Ienupar chinezesc (Juniperus chinensis)

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Necrozarea ramurilor din exterior spre interior (Beckmann’s blight)

necrozarea din exterior spre interiornecrozarea din exterior spre interior

Simptome: Infectia se instaleaza mai intai pe ramurile tinere apoi se extinde si pe cele mai batrane. Boala se manifesta prin schimbarea culorii varfurilor ramurilor de la verde deschis la maro-roscat.

Agentul patogen: ciuperca Seimatosporium berckmansii, care afecteaza si speciile de Thuja si Chamaecyparis.

In septembrie cand agentul patogen fructifica, sporii sunt dispersati de aer, vant si ploaie si intra in crapaturile scoartei unde ierneaza. Primvara, infectia se poate instala din nou daca are umiditate si temperaturi ridicate.

Combatere:

-se evita excesul de umiditate a solului
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Captan, Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
-se indeparteaza ramurile uscate si se scutura bine plantele, iar resturile se aduna si se ard sau arunca

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:

2.Necrozarea ramurilor din interior spre exterior (Cercospora needle blight)

necrozarea din interior spre exteriornecrozarea din interior spre exterior

Simptome: Uscarea plantei porneste de la baza trunchiului spre varfurile ramurilor. Boala se instaleaza pe ramurile mai batrane si apoi avanseaza spre cele tinere.

Frunzele afectate devin galbene, apoi maro-brun, cad pe sol ducand pana la uscare plantei intr-o faza mai avansata a bolii.

Agentul patogen: ciuperca Cercospora sequoiae, care produce uscarea ramurilor la speciile de Thuja si Chamaecyparis.

Combatere:

-se controleaza periodic plantele, pentru ca boala se manifesta din interior spre exterior de cele mai multe ori boala este descoperita cand deja planta este afectata destul de mult
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Captan, Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
-se indeparteaza ramurile uscate si se scutura bine plantele, iar resturile se aduna si se ard sau arunca

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:

3.Arsura ramurilor (Juniper Twig Blight)

arsuraarsura

Simptome: Boala se manifesta prin aparitia unor pete de culoare maroniu-roscat, care intr-o stare mai avansata duce la uscarea plantei.

Boala se datoreaza perioadelor lungi ploioase sau datorita irigarii excesive prin aspersie.

Agentul patogen: ciuperca Schllerophoma pythiophila, care produce uscarea ramurilor.

Combatere:

-se recomanda oprirea prin aspersie si udarea plantelor individual la nivelul solului
-se efectueaza tratamente la interval de 7-10 zile cu Captan, Dithane, Ortiva, Champ, Funguran etc.
-se indeparteaza ramurile uscate si se scutura bine plantele, iar resturile se aduna si se ard sau arunca

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:

5 comentarii la “Ienupar chinezesc (Juniperus chinensis)

 1. Buna ziua,

  va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi cum sa ingrijesc ienuperii pe care i-am cumparat si pe care ii tin in balcon (nu e inchis si e orientat spre est), in ghivece.
  Am doi Juniperus Virginiana Blue Arrow si doi Juniperus squamata blue star. Sunt constienta ca nu sunt plante care sa se tina in ghivece dar poate cu ingrijirea potrivita o sa reusesc sa ii pastrez. As dori sa stiu cum se uda, ce fel de tratamente sa le aplic, mai ales ca unul dintre cei doi ienuperi Squamata a inceput sa se usuce. Acum ca e foarte cald ii ud mai des si numai noaptea cand e racoare. Cat de mari ar trebui sa fie ghivecele ? Ma gandesc sa le confectionez eu niste ghivece din lemn intrucat cele de ceramica sunt foarte grele si nu le pot pune in balcon. Ce fel de pamant sa le pun? Din cel special pentru conifere sau numai turba? am rupt de la cei mari cateva crengute uscate, nu imi dau seama care sa fi fost cauza pentru care s-au uscat. Preventiv, ce fel de tratamente pot sa le aplic ? sunt rezistenti la temperaturi scazute ? Mai am 1 milion de intrebari …
  Va multumesc foarte mult!

  Cu stima,
  Elena

  • Buna dimineata, cu ingrijirea adecvata se pot mentine si in ghivece. Asa cum bine ati mentionat, sunt plante de exterior, balconul deschis este locatia potrivita pentru ei. Si expozitia estica ii ajuta, beneficiind astfel de soare doar in prima parte a zilei. Singura problema pe care o s-o intampinati este pe perioada iernii. Sunt plante de exterior, suporta gerul, dar fiind in ghivece si nu in sol, in gradina, deci intr-un volum mai mic de pamant expus si el gerului, exista riscul de a le ingheta radacinile, daca vasul in care sunt plantate nu este adecvat si protejat contra inghetului. Nu stiu exact ce dimensiune au plantele ca sa va pot recomanda capacitatea potrivita a ghiveciului, dar tineti cont de urmatoarele lucruri: coniferele cresc relativ incet(cativa centimetri pe an), diametrul ghiveciului nou trebuie sa fie cu aprox. 4-6 cm mai mare decat diametrul ghiveciului anterior (in cazul dvs, ghiveciul in care le-ati cumparat de la producator), ghiveciul trebuie sa asigure stabilitate plantei. Substratul recomandat este cel de conifere, are pH-ul potrivit si pentru 2-3 luni va asigura si elementele minerale necesare nutritiei plantei (o varianta de substrat: Substrat pentru arbusti ornamentali https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-arbusti-ornamentali-20-litri.html), dupa care incepeti sa fertilizati cu un ingrasamant pentru conifere, cum ar fi Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html), aplicat din primavara si pana in toamna, si Ingrasamant toamna pentru conifere si arbusti decorativi (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/agro-cs-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-2-5-kg.html) pentru aplicare toamna, fertilizare care pregateste plantele pentru frigul din timpul iernii. Recomandat este sa udati plantele dimineata, cu un volum de apa suficient pentru a uda tot substratul, lasati apa sa se scurga si indepartati eventual excesul de apa din farfurie. Lasati pamantul sa se usuce intre doua udari, excesul de umiditate favorizeaza aparitia multor boli. La plantare, la baza ghiveciulu, asigurati si un strat de drenaj corespunzator, din nisip sau pietris ori bile de argila, care vor ajuta la scurgerea apei. Asigurati-va ca ghivecele pe care doriti sa le confectionati vor avea si suficiente orificii pentru scurgerea apei. Iarna, asa cum am mentionat, daca temperaturile sunt extrem de scazute, protejati/inveliti/infasurati ghivecele impotriva inghetului (doar ghiveciul, nu si planta). Referitor la tratamente, va rugam sa postati cateva poze pe forum, la adresa urmatoare https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/juniperus/, ca sa putem identifica problema si recomanda tratamentul potrivit (poate fi o carenta sau poate fi o boala).

   • Va multumesc mult de tot! De departe este cel mai complet si mai competent raspuns pe care l-am primit de cand incerc sa aflu mai multe informatii despre ingrijirea ienuperilor. Cei doi Virginiana au cam 120 cm, iar cei doi Squamata sunt la nivelul solului. Voi comanda si ingrasamintele pe care mi le-ati recomandat.

    O zi minunata!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor