Ienupar, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 5 martie 2014 Modificat pe: 29 octombrie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ienupar (Juniperus spp.) – face parte din familia Cupressaceae, ce cuprinde aproximativ 55 de specii de arbori si arbusti coniferi, originari din Emisfera Nordica si zona subecuatoriala a Africii. Pot fi intalniti si la altitudini mai mari, de pana la 4900 m, in Tibet si Himalaya. Au inaltimi variabile (de la 1 la 40 m) si forma diferita, cu coroana columnara, puternic ramificata. Frunzele sunt persistente, au forma aciculara la exemplarele tinere si solzoasa la cele mature. Au inflorescente monoice si dioice, conurile sunt indeiscente, carnoase, asemanatoare unor fructe. Se intalnesc in parcuri si gradini, ca exemplare solitare sau in grupuri. Speciile repente sunt deseori preferate pentru acoperirea solului, in rocarii sau taluzuri.
Ienupar – Specii si cultivaruri
Juniperus communis (ienupar comun)
Este o specie spontana la noi in tara, fiind intalnita in special in zonele montane. Are forma arbustiva, creste pana la 5 m inaltime si formeaza o coroana tufoasa, deasa. Frunzele sunt aciculare si cresc dispuse cate 3, au culoare verde deschis, cu o linie albastruie pe partea superioara. Conurie sunt abundente, au culoare albastru-inchis la maturitate si au aspect de bace. Cultivaruri:
- ‘Hibernica’ – are port columnar, cu ramurile erecte.
- ‘Gold Cone’ – port columnar si frunzis galbui.
- ‘Arnold’ – coroana piramidala, cu frunzisul albastrui.
- ‘Repanda’ – arbust repent, cu inaltimea de 30 cm si frunzisul verde-cenusiu.
Juniperus virginiana (ienuparul de Virginia)
Este o specie originara din America de Nord. Este un arbore ce poate ajunge pana la 30 m inaltime, are trunchiul drept, coroana piramidala, larga. Frunzele sunt solziforme, mici, cu miros caracteristic puternic. Fructele sunt carnoase, au forma ovoida si culoare albastra-argintie. Cultivaruri:
- ‘Pendula’ – cu ramurile pendente.
- ‘Glauca’ – are un port elegant, cu frunzisul gri-albastrui.
- ‘Skyrocket’ – coroana ingusta, cu frunzisul albastrui.
Juniperus sabina (bradisor, cetina de negi)
Este o specie autohtona, cu crestere spontana in regiunile montane din Carpatii Orientali. Are forma arbustiva, poate ajunge pana la o inaltime de 3 m, cu ramurile repente. Frunzisul are culoare verde-albastruie, cu frunze atat aciculare, cat si solziforme. Conurile sunt sferice, au aspect de bace, de culoare neagra-albastruie.
- ‘Tamariscifolia’ – talie foarte mica, de aproximativ 20-50 cm, cu lujeri orizontali.
- ‘Rockery Gem’ – talie scunda, cu frunzele galbui.
Juniperus chinensis (ienuparul chinezesc)
Originar din nord-estul Asiei, cu forma arbustiva, dar si arborescenta, ce poate ajunge pana la inaltimea de 20 m. Formeaza o coroana piramidala sau columnara, cu frunze solziforme si aciculare, cu doua linii albe pe revers. Conurile sunt sferice, negre-albastrui. Cultivaruri:
- ‘Pfitzeana Aurea’ – cu ramurile pendente.
- ‘Argenteo-Variegata’ – varfurile lujerilor albe.
Juniperus horizontalis (ienupar tarator)
Este un arbust cu crestere repenta, cu inaltimea de maxim 1 m si latimea de 3-4 m. Ramurile cresc orizontal, cu frunzele aciculare, de culoare verde-albastruie.
Juniperus squamata
Este o specie originara din Asia Centrala, cu forma arbustiva si inaltimi de maxim 10 m. Prezinta un trunchi scurt, mai ramificat la baza, cu frunzisul acicular, verde-albastrui. Conurile sunt globuloase, negre, lucioase. Cultivaruri:
- ‘Meyeri’ – cu acele argintii-albastrui, care cad odata cu imbatranirea plantei.
- ‘Blue Star’ – cu frunzisul compact, albastru.
Juniperus procumbens
Este o specie originara din Japonia, cu aspect de tufa compacta, cu inaltimea de maxim 50 cm. Are o crestere lenta, frunzele aciculare si fructele carnoase colorate brun-inchis.
Conditii de mediu
Lumina. In general, speciile de ienupar nu necesita conditii speciale de lumina, insa J. virginiana, J. chinensis, J. procumbens prefera locurile mai luminoase.
Temperatura. Speciile de ienupar indigene au o rezistenta mai buna la ger, deoarece sunt adaptate climatului tarii noastre. Speciile J. virginiana, J. squamata pot fi afectate de temperaturile foarte scazute, care determina uscarea varfurilor si brunificarea frunzisului. Majoritatea sunt rezistente la seceta si aer uscat.
Sol. Ienuperii nu prezinta cerinte specifice pentru sol, totusi cresc bine in solurile calcaroase, revene, permeabile.
Ienupar – Ingrijire
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Anual, primavara, la ienupar se executa taieri de corectare a formei. Este foarte important ca lastarii sa nu fie taiati de la nivelul noilor cresteri.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor cu balot, de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul reavan.
Inmultire. Ienuperii pot fi inmultiti prin seminte, butasi sau marcotaj.
- semintele se recolteaza la maturitate (iarna) si se seamana primavara. Deoarece germinatia poate dura pana la un an, nu este o metoda des utilizata.
- inmultirea prin butasi se face in sere sau rasadnite; inradacinarea este foarte lenta.
- marcotajul chinezesc se recomanda pentru speciile repente.
Boli si daunatori
Bolile care pot afecta ienuperii sunt: cancerul bacterian, necrozarea ramurilor din exterior spre interior, necrozarea ramurilor din interior spre exterior, rugini (Gymnosporangium sabinae, care are doua gazde: ienuperii si parul). Daunatorii ce pot aparea la ienuperi sunt afidele, paduchii testosi si diferite specii de omizi.
Comandă produsele recomandate
In plus
- Uscarea ramurilor din interiorul coroanei (de langa trunchi) este un fenomen natural, cauzat de cantitatea slaba de lumina care trece printre ramuri si ajunge la trunchi. La exemplarele mature, aceasta conditie se manifesta mai proeminent si nu reprezinta un pericol.
- Conurile se matureaza diferentiat in functie de specie (dupa un an, doi sau chiar trei).
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Ienupar, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
27 urează frunze verziPlantarea în primăvară și fertilizarea coniferelorO nutriție corespunzătoare sprijină rezistența plantelor la atacul bolilor și dăunătorilor, previne apariția carențelor nutritive și a brunificării acelor frunzișului și ajută la menținerea coloritului viu, specific coniferelor. Pentru a... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, coniferele din ghivece se usuca dupa mutarea lor in interiorBună ziua, Va rog sa ma ajutați cu situația următoare: Am doua tipuri de conifere în ghiveci. Au stat în balcon pana în noiembrie, când a început sa se răcească... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi84 urează frunze verziAfla de ce nu este recomandat un plan anual pentru tratarea coniferelorFata de legume sau pomii fructiferi, plantele ornamentale pot fi atacate de numerosi agenti patogeni cu actiuni imprevizibile. De aceea, se recomanda ca plantele sa fie verificate periodic 🔍. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziArbori si arbusti coniferi, Leylandii plantati in septembrie – au inceput sa se usuceBună seara. Am plantat în septembrie 85 de plante de laylandi la circa 60-80 cm înălțime și după ceva vreme au început să se usuce, am deja 10 plante de... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.