ienupar-sfaturi-ingrijire

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Ienupar

Ienupar (Juniperus) este un gen din familia Cupressaceae, ce cuprinde aproximativ 55 de specii de arbori si arbusti coniferi, originari din Emisfera Nordica si zona subecuatoriala a Africii. Pot fi intalniti si la altitudini mai mari, de pana la 4900 m, in Tibet si Himalaya. Au inaltimi variabile (de la 1 la 40 m) si forma diferita, cu coroana columnara, puternic ramificata. Frunzele sunt persistente, au forma aciculara la exemplarele tinere si solzoasa la cele mature. Au inflorescente monoice si dioice, conurile sunt indeiscente, carnoase, asemanatoare unor fructe. Se intalnesc in parcuri si gradini, ca exemplare solitare sau in grupuri. Speciile repente sunt deseori preferate pentru acoperirea solului, in rocarii sau taluzuri. 

Specii si cultivaruri

Juniperus communis (ienupar comun)

Este o specie spontana la noi in tara, fiind intalnita in special in zonele montane. Are forma arbustiva, creste pana la 5 m inaltime si formeaza o coroana tufoasa, deasa. Frunzele sunt aciculare si cresc dispuse cate 3, au culoare verde deschis, cu o linie albastruie pe partea superioara. Conurie sunt abundente, au culoare albastru-inchis la maturitate si au aspect de bace. Cultivaruri: 

 • ‘Hibernica’ – are port columnar, cu ramurile erecte. 
 • ‘Gold Cone’ – port columnar si frunzis galbui. 
 • ‘Arnold’ – coroana piramidala, cu frunzisul albastrui.
 • ‘Repanda’ – arbust repent, cu inaltimea de 30 cm si frunzisul verde-cenusiu.

Juniperus virginiana (ienuparul de Virginia)

Este o specie originara din America de Nord. Este un arbore ce poate ajunge pana la 30 m inaltime, are trunchiul drept, coroana piramidala, larga. Frunzele sunt solziforme, mici, cu miros caracteristic puternic. Fructele sunt carnoase, au forma ovoida si culoare albastra-argintie. Cultivaruri:

 • ‘Pendula’ – cu ramurile pendente. 
 • ‘Glauca’ – are un port elegant, cu frunzisul gri-albastrui. 
 • ‘Skyrocket’ – coroana ingusta, cu frunzisul albastrui.

Juniperus sabina (bradisor, cetina de negi)

Este o specie autohtona, cu crestere spontana in regiunile montane din Carpatii Orientali. Are forma arbustiva, poate ajunge pana la o inaltime de 3 m, cu ramurile repente. Frunzisul are culoare verde-albastruie, cu frunze atat aciculare, cat si solziforme. Conurile sunt sferice, au aspect de bace, de culoare neagra-albastruie. 

 • ‘Tamariscifolia’ – talie foarte mica, de aproximativ 20-50 cm, cu lujeri orizontali. 
 • ‘Rockery Gem’ – talie scunda, cu frunzele galbui. 

Juniperus chinensis (ienuparul chinezesc)

Originar din nord-estul Asiei, cu forma arbustiva, dar si arborescenta, ce poate ajunge pana la inaltimea de 20 m. Formeaza o coroana piramidala sau columnara, cu frunze solziforme si aciculare, cu doua linii albe pe revers. Conurile sunt sferice, negre-albastrui. Cultivaruri:

 • ‘Pfitzeana Aurea’ – cu ramurile pendente.
 • ‘Argenteo-Variegata’ – varfurile lujerilor albe. 

Juniperus horizontalis (ienupar tarator)

Este un arbust cu crestere repenta, cu inaltimea de maxim 1 m si latimea de 3-4 m. Ramurile cresc orizontal, cu frunzele aciculare, de culoare verde-albastruie.

Juniperus squamata

Este o specie originara din Asia Centrala, cu forma arbustiva si inaltimi de maxim 10 m. Prezinta un trunchi scurt, mai ramificat la baza, cu frunzisul acicular, verde-albastrui. Conurile sunt globuloase, negre, lucioase. Cultivaruri:

 • ‘Meyeri’ – cu acele argintii-albastrui, care cad odata cu imbatranirea plantei. 
 • ‘Blue Star’ – cu frunzisul compact, albastru.

Juniperus procumbens

Este o specie originara din Japonia, cu aspect de tufa compacta, cu inaltimea de maxim 50 cm. Are o crestere lenta, frunzele aciculare si fructele carnoase colorate brun-inchis.   

Ingrijire

Lumina. In general, speciile de ienupar nu necesita conditii speciale de lumina, insa J. virginiana, J. chinensis, J. procumbens prefera locurile mai luminoase. 

Temperatura. Speciile de ienupar indigene au o rezistenta mai buna la ger, deoarece sunt adaptate climatului tarii noastre. Speciile J. virginiana, J. squamata pot fi afectate de temperaturile foarte scazute, care determina uscarea varfurilor si brunificarea frunzisului. Majoritatea sunt rezistente la seceta si aer uscat. 

Solul. Ienuperii nu prezinta cerinte specifice pentru sol, totusi cresc bine in solurile calcaroase, revene, permeabile. 

Taierile. Anual, primavara, la ienupar se executa taieri de corectare a formei. Este foarte important ca lastarii sa nu fie taiati de la nivelul noilor cresteri. 

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

 • Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg

  19.71 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti decorativi, conifere, tuia Substanta activa crestere: azot, fosfor, magneziu, potasiu, substante organice, sulf Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru

  (1)
  32.46 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: arbori ornamentali, arbusti decorativi, azalee si rododendron, buxus, conifere, magnolie Substanta activa crestere: azot, bor, cupru, fier, fosfor, magneziu, mangan, potasiu, zinc Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 2 kg

  Livrare în 24 de ore

  Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 2 kg

  (1)
  31.07 Lei
  Producator: Hauert Modalitate de ambalare: 2 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti decorativi, conifere, tuia Substanta activa crestere: azot, fosfor, magneziu, potasiu, substante organice, sulf Culturi bio: nepotrivite
 • Fir Fluid, 350 ml

  Livrare în 24 de ore

  Fir Fluid, 350 ml

  (1)
  26.79 Lei
  Producator: Schacht Modalitate de ambalare: 350 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: lichid Cultura: conifere Substanta activa crestere: azot, fosfor, magneziu, potasiu Culturi bio: nepotrivite

Plantarea

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul reavan. 

Inmultirea

Ienuperii pot fi inmultiti prin seminte, butasi sau marcotaj. 

 • semintele se recolteaza la maturitate (iarna) si se seamana primavara. Deoarece germinatia poate dura pana la un an, nu este o metoda des utilizata. 
 • inmultirea prin butasi se face in sere sau rasadnite; inradacinarea este foarte lenta.
 • marcotajul chinezesc se recomanda pentru speciile repente. 

Boli si daunatori

Bolile care pot afecta ienuperii sunt: cancerul bacterian, necrozarea ramurilor din exterior spre interior, necrozarea ramurilor din interior spre exterior si uscarea plantelor. Daunatorii ce pot aparea la ienuperi sunt afidele, paduchii testosi si diferite specii de omizi. 

In plus: 

 • Uscarea ramurilor din interiorul coroanei (de langa trunchi) este un fenomen natural, cauzat de cantitatea slaba de lumina care trece printre ramuri si ajunge la trunchi. La exemplarele mature, aceasta conditie se manifesta mai proeminent si nu reprezinta un pericol. 
 • Conurile se matureaza diferentiat in functie de specie (dupa un an, doi sau chiar trei).

7 comentarii la “Sfaturi, ingrijire, cultivare, Ienupar

 1. Buna ziua,

  va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi cum sa ingrijesc ienuperii pe care i-am cumparat si pe care ii tin in balcon (nu e inchis si e orientat spre est), in ghivece.
  Am doi Juniperus Virginiana Blue Arrow si doi Juniperus squamata blue star. Sunt constienta ca nu sunt plante care sa se tina in ghivece dar poate cu ingrijirea potrivita o sa reusesc sa ii pastrez. As dori sa stiu cum se uda, ce fel de tratamente sa le aplic, mai ales ca unul dintre cei doi ienuperi Squamata a inceput sa se usuce. Acum ca e foarte cald ii ud mai des si numai noaptea cand e racoare. Cat de mari ar trebui sa fie ghivecele ? Ma gandesc sa le confectionez eu niste ghivece din lemn intrucat cele de ceramica sunt foarte grele si nu le pot pune in balcon. Ce fel de pamant sa le pun? Din cel special pentru conifere sau numai turba? am rupt de la cei mari cateva crengute uscate, nu imi dau seama care sa fi fost cauza pentru care s-au uscat. Preventiv, ce fel de tratamente pot sa le aplic ? sunt rezistenti la temperaturi scazute ? Mai am 1 milion de intrebari …
  Va multumesc foarte mult!

  Cu stima,
  Elena

  • Buna dimineata, cu ingrijirea adecvata se pot mentine si in ghivece. Asa cum bine ati mentionat, sunt plante de exterior, balconul deschis este locatia potrivita pentru ei. Si expozitia estica ii ajuta, beneficiind astfel de soare doar in prima parte a zilei. Singura problema pe care o s-o intampinati este pe perioada iernii. Sunt plante de exterior, suporta gerul, dar fiind in ghivece si nu in sol, in gradina, deci intr-un volum mai mic de pamant expus si el gerului, exista riscul de a le ingheta radacinile, daca vasul in care sunt plantate nu este adecvat si protejat contra inghetului. Nu stiu exact ce dimensiune au plantele ca sa va pot recomanda capacitatea potrivita a ghiveciului, dar tineti cont de urmatoarele lucruri: coniferele cresc relativ incet(cativa centimetri pe an), diametrul ghiveciului nou trebuie sa fie cu aprox. 4-6 cm mai mare decat diametrul ghiveciului anterior (in cazul dvs, ghiveciul in care le-ati cumparat de la producator), ghiveciul trebuie sa asigure stabilitate plantei. Substratul recomandat este cel de conifere, are pH-ul potrivit si pentru 2-3 luni va asigura si elementele minerale necesare nutritiei plantei (o varianta de substrat: Substrat pentru arbusti ornamentali https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html), dupa care incepeti sa fertilizati cu un ingrasamant pentru conifere, cum ar fi Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html), aplicat din primavara si pana in toamna, si Ingrasamant toamna pentru conifere si arbusti decorativi (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-2-5-kg.html) pentru aplicare toamna, fertilizare care pregateste plantele pentru frigul din timpul iernii. Recomandat este sa udati plantele dimineata, cu un volum de apa suficient pentru a uda tot substratul, lasati apa sa se scurga si indepartati eventual excesul de apa din farfurie. Lasati pamantul sa se usuce intre doua udari, excesul de umiditate favorizeaza aparitia multor boli. La plantare, la baza ghiveciulu, asigurati si un strat de drenaj corespunzator, din nisip sau pietris ori bile de argila, care vor ajuta la scurgerea apei. Asigurati-va ca ghivecele pe care doriti sa le confectionati vor avea si suficiente orificii pentru scurgerea apei. Iarna, asa cum am mentionat, daca temperaturile sunt extrem de scazute, protejati/inveliti/infasurati ghivecele impotriva inghetului (doar ghiveciul, nu si planta). Referitor la tratamente, va rugam sa postati cateva poze pe forum, la adresa urmatoare https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/juniperus/, ca sa putem identifica problema si recomanda tratamentul potrivit (poate fi o carenta sau poate fi o boala).

   • Va multumesc mult de tot! De departe este cel mai complet si mai competent raspuns pe care l-am primit de cand incerc sa aflu mai multe informatii despre ingrijirea ienuperilor. Cei doi Virginiana au cam 120 cm, iar cei doi Squamata sunt la nivelul solului. Voi comanda si ingrasamintele pe care mi le-ati recomandat.

    O zi minunata!

 2. Buna ziua.

  Am 2 exemplare de conifere tepoase columnare (juniperus (?)), luate in ghiveci pe cand aveau aprox. 20cm iar de 3 ani sunt plantate in gradina si le-a mers f. bine; s-au inaltat (au aproape 80-90cm) si au crescut si “in volum”. Azi am observat la unul dintre ei, care este un pic mai mic si parca si putin mai decolorat decat celalalt, care are la baza crengutelor un fel de depuneri albicioase (ca o matreata care pleaca de la baza crenguletor principale si se intinde 3-4cm de-a lungul lor, inclusiv pe varf). In plus, aceste depozite sunt vizitate de multe furnici care au invadat si ele arbustul.
  Imi puteti spune va rog ce ar putea fi si mai ales ce pot administra pentru a rezolva problema?

  Va multumesc anticipat si va doresc mult succes in continuare!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor