Sfaturi, ingrijire, cultivare, Ilex

ilex-laur-sfaturi-ingrijire

IIlex aquifolium (ilex, laur) este o specie de arbust din familia Aquifoliaceae, originar din Sud-Vestul Europei, nordul Africii si Asia de Sud-Vest. Este specific zonelor umbrite din padurile de foioase, rareori poate creste ca arbore de talia a III-a. Este un arbust ce se adapteaza usor diferitelor conditii de mediu si este preferat pentru reimpaduriri. In Romania, ilexul creste spontan in zona de vest a tarii (judetul Arad). Se planteaza in scop decorativ in parcuri si gradini, fiind apreciat pentru frunzisul persistent. Frunzele sunt ovale sau oval-alungite, rigide, de culoare verde, lucioase pe partea superioara si verzi-deschis, mate, pe partea inferioara. Marginea frunzelor este dintata, prevazuta cu spini. Florile cresc grupate in buchetele, sunt albe, mici, apar la axila frunzelor in lunile mai-iunie. Plantele femele produc fructe rosii, sferice, de dimensiuni mici, prezente pe planta in sezonul rece. 

Specii si cultivaruri

Pe langa Ilex aquifolium, o alta specie intalnita ca arbust decorativ de exterior este Ilex crenata. Are originea in Japonia si se deosebeste prin portul foarte ramificat, frunzele eliptice, cu marginile crenate si fructele negre.  

Cultivaruri:

‘J.C. van Tol’ – are o crestere larga, cu diametrul plantei de 4 m. 

‘Pyramidalis’ – coroana are forma conica, iar frunzele bazale sunt mai puternic spinoase.

‘Albomarginata’ – frunzele sunt bordate cu alb-crem. 

‘Golden Queen’ – forma mascula, are frunzele eliptice, bordate cu auriu.

‘Golden King’ – forma femela, are frunzele ovale, cu marginea aurie. 

Ingrijire ilex

Lumina. Nu are cerinte speciale fata de lumina, suporta si lumina directa, insa prefera semiumbra. 

Temperatura. Chiar daca este o planta decorativa specifica sezonului rece, ilexul este sensibil la ger in iernile foarte reci, de aceea se amplaseaza in locuri protejate de vantul puternic. Ilex crenata este o specie rezistenta la ger.

Solul. Suporta mai multe tipuri de sol, chiar si pe cele lutoase. Pentru o crestere optima are nevoie de un sol reavan, fertil, usor acid. Perioadele de seceta prelungita il poate afecta. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate


Taierile. Suporta taierile periodice de corectare a formei.

Produse recomandatePlantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. Pentru mai multe informatii click aici.

Produse recomandateInmultire

Arbustii de ilex pot fi inmultiti prin: seminte, altoire, butasire, marcotaj.

 • In cazul inmultirii prin seminte, plantele se obtin greu, deoarece rasarirea poate dura aproximativ 3 ani. 
 • Altoirea la ilex este o metoda de inmultire rar intalnita. Aceasta trebuie facuta in sera, de catre persoane specializate.
 • Marcotajul trebuie facut intr-un sol reavan cu continut ridicat de turba.    
 • Butasirea se face vara, cu portiuni de lastari semilignificati, care se pun la inradacinat in rasadnite. 

Produse recomandate


In plus:

 • Cultivarurile cu frunzisul variegat nu suporta lumina directa pe perioada iernii. 
 • Este intalnit atat ca arbust sau arbore solitar, cat si in garduri vii.
 • Exemplarele plantate in ghiveci se mentin iarna in interior, intr-o camera sau pe un balcon racoros. 
 • Fructele de laur pot fi toxice pentru copii sau animalele mici din cauza continutului de ilicina. 
 • Discuții pe teme similare

  Ioana
  2 octombrie 2020
  Buna ziua, Am observat aceste “floricele” pe crenguțele și frunzele arbustiului. Nu am idee ce boala este (dacă este) și cum se tratează. Am 3 astfel e arbuști, unul sta la umbra 90% din zi, altul la soare 70-80% și al treilea maxim jumătate de zi la soare. Ii ud la 2 zile maxim, obișnuiesc sa stropesc și pe frunze, nu doar la baza. Toți trei au aceasta problema, dar cel care e la umbra e cel mai puțin afectat.
  0
  4
  Sorina
  30 aprilie 2020
  Ilex plantat anul trecut în primăvarain plin soare, din toamna au început sa i se îngălbenească frunzele, I au căzut și toate fructele roșii. Fenomenul s a accentuat în aceasta primavara, planta suferă nu am văzut decit 2 mici pinze ca de păianjen. Puteți sa ma ajutați? Nu l am tratat pina acum cu nimic
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile