine planta, tinand cont de dimensiunea ei.
Inmultire. Se poate inmulti prin micile plantute ce cresc pe marginea frunzelor, la unele specii. Plantate intr-un ghiveci, nu prea adanc in substrat, acestea produc radacini rapid.
Se pot inmulti si prin butasi (segmente de tulpina) de 9-10 cm. Dupa taierea butasilor, se recomanda sa fie lasati 1-2 zile pentru ca ranile sa se cicatrizeze. Temperatura optima pentru inradacinare este de 21ºC, daca se respecta acest lucru si se asigura o umiditate corespunzatoare, butasii ar trebui sa fie inradacinati in 2-3 saptamani. Pentru a stimula rizogenera (procesul de formare a radacinilor) se pot adauga stimulatori de inradacinare.
Se poate inmulti si prin seminte, care germineaza la temperaturi constante de 21-22ºC.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
La speciile florifere pot aparea fainarea si petele negre, cauzate de udarea necorespunzatoare. Uneori pot aparea afidele, paduchii lanosi si paduchii testosi.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Apa nu trebuie turnata la baza frunzelor, deoarece umiditatea creata poate determina aparitia bolilor (pete negre).
- Taierea ramurilor uscate, fara flori, stimuleaza aparitia de noi tulpini florifere.
- Umiditatea ridicata a substratului duce la putrezirea radacinilor.
- Se recomanda ciupirea varfurilor si aplicarea de tratamente cu regulatori de crestere, pentru a produce cat mai multi muguri florali si pentru o crestere voluminoasa.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Kalanchoe, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
6 urează frunze verziKalanchoe, Depunere alb-gri pe tulpinăBună ziua! Am două flori Kalanchoe în bucătărie, pe pervaz. Au lumină destulă acum, apartamentul fiind orientat spre sud. Aerisesc des încăperea și nu stau în căldură excesivă. Le ud... mai multCitește Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuriFrunze verzi38 urează frunze verziCum se realizează polenizarea smochinului?🌿 Polenizarea smochinului este un proces fascinant și inedit în lumea plantelor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care se polenizează prin intermediul albinelor și/sau al vântului, smochinele se bazează pe... mai multFrunze verzi6 urează frunze verziCultiva sanatate – Descopera beneficiile cultivarii plantelor medicinaleStiai ca poti cultiva in gradina sau chiar in casa plante medicinale extraordinare, care ofera multiple beneficii pentru sanatate? 🌱 Maghiran, 1 g (Origanum majorana) – renumit pentru... mai multFrunze verzi106 urează frunze verziSondaje, Identificarea bolilor plantelor – Protejează-ți grădina!Fie că este vorba despre plante decorative sau legume și fructe cultivate cu grijă, toate sunt expuse riscului de a fi afectate de boli. Prin înțelegerea semnelor și simptomelor specifice,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.